Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

A Blaha Lujza téri algák érdemlik a Nobel-békedíjat

2009.10.10. 14:07 Földes András

A Balha Lujza téren felállított, világító igluról annyit lehetett tudni, hogy fiatal művészek és építészek alkotása, és biológiai módszerekkel tisztítja a szmogos levegőt. Ami nemes cél, végül is a szennyezett levegő rossz, a tiszta pedig nagyon egészséges. De mégis, elsőre meglepő volt a futurisztikus építmény körül uralkodó eufória.
 
Az egyik fehér, kutatói kezeslábasba öltözött srác sorban bontotta a pezsgőket, és minden alkalommal, amikor kezembe nyomta az üveget, megjegyezte, hogy hány tévé és újság vette komolyan ezt a projektet.
 
A projektet vezető képzőművész és tanár, Lakner Antal pedig hasonló hevülettel ecsetelte az algafiltrációs biokatalizátor működési elvét, mondatai után mindig hozzátéve, hogy ez valóban működik, nem csak művészeti objektumról van szó.
 
szmogreduktor6
 
 
„Itt együtt dolgozott képzőművész, építész, biológus és technikus, hogy megoldjon egy létező problémát” – mondta Lakner egy Magyar Alga feliratú munkavédelmi sisakkal a fején. „Kijött egy mérőkocsi is, és kimutatta, hogy a telep jelentős mennyiségű oxigént termel” – nézett végig szeretettel a mellettünk csendes oxigéntermeléssel elfoglalt üvegbuborékon.
 
Nekem pedig lassan leesett. A lehangolóan kézzelfogható tevékenységek közé szorítottak számára természetes, hogy amit csinálnak, annak hatása van a környezetre: a vadas bélszínt megeszik, a buszjeggyel nem rendelkezők sunnyogni kezdenek, a cikkek után pedig anyázó kommentek jelennek meg.
 
A képzőművészek alapélménye azonban teljesen más, derült ki. Így ha a képzőművész tevékenysége közvetlenül is hasznos, olyan hatást vált ki az alkotóból, mint amikor a buszvezetőnek bejelentik, hogy áthelyezik a Honolulu-Pupukea viszonylatra.
 
Mátyás király és az algák
 
Lakner legutóbbi köztéri projektje például szellemes volt: szórólapok révén örömmel tudatta a Képíró utca lakóival, hogy a Reneszánsz év keretében hamarosan itt állítják fel a négyes metró Mátyás szellőzőjét.
 
A leleplezett, gigantikus és ronda, viszont Mátyás király profiljával díszített szellőzőcső igazi felháborodást váltott ki ugyan, de a valóságra egyéb hatással nem volt. A csövet elbontották, a dühös lakók hazamentek, és mindenki folytatta, ahol eddig.
 
szmogreduktor4
 
 
A Szmogreduktor is képzőművészeti projektnek indult, de a háttérmunka során aztán bevonódtak biológusok, akik azt javasolták, hogy használjanak algát, mert a növények közt annak a legnagyobb az oxigéntermelő képessége. Csatlakoztak technikusok, akik megtervezték a kiwizöld algapépet keringtető szilikoncső rendszert. És belebotlottak egy olyan kutatóintézetbe, amelyik már a jövő számára tenyészt különböző algakultúrákat: ezek némelyike energiát termelhet, vagy meg lehet enni őket, esetleg objektumok őrzésével és filmsztárok gardírozásával foglalkozik.
 
Az itt alkalmazott algatípus (selenastrum capricornutum) csendes, jóravaló fajta. Békésen kering a csövekben, nem háborog, ha a Blaha szennyezett levegőjét vezetik be hozzá. Sőt, kiveszi a vízből a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat, és a maga szerény módján járul hozzá a világbékéhez. Tiszta levegőt pöfög vissza a térbe. Csendes, állhatatos munkájával kiérdemelne egy Nobel-békedíjat.
 
A projekt művészeti voltát firtatva arra számítottam, hogy Lakner olyasmiket emel majd ki, mint a csövek esztétikus megvilágítása, vagy a kupola, amely Fuller Buckminster amerikai építész, művész, fiolzófus és futurológus tervei alapján készült.
 
Ehelyett a projektvezető helyspecifikus műalkotásról kezdett értekezni. „A projekt a téralakításról szól. Ha a városaink élhetővé tételéről van szó, akkor nem a szép kandeláberek fontosak, hanem az, hogy létezhessünk a városainkban. Úgyhogy a szmogreduktor a köztér jobbá tételéhez járul hozzá.”
 

 

38 komment

Címkék: budapest blaha lujza tér alga kortárs képzőművészet placcc lakner antal

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr921440478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halfevil333 2009.10.10. 15:35:55

Első?
Sehol senki? Na mindegy.
Algát Pestre, sőt üzemanyagnak is, meg levesbe vele!!! Amúgy szép zöld, a házakra is mehetne szigetelő-burkoló-légtisztító üzemmódban!

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.10.10. 15:49:05

ja, bele a levesbe...szerinted a nehezfemek hova tunnek?

karc77 2009.10.10. 16:03:18

Képeket nem tom megnyitni :(

commentelo 2009.10.10. 16:04:44

"jelentős mennyiségű oxigént termel” Konkret szamokat akarok. Mennyi oxigent termel egy ora alatt, ehhez kepest egy allo Ikarus busz mennyi szendioxidot termel ugyanennyi ido alatt? Vagy valami hasonlot.
A kep linkek meg nem mukodnek.

padisah 2009.10.10. 16:04:48

ja, képeket tilos megnézni (forbidden)

egyébként arra lennék kiváncsi, honnan kapnak majd ezek az algák fényt (ezúttal a kifejezés eredeti értelmében)

mert most az őszi/téli szezonban nem lesz sok ennivalójuk...

commentelo 2009.10.10. 16:14:11

Igazi Balaha Lujza téri arc a képen :)

VilMarci 2009.10.10. 16:25:58

You don't have permission to access /ke/kepgyar/skins/kepgyar_1_0/ on this server.

2009.10.10. 16:49:27

@commentelo: Na vajon mennyit termelhet? Prezentálnak egy mérést is: a kimenetnél 0,4%-kal emelkedik az oxigén részaránya :-DD

@padisah: már most is fénycsövekkel világítanak nekik, plusz egy pumpa forgatja a vizet, úgyhogy ennél sokkal gazdaságosabb egy egyszerű elektrolízis... Az egész egy performansz, a többi vicc, úgy is mondhatnám parasztvakítás.

tcpip2inv 2009.10.10. 17:05:54

Tanultam a dologból, hagyom bealgásodni az akváriumom.

ave 2009.10.10. 19:59:25

Azert megneznem megis mennyi aramot fogyaszt ez az ize.
Illetve a gyartashoz hasznalt csovek, stb. elkeszitesehez mennyi szendioxid termelodott.

TV-ben azt mondta, hogy az ember szamara karos CO2-t alakitja oxigenne.
Pedig a CO2 nem karos az emberre, es foleg nem a CO2 a szmog.

Az algaktol pedig nem hiszem, hogy jobban szuri a levegot a portol, azt sima vizzel is lehet tisztitani.

bAnál Amál 2009.10.10. 20:22:27

Szerintem vissza kéne kapnunk a tengereinket.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.10. 20:53:14

Jajj, itt puffog mindenki, hogy nemiskornyezetbarát, meg mennyi oxigént termel... Ha alaposabban odafigyeltetek volna, amikor a szövegértést oktatták, akkor rájöhettetek volna, hogy ez egy képzőművészeti alkotás, aminek egy elvont célja van, az csak plusz örömhír, hogy a biológusok beszállásával algát keringet és némi oxigént termel, nem pedig zöld festékes vizet, a hatás kedvéért.

musi 2009.10.10. 21:01:00

beszippantja a nehézfémeket? csak nehogy beszippantsa a négyeshatos villamost. pff.. bocs, ez szar volt.

bgp 2009.10.10. 23:01:07

@musi: ez volt a legjobb hozzászólás :)

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2009.10.10. 23:02:06

Ez most még "csak" neonnal megvilágított, keringetett művészi alkotás, de lesz idő, amikor minden utcasarkon napenergiával működő OLED világítású légszűrő-fotoszintetizáló közlekedési jelzés lesz.
Bár akkor már a közlekedés nem lesz ennyire légszennyező.
Ugyanis addigra elfogy minden olaj, és Abdul sejknek elő kell szednie a páncélszekrényből a vízhajtású motor terveit, amit már gondosan becsomagolt.

natuck 2009.10.11. 00:24:09

Két kérdésem van:
1. Több oxigént termel ez, mint egy fa?
2. Szebb ez, mint egy fa?

zigzeg 2009.10.11. 01:48:29

Hogy én is negatív legyek, és méltó származásomra: látom, a szokásos hungarikum megvan, jönnek a fikázó posztok.

Amúgy meg hajrá algák :) És hogy az egész mennyi oxigént termel és mennyi energiát fogyaszt, az majdhogynem mindegy. A lényeg az, hogy a közbeszédben legyen aktív téma az, hogy létezik környezetszennyezés, létezik szmog, és ezzel valamit tenni kell. Ha az emberek elgondolkoznak ezen, és a maguk módján kicsit környezettudatosabbak lesznek, akkor az sokkal többet hoz, mint amennyi áramot keringetőszivattyúk meg lámpák fogyasztanak.

Gyáli úr 2009.10.11. 03:39:49

Egész kicsi alga vagyok. Én kicsi balga.

kpityu2 2009.10.11. 06:35:43

Budapestet be kell szántani, behinteni fűmaggal és annyi zoxigén lesz hogy csak na.

Alil 2009.10.11. 07:58:08

Nem mindegyik alga hasznos, csak óvatosan az akváriummal!!! A fák szépek, de nem nyelik el a nehézfémeket (a villamos maradhat:)), az nem bocsájt ki mérgező anyagokat a levegőbe).
Egyszóval szerintem értékelni kellene egy olyan művészeti alkotást, aminek még gyakorlati haszna is van, és bolond aki a kézbe harap, mely oxigént ad neki!!!

natuck 2009.10.11. 10:37:41

A közbeszédbe hozás az jogos. Ha valóban ez kell ahhoz, hogy rájöjjünk, "létezik környezetszennyezés, létezik szmog, és ezzel valamit tenni kell" akkor legyen.
Mivel csak egy van belőle, valóban mindegy az is, hogy mennyire fönntartható, mennyire hatékony.
Művészkedtünk egyet, érdekes, biztos van, akinek tetszik, szóval rendben van.

Csak bennem valahogy úgy csapódott le, hogy a készítők azt gondolják, hogy ez megold valamit. Lehet, hogy tévedek, de ha így van, akkor már van helye az elemző gondolkodásnak, az alternatívák keresésének. Vagy ha csak azt mondjuk, hogy "gyakorlati haszna van", már az is elemzést igényel. Mert ha netán roppant anyag és energiaráfordítással termel meg két verébnek elegendő oxigént, akkor azt én nem nevezném gyakorlati haszonnak.
A fák levele nagy felületet jelent, amire sok por kiülepszik, szóval szerintem nehézfémet is gyűjtenek a fák. Ez persze az esővel a talajba mosódik, de a levegőből legalább kiürül. Az is igaz, hogy a lombhullató fák télen nem "működnek", de élőhelyet adnak egy kis élővilágnak.

Tarfful 2009.10.11. 11:01:44

@natuck:
1. Ha fa méretűre építjük, akkor biztosan. Mindenképpen nagyobb hatékonysággal termeli az oxigént.
2. Ez már ízlés kérdése :) de szerintem ezt is lehet szépre csinálni.
Minden háztetőre kéne egy nagyobb ilyen.

natuck 2009.10.11. 12:26:29

@Tarfful:
Ezeket a kérdéseket vizsgálni kéne...
És szerintem nem a fa mérete az összehasonlítási alap. Ahol az emberek szaladgálnak ott a fa kevés helyet foglal. Egész más érzet az utcán egy fa, mint egy fányi épület.
A háztetőre építés megfontolható, de ott meg kérdésessé válik az egész értelme, mert a mocsok és az oxigén igény is lent van. És az energia fogyasztást és anyagigényt is mindenképp mérlegelni kell.
Nagyon meglepődnék, ha egy elemzésből nem az jönne ki, hogy sokkal értelmesebb dolog a fásítás. Amúgy a tetőkre is lehetne kertet, kisebb fákat.
Persze érdekességnek jó, és lehet, hogy bizonyos körülmények között még ésszerű is.

vauvauvau 2009.10.11. 14:48:23

Ez Vadkender-melegház!

tacsikutya 2009.10.11. 14:54:37

Szalacsit keringetne inkább a rencer! Az a vízböl veszi a zokszigént!

guy 2009.10.11. 16:22:19

A szmogról nem kell beszélni, hogy tudatosuljon, elég kimenni bármelyik út mellé a reggeli csúcsforgalomban, hogy az ember köhögőrohamot kapjon. Aki ezt még nem tudatosította, az már nem is fogja.

Steerio 2009.10.11. 22:52:58

De emberek, nem a széndioxid mérgez minket városlakókat, hanem az összes többi gánya, ami kijön a kipufogócsöveken: nitrogénoxidok, nanopor, szénmonoxid stb.

Azokhoz ez a cucc bevallottan nem nyúl.

Mintha az lenne a problémánk, hogy nincsen elég oxigén! A városi szmogot ne keverjük a klímaváltozással, az egy másik probléma.

Matthias_Rex 2009.10.12. 08:07:11

A Mátyás-szellőzőn beszartam a röhögéstől.

pappito · http://pappito.com 2009.10.12. 08:17:16

a CO2-t bevenni és O2-t kiköpni jó dolog, a fák is ezt csinálják nappal, csak nincs belőlük elég.

Amellett, hogy én szívből örülök, azért megkérdeném, hogy mit csinál az alga a nehézfémmel? Megköti? Mert akkor utána mit csinálunk az algás vízzel? (most nem pont erre az installációra értem, hanem általánosságban)

Egyébként a villamos is bocsájt ki káros anyagokat bőven, minden fékezéskor, például (mechanikai fékek) és persze ott, ahol megtermelik neki a villanyt a gázos erőmúvekben.

Nem a hülye agymosós CO2-vel kell foglalkozni, hanem minden egyébbel, amit a városlakók beszipkáznak és betegek lesznek tőle, por, korom, kéndoxidok, nitrogén oxidok...

De ha csak O2 jön ki belőle, akkor is mehet minden háztetőre egy, majd kis szélmotor keringeti benne az algalevet, akkor villany se kell.

dbdb 2009.10.12. 11:53:16

IPari méretekben is működik ilyen, egy lignit erőmű füstgzásának CO2-jét kötik meg algákkal. Az így nyert biomassza csepffolyós üzemanyag és biogáz alapanyag lehet.
A fákkal produktivitásban nem mérhetők össze. Ha jól választják ki az algafajt, akkor a beoltott tápoldatban a felszaporodást követően egységnyi területen a CO2 többszörösét kötik meg, mint bármilyen szárazföldi társulás. (Wang et al. 2008 CO2 biomitigation using microalgae)

Alil 2009.10.12. 13:35:11

Tegye fel a virtuális kezét, aki elültetett már egy fát is - csak úgy - a belvárosban... vagy aki bármit tett már az ügy érdekében... a háztetőre vagy bárhová...
Egyébként off: hallottatok az új magyar találmányról: napelemes tetőcserép? Na, a tetőkre akkor azt. De mielőbb!
On:) Ültessünk fákat, minden évben legalább egyet, bárhová! (Nem lehet eleget mondani) A művészek pedig építsék a performansz nehézfémzabálóikat... majd csak jutunk valamire így közösen...

zranora (törölt) · http://csoda-alga.shp.hu 2009.10.13. 18:44:09

Például ma kiszabadítottam a kocsink ablakréséből egy csomó kis pelyhes magvacskát, pont, amikor a népligetnél jártunk, hogy ott nagy eséllyel meggyökerezhessenek.
Tényleg.

De ami az algákat illeti: az alga a legősibb életforma, neki köszönhetjük az O2 dús légkör kialakulását, a földi élet létrejöttét, az alga a legnagyobb biomassza, bálnakaja, de ne szorítkozzunk csak a bálnákra, az Antarktisztól kezdve a Spitzbergákon és a sivatagokon át a vulkánokig mindenhol megél, bizonyos kultúrákban napi szinten fogyasztották, és fogyasztják napjainkban is, úgy, mint mi a sót, sőt, egyre többen fogyasztják nálunk is táplálék kiegészítőként, táplálékként. Nem véletlen, ugyanis egy ősanyag, rendkívül sokoldalú, ún. szupertáplálék (ENSZ), sőt, rendkívül sokoldalúan hasznosítható anyag, bioüzemanyagot készítenek belőle, sőt, még a magyar vízművek is bizonyos algafajokat használ a nehézfém szennyezett vizek tisztítására. Nincs pénzük a szupertechnológiára, vagy lehet, hogy az alga sokkal jobban csinálja, mint ahogy azt mi valaha is meg tudnánk tervezni...?

Algafan vagyok, menthetetlenül.

És még egy vadiúj (ősrégi?) elmélet, amely az algáknak nélkülözhetetlen szerepet szán...

csoda-alga.shp.hu/hpc/web.php?a=csoda-alga&o=biofoton_elmelet

ZimBabe 2009.10.23. 18:03:06

.na, ez tényleg érdekes kis cikk, meg mittudoménmi - meg a kommentek is elég: Brávó! - hello Magyarország (másik arca:))!

Remélem, tényleg lehet ebbül is kinyerni valami zokszigént - meg azt is, hogy tényleg lehetséges sokkal hatékonyabbá tenni az (valid[!]) ár/érték-arányt.
Egyelőre tényleg csak egy van - és tényleg műv.+prop. alkotásként értékes - ez így sztem rendbe'is van: 5pontos. :D

(OFF to F.A.: ellentétben a "Stalkeres"-képekkel pl., a mai fotóid nagyon bejövősek - csak ott nem lehet kommentálni! :))

Vitalitás Energia · http://ujwellness.egeszseg.org/ 2010.03.07. 13:00:01

Hali! A nehézfémekkel kapcsolatban reagálnék. Teljesen igaz, hogy a nehézfémeket kipucolja az alga, nevezetesen a Chlorella nevű mikroalga pl. a saját szervezetünkből!! Nézzetek utána. Semmi más az egész világon erre nem képes, vagy még nem találták azt meg!! Hogy mit okozhatnak a nehézfémek a szervezetünkben? Nézd meg Demecs István: Superfood c. könyvében az 54. oldaltól. Pl. Alzheimer-kór, vagy gombás fertőzések. Ugyanis a gombák meg akarják védeni az agyunkat a nehézfémektől, és fogják őket, tartják, a gombák pedig elszaporodnak. A gombás betegségek is elég kellemetlenek. Gyógyítása ezen gombás betegségeknek a gombák irtásával történik. És mi történik a nehézfémekkel?? Utat kapnak céluknak, elérni az agyat. Nézzétek meg ezt az oldalt, ahol sokmindent megtudtok az algákról is: www.webstar.biz/?id=D246-3FEE-E724 vagy itt tájékozódjatok: ujwellness.egeszseg.org/ Nálunk már a kamaszfiam is kicseréltette az összes amalgám tömését, tudva ezeket a tényeket. Ti?

Szindbad 2012.04.12. 17:46:38

Honnan lehet ilyen algát szerezni?
süti beállítások módosítása