Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Godzilla méretű és vetkőző graffitisek lepték el Londont

2009.04.04. 15:43 Földes András

Egyértelmű volt, hogy a street artnak leáldozott. Ha az ellenkultúra népszórakoztatássá válik, és útikönyveket adnak ki, hogy a Londonba látogató hájas turisták a Buckingham palota után a világsajtóban már jó ideje rallizó Banksy munkáit is felkereshessék, az már a vég. A street art ugyanis a függetlenségről, a rendszeren kívüliségről, a szabad véleményalkotásról szól, morogtam magam elé, és lerakva a praktikus, térképekkel kiegészített útikönyvet, fanyalogva kiléptem az utcára. És azonnal elfeledkeztem erről az elmeleti hülyeségről.
 

foldesandras: london 439

Nézze meg az összes izgalmas munkát egyben, nagyban! >>>

London falait ugyanis olyan változatosságban borították a festmények, matricák, stencilek, kivágások és a street art egyéb megjelenési formái, hogy nehezen lehetett volna amellett érvelni, hogy ez nem aktív művészeti mozgalom.
 
Feltűnő volt, hogy a tageknél jóval több volt a kidolgozott graffiti. Azt nem lehet tudni, hogy ez a finom ízlésű londoniak miatt van így, vagy azért, mert néhány csoport missziójának tekinti az igényes munkák terjesztését. Mindenesetre a Camden townban és környékén tobzódó majmokat és rajzfilmszerű figurákat készítő London frontline csoport munkamódszere, hogy főleg a házfalak tulajdonosainak engedélyével festenek. A két képzőművészeti egyetemista tag állítja, hogy ha jó dolgok kerülnek a falra, az magas színvonalú munkák festésére buzdítja az egész közösséget.
 

foldesandras: kisvarso 009

Mégsem az igényes graffitik kápráztatták el az akaratlanul is street art-turistává váló szerzőt. Sokkal inkább az innovatívitás jelei, amelyektől elszokott a szegényes, tagaktől, lakáshirdetésektől és óriásplakátoktól sújtott Budapesten.
 
A szokásos festékszórós graffiti, a stencil és a matrica mellett ugyanis ezernyi jel mutatott arra, hogy az utcai művészet tényleg azáltal nyer értelmet, hogy reflektál a környezetére. És ha a környezete úgy kívánja, akkor lehet street artot csinálni például fonálból.
 

foldesandras: london 556

Fotó: Földes András
 
A Brick lane egyik rácsos ablakánál ért a megvilágosító sokk, amikor megpillantottam a dróthálóra fonállal szőtt pamutgraffitit. A mély megilletődöttség ellenére is újabb katarzist jelentett az üveggyöngyös munka. A téglafalba valaki kis lukakat fúrt, és abba ragasztgatta bele a színes üveggolyókat, amelyek csak akkor adtak ki érzékelhető mintázatot, ha megcsillant rajtuk a nap vagy a vaku fénye. Zseniális.
 
Tátott szájjal néztem a magasan a házfalakra ragasztott mozaikokat vagy a csempére otthon festett, majd falra applikált szuperhős-arcképeket.
 
Godzilla méretű graffitiseket vizionáltam, amikor a belvárosban 2-3 emelet magas, jól kidolgozott graffitiket, plakátokat láttam. Sőt, volt egy olyan tűzfal, amelyet elborítottak az embernagyságú polipok.
 
A londoni falfirka egyébként nem feledkezett bele az ilyen formai bravúrokba, hanem megmaradt independent, kritikus művészetnek. Az aktuális Vietnámot most a térfigyelő kamerák jelentik, amelyek révén London a világ az egyik leginkább megfigyelt területévé vált.
 
 foldesandras: london 537
 
De szürrealizmusával és társadalomkritikájával levett a lábamról a mocskos beugróba ragasztott plakát egy öltönyben meditáló juppiról.
 
A radikalizmust nem csak a politikai munkák jelentették, hanem például a melegkultúrát provokatívan megmutató, színes plakátsorozat. Vagy azok a fénymásolt plakátok, amelyeken egy nő, talán maga a street artos ffurcsa, fájdalmasan feltárulkozó sztriptízét követhetjük.
 

Meg sem lepődtem, mikor felfedeztem a street artot kitaláló Obey giant munkáit, vagy a híres Space Invaders mozaikból rakott űrhajóit. Amikor pedig végül rábukkantam a híres Banksyt fikázó stencilekre – Ez Banksy, ne mossa le – akkor már egyértelmű volt, hogy ha itthon már nem is, de Londonban még van kraft ebben a műfajban. 

Olvasson még grafftiről!

• Bojár Iván András városarculati tanácsnok Budapest legfőbb problémájáról, a falfirkáról >>>
 Miért nem akarja elhagyni gyerekét a Reunion szigetéről érkezett graffitis? >>>
 Graffitioktatást akar Beke László művészettörténész az általános iskolákba >>>
 Videó a Kétfarkú Kutyapártról itt >>>
 Mi az a street art? >>>

 

2 komment

Címkék: london street art graffiti

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr441046028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.04.06. 17:01:02

nem hiszem hogy a street artot már temetnünk kéne, csak ez is átmegy a minden műfaj történetére jellemző stádiumokon. vagyis most éppen lázadó ellenkultúrából lett klasszikussá, amire élelmes kiadók már könyvet is alapoznak (hogyan éljünk meg más műveiből). perifériából mainstream, ennyi. azért kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
süti beállítások módosítása