Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Nem kergetik a rendőrök a graffitiseket Buenos Airesben

2010.03.16. 14:45 Földes András

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a világnak nincs is graffitifővárosa, New York vagy London monopóliuma a múlté. Szép csendben ugyanis minden kontinens kitermelte a maga falfirkastílusát, amely olyan egyedi és burjánzó, mintha ott találták volna fel a festékszórót.

A Buenos Aires-i graffitimozgalomról például azt sem tudtam, hogy létezik, amíg egy szabadtéri türelemjáték folyamodványaként el nem vetődtem az argentin fővárosba. Az utcákon töltött harmadik perc után világos volt, hogy Buenos Aires a graffitikultúra Galapagosa, ahol a partra sodródott stílusok addig alakultak a helyi körülmények közt, amíg speciális műfajokká nem váltak.

foldesandras: ba 409

Nem hiszi el úgysem, ha nem nézi meg az összes képet itt.
 
A New Yorkból származó stílus és a dél-amerikai murálhagyományok párzása izgalmas utódokat hozott a világra. A Buenos Aires-i házfalakat hatalmas, 4-5 méter magas, színes festmények borítják, amelyekről azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy a ház bohém lakó rendelték meg, lakókörnyezetük színesítésére.
A nagyméretű falfestményeket sok esetben nem is festékszóróval, hanem ecsettel és festékkel készítik. A graffitik legtöbbje, a kisebbek is figurális alkotások, a kanyargó, színes betűk szinte teljesen hiányoznak.
 

foldesandras: ba last 017

A házfalak azonban nem csak a művészlelkületű srácoké. Egy teljesen más közeg a hagyományoknak megfelelően információközlésre használja a falat. Elképesztő mennyiségben láthatók az utcán a stencilek, amik valamilyen közéleti témában nyilvánítanak véleményt: politika, rendőrségi erőszak, térfigyelő kamerák ügyeit sikerült azonosítanom.
 
A házfalak dekódolásához segítséget nyújtott a Buenos Aires-i graffitik szakértője, Marina Charles, aki graffitimundo nevű szájtján dolgozza fel a helyi falfirkaművészetet. Marina túrákat is vezet a város legizgalmasabb negyedeiben.
 
Mióta burjánzik a graffitikultúra Buenos Airesben?
 
A 2001-es gazdasági krízis hatalmas lökést jelentett, nem csak a fosztogató tömegek jelentek meg, de az események sok művészt is az utcára vittek.
 

foldesandras: ba last 099

Formáljon véleményt a nagy képek megtekintése után.
 
Ekkor jelentek meg az első firkák a falakon? 

Nem, a graffiti a kilencvenes években tűnt fel a városban. A street art pedig 2001-ben terjedt el. De a falfestésnek nagy hagyományai vannak itt, a murálok százéves múltra tekintenek vissza.
 
Milyen graffitistílusok mennek a városban?
 
Működnek klasszikus graffitisek, akik sprayvel dolgoznak. De gyakran ők is kiegészítik a képeiket ecsettel felvitt festékkel. Jellemzőbbek a murálok, amiket sok esetben nem is street artosok csinálnak, hanem művészek, akik néha falra is dolgoznak. Ők, meg a street artosok is hagyományos festéket használnak, olyat, amivel a házakat is festik.
 
Milyen trükkel festenek az illegálisan dolgozó graffitisek ekkora képeket? Graffitiellenes kommandónak álcázva dolgoznak?
 
A street art tolerált, sőt, sok esetben támogatott dolog Buenos Airesben. A taggelést elítélik, de nálunk valójában nincs kemény fellépés a falfirkások ellen.
 
(Bár a rendőrség toleranciájáról számos cikk jelent meg, a neves francia Blek Le Rat 2004-ben arról számolt be, hogy egy stencilje készítése közben mégis elvitték a rendőrök. Az viszont, hogy az olasz Blu, aki graffitianimációi révén lett világhírű, itt dolgozik, jelzi, hogy a hely mégsem ellenségességéről közismert a szubkultúrában.)
 

foldesandras: ba last 011

Megtekintheti a teljes gyűjteményt ide kattintva.
 
Kik firkálnak a falakra Buenos Airesben?
 
A street artosok jellemzően képzőművészetis egyetemisták, középosztálybeli fiatalok. A graffiti a még fiatalabb generáció műfaja, akik gyakran a város szegényebb negyedeiből jönnek.
 
De ez változhat, mert a szcéna mozgásban van. Sok művész kezd ezzel a műfajjal foglalkozni, köszönhetően annak, hogy nincsenek megbélyegezve a graffitisek. Akik festenek, azok nagyon szeretik csinálni, igazi szenvedély van benne, és ez érezhető is, ha ránézünk a falakra.
 

foldesandras: ba 159

16 komment

Címkék: graffiti buenos aires

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr11833980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tatu Monk 2010.03.16. 15:31:44

Naggyon zsír! Bárcsak itthon is ilyen fantáziadús, színvonalas munkákat lehetne mindenütt látni!

e_easy 2010.03.16. 15:40:00

Valparaisoban lattam nagyon penge dolgokat, mindenfele segedanyagokat (pl.tukordarabok) is hasznaltak

mustard 2010.03.16. 15:43:20

@Tatu Monk: szerintem ez nem a művészeken múlik :)

ABC 2010.03.16. 15:52:33

Kedves András!

Az "egy szabadtéri türelemjáték folyamodványaként" hogyan értendő?
Feltételezem, hogy a folyomány szót akarta használni...

Üdv:
ABC

t.bal 2010.03.16. 15:53:37

hello

ezeket én is imádtam, gyorsan felraktam pár képet tavalyról én is. ide:
indafoto.hu/turaibalazs/buenos_aires_falfirka

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.16. 15:55:45

Szürkére kell festeni újra az M2 felüljárókat, ha valami színeset festettek rá, mert ez egy szürke ország.
:/

Csődör Johnny 2010.03.16. 15:56:16

ezek rohadt jók, de pesten még mindig csak ezek az undoritó tag-ek viritanak.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.03.16. 16:40:54

Nagyon jók. :) Mondjuk azért itthon is vannak egy csomóan akik nagyon egyedi stílusban dolgoznak, csak ugye lehetöségük sincs nagyobb cuccokat csinálni a város belsöbb részein.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.03.16. 16:43:40

@rollerpig: ajánlott nézelödöhelyek: filatori gát, plusz a köztársaság téri és kelenföldi metro4 épitkezés, stb. lenne olyan máshol is, ha hagynák. Vagy ott van pl. ez az ó utcában:
streetartbp.hu/images/0400_IMG_0578_big.jpg

tiszavirág12 2010.03.16. 16:55:05

Egy müemléket nem muszály átfesteni, de nem értem, hogy a szürke helyett miért ne lehetne szines egy fal. Persze a buborék betü nem feltétlen a falmüvészet csúcsa. Pár képet feltettem a flickr-re. Igaz, Buenos Aires nincs közte, de például Montevideo igen. Pár nap múlva bövítem itt:
www.flickr.com/photos/szabadoslaci/

Gábor2000 2010.03.16. 17:43:13

az itthoni produkció az gyakorlatilag megfelel a kutya vizelésének
vagyis az idióta jelekkel telefirkálni mindent, hogy lehessen látni merre járt a hülyéje

röntgenszeműlány 2010.03.16. 20:41:13

@tiszavirág12: Ez egészen egyszerű. A saját faladat akkor firkálod, amikor akarod. Másét meg akkor, ha megkérnek rá.

privateer 2010.03.16. 21:22:51

Hálistennek itthon is akad 1-2 korrekt graffiti. Viszont...

Tagelést ne keverjük a graffitivel. Pls. Köszi.

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2010.03.16. 22:25:49

itthon csak szmogkorommal kutyaszarral és plakátokkal szabad díszíteni a házakat, a többi illegális.

halar 2010.03.16. 23:48:34

el vagyok hülve.nemjutokszóhoz.ZSENIÁLIS!!!
valszeg ott járkálva először a számat tátnám, aztán pedig kurjongatnék örömömben:)
süti beállítások módosítása