Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Sokkolta a turulos művészt a magyarországi hisztéria

2009.06.19. 11:29 Földes András

„Nem azért jöttem Magyarországra, hogy a Turullal dolgozzak. Véletlenül vettem észre a szobrot, amikor busszal a Budai hegyekbe tartottunk. Egyébként a Szoborpark szobraival foglalkoztam, ott kinn töltöttem minden időmet” – mondta az Indexnek Liane Lang brit képzőművész, akit azután kerestünk meg, hogy máshol csak a műértő közönséget megmozgató munkái közül az egyik nálunk politikai hatást, vagy még inkább hisztériát váltott ki. 

Lang múlt csütörtökön látogatott el a szoborhoz, ahol a köztéri szobrokat átértelmező koncepcióját folytatva kiegészítette a szobrot. Egy műkezet helyezett a madár csőrébe és az akcióról fotókat készített. Cikkünk megjelenése után náci portálok felháborodott cikkeket jelentettek meg, amelyek szerint egy zsidó nő szándékosan megsértette a magyarság legfontosabb jelképét. Hétfőn néhány szélsőjobbos disznólábakat helyezett a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító rakparti bronzcipőkbe. Amire szerdán és csütörtökön rasszizmus elleni tüntetések szerveződtek.

„Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó, de fogalmam sem volt a szobor és a turul ellentmondásos történelméről és hátteréről” – mondta Lang, hangsúlyozva azt is, hogy a Turul véletlenül került képbe.

A szélsőjobbos portálok híreire válaszolva megjegyezte, hogy nem a bontási határozat miatt kezdett munkába, és nem azért, mert tudta, hogy hamarosan elutazik Magyarországról, hanem mert az eredeti tervét befejezve jutott ideje arra, hogy mással is foglalkozzon.

„A Turul fizikai megjelenése ragadott meg. Támadásra készen áll, kissé nyitott csőrrel. Amikor szobrokkal dolgozom, az elsődleges megjelenésükre koncentrálok, arra, hogy mit sugallnak a tömegükkel, anyagukkal, formájukkal. Az így készült fotóim célja, hogy úgy nézhessünk rá ezekre a szobrokra, mintha először látnánk őket. Munkáim sokszor humorosak, néha pedig provokatívak” – fejtette ki, hogy mi foglalkoztatja, amikor a Turulhoz, klasszikus görög szobrokhoz, szocreál Leninekhez vagy reneszánsz Krisztusábrázolásokhoz nyúl.

A művésznőt több éves munkája után először sokkolták közönségének reakciói. „Hallottam, milyen hatást váltott ki az alkotásom, és még most sem hiszem el, hogy ez igaz – utalt az antiszemita reakciókra. – Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.”

„Soha nem történt velem még hasonló. És azt is először tapasztalom, hogy a munkám politikai reakciókat vált ki” – mondta a Németországban, Dániában, Spanyolországban, Ausztriában és Szlovéniában is megfordult Lang.

Az egyébként bajor, de 14 éve Londonban élő Lang projektjének célja az volt, hogy szobrainak átértelmezésével mutassa be a jelen Budapestjét.

425 komment

Címkék: budapest botrány turul kortárs képzőművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr761194450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicamaca 2009.06.19. 11:53:54

Hát a célját legalább elérte: ez a felhajtás, amit okozott, ez tökéletesen bemutatja a jelen Budapestjét.

balu_a_medve 2009.06.19. 11:54:14

Sem jobboldali nem vagyok, sem "mélymagyar", sőt, szerintem ezt a szobrot nem kellett volna felállítani, de ez azért felhúzott:

"Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó,..."

A kurva anyját! Majd legközelebb, ha valaki leszarja az angol királyi rezidencia küszöbét, akkor csak annyit kell mondania, hogy "átértelmezést hajtott végre"

HanSolo 2009.06.19. 11:54:21

Kérem, nálunk a dzsungelben ez elkézelhetetlen volna.

Tyrannosaurus Text 2009.06.19. 11:55:11

A hírekben valahogy nem említették, hogy a "disznóláb akció" a kéz Turulcsőrbe helyezése után (arra reakcióként?) következett.

Érdekes, van összefüggés, vagy nincs?

mind:in:rewind 2009.06.19. 11:56:41

Őt sokkolta, pedig ő akart sokkolni. Nyunyi és tájékozatlan.

Bergeroth 2009.06.19. 12:08:02

"egy zsidó nő szándékosan megsértette a magyarság legfontosabb jelképét"

Ha ezt jelenti a magyarság, akkor én nem tartozom bele. Nehogymár párezer primitív, idióta, tudatlan, agymosott, idióta, csőcselék határozza meg a magyarságot.


" „Hallottam, milyen hatást váltott ki az alkotásom, és még most sem hiszem el, hogy ez igaz – utalt az antiszemita reakciókra. – Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.” "

Mert Angliában demokrácia van, nálunk meg olyasvalami, ami semmihez nem hasonlít, de talán az anarchiával és a kommunizmussal lehetne párhuzamba állítani.


Annyira boldog vagyok, hogy október környékén végre örökre itt hagyhatom, ezt a náci mentalítású, primitív barmokkal teletömött, vegytisztára lúgozott agyú, csak bégetni tudó idióta barmok országát.

Donorbusz 2009.06.19. 12:08:36

"Lang projektjének célja az volt, hogy szobrainak átértelmezésével mutassa be a jelen Budapestjét."

Hogy akar bármit átértelmezni, ha nincs tisztában a jelentésével/jelentőségével??? És ha mondjuk Washintonban a fehér fejű rétisas csőrébe tett volna vmit? Egyébként meg szimplán szellemtelenek a képei... :(

arathon 2009.06.19. 12:10:26

hát, sikerült bemutatni, grat az idiótáknak

Unbiased 2009.06.19. 12:11:00

"Munkáim sokszor humorosak..." Én az ilyen önértékelést meghagynám a nézőknek, látogatóknak. Egyébként amit a turullal csinált, az majdnem olyan izléstelen, mint a disznólábazás.

2009.06.19. 12:13:43

most már ő is tudja, hogy ezt az országot messze kerülni kell

Bobby Newmark 2009.06.19. 12:14:11

"hogy szobrainak átértelmezésével mutassa be a jelen Budapestjét."

Igazából épp most mutatkozott be neki a jelen Budapestje...

Széna Tomi 2009.06.19. 12:15:10

Itt a kezem, nem disznóláb...

sanyisanyi 2009.06.19. 12:16:37

Náci portálok??
Mi köze van ehhez a német oldalaknak?
Magyarországon legfeljebb hungarista oldalakról beszélhetnénk...De persze az szdsznek köszönhetően már mindenki náci, aki nem mondja, ami a hivatalos pártpropagandát mondja vissza.Még szerencse, hogy az index nem náci...

Sean 2009.06.19. 12:16:51

Hát, megérdemelne egy örök kitoloncolást meg kitiltást az országból...


Thaiföldön nem köpködjük a vezér képét, arabéknál nem szidjuk mohamed prófétát, indiában meg nem harapunk bele a szent tehén seggébe.

Aki nincs tisztában a Magyar kultúrával, mehet vissza dávidcsillagvárosba ahonnan jött és köszönjük, de nem kell ide visszalátogatni....

Azt, amit meg kapott a Kurucéktól meg ami utána jött, teljesen helyénvaló!

Kirugni a művészeket, takarodjnak el dolgozni, ez a Lang meg többet be ne tegye ide a lábát.

M.Islander 2009.06.19. 12:17:13

első körben érdemes tájékozódni és csak utána poént csinálni a köztéri szobrokból.

DeeJay(HUN) 2009.06.19. 12:20:34

Távol álljon tőlem, hogy a szélsőjobbot védjem, de mivel több éve külföldön dolgozom, nyugodtan mondhatom, hogy egyes külföldiek (és most szándékosan nem valamely nemzetet írtam) tudatlanságból következő nemtörődömsége azért hihetetlen méreteket ölt. Tudta, hogy nemzeti jelkép, akkor bánjon vele ennek megfelelő tisztelettel. Én sem teszek levágott fejet Nelson kezébe a Trafalgar Square-en, és nem azért nem, mert oda nehezebb felmászni.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.06.19. 12:22:06

"Cikkünk megjelenése után náci portálok"

Aha. Mindenki náci az országban, aki nem nyalja az MSZP-SZDSZ-MDF seggét. A 77% náci országa. Bőröndöt adjak?

"felháborodott cikkeket jelentettek meg, amelyek szerint egy zsidó nő"

Mégis nyilvántartjátok a származást? Nahát ... És mégis mi magyarok lennénk a nácik? Ejnye, kis libbbantka, ejnye.

papamaci1 2009.06.19. 12:24:39

Ez van , ha a helyi viszonyokat nem ismerő valaki belekavar. A Szabadság-szoborra miért nem húz hálósipkát ?

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.06.19. 12:27:12

Előbb talán tájékozódnia kellett volna a belpolitikai helyzetről, mielőtt performenszködik. Amúgy nekem tetszett a mű, én úgy értelmeztem, hogy "ne baszakodj, mert letépem a kezed" :)

2009.06.19. 12:29:53

„Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó, de fogalmam sem volt a szobor és a turul ellentmondásos történelméről és hátteréről”

Hahahaha, ekkora baromságot! Gondolom, azért művész, mert ha egy témához nyúl, akkor annak rengeteg vonatkozását ismeri. Azt hittem, hogy éppen ettől érthetetlen a köznép számára a művészet, mert a művészek az adott témák rengeteg - és a plebs számára általában ismeretlen - vonatkozásával dolgoznak. Ő meg úgy nyúl hozzá valamihez, hogy arról csak felszínes ismeretei (esetleg csak benyomásai) vannak? Akkor ez már most már tényleg mitől művészet, bazmeg? Bunkóság.

Tábornok tizedes 2009.06.19. 12:30:13

en csak azt nem ertem, hogy mitol annyira egyertelmu, hogy a disznyolabakat szelsojobbosok tettek a cipokbe; a linkelt cikkek szerint ismeretlenek a tettesek.
mellesleg szerintem jo poen volt a csulkok behelyezese, teljesen felesleges ezen karogni. mint ahogy ennek a szobrascsajnak a baromkodasa is fel lett fujva.

kerekerdő 2009.06.19. 12:31:54

És tessék...ez a jelen Magyarországa :(

stonepeg 2009.06.19. 12:32:05

Nem tudtam, hogy az afroamerikaiakat nem szabad négernek nevezni, hogy arab országokban nem szabad alkoholt fogyasztani, hogy katolikus templomban le kell venni a sapkát, hogy zsinagógában kell, hogy legyen valami az ember fején...
Nem tudtam, hogy a kísérőm nem fog korrektül tájékoztatni, hogy olyan országban járok, ahol régi történelmi ereklye egy jobb kéz, és a turul... (hogy a jövedelem után adót kell fizetni... stb.)

Brukk 2009.06.19. 12:33:12

Hát, nem tudom. Túl sok eben az ügyben is a "véletlen"... Meg ahogy' a klasszikus filmben: Mér pont itt, mér pont most.
És hogyha a művésznő érvelését elfogadjuk, még inkább nem látom, hol a probléma? Mert ebben az esetben a sertéslábak elhelyezésénél is nincs többről szó, mint "polgárpukkasztásról", meg ilyen alapon ez is nem egyéb, mint egyfajta művészi tevékenység.

ecpec 2009.06.19. 12:33:32

Rendkivul buta megnyilvanulasnak tartom, a "mas orszagban ilyen elkepzelhetetlen" tipusu vedekezest.
Ne mondja mar, h reprezentativ felmerest vegzett.
Az emberek mindenhol pont egyforma hulyek, csak nyilvan angliaban nem a turulra ugranak a szelsosegesek, hanem vmi masra.
Mert ugye szelsosoegesek ott is vannak jocskan, sot, probalja meg pl. az IRA-t provokalni.

vizipipa 2009.06.19. 12:34:00

Látom 12:27-kor törölték az összes hozzászólást. Biztos a véleményszabadság, a tolerancia meg a hasonló PC-k jegyében.
Aki másképp gondolja az szélsőséges.
Nem lenne ideje megszabadulni az ultraliberalizmustól?

2009.06.19. 12:34:21

Itt szűrve vannak a kommentek?

Brukk 2009.06.19. 12:35:01

Megjegyzésem csak előzetes moderációt követően jelenik meg. Ennyit a véleménnyilvánítás szabadságáról. Így értelmes párbeszéd aligha kezdeményezhető...

benta 2009.06.19. 12:35:51

Azért a művésznő előbb tájékozódhatna a helyi viszonyokról, akkor talán nem éri ekkora meglepetés. Persze még mindig jobban járt, mintha mondjuk Észak-Koreában fotózta volna magát a Szeretett Vezető szobra ölelésében. Mert akkor már a hűvösön elmélkedhetne a performansz társadalmi visszhangjáról.

Földes András 2009.06.19. 12:36:56

@papamaci1: "A szoborcsoportot csak megfelelő átalakítással és új tartalommal történő ,,feltöltéssel", átfogalmazással lehetett megmenteni. Helyén maradását részben egy, a kompromisszumot jelképező performance-nak, a St. Auby Tamás képzőművész kiötlötte, nagy vitát provokáló „Szabadság lelkének szobra projektnek” köszönhette: 1992 júniusában, a budapesti búcsú napján (a szovjet csapatok kivonulásának ünnepén) az emlékművet ejtőernyőselyemmel letakarták, így néhány napra „szellemruhát” öltött, a kommunizmus kísértetét jelképezve."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabadság-szobor_(Budapest)

vizipipa 2009.06.19. 12:41:42

Látom 12:27-kor törölték az összes hozzászólást. Biztos a véleményszabadság, a tolerancia meg a hasonló PC-k jegyében.
Aki másképp gondolja az szélsőséges.
Nem lenne ideje megszabadulni az ultraliberalizmustól?

vizipipa 2009.06.19. 12:44:42

Látom 12:27-kor törölték az összes hozzászólást. Biztos a véleményszabadság, a tolerancia meg a hasonló PC-k jegyében.
Aki másképp gondolja az szélsőséges.
Nem lenne ideje megszabadulni az ultraliberalizmustól?

Földes András 2009.06.19. 12:45:41

@vizipipa: nincsenek szurve a kommentek es semmit nem torolt senki 12:27kor sem. ne keltsd a hangulatot. szerintem dolj hatra es gyujtsd be a vizipipad.

ecpec 2009.06.19. 12:45:42

Engem kulonosen nem izgat a turul, sot meg vicces is a kep.
Az viszont irritalo, h kulfoldikent, minositi a magyarokat, es mintegy mas nemzeteket magasabbra helyez ertekiteleteben.
Ha valakit sert a munkaja, el kell, h fogadja, es a korulmenyes kamu magyarazatok helyett egy "elnezest kerek" megfelelne.

vizipipa 2009.06.19. 12:47:58

Látom 12:27-kor törölték az összes hozzászólást. Biztos a véleményszabadság, a tolerancia meg a hasonló PC-k jegyében.
Aki másképp gondolja az szélsőséges.
Nem lenne ideje megszabadulni az ultraliberalizmustól?

nahát-nahát 2009.06.19. 12:50:33

A művészet nem ad okot és lehetőséget mások érzelmeinek ilyen szintű megsértésére!

"Munkáim sokszor humorosak, néha pedig provokatívak” – fejtette ki, hogy mi foglalkoztatja, amikor a Turulhoz, klasszikus görög szobrokhoz, szocreál Leninekhez vagy reneszánsz Krisztusábrázolásokhoz nyúl."

Ilyen hozzáállással ne nyúljon Turul-szoborhoz sem és Krisztusábrázolásokhoz sem!

Ez nem művészet, ha mégis az lenne, akkor inkább nincs szükség (ilyen) művészetre.

Jim 2009.06.19. 12:51:16

Egyáltalán, hogy veszi a bátorságot arra bárki (különösképpen egy külföldi, magát művésznek tartó ócska hülye), hogy hozzányúljon egy köztéri alkotáshoz. Talán előbb tájékozódjon az ostoba kurvája. Minden szoborgyalázás felháborító, de ez extra módon.

Ez minden csak nem művészi, hányok ettől az újfajta művészet-értelmezésen.

Asszem hogy elég nagy indulatokat váltana ki, ha mondjuk Londonban csinálna valaki valami hasonló köcsögséget a Nelson-emlékművel.

gondolkodomuvesz 2009.06.19. 12:52:11

Jellemzo a magyar szelsojobbra: aki bantja az "aranyos" turulkankat az zsido nem baj, ha svab. Szanalmas.. A legjobb a hatulrol tamadas, es lovoldozes a sotetbol. Igazi bator fajta ez a magyar szelsojobboldali. Kamu horogkeresztek nehogy megbuntessenek ugye? Mindent kimagyarazunk. Szep kis bagazs, gratulalok. Hat nem hiszem hogy szep jovo var ratok, az biztos hogy nem europaban. Amellett, hogy undorito celt szolgal halal ciki az egesz.

Alc 2009.06.19. 12:58:05

Nem tudom, miért csodálkozik a művésznő reakciókon. Talán egy kicsit jobban elmélyülhetne a város és az ország lelkületében, mielőtt be akarja mutatni a jelen Budapestjét. Ha tudatosan akarta volna kiváltani a reakciót, akkor egész más lenne a helyzet, hiszen a reakciók tényleg rámutatnak a múlt egy kibeszéletlen és frusztráló momentumára. Ám azzal, hogy tudatlanságában egy nemzeti jelképet értelmezett át egy olyan kompozícióvá, ami a kollektív bűnösség érzetét keltheti, természetesen kivívta néhány ember haragját.

boddah (törölt) 2009.06.19. 12:58:40

aki a disznólábakat a cipőkbe rakta az náci, aki a kezet a turulba az brit képzőművész. de gondolom, ha a brit képzőművész tett volna disznólábakat a cipőkbe, ő akkor sem lenne náci.

CSÉ 2009.06.19. 13:01:11

Szerintem a turul történelme egyáltalán nem ellentmondásos. Mint ahogyan Petőfi, Ady, József Attila és a sarló-kalapács-búzakalász történelme sem, ezek olyan dolgok, amelyeket semmilyen embertelen diktatúra nem tud beszennyezni , bármilyen szennyes is legyen.

Gilderoy 2009.06.19. 13:03:51

"Lang projektjének célja az volt, hogy szobrainak átértelmezésével mutassa be a jelen Budapestjét."

Ennél jobban nem is sikerülhetett volna.

CSÉ 2009.06.19. 13:04:38

Szerintem a turul történelme egyáltalán nem ellentmondásos. Mint ahogyan Petőfi, Ady, József Attila és a sarló-kalapács-búzakalász történelme sem, ezek olyan dolgok, amelyeket semmilyen embertelen diktatúra nem tud beszennyezni , bármilyen szennyes is legyen.

maegasira 2009.06.19. 13:06:43

"Cikkünk megjelenése után náci portálok felháborodott cikkeket jelentettek meg, amelyek szerint egy zsidó nő szándékosan megsértette a magyarság legfontosabb jelképét."

Most akkor vajon zsidó a "művésznő" vagy sem? ^^

Btw nem túl intelligens ötlet anélkül belenyúlnia alkotásokba, hogy utánanézne annak, hogy tulajdonképpen mit ábrázol, urambocsá' jelképez az adott szobor.

emmam 2009.06.19. 13:06:45

hm. honnan tudod, hogy néhány szélsőjobbos volt? azt írta valaki? majd ha a rendőrség a nyomozás végére jut. akkor írj ilyet légyszíves.

2009.06.19. 13:07:02

Hiszti?! Az a szobor a II. világháború áldozatainak állít emléket! HALOTTAKNAK!

És persze tök véletlen, hogy pont az élősködők által folyton gúnyolt Szent Jobbra utalhat a levágott gumi jobbkéz???

Hiszti a vascipők ügyében van, nemzetközi hiszti. Tanuljátok meg, hogy ha a többségi nemzetet gyalázzátok, akkor a többségi nemzet egy ponton VISSZAÜT!

Mindjárt jönnek a fölényeskedő, kioktató válaszok erre, de nem érdekel, nem vagyok sem náci, sem szélsőjobbos. MAGYAR vagyok és ez az én hazám, aki pedig gyalázza, azt nem tudom sajnálni. Remélem egyszer normalizálódik már ez a hányattatott sorsú kis ország, az ilyen cikkek írói meg összecsomagolnak, hiszen Ferenc is megmondta: EL LEHET MENNI.

Színes Géza 2009.06.19. 13:08:14

Nem látok szignifikáns különbséget a Turul baszogatása és a disznóláb ügy között.
Takarodjon haza a művésznő és otthon "alkosson"!

Todward 2009.06.19. 13:08:37

Ebből is látszik mennyi energiát fektet az "alkotásaiba". Meg se nézi, milyen szobrot graffitiz össze. Pontosan emiatt fogják elfelejteni a "művészetét": minden médiahekk csak három napig él.

lápi lidérc 2009.06.19. 13:11:50

Krisztus-ábrázolás, turul meg kisbetű.
A megbecstelenítés meg mindkét oldalról baromság, ahogy az utána szervezett tüntetések is. A szobor csak egy szobor, és kész.

balazsman 2009.06.19. 13:11:51

ostobán ignoráns a "művésznő" hozzáállása a kérdéshez, attól eltekintve, hogy érdekes, amit csinál (de nem nevezném alkotóművészetnek...): minden szobor okkal lett kiállítva egy köztérre, és tényleg csak kevés zsánerszobornak nincs politikai vagy más kiemelt témában jelentősége.
Az a minimum, hogy ha egy idegen országba, idegen kultúrába megyek "alkotni" (azért Európa ezen része erősen különbözik a szigetországtól és vica versa) körbekérdezősködök, igyekszek megtudni minél többet a helyi viszonyokról a szoborral kapcsolatban. Nem hiszem, hogy hazájában díjaznák, ha egy királyszoborra vagy egy hős szobrára ráaggatna valamit... (lásd a hisztit a Buckingham-palota-beki székre (trónra?) ráülő testőrtiszt körül)

Természetesen a nagy körültekintés megnehezítheti a munkáját, hiszen az éppen a ilyen nézőpont kizárásán alapul, de ez itt most vigyázatlan és buta megmozdulás volt.

A Szoborpark eből a szempontból tökéletes terep: megvan az alkotásoknak a patetikus hangvétele, jól lehet velük "dolgozni", viszont a tisztelet és áhítat már nem lengi körbe őket, a park maga egyfajta elfekvő osztályként tárolja őket.

Ettől függetlenül szeretem az ilyen akciókat, pár éve az MusicTV csinált hasonló gitárokkal - nem tudom, arra hogyan reagáltak volna a szélsőjobbosok, a ráakasztott gitárok nem tűntek sehol sem meggyalázásnak, inkább kedves humornak.

Manyizga (törölt) 2009.06.19. 13:14:17

Nyilván az is művészi hatás lenne, ha valaki a Kába Követ pisilné le, "átértelmezve" azt.
Valószínűleg nyilvánosan megköveznék/megkorbácsolnák/lefejeznék érte.

Úgyhogy örüljön, hogy itt csak a szájkaratéból kapott. ;)

tiburi 2009.06.19. 13:14:25

Szerintem minden országban 100 emberből 10 hőzöngő típus. Ez nálunk kb. a duplája lehet. De szerencsére nem bonyolult a szitu, hiszen mindenki zsidó, aki nem úgy hőzöng mint a hőzöngők.
Ez a hőzöngés mellesleg kiváló példa arra, hogy értelmetlen faszság az egész nemcsak itthon, hanem mindenütt.

2009.06.19. 13:14:54

Hiszti?! Az a szobor a II. világháború áldozatainak állít emléket! HALOTTAKNAK!

norbert79 2009.06.19. 13:16:08

Igen, megesik az ilyen, sajnos nem mondhatom azt, hogy a művésznő körültekintő volt, óvatosan kell mindig bánni egy-egy jelképpel.
Ami meg mondjuk a szélsőjobbot illeti, ismét bebizonyították, hogy képtelenek józan gondolkodásra, s egyből szélsőségesen, reflexből reagáltak, a szoksásos célpontokat elővéve (mint amikor a rókát mindig megverik, ha van rajta sapka, ha nincs)
Tanulság: Legyél körültekintőbb ha művész vagy, s tiszteld mások tulajdonát, még akkor is, ha látszólag csak 'közös'.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.19. 13:19:34

Az ellenakciót is elmesélték neki? Viszik a jó hírünket a nagyvilágban...

TD223 2009.06.19. 13:24:16

@Bergeroth: Mi is örülünk, hogy eltakarodsz a picsába.

prometheus_X 2009.06.19. 13:27:07

Nem baj, legközelebb talán majd tájékozódik, mielőtt "provokál". Én úgy értelmeztem, hogy a turul letépte a hatalom karját :) nem tudom hogy ez a széljobbon miért nem így interpretálódott :D Ezeknek is csak az alkalom kell hogy jól kizsidózhassák magukat. Annyira már nem futja a magyarságukból, hogy tudják hogy a turul ragadozó madár volt - a feltételezések szerint kerecsen sólyom, vagy annak egy őse - így az a normális, ha testrész lóg ki a csőréből :D kész. Mivel a magyarság totemállata, csak természetes, hogy az ellenséget marcangolja. Gáz ha a széljobbon ezt máshogy értelmezik.

Brukk 2009.06.19. 13:29:21

Miért nem üdvözli a Lang-project, hogy rajta kívül van egy másik művészeti csoport, akik szintén köztéri alkotások újraértelmezésével kívánják bemutatni a jelen Budapestjét?
Mert ebből ez következne. Megerősítve, hogy nem érti a kialakult hisztériát.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.06.19. 13:29:23

Kiváncsi vagyok, ha Londonban a Nelson emlékművet kiegészíteném egy az admirális előtt letolt gatyával álló, seggét párzásra felkínáló matrózzal (Nelson köztudomásúlag volt annyira homokos mint a Szahara) mit szólna ez a hülye picsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joe84 2009.06.19. 13:32:21

Engem meg az a hiszti sokkolt, amit a disznólábak miatt vágtak ki... nyomozás, tüntetés stb. A Turul egy nemzeti jelkép, a cipők nem azok.
"Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen" - Igen, az angoloknak szinte teljesen megszűnt az önvédelmi reakciójuk, meg lehet nézni mi folyik Londonban, a néger bevándorlók naponta késelnek meg valakit az utcán.

spiral 2009.06.19. 13:35:05

Esetleg a Szabadság-szobrot is kidekorálhatná, az olyan jópofa!

jajanyam 2009.06.19. 13:40:07

@Színes Géza:
"Nem látok szignifikáns különbséget a Turul baszogatása és a disznóláb ügy között."

Talán csak annyit, hogy az egyik egy akció (az tény, hogy egy barom akció, de nem szándékos, csak simán hülye), a másik egy reakció (ami szándékos, és szintén hülye).

skipy 2009.06.19. 13:40:36

@Széna Tomi:
10/10 Best of!

Mellesleg. Halottak emlékműveit nem illik piszkálni/kigúnyolni/ avagy Ún. átértelmezni.
A turul meggyalázása kellemetlen, és mutatja a művésznő hülyeségét.
De hogy erre válaszul nem a MŰVÉSZNŐT alázzák le, hanem egy másik emlékművet aláznak meg... (ha zsidó a művésznő akkor is gáz, ha meg nem, akkor világröhej....:S)

És ebből lehet tudni, hogy valami retardált turultetkós-árpádsávos fasz volt... Tőlük csak ennyi tellik...

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.06.19. 13:41:16

aha!

és ha én úgy módosítom a közismerten férfi kedvelő Nelson admirális szobrát, hogy altestével egy másik férfi altestéhez kapcsolódik akkor én humoros leszek?

Trackback 2009.06.19. 13:41:41

üdv,

de vajon miért neveznek ezen a bolygón minden pszichiátriai esetet "művésznek", és minden tudatos hazugságot "médiahekknek"??

zaphod

tommygun 2009.06.19. 13:42:01

"Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.”

A nagy büdös lófaszt. Próbálja meg az iszlámot átértelmezni, másnap már nem élne.

gerasz 2009.06.19. 13:42:25

„Nem azért jöttem Magyarországra, hogy a cipőkkel dolgozzak. Véletlenül vettem észre az emlékművet, amikor busszal a pesti rakparton utaztunk. Egyébként a Szoborpark szobraival foglalkoztam, ott kinn töltöttem minden időmet” – mondta az Indexnek Liane Lang brit képzőművész, akit azután kerestünk meg, hogy máshol csak a műértő közönséget megmozgató munkái közül az egyik nálunk politikai hatást, vagy még inkább hisztériát váltott ki.
Lang múlt csütörtökön látogatott el az alkotáshoz, ahol a köztéri szobrokat átértelmező koncepcióját folytatva kiegészítette az emlékművet. Disznólábakat helyezett a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító rakparti bronzcipőkbe. Cikkünk megjelenése után zsidó portálok felháborodott cikkeket jelentettek meg, amelyek szerint egy antiszemita nő szándékosan megsértette a magyarországi zsidó közösség egyik legfontosabb jelképét.
A művésznőt több éves munkája után először sokkolták közönségének reakciói. „Hallottam, milyen hatást váltott ki az alkotásom, és még most sem hiszem el, hogy ez igaz – utalt a zsidó reakciókra. – Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.”

Kockacukor 2009.06.19. 13:44:16

Lőjük le az összes ragadozó madarat, mert mind ordas eszmét közvetít. Orvvadászok, hajrá! Open Season!

Kasszandrább 2009.06.19. 13:45:35

Szabad egy értelmezést?

Turul: Szili fan.

lOc (a pasztafáriánus) 2009.06.19. 13:45:38

@balu_a_medve: Egyetértek! Én sem vagyok mélymagyar vagy ilyesmi, de azért ez kvajó. Legközelebb odamegyek vkihez a fejére kenek egy kis szart és lefényképezem. Ha felháborodik, akkor majd nekem áll feljebb hogy én csak provokatívan értelmeztem éppen, művészileg.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.06.19. 13:46:38

@lápi lidérc: Egyetértek. Szégyen, hogy ma M.o.-n büntetőeljárást indítanak emlékmű-cipőbe rakott disznóláb, vörös csillagos vagy horogkeresztes kitűző viselése vagy zászlóégetés miatt. Hisztérikus bantusztán lett ez az ország.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.06.19. 13:46:53

jaj, nem tudta szegény feje.. nyilván ezért rakott egy "Szent Jobbot" a turul kezébe, amit helyi "nagyjaink" cafrangnak neveznek. Nyilván nem fúj a szél, ha nem hajlik a kalász, a kedves kurátora pedig nagy egyetértésben asszisztált a gyalázkodáshoz. A dohány utcai ezüst fűzfa miért maradt ki a sorból? Azt miért nem lehetett feldobni, megpimpelni valamivel? Ja mert 1500 a belépő a zsinagógába + fotósjegy?

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.06.19. 13:49:10

Az imént elmulasztódott megjelenni egy fontos észrevételem. Ha nem cenzúra, akkor a blogmotor köhög.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.06.19. 13:49:37

Már csak az nem világos, hogy ha tudta, hogy érzékeny a magyar, akkor miért hülyéskedett még a disznólábakkal is?

StopSzmog 2009.06.19. 13:49:37

Csak remélni tudom, hogy az ostoba/érzéketlen kurátora lefordítja Langnak a hozzászólásokat.

Érdekelne, mit alkotott Németországban, Dániában, Spanyolországban, Ausztriában és Szlovéniában és azt hogyan fogadták.

Zelle 2009.06.19. 13:50:21

Általános iskolás koromban én is átértelmeztem ( ki nem?) az irodalom- ill. történelemkönyvben található híres emberek fotóit. Kaptak szakállat, kalapot, szemüveget, szamárfület, mifenét... Nem is gondoltam volna, hogy én ettől máris művész lettem... És érdekes, az én "alkotásaimnak" sem örült mindenki osztatlanul (tanárok).

Nem értem a hölgy meglepettségét. Kóbor testrészekkel megtűzdelni bármilyen szobrot, szerintem minimum polgárpukkasztás.

Gondolkozzon szabadon, lehetnek ötletei is, azt sem kétlem, hogy még jópofák is lehetnek, de nézzen már utána min is kreatívoskodik éppen!

gerasz 2009.06.19. 13:51:22

Kimaradtak a zsidó fiatalok (bár a rendőrség ismeretlen elkövetők után nyomoz), akik az éj leple alatt műkezet raktak a Turul szobor csőrébe.

doktorúr 2009.06.19. 13:51:51

Szerintem a béke megteremtése érdekében művésznőt apró metélt farkincákkal jól büntessék meg H-turul! A halálmadárnak pedig dózer, vigyék a Mitnyan kertjébe!

énis 2009.06.19. 13:53:49

@Bergeroth: hidd el, ennek mi is örülünk!

is 2009.06.19. 13:54:04

kb. ott tartunk, mint amikor a mohamedánok elégtételt követelnek a dán karikaturista Mohamed-karikaturái miatt. bátran, büszkén vállaljátok, hogy egy szinten álltok fanatizmusban velük.

Avant1 2009.06.19. 13:55:42

- Ez nem művészet, hanem egy szar
Ez a privát véleményem

- Tegyük fel: ha művészet lenne lenne, akkor sem adhatna okot és mások érzelmeinek vagy nemzeti jelképeinek megsértésére.
Ez az axióma.

- Cinikus vagy rémületesen tájékozatlan? Mindkettő?
Eldöntését Önre bízzuk.

- Az egész birodalmi, gyarmattartó lenézéssel ötvözve: tipikusan angolszász Ez a pedig a tapasztalat (- elnézést a kivételtől)

Nyelvész Professzor 2009.06.19. 13:55:43

Miért nem jelenik meg a kommentem?

Aruna 2009.06.19. 13:55:51

@Unbiased: egyetértek, ízléstelen és felháborító. S mivel mindkét szobor halottaknak állít emléket meggyalázza a holtak emlékét, nem jobb, mintha vörös festékkel öntötték volna le bármelyik szobrot.

somogg (törölt) 2009.06.19. 13:56:39

Ez Angliaban tenyleg elkepzelhetetlen lenne, mert ha egyszer azt mondja, hogy nem volt vele politikai uzenete, akkor nem volt. Ha lett volna, akkor azt mondta volna, es akkor lehet vitazni. Persze Magyarorszagon nincs olyan komoly hagyomanya az egyenessegnek, es ezert az emberek ki kell talaljak mit forgat a masik a fejeben. Ez sokszor olyan jol sikerul, hogy nem is foglalkoznak azzal mit mond az illeto.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.19. 13:56:56

Minden szobor valamit jelképez. Valmiért valakik odaállították. Van, aki érti az üzenetét.

Van, akinek csak szép. Vagy meghökkentő. Vagy humoros.

Legközelebb filctollal megy neki a Mona Lisának, és bajszot fest rá?

Az meg külön lúzerség, ha egy nemzeti jelképet akar valaki úgy átértelmezni, hogy tisztában sincs annak jelkép voltával (és művészként nem is néz utána).

Ha ez művészet, akkor a hatodikos törikönyvem egész művészeti album, a fiatal Kötél eddig kiadatlan zsengéinek gyűjteménye!

tündér ilona 2009.06.19. 13:57:36

Nagy1-nek válaszolok:

Tudod, vannak akik nem kérnek II vh-ban elhalálozott, pontosabban fogalmazva a meggyilkolt halottaiknak turulos emlékművet.
Hogy miért nem?
Mert a Turul jelképezte szövetség szellemisége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nemzet kitaszította magából őket. Ebből fakad az egész gubanc az amúgy rondára sikeredett szobor körül.

Más. Tisztelje mindenki másvalakik halottainak emlékét, no és az élő másvalakiket. Magyarokat, németeket, cigányokat, zsidókat. Mert emberek.

köpőcsésze 2009.06.19. 13:58:55

"Véletlenül vettem észre a szobrot, amikor busszal a Budai hegyekbe tartottunk." És szerencsére a bal zsebemben pont volt egy műkéz, ami pont illett a szoborhoz és a művészi elképzeléseimhez.Pont. Blabla.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.06.19. 14:00:11

@nagy1: kivéve zsidóknak gondolom. vagy ha mégis, el ne áruld a kurucinfon, ami nem náci

Hozzá Szóló 2009.06.19. 14:00:41

@nagy1: És ez hová van kiírva? Aki részegen megy oda és bele akar hugyozni, honnan tudhatná, hogy a köztéri hugyozás (mittomén mi a pontos jogi duma) HELYETT rögtön holokauszttagadóvá meg provokátorrá lép elő azzal, ha körbehugyozza a cipőket?

Cliff 2009.06.19. 14:00:54

engem meg az izraeli zaszlo zavar amikor irtjak a palesztinokat

somogg (törölt) 2009.06.19. 14:03:00

a legutolso komment 50 perce jott. A moderatorok ebedelnek? :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.06.19. 14:03:14

Szerintem csak idióták háborodnak fel ezen a gagyi kis provokáción.
Én legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt.

Mercyful Fate 2009.06.19. 14:04:00

HAZUDIK a csaj mert anno az index is megírta,ezt nem tagadhatjátok,hogy nem véletlenül, mondjuk séta közben bukkant rá a Turulra ..ezt bizonyítja például az is, hogy előtte fontolgatták,bejelentsék e ezt az akciót a rendőrségnek.Most meg már véletlenül arra kirándult..egyszer eztmondja egyszer azt?:D:D
Tisztában kéne lennie azzal h 1 hete kb még teljesen az ellentétét mondta.:D:D:D:D

Amúgy meg a "művész" "kurátorocskája" nem más mint Csizmadia Alexa..aki az LMP tagja..persze ő sem volt tisztában,hogy ez egy nemzeti jelkép és felháborodást fog kiváltani a megcsúfolása.

Szóval ez nem hiszti..a szobor tényleg a II. világháború áldozatainak állít emléket!

De ennyi erővel akkor a holokauszt áldozatainak emléket állító duna parti cipőkbe rakott disznólábakért sem kéne hőbörögni..ugyanennyire hiszti.
Mindkét szobor,halottaknak állít emléket.

Kis különbség,hogy utóbbi esetében nyomoz a rendőrség ismeretlen tettesek után,a Turul esetében ismert a tettes de nemcsinálnak természetesen semmit.:)

XoniX 2009.06.19. 14:06:14

Valaki elmagyarázná, hogy mijen madár is ez a turul? Mi a latin neve és mi a rendszertani besorolása? Fogságban szaporodik? És egyáltalán mit eszik? Mert ha elhullott maradványokkal is táplálkozik, akkor a kéz nem is ojan nagy gáz...

-Goldman- 2009.06.19. 14:08:20

@Bergeroth: Én is boldog vagyok, hogy egy zsidó teűvel kevesebb lesz :)

Ursus Arctos 2009.06.19. 14:11:14

@nagy1: Igazad van, a halottakat tisztelni kell, és ők hősök voltak. Viszont mindenkinek felteszek egy kérdést a szovjet emlékművet miért kell szétbaszni? Ugyanolyan katonák voltak, akik nem hinném, hogy önszántukból mentek a halálba. Magyarországon iszonyat nacionalizmus van, ami részben jó, de részben pedig veszélyes sok mindenre. A turult meg tényleg nem kellett volna bemocskolni ezzel az állítólagos művészettel. Minden szarból művészet lesz, mint annó a szarcsináló gépsor. Csodálatos volt. Szószerínt SzarFos.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.06.19. 14:11:45

@lápi lidérc: Nem egészen ugyanaz. A hölgy egy NEM LÉTEZŐ, fantasy madarat 'egészített ki', a cipőknél meg ugye a cipők 'tulajdonosait' hasonlították disznókhoz. Szerintem.

Gadget 2009.06.19. 14:15:49

Nekem ebből az egész mentegetőzésből egy dolog hiányzik.
"BOCSÁNATOT KÉREK HA MEGBÁNTOTTAM VALAKIT, TUDATLAN HÜLYE KIS PICSA VAGYOK"

Ha ez ott lenne, talán nyugodtabb lenne a hülyeségének a megítélése.

ibagorib (törölt) 2009.06.19. 14:16:01

JENŐ! ha tudtad, hogy nemzeti jelkép akkor mit szórakoztál vele!!! idióta!!!

orwell 2009.06.19. 14:17:05

érdekelne, hogy a kül.ügy milyen lépéseket tett az emlékmű megbecstelenítésének kapcsán

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.06.19. 14:18:04

naci portalok?

te meg zsido blog vagy baromarcu?

moto.sapiens 2009.06.19. 14:18:13

De kurva sokan ráérnek ebben az országban...-

zsoltix 2009.06.19. 14:18:39

Az Index indította el a lavinát, mikor címlapon magasztalta a "művésznő" "alkotását". De érdekes módon csak a Turul kapcsán, a többi szoborkifigurázásról nem sok szó volt a cikkben.Most meg náciznak mindenkit,akinek nem tetszik. Szép, mondhatom.

ginho 2009.06.19. 14:20:36

A Trafalgar Square is látott már hasonló akciókat, csak nem tudtok róla:
www.graffiti.org/faq/kataras/kataras_fig8Banksy.jpg
Ez az (angol)street art-os Banksy táblája, a kihelyezés után 5 perccel a helyi rendőrök finoman megkérték a művészt, hogy vigye el (ez a pillanat van megörökítve).
Szóval szerintem nem kell hörögni, ki kell venni onnan, ha nem tetszik és nem zsidó kurvázni meg hasonlók. Ezért ilyen ennek az országnak a megítélése.
Türelem, tolerancia és megértés.
Nem vagyunk egyformák.

Johnny Favorite (törölt) 2009.06.19. 14:20:41

Bergeroth 2009.06.19. 12:08:02

Nem tudnál egy kicsit előbb elmenni?
Egyebek mellett,több képzavar és helytelen megállapítás van a hozzászólásodban...de a leckét szépen felmontad....remélem, hogy a jutalom üdülésed valóban végleges.
És ha vannak még szellemi és gondolkodásoddal azonos barátaid talán ők is elkísérhetnek.

borisz 2009.06.19. 14:20:51

@Sean: aki meg tisztában a magyar kultúrával az tudja, hogy ez esetben kis m-mel írjuk, hehe.

a komolykodók hörögjenek csak. nem tudom, hogyan tudnak egy bronz, nem is létező madárfajt bálványozni. meg egyáltalán mióta ez a legfontosabb jelképünk ez?
van nekünk egyáltalán olyan?

na mindegy, rohadtul nem értem hogyan lehet bármi élettelen remixelésén kiakadni, főleg, hogy még kárt sem tett benne, csak lefotózta.

Pesot 2009.06.19. 14:21:34

Két modern képzőművész beszélget:
- Te, ideszarjak az asztal sarkára?
Mire a másik:
- Á, felesleges. Úgysem értenék:))

Euthanatos 2009.06.19. 14:22:01

Nemcsoda, hogy nem tudta szegény lány hogy a turul nemzeti szimbólum, mert nem az.

Egy mesehős madár, aki a mesében megk***ta Emesét, ezért a szélsőjobbosok összeszarják magukat előtte.
Szánalmas, álmagyarkodós jelkép, kár, hogy nem öntötték le inkább szarral.

edrose 2009.06.19. 14:22:43

Amellett, hogy igazából semmi bajom az ilyen akciókkal, és ezze a turulossal sem, elfogadom, hogy minden országban lehetnek ilyen-olyan okokból kényesebb témák, alkotások. Ha valamelyik kísérője (biztos, hogy nem tökegyedül mászkált a városban) lett volna annyira értelmes, hogy elmagyarázza, mi a helyzet manapság ezzel a turullal, meg általában a turulokkal, meg hogy egy jobb kéz nálunk nem csak egy jobb kéz, egyáltalán, némileg kontexusba helyezi úgy a művésznőt, mint a kiszemelt műveket, akkor lehet, hogy Liane Lang inkább Szavojai Jenő lovával kezdett volna valamit...
Persze simán el tudom képzelni azt is, hogy elmondták neki, csak mivel valóban nem ilyen reakciókhoz szokott, nem foglalkozott vele, esetleg simán leszarta, mert ő A művész, és mit neki bármilyen mögöttes tartalom...

borisz 2009.06.19. 14:24:03

@balazsman: valószínűleg neked is szövegértési problémáid vannak, mint a magyar kommentezők 99%-ának.
NEM érdekli a csajt a szobrok körötti pátosz, meg az egyedi sztorijuk sem, mindössze (idézem)
"az elsődleges megjelenésükre koncentrálok, arra, hogy mit sugallnak a tömegükkel, anyagukkal, formájukkal"
szóval nyilván nem fog érdeklődni, mert akkor oda lenne a koncepció egy eleme.

states 2009.06.19. 14:24:29

A tipikus esete annak, amikor egy bolond százat csinál. Lang kisasszony elmondhatja magáról, hogy ez neki sikerült...

szvsz 2009.06.19. 14:24:47

Ezuton szeretném megkövetni azt a rakás hisztis műzsidót, aki kiment virággal cipőt pucolni.
Nem tudtam, hogy nem illik csülköt tenni a cipőkbe (a babot meg a hagymát otthon feljtettem), ahogyan azt sem tudom hogy majd nem illik a zsinagógába behajtani egy konda mangalicát és az arra alkalmas kék-fehér rongyokkal feltörölni a disznószart.
Kár hogy ez a pár száz kettős mércével mérő műzsidó ilyennek festi le a jelen Magyarországát, de hát kell a reklám a holokoszt-biznyicnek. Na meg a náczik is csak jönnek, én már csak 1ben bizom: szkinhed-ölő 666 for president!

azallamenvagyok 2009.06.19. 14:26:31

@nagy1: és az a szomorú, hogy a cikkben erről egy árva szó sincs

nem szobor, hanem emlékmű

és ez biza nem mindegy

olvasom a kuruc.infót ....nem szarabb az indexnél 2009.06.19. 14:27:07

nem tudta... ezért csinálta... leszarom ... a művészt, csakis...

Kurgán 2009.06.19. 14:29:07

Az angol liba is, meg az is paraszt volt, aki a disznólábakat dugdosta a cipőkbe. Egyébként a nő örülhet, volt nagy reklám körülötte.
Azért ekkora felhajtást sem kéne csapni az ügy körül. Gusztustalan volt, amit a cipőkkel műveltek, de az se semmi, amit a politikai elitünk egy része minden ilyen alkalomkor le tud rendezni. Nem kéne az egésznek reklámot csinálni, talán akkor a sok hülyegyerek se érezne késztetést arra, hogy antiszemitáskodjon.

borsoo 2009.06.19. 14:31:04

@Bergeroth: HA ez nem egy pillanatnyi állapot, akkor valóban nem rád van Magyarországnak, hogy jobbá legyen, és ha elég sokan gonsolkodnak úgy, mint te, végül tényleg a kommunisták és disznóláb-pakolók országa lehet. Ezzel együtt a személyes felelősség nem kerülhető meg.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 14:31:41

@Bergeroth: „Hallottam, milyen hatást váltott ki az alkotásom, és még most sem hiszem el, hogy ez igaz – utalt az antiszemita reakciókra. – Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.” Igen, ott csak román és magyar vendégmunkásokat támadnak meg csoportokba szerveződött rasszisták. Menjél nyugodtan, ha akarsz, de a azért vigyázz, hova.

Tényleg nem ártott volna, ha tájékozódik a kiscsaj. Majd ha valaki egy londoni világháborús emlékművet gyaláz meg, elég, ha annyit mond "én csak művész vagyok".
Azt meg ki a halál hiszi el, hogy csak a buszról látta? Nevetséges, még rosszul is hazudik.

pittiman 2009.06.19. 14:36:12

Így van! Aki nem úgy bánik a magyar ember sokat tűrt hiperérzékeny lelkével, ahogy megérdemli, ide se jöjjön! Aki meg mégis idejön, tájékozódjon arról, hogy ki vezeti az országot, milyen a belpolitikai helyzet, milyen a történelmünk, mi az eredetmondánk, kik e leghíresebb költőink, mi nyomja lelkünket, mit tehet, mit nem tehet....Mint ahogy mi is mindíg így nyaralunk, nyilván horvátba' nyaralva mi is tudjuk, ki épp Horvátország miniszterelnöke, és ki az ellenzék vezetője, illetve Egyiptomban, Tunéziában nyaralva mi is tiszteletben tartjuk az iszlám szokásokat, nem baszunk be mint az állat, a csajok nem bikinifelsőben és rövidnaciban mennek várost nézni, hanem legalább egy pólót felvesznek, és tisztelvén a helyi szokásokat hosszú nadrágot húznak.... De hát ők ebből élnek ugye, örüljenek, hogy oda megyünk....

És ez csak egy művészeti alkotás. Ilyen a XX. század művészete. Mona Lisa LHOOQ, piszoár felfordítva, stb. Akinek nem tetszik, ne nézze. Tudom, hogy szomorú belátni, de nem minden azért jött létre a világon, hogy azzal a zsidók a magyarokat nyomorgassák. Sajnos a modern művészetek leszarják az ilyen konvenciókat. Menjetek el Izraelbe, tegyetek Herzl Tivadar szobra mellé egymásra 20 műanyag gyerekmotort, és bár az ortodox zsidók nyilván tombolni fognak, ha jó a kép az elszállt angol gyűjtő ezt is megveheti, akárcsak a TURUL-osta. csupa nagybetűvel. Rovásírással akartam írni, de az csak a másik gépemen van.

Plusz ha ez minket annyira sért, akkor nem lenne illendő nekünk is tisztába lenni a hozzánk hasonló sorsú és történelmű országok helyzetével, és mondjuk nem alkalmazni erdélyi és felvidéki kirándulásaink alkalmával a Nagymagyarország-matricákat, pólókat?

szépmező 2009.06.19. 14:37:20

@Bergeroth:
mi is örülünk hogy itt hagysz minket. talán máshol megtalálod az identitásodat, ha itt ilyen rosszul érezted magad.

@tiburi: egyébként két nemzeti szimbólumot sértett meg egyszerre (turul+szent jobb). nem tudom mi szükség volt erre. egyáltalán miért kell nemzeti jelképeket "átértelmezni" ? Ha erre valaki felháborodik, az miért hőzöngés?

@nagy1: nem csak halottaknak, hanem embermentőknek. kigúnyolta azokat a magyarokat is, akik zsidó honfitársaiknak nyújtottak segítő kezet 44-ben.


Összességében: végtelenül cinikus és álszent a nyilatkozat amit a kedves művésznő adott. gyaníthatóan hazudik is.
menjen és értelmezze át mondjuk a Waterloo-i csata emlékmű oroszlánját. Az is ugyanilyen ízléstelen lesz.

szovirag 2009.06.19. 14:41:47

Sziasztok, negy eve kulfoldon elek, de meg/mar Magyarorszagon sem voltak szelsoseges hajlamaim. Igyekszem "ember"-kent ("human") viselkedni minden helyzetben. A Turul (be merem vallani) semmit sem mozgat meg bennem, ezert egyszeruen rosszul elsult gag-nek tartom a "muveszno" otletet. Ami a magyarazkodasat illeti, (sajnos) nagyon jellemzo a nyugat-europaiakra, hogy a mas nepekkel szembeni tudatlansagukat poenkodassal, alszentkedessel probaljak leplezni. Viszont az o tortenelmuk, politikajuk, jelkepeik (bar sokszor a sajatjukat sem ismerik!) az szent. Persze ez nem mentesiti ot tettenek kovetkezmenyei alol. Tudatlansagaval, tajekozatlansagaval feleslegesen borzolta fel az amugy is nyugtalan kedelyeket.

2009.06.19. 14:42:31

@Manyizga: ne hozzájuk hasonlítsd magunkat, hanem ahhoz hogy nyilván európa más országaiban is a turulhoz hasonló jelentőségű szobrokat használt fel...és csak itt lett belőle zsidózás meg sértődés...humortalan nép-e vagyunk...most attól független hogy a turulos képe nekem nem jött be.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 14:42:51

A kiscsaj jól leadja a "provinciális káeurópa" szöveget, de azért megnézném, mit kapna, ha a londoni cenotaphot gyalázná meg...
Gondolom azért választotta ezt a "csodás" területet, mert szobrásznak szar volt...

borisz 2009.06.19. 14:43:16

@pittiman: bocs, de ezt a hsz-ed lementettem, és örökké használni fogom hasonló témákban.
bár tudom, hogy úgysem érti meg az akinek ez szól...

Yasashi Tanuki 2009.06.19. 14:43:41

Lehet, hogy a disznólábakat is ő rakta a cipőkbe, de azt már nem meri bevallani ezek után?

abaka 2009.06.19. 14:44:37

@tiburi:

Ne hidd, hogy olyan rossz Magyarorszagon a helyzet (100-bol 20 hozongo). Egyszeruencsak az ok a leghangosabbak.

A kez a turul szajaban izlestelen es semmibe veszi masok erzeseit. Az a vedekezes, hogy o eredeti jelentesuket mellozve tekint a szobrokra es "muveszete" altal azokat uj tartalommal kivanja megtolteni, szerintem teljesen meddo. Ezt csak az tudja jo szemmel nezni, aki magas is el tud/akar vonatkoztatni az eredeti tarttalomtol. De nehogy mar o legyen felhaborodva amiatt, hogy erre esetleg egyesek nem hajlandoak. Vegul pedig plane ne minositse az orszagot emiatt.

Persze ezen a forumon adott egyes reakciok, zsidozas, disznolabazas, idegenek teljes elutasitasa es altalanositast meg ennel is sokkal kevesbe minosithetok. Plane, hogy teszik ezt annak a jegyeben, hogy ok magyarok (bocsanat MAGYAROK). Nos en is magyar vagyok, es bizony ezek azok a pillanatok, amikor szegyellem ezt.

Apropo, a naci az nem feltelenul nemet.

GIjoe 2009.06.19. 14:46:03

Hihetetlen...es meg neki all feljebb! meg bocsanatot sem kert!

Cyric 2009.06.19. 14:46:31

Szegény turulmadárból manapság már enélkül is szinte egy anarhista jelkép lett amit szégyelni kell. Már azt sem egészen értem hogy, hogy is juthattunk el a nemzet jelképétől odáig hogy most már le kell bontani a turul szobrokat.

Amúgy az egészet egy nagy baromságnak tartom nem csak Magyarországon de mindenhol máshol is. Minden magára valamit adó ország felháborodását fejezhetné ki a "művésznő" ténykedése miatt vagy legalábbis kitoloncolhatná emlékműgyalázásért. Mert elvonatkoztatva a turulmadártól, vagy brmi más jelképektől (igaz nem vagyok a modern művészetek szakértője) nem vágom hogy hogy a francba lehet azt művészetnek nevezni mikor valaki rak egy gumikezet egy szobor szájába vagy befektet egy guminőt egy szobor alá és azt lefényképezi ... a "művésznő" az én szememben szimpán elmeháborodott mindenki mással eggyütt akik ezt művészetnek tekintik ...

tamicsko 2009.06.19. 14:47:02

Izgalmas volt végigolvasni ezt a vegyes felvágottat. Szerintem ez is ( minősítés nelkül) remek áttekintést nyújt az országban élők hozzáállásáról és gondolkodásmódjáról. Azt hogy mit illik és nem illik, már sokan kiveséztétek. Én most egy másik momentumra szeretném felhívni a figyelmet:

Tisztelt művésznő, remélem nem von le országunkra vonatkozóan negatív következtetéseket abból, hogy a spontán ötlete - miszerint tegyünk egy jobb kézfejet (gyengébbek kedvéért értelmezhető a szent jobb szimbólumaként) egy hasonlóan erős mostanában amúgyis sok vihart kavart (lásd turul szobrok eltávolítása körüli perpatvarok) nemzeti jelképet ábrázoló állat csőrébe - ekkora vihart kavart kis országunkban.

Hiszen ha jól értem átértelmezéseivel pont az a szándéka, hogy a megszokottól eltérően mutassa be a köztéri szobrokat. Jelentem ez most sikerült :).

Remélem a maga által indított próbálkozás visszafelé is működik, vagyis ha egy adott város, ország polgárai nem az ön által megszokott módon reagálnak az ön kezdeményezéseire, azt ön is csupán művészi tevékenységének átértelmezéseként éli meg. Mert azt gondolom ez a kölcsönös tisztelet megalapozója lehetne a korábbi hozzászólásokban már említett látogatásra Londonban :), vagy akár a szülővárosában, esetleg elhúnyt családtagjai sírhelyénél, stb (a turul szobor II. világháborús áldozatok emlékműve). Gondolom ez is teljesen rendben lenne ;)

Amennyiben nyitottsága az új dolgokra ennyire kölcsönös alapokon nyugszik, úgy maximális támogatásomat fogja élvezni a művészete. Ha meg nem, akkor kedves művészkém elhúzhatsz a jó búsba :)

Bergeroth 2009.06.19. 14:51:17

Azt azért valaki elmondhatná nekem, hogy egy ilyen turulos szobor, mióta számít magyar szimbólumnak?

Csakmert az én szememben ezek a magyar jelképek:
a magyar népzene, a magyar néptánc, a magyar népviselet, a magyar falusi hagyományok, a szürkemarha, a tavasszal hazaérkező gólyák, a magyar történelmi várak, a híres magyar egyéniségek, a nagyalföld és a hozzá tartozó kultúra, a MO.-n megtalálható különböző tájszólások, stb., stb.
Ezek magyar hagyományok.

A turul és a hozzá tartozó jelképek és zászlók pedig nem mások, mint olyan eszmék és ideológiák támogatói, amik az emberekben félelmet keltenek. Az emberek legnagyobb többsége gyülöletet és erőszakot lát bennük.
Talán nem véletlenül.
Buta és demagóg az, aki az erőszakot jelképező dolgokat, mint magyar jelképeket, szembeállítja minden mással. Csak azért, hogy a saját érdekeit, mindenen átgázolva, akár erőszakkal is rákényszerítse mindenki másra.
Gyomorforgató.

kyncza 2009.06.19. 14:52:00

@Bergeroth: szerencsére elmész te barom!!

Meg mindenki, aki mélymagyarozik!!!
Ti miért nem vagytok azok!!

Demokrácia, mi??

IDIÓTÁK!!! Nemzeti jelkép, nem mellesleg világháborús hősi halottak emlékére állították!!

nadivereb 2009.06.19. 14:52:06

mi az istenért ne lehetne hozzányúlni egy akármilyen szoborhoz? Okozott benne kárt? Nem. Lett bárkinek bármi baja tőle? Nem. Innentől kezdve felőlem akár papírcsákót is nyomhattak volna Kossuth szobrának fejébe, vagy tógába öltöztethették volna Petőfit, nem izgat.

bonsalty 2009.06.19. 14:52:11

Bergeroth:

A világ úgy működik,hogy az akciót reakció követi.
Ha el akarod hagyni az országot ,tedd meg.Egy dolgot elárulhatok: Franciaországban megvernek az arabok, mi több néha felgyújtanak egy zsinagógát.Németországban a bőrfejűek először ütnek, aztán kérdeznek.
Értelmesen kell felvenni a harcot a szélsőség ellen, de nem úgy ahogy nálunk teszik. A módszer idehaza: Először generálj problámát, majd küzdj meg vele. Mivel nálunk ismeretlen volt a szélsőjobb a rendszerváltáskor, néhány ember serényen dolgozott a megteremtéséért. Nem Szabó Albert, hanem azok akik kipécézték maguknak a piros-fehér-zöld zászlót. Aztán folytatták mással és panasz leveleket írtak Kanadában, míg végül kiborult a bili. A megélhetési gyalázás odáig fajult, hogy a liberális baloldal felszámolta önmagát és megteremtett kétszázezer radikálist az ötezer helyett.

Turul és társai tipikusan része a történetnek:
Az ügy azzal kezdődött,hogy elkezdtek hisztériázni a szobor/árpádsáv miatt. Ezek ezer éves szimbólumok, mely alatt a magyarok "vérüket áldozták", s nem holmi szwasztika. A médiaguruk egyenesen a széllel szemben kezdtek vizelni, amint zászlójukra tűzték ezeket.
Pl Ki akarná betiltani a Dávid pajzsot ,mely szimbóluma a zsidó népnek ugyanakkor alatta járulékosan 7,2 millió palesztin vált menekülté az utóbbi három évtizedben?
Konklúzió:
Ne keverjük össze a nemzeti szimbólumokat a tiltott jelvénnyel.

Angliát meg ne említsük egy lapon a demokráciával, ez az ország négyszáz éven keresztül lopta el a kenyeret a világ szegényebb részétől.Amerika? Felmérések szerint 15millió ember KKK szimpatizáns, az 50-es években az afrók a busz hátuljában foglalhattak helyet. Tulajdonképpen Mo. volt az utóbbi évszázadban az egyik legtoleránsabb nemzet. Nem így volna? Akkor, hogy lehet,h nemzetiségi jogokat kaptak a kisebbségek, amikor Angliában még lőtték az íreket? Miért telepedett le Budapesten kétszázezer zsidó a 19. század végére?
Olyan rossz volt?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.19. 14:52:23

@Sean: > Thaiföldön nem köpködjük a vezér képét,

> arabéknál nem szidjuk mohamed prófétát, indiában
> meg nem harapunk bele a szent tehén seggébe.

Magyarorszagrol meg nehanyan szeretnenk azt hinni, hogy egy felvilagosult europai allam.

Egyebkent nem vezer, hanem kiraly. Marmint akit nem kopkodunk Thaifoldon.

Na kerek egy hamburgert a thai kiraly kepebe csomagolva Mohamed! :)

Nagyvakond 2009.06.19. 14:53:02

Van ugyan halk véleményem az akcióról és a reakciókról is, de most inkább csak a bejegyzés címéről...
...arról, hogy "sokkolta"...

A sokk az egy "erős dolog", nem?
Esetleg csak "megrázta", sőt: "meglepte".
Na, mindegy. Ennyi.

nadivereb 2009.06.19. 14:53:39

@Manyizga: Miért? Ez a szobor valami vallási kegytárgy? Mitől olyan marha fontos? Egyébként nem tett vele semmit, odahelyezett valamit, lefotózta, majd visszavette azt a valamit.

kyncza 2009.06.19. 14:54:18

Mi lenne, ha elutaznék izraelbe, és a siratófalra tennék egy szappant, és azt fényképezném?!?!

M. Sauvage 2009.06.19. 14:55:20

Azért ez a "náci portálok" erős. Már fodor (csupa kisbetűvel) nácis beszéde is felhúzott. Nácik Németországban, itt max hungaristák vannak. (elég baj.) Mindent kezd áthatni ez a szörnyű propaganda-paranoia-hisztéria keverék. Kezdődő kommunizmus légköre ez: a belső ellenség ...

HofEE 2009.06.19. 14:56:20

@boddah: Ennyi, én is ezt akartam írni.

abaka 2009.06.19. 14:57:36

@kyncza:

Hat akkor bizony ugyanolyan barom lennel, mint ez a no.

Sot, mig o tud valamelyest vedekezni a tudatlansagara hivatkozva, igy inkab nez ki butanak, mintsem masok erzeseit onkent gyalazonak, te ezzel szemben igazi hatalmas korlatolt paraszt lennel, mivel pontosan tisztaban vagy azzal, hogy 6 millio ember emleket es az o hozzatartozoinak plusz az osszes zsidonak az erzeseit sertened.

abaka 2009.06.19. 14:59:16

@M. Sauvage:

Nezz utana mit jelent a naci szo. Semmikepp sem korlatozodik Nemetorszagra, hanem igazabol mindenkire, aki naci nezzeteket vall. A kuruc pedig ide tartozik.

Zolche 2009.06.19. 15:00:12

"Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen"
Aha, a huliganizmus őshazájában biztos, hogy nem...
Csak agyonrúgdosnak, ha nem a focicsapat zászlója van rajtad... Mert ott toleránsak!
Remélem a "művésznő", majd egyszer eltéved muszlim területekre, szerintem ott majd egy kéz (vagy fej) levágással fogják honorálni a művészi provokációját!
Tipikus bunkó, aki nem tud viselkedni egy idegen országban.
(Ja, elnézést! Sem hungarista, sem nemzetiszocialista, sem fasizta nem vagyok, mielőtt még valaki megkérdezné! Ugye nem baj?)

kikakl 2009.06.19. 15:00:33

EZ a hulye picsa arra hivatkozik. hogy NÁLUNK ANGLIÁBAN ,......HÁT mia picsa az az anglia. minden pilanatban még SZARÁSközbenis az Isten óvd a királynőt...pofazzák. Ö meg megvan lepődve hogy nekünk nemtetszik az itteni garázdákodása.

Hatamaki 2009.06.19. 15:03:10

"a köztéri szobrokat átértelmező koncepcióját folytatva kiegészítette a szobrot".
Kérdés: Mit jelent a Turul. És miért értelmezte át?
Avagy, ha ez így jó, akkor a dunaparti 'szobor' "átértelmezése" miért zavaró?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.19. 15:03:41

@balazsman: Te is meg a tobbiek is (szerintem szandekosan csusztatva) osszekeveritek a muveszi ertekelest es a felhaborodas jogossagat.

Termeszetesen jogod van azt gondolni, hogy nem muveszet amit csinal (bar ha eleg sokan mondjak, hogy az, akkor az, csak neked meg esetleg a tobbsegnek nem tetszik). Ugyanakkor kicsit kulturaltabb es toleransabb hozzaallas igen kivanatos lenne. Nem mi vagyunk a vilag kozepe, es az egesz hiszti kepmutatas.

Jottok itt Mohameddel meg a Thai kirallyal (tudom, nem te) es a Turul szentsegevel - csak egy baj van, hogy ez az egesz kurvara puder. Magyarorszagon a turul a tulnyomo tobbsegnek nem jelent semmi kulonosebben szent dolgot. Igen, a mondavilag resze, de nem imadkozik hozza senki, nem hurcoljuk korbe nemzeti unnepeken, nem szereploje kozponti megemlekezeseknek, stb. Szemben a felsorolt (tudom, nem te voltal) kulfoldi peldakkal.

Masfelol a csorbe helyezett kez egyaltalan nem utalt a turul, mint II. VH emlekmu eredeti jelentesere, tehat nem igazan allja meg a helyet az sem, hogy megszentsegtelenitene azt. Marmint, hogy barmifele tamadasrol lenne szo. Szemben a cipokbe rakott disznolabakkal. (Ami bar primitiv es onlejarato akcio, a sajat logikaja szerint meg kell hagyni stilusos.)

Mondjuk a turul csorebe rakott kez szerintem kb. annyire szentsegtoro, mintha a dunaparti cipok melle focilabdat rakott volna. Es akkor mi van? Ugyanakkor ez az ostoba "itt az alkalom, zsidozzunk" hozzaallas amit a hulye kurucok produkalnak az egesz egyszeruen iszonyat ciki. Az egesz orszagra nezve.

abaka 2009.06.19. 15:04:57

@Zolche:

A futballhuliganizmusban legalabbb van valami logika. Ott legalabb az "ellenseg" tenyleg csinalt valamit, nevezetesen a masik klubb mmezet vette fel.

Itt meg egy korlatolt, buta picsa hulyesege miatt tomegek zudulnak fel, hogy "Pusztuljon az osszes zsidaj!!"

Ez azert megsem nem ugyanaz.

Persze nem szep dolog az o altalanositasa semm, de arra viszont ra kene jonni, hogy az nem megy egyszerre, hogy hogy mi egy rakat idegengyulolo orszagava valunk, meg az idegenektol elvarjuk, hogy tiszteljek ami nekunk fontos.

khairon 2009.06.19. 15:08:30

sztem az ánglus hölgy kivüllóként, puszta nézőként, egészséges vizualitással pont azt látta, ami : egy agresszív, gusztustalan, dögkeselyű kinézetű hárpiát. NEM EZ a mitológiai turul

mobilus 2009.06.19. 15:08:44

Szeretteim!

Úgy határoztam, elmegyek a magyar kurva anyámba! Javaslom, tartsatok velem ti is...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.19. 15:08:50

@nagy1: Hiszti. Legyszives magyarazd el, hogy a csorbe rakott kez a te ertelmezesed szerint milyen uzenetet kozvetit, milyen kapcsolatba hozhato a II. VH aldozataival.

görény01 2009.06.19. 15:09:18

Szóval tudta, hogy jelkép, mégis meggyalázta. Ugyanolyan náci, mint akik disznólábat raktak a cipőbe. Sőt, sokkal több embert sértett meg, tehát a bűne is nagyobb. Ha a disznólábak ügyében eljárás indul, akkor a "művésznőt" legalábbis főbe kell lőni.

tamicsko 2009.06.19. 15:09:47

Izgalmas volt végigolvasni ezt a vegyes felvágottat. Szerintem ez is ( minősítés nelkül) remek áttekintést nyújt az országban élők hozzáállásáról és gondolkodásmódjáról. Azt hogy mit illik és nem illik, már sokan kiveséztétek. Én most egy másik momentumra szeretném felhívni a figyelmet:

Tisztelt művésznő, remélem nem von le országunkra vonatkozóan negatív következtetéseket abból, hogy a spontán ötlete - miszerint tegyünk egy jobb kézfejet (gyengébbek kedvéért értelmezhető a szent jobb szimbólumaként) egy hasonlóan erős mostanában amúgyis sok vihart kavart (lásd turul szobrok eltávolítása körüli perpatvarok) nemzeti jelképet ábrázoló állat csőrébe - ekkora vihart kavart kis országunkban.

Hiszen ha jól értem átértelmezéseivel pont az a szándéka, hogy a megszokottól eltérően mutassa be a köztéri szobrokat. Jelentem ez most sikerült :).

Remélem a maga által indított próbálkozás visszafelé is működik, vagyis ha egy adott város, ország polgárai nem az ön által megszokott módon reagálnak az ön kezdeményezéseire, azt ön is csupán művészi tevékenységének átértelmezéseként éli meg. Mert azt gondolom ez a kölcsönös tisztelet megalapozója lehetne a korábbi hozzászólásokban már említett látogatásra Londonban :), vagy akár a szülővárosában, esetleg elhunyt családtagjai sírhelyénél, stb (a turul szobor II. világháborús áldozatok emlékműve). Gondolom ez is teljesen rendben lenne ;)

Amennyiben nyitottsága az új dolgokra ennyire kölcsönös alapokon nyugszik, úgy maximális támogatásomat fogja élvezni a művészete. A többit a képzeletére bízom.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2009.06.19. 15:10:30

a kommentek olvasva megtudtam, hogy a Magyarországon egyöntetűen érinthetetlen szent állatként tisztelik a turult. érdekes, ezt eddig nem tudtam, pedig születésemtől fogva itt élek.

abaka 2009.06.19. 15:10:33

@atleta.hu:

Javareszt egyet ertek veled, plane, ami a cikiseget es az itthoni hozzaallast illeti.

A focilabda hasonlat szerintem nagyon jo, viszont azt te is latod, hogy lehetseges, hogy ezzel megsertesz olyanokat, akiknek pl a rokonat lottek a Dunaba.

Ami engem zavar, az a csaj reakcioja, aki ahelyett, hogy egyszeruen elmondta volna, hogy "bocs, en nem akartam senkit megserteni", egy laza mozdulattal a sajat muveszi kifejezodeset mindenki mas ele helyezte, sot meg minositette is az orszagot emiatt. Korlatozta volna a minositest azokra az allatokra, akik disznolabat tettek a cipokbe, es maris kevesebbb bajom lenne vele.

borsoo 2009.06.19. 15:10:47

az a jó az ilyen moderált hozzászólásokban, hogy simán kell 1-2 órát várni, mire valaki áttuszkolja, nagyon élő a párbeszéd, amikor ezt írom, az utolsó átengedett comment időpontja: 13:14:54

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 15:12:05

@Bergeroth: akkor elmondom: a turult, mint magyar jelképet a Milleniumi ünnepek idején élesztették fel újra (nem, nem a nyilasok). Korábban is már jelen volt: Emese álma, az Árpád-házat korábban Turul-nemzetségek nevezték, a ma használatos Árpád-ház név később alakult ki. A képes krónika lapjain (azt nem a nyilasok, hanem Káli Márk írta 1358-ban) a magyarok a turulos-Árpád-sávos zászlókról ismerhetők fel (látod, már a középkorban is voltak fasiszták).
Szóval, számos 1896 körül emelt épületen-építményen van turul (Szabadság-híd, Gellért-hegyi vízesés kapuzata, számos városháza, múzeum). De már a korábban emelt negyvennyolcas emlékműveken (ami szerinted biztos nyilas balhé volt) vannak Turulszobrok (Szeged, Győr, Sopron)
Az 1915-ös emlékműtörvény szerint minden magyar településnek emléket kellett állítani elesettjeinek (biztos ők is nácik voltak, habár ez egy korábbi világháború). A legtöbb településen az emlékműveket Turulszobor díszíti (Rákospalota, Csobánka, Piliscsaba). Ezeket még a Rákosi-korszakban sem bántotta senki. Egyébként az ötven forintoson is Turul van, ha nem vetted volna észre (igaz, nem stilizált)...
Jó utat!

specialist 2009.06.19. 15:13:07

A jelen allapotok annak koszonhetoek, hogy az ostoba kormanyszovegekre ugyonolyan ostoba, erzelmileg eretlen embertomegek nem gondolkodassal, hanem daccal reagalnak. Az Arpad-savos zaszlo uj kultusza es a turul-hiszteria errol szol. Aki most konnyes szemmel menetel a csikos zaszlo alatt, az 3 eve magasrol leszarta. Minek az osi jelkepei ezek? A magyar kisebbsegi komplexuse, a sertett kamasz gyerekes bosszuallasi vagyae, a csakazertis-e. Szerintem inkabb a lemming lehetne a mi totemallatunk, jobban illene hozzank. Sehol nem vagyunk a turul (vandorsolyom?) eles latasatol (eleslatasatol?)...

tamicsko 2009.06.19. 15:15:46

Hölgyek, Urak! Elégedetten tapasztaltam, hogy a komment megírása alatt született pár gondolatébresztő gyöngyszem is. Gartulálok! Örülök, hogy a hőzöngésen és a fikázáson kívül páran a fejüket is használják, és vannak érdekes észrevételeik, felvetéseik, amik túlmutatnak az elsődleges állati ösztönreakciókon. Talán még van remény :)

valójábannemberci 2009.06.19. 15:17:06

Azt viszont még mindig nem értem, hogy az ellenreakciót miért nem Churchill szobra, vagy a brit nagykövetség kapta. Az ellenreakció erőteljes egysejtű gondolkodást feltételez, és mint ilyen könnyedén beazonosítható, hogy nem a kínai vendégmunkások helyezték el a csülköket.

Amúgy a Lang név simán lehet echte bajor. Nekem is van Lang nevű ismerősöm, ő echte sváb.
Nahát.

Nadsat (törölt) 2009.06.19. 15:17:14

Amerikában tuti pénzbünti járna valami hasonlóért, itt is azt kellene, a jobberek sem hőzöngnének és az államkassza is gyarapodna. Tiszta haszon!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 15:17:25

@Bergeroth: "Buta és demagóg az, aki az erőszakot jelképező dolgokat, mint magyar jelképeket szembeállítja minden mással." Ennek a mondatnak nincs nagyon értelme. Először is nincs egyeztetve, így csak sejteni lehet, hogy mit gondolsz. Másodszor: a magyar jelképek miért jelképeznének erőszakot? A német sas is ott volt a náci zászlókon, de már ott volt Nagy Károlyén is. És ott van a német eurón, a német parlamentben, a címerben. Tényleg nem értem ezt a hisztérikus félelmet.

Nadsat (törölt) 2009.06.19. 15:17:56

Amerikában tuti pénzbünti járna valami hasonlóért, itt is azt kellene, a jobberek sem hőzöngnének és az államkassza is gyarapodna. Tiszta haszon!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 15:20:05

@aesculus: bocs, Kálti Márk, ,kihagytam egy "t"-t.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 15:21:48

@aesculus: bocs, Kálti Márk. Egy "t" lemaradt.

borsoo 2009.06.19. 15:21:50

@aesculus: észkulusz, köszi, hogy megírtad. Tényleg megdöbbentő, ahogy szimbólumokat, sőt, szavakat felcikéznek egyesek. Gondolok itt pl. arra, hogy ha valaki szebb jővőt kíván Budapestnek, az bizonyosan azt jeleni, hogy nyilas... egyesek szerint.

pittiman 2009.06.19. 15:23:52

ja, meg még annyit üzennék a Kába köveseknek, meg társaiknak, hogy a csaj nem a Hősök terén alkotott, nem a parlamentben hogyozta le a koronát, nem Kossuth száját kente be kutyaszarral. Hanem egy viszonylag félreeső, a magyar politikában járatlanok számára indiferens szobrot fotózott le, szintén nem összeszarozva, vagy lehugyozva.

Nyilván Jerevánban sétálva mi is tudnánk minden külvárosi szobor jelentőségét, és nyilván csak magunkat okolnánk tájékozatlanságunk miatt, ha ránk támadna a fél lakótelep, mert esetleg rácsüccsennénk egy ilyen szobor talapzatára, sőt nevetgélve ott beszélgetnénk, hiszen nem tudtuk, hogy az azeriek ellen vívott háború hősi halottjainak állít emléket, akik hegyi Karabak hegyláncain harcoltak az örmény földért. De ez nyilván szar hasonlat, mert az örmények csak örmények, és azért Budapest azért mégiscsak egy olyan város, aminek illik minden pontját ismerni, ha már valaki ide merészel jönni.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 15:32:24

@borsoo: ez az egy esélyük maradt. Talán nem véletlenül állnak 2+17%-on...

Meleardil Eressea Iluvadan 2009.06.19. 15:33:29

Nos, mivel nyitott elme vagyok, ezert most betoltom szepen az en befogado kobakomba a muveszno allaspontjat, es gyermeki naivitassal tarom szememet a vilag ezer csodajara:
--
Megertem, hogy elfasult, es a multba rogzult latasmodunknak ujra es ujra szuksege van ra, hogy szivukben szarnyalo szabad szellemek (elnezest az alliteracioert) kiutat mutassanak neki a szellemi posvany nyulos, ragados mocsarvilagabol. A muveszi latasmod, a teremto fantazia langjanak lobbanasai ertunk elednek, a szellem sotetjenek szetoszlatasa, a tabukka merevult dogmak lerombolasa pedig mindannyiunk kozos erdeke!

Epp ezert allok ertetlenul a szelsosegesek orjongese, nyalat frocsogo gyulolete elott! Mi vegre e feneketlen duh? Hova vezet a vadaskodas, a szandekok oncelu kiforgatasa? Hiszen ugyan mi kar esett abban a szoborban. Csupan egy uj kepet nyujtot, mindossze ravilagitott a kompozicio ertelmezesenek egy ujabb utjara. Mikeppen alazhatjak szelsoseges eszmek urugyeve a muveszetnek es a modern latasmodnak azt az magatol ertetodo, egyszeru megnyilvanulasat, hogy valaki csulkoket tett a cipokbe. Hiszen semmi kar nem keletkezett. Az alkotas muveszi atertelmezesevel epp az alkoto nagysaga elott tisztelgett, es a kompoziciohoz a maga modjan hozzatett a muvesz.

A hiba nyilvan abban keresendo, aki nem tud elvonatkoztatni szelsoseges es kirekeszto eszmeitol, es minden cselekedetben, meg a muveszet artalmatlan jatekaban is tamadast lat, es ordas eszmei igazolasaul hozza azt fel! Akasszuk fel a szelsosegeseket!!!

szmoker (Homo Trollicus) 2009.06.19. 15:33:46

Nem vagyok sem náczi, sem antiszemét, sőt, a főnököm, aki rokonom is szegről-végről, echte zsidó (meglepő módon, a neve Lang :) ).

De most már kurvára elegem van ezekből az élhetetlen hülyékből, a megélhetési antirasszistákból, a megélhetési üldözöttekből, és úgy anblokk minden faszkalapból aki ahelyett hogy dolgozna a pofáját járatja és retteg az ordas eszméktől.
Elegem van a sok parazitából, akik még mindig egy 60 évvel ezelőtt történt eseményből próbálnak profitálni - és sikerül is nekik, a sok félhülye politikus és egyéb söpredék boldog asszisztálása mellett.

Ezért tartunk még mindig itt.

Úgyhogy pofa alapállásba, takarodni dolgozni.

Kedves Liane Lang pedig sok minden, csak nem művész.
Legjobb esetben egy exhibicionista, ostoba picsa.

"Átértelmezés", mi? Édes jó istenem, hogy sikerült ilyeneknek életben maradni a törzsfejlődés során?

pongesz 2009.06.19. 15:35:21

a turul nem nemzeti jelkép, amikor ezt tisztelték (sőt imádták) anno, akkor még a magyar nemzet nem is létezett, hanem csak törzsszövetség volt. jegyezzük meg, hogy ennek részei voltak pl. a kabarok, akik zsidó vallásúak voltak, akkor, amikor a magyarok még át se tértek a kereszténységre.
a cipők se nemzeti jelképek. a turul csőrébe rakott műláb művészeti értékén lehet vitatkozni (szerintem is szar), de az biztos, hogy a zsidóknak semmi köze nem volt hozzá. a duna partján levő cipők egy olyan (fájdalmas) történelmi eseménynek állítanak emléket, melynek során az akkor már több száz éve velünk élő, asszimilálódni akaró zsidóságot a többségi nemzet kilökte magából, olyan dolgokért hibáztatva őket, amelyeket nem ők követtek el. én elhiszem, hogy a turul lebontása ellen tiltakozni a "nemzeti ellenállás" eszköze, de nem még nagyobb büdöslábúsággal kéne reagálni erre.
még valami.
biztos mindenkinek feltűnt a jobbik kampányplakátja, sztojka iván fényképével, és a "ne ölj" parancsolattal. na, a szájkeresztények emlékezzenek a második parancsolatra is, és ne csak vasárnaponként legyenek ájtatosak.

Cyric 2009.06.19. 15:36:16

@Bergeroth: Ha nem tudod a turul mióta is szimbólum írd be a googleba és gyorsan megleled. :P De tessék megkönnyítem a dolgodat csak nézd meg ezt a linket.

Mellesleg ennek fényében te vagy a legjobb példa arra hogy milyen gyomorforgató hogy abszolút nem is vagy tisztában azon madár eredeti jelentéstartamával amit a szobor ábrázol, csak kikiáltottad egy gonosz hatalmi jelképnek mert a 19:30-as hiradóban hallottál róla egy mondatot.

Na a linket majdnem elfelejtettem:

hu.wikipedia.org/wiki/Turul

A turulmadár nem volt egy hatalmi szimbólum aminek félelmet vagy gyűlöletet kellene keltenie, ez csak az elmúlt időben alakult ki valamiért, éppen úgy mint az Árpád sávos zászló sem jelentett semmi rosszat addig míg meg nem jelent a kedves társaság aki felhasználta a saját ostoba eltorzított ideológiájához. Ha a turul félelmet kelt akkor már retteghetnénk akár a Csodaszarvastól is ...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.19. 15:38:08

@abaka: > A focilabda hasonlat szerintem nagyon
> jo, viszont azt te is latod, hogy lehetseges,
> hogy ezzel megsertesz olyanokat, akiknek pl a
> rokonat lottek a Dunaba.

Igazad van, lehet, hogy lennenek, akiknek rosszul esne az is, de a tobbseg szerintem atlepne folotte (ahogy a turulos kez sem akasztott ki tul sokakat). A lenyegi kulonbseg az, hogy szandekosan tamado es gyalazkodo celu-e az akcio vagy csak epp van nehany ember, akinek serti az erzekenyseget. Az utobbi egyszeruen nem szamit, mert ilyen mindig van, barki barmit csinal.

> Korlatozta volna a minositest azokra az allatokra,
> akik disznolabat tettek a cipokbe, es maris
> kevesebbb bajom lenne vele.

Hat pedig csak azt mondta, hogy ilyet o mas orszagban nem tapasztalt. Ha valaki sok orszagban megfordult akkor ez egy teljesen termeszetes reakcio. Raadasul ugye arrol megy a hiszti, hogy nemzeti jelkep, hat most akkor kotheti az orszaghoz vagy nem? :) Ennyire jot tesznek nekunk az orszagert aggodo eros nemzeti tudattal rendelkezo honfitarsaink :).

Bergeroth 2009.06.19. 15:41:23

Egyszer egy magyar ember azt találta mondani Ferenc József-re, hogy "menjen az anyja picsájába."
Ferenc József miután megtudta ezt, egy kis gondolkodás után csak annyit mondott:
"Ezek a magyarok mindig olyan lehetetlen dolgokat akarnak."

lOc (a pasztafáriánus) 2009.06.19. 15:41:38

@zsoltix: Na megírtad a frankót! Ezt akartam írni én is. Az Index-nél olvastam úgy a cikket hogy műkezet raktak a Turul szobor csőrébe és a képen is a Turul szobor volt, míg más oldalakon egyszerűen csak több köztéri szoborról beszéltek.
A cikk után meg persze náciznak. Szépen meg volt tervezve.

kartunboj · http://kartundoboz.blogspot.com 2009.06.19. 15:42:19

Kinyitom a windows-om és kiszellőztetek. Ez már a gépnek is sokkk!

abaka 2009.06.19. 15:43:35

@kyncza: Altalaban nem szeretem a szemelyeskedest, de most azert figyelj ide egy pillanatra te kis retardalt f*sz:

"milyen 6.000.000 te barom!??!?!!??"

Arra, akiket a masodik vilaghaboruban koncentracios taborokban megoltek.

"már a zsidrárok is elismerték, hogy 400.000!! szedd már össze magad!!...

...A tököm ki van már állandóan a zsidók szenvedéseit hallgatni!"

Az ilyen allitasokkal csak nevetsegesse teszed magad. Most ha elismertek akkor mi az allando nyavogas? Es egyebkent is 400 ezer ember erzeseit megserteni mar nem olyan nagy gond?

"ja, ha a zsidrákok ellen csinálok valamit, az bűn, ugye!?!?"

Na ez biztos meg fog lepni: igen, bun. Ugyanugy, mintha magyar, angol vagy eppen uj-zelandi ellen csinalsz valamit.

"ha olyan szar nekik itt, el lehet menn a szentföldre!!!"

1. ugyebar, mivel en nem osztom a te visszamaradott agyad nezeteit, egybol en is nyilvan zsido lettem (egyebkent nem vagyok az, mint ahogy mas vallashoz sem tartozom).

2. Maskor meg nem pont az a bajotok, hogy ratelepednek a szegeny palesztinokra es ki kene takarodniuk onnan? Most meg te kuldod oket oda?


Nezd, tudom, hogy hogy nem birtokolsz olyan szellemi kepessegeket, hogy a fentiekbol barmit is megerts vagy ertelmes vitara kepes legyel. Ha birtokolnal, akkor ez a vita el sem kezdodott volna. En egyreszt sajnallak emiatt, masreszt pedig szegyenkezem, hogy a hazam ilyen idiotakat is kitenyesztett.

Bockos 2009.06.19. 15:51:03

"életlenül vettem észre a szobrot, amikor busszal a Budai hegyekbe tartottunk"
hát persze, én meg a Lófasz János vagyok!

abaka 2009.06.19. 15:51:31

@atleta.hu:

"Az utobbi egyszeruen nem szamit, mert ilyen mindig van, barki barmit csinal."

Mint mondtam en egyetertek veled csak annnyit hianyolok tole, hogy azt mondja, bocs, mert szerintem az kell a korrektseghez.

"Ennyire jot tesznek nekunk az orszagert aggodo eros nemzeti tudattal rendelkezo honfitarsaink :)"

Na ja, a legelso dolog, amire az ilyen "nemzeti tudattal" rendelkezo emberek magasrol tesznek az Magyarorszag es a nemzet. Sokkal fontosabbb nekik a sajat "nemzeti tudatuk", es meg annal is, hogy "dogoljenek a rohadt zsidok"... Egy rakat korlatolt, onzo barom.

Vincenzo90 2009.06.19. 15:51:51

"Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó, de fogalmam sem volt a szobor és a turul ellentmondásos történelméről és hátteréről”

Ez miről beszél? Milyen ellentmondás? A magyarság egyik legfontosabb jelképe, ezer éves motívum. Az, hogy az utóbbi időben egyesek abból próbálnak politikai előnyt összeharácsolni, hogy mindenkit beállítanak mumusnak, és magukat alternatívaként tűntetik föl, és ennek áldozatul esik a szent jelképünk, az nem jelenti azt, hogy ellentmondásos lenne. Sokan elhiszik, hogy léteznek Jedy lovagok, Angliában egész kiterjedt vallás épül rá, mégsem mondjuk, hogy ellentmondásos. Mellesleg sajnálatos, hogy az emberek nem bírják tiszteletbentartani a másik értékeit, legyen az akár turul, akár holokausztemlékmű.

Vincenzo90 2009.06.19. 15:55:21

Mellesleg ebben mi a művészet? Erről tudjátok eszembe jut egy vicc:

Két orosz művész ül egy párizsi kávézóban:
-Te, Iván, belesz*rjak a zongorába?
-Hülye vagy, ezek úgy sem értékelnék.

Körülbelűl ennyi értelme van a szoborcsúfító tevékenységnek is. Bár lehet, hogy ha Iván belepiszkít a zongorába, nem sért meg egy egész nemzetet.

nick: 2009.06.19. 15:56:05

miért, vki talán már azt is tudja, ki dugdosott disznólábat köztéri szoborba?!

(bekamerázott helyen, közel az ország házát őrzőkhöz...)

:-S

na persze...

ZmanUK 2009.06.19. 15:58:41

Tul van ez az egesz lihegve. En nem erzem szoborgyalazonak a tettet, amit ez a no csinalt. Lehet hogy egyedul vagyok ezzel a velemenyemmel.

Amugy meg rogton jon a zsidozas, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. Nem tok mindegy hogy ki milyen szarmazasu? Itt mar mindenki rasszista ebben az orszagban?

Ebredjetek mar fel, es ne ragadjatok mar le ilyen dolgoknal, ennel azert sokkal nagyobb problematok is van gondolom en.

Erdekes amugy hogy ha turul a "magyarsag" jelkepe, es nem a nyilasoke elsosorban, akkor egy ilyen eset utan a neonacik, es a radikalis nacionalistak miert kezdik azonnal az antiszemita megjegyzeseket , ami nem feltetlen a magyarsagra, hanem a "nyilasokra" volt jellemzo. Hogy is van ez?

tamicsko 2009.06.19. 16:00:33

@Meleardil Eressea Iluvadan:

Kedves Tünde hősöm, hősnőm? A szellem ilyetén szabad megnyilvánulásai engem is a legmagasabb szférákba emelnek. Előbbi kommentem is csupán azt az apró kérdést vetette fel, hogy tud-e működni ez visszafele is? Tudja e ily emelkedetten kezelni bűzös szellemi mocsarából kiemelkedni nem tudó nemzetünk polgárainak reakcióját a művésznő? A reakcióiból, elborzadásából ítélve nem.

Illetve arra lennék még kíváncsi, ha egy személyesen érintett területen (család, nemzet, szülőhely) érné hasonló élmény egy másik polgártárs átértelmezési akciójaként, akkor arra is tudna-e ilyen emelkedetten reagálni.

Konkrétan például az óvodában a gyermeke elé mennék és cukrosbácsinak öltözve a gyermekkel fagyit majszoltatva az ölembe ültetném, és erről fotókat készíttetnék, amiket neki is elküldenék. A gyereknek nem esne sem fizikai sem lelki bántódása, sőt édesanyjának elmesélné, hogy milyen kedves bácsival ismerkedett meg, és hogy holnap állatkertbe fogja vinni őt a bácsi mert megígérte neki, stb. Kérdésem az, hogy a művésznő képes lenne-e megérteni, hogy csak anyai prekoncepcióját vettem célba és a gyerekével semmi gonoszságot nem műveltem, vagy azonnal bírósághoz fordulna és a megnyúvasztásomat követelné.

Összefoglalva: A mindenféle szemforgató, őrültek cirkuszával most semmi dolgom, ezért erre nem is reagálok. De nekem is van egy vesszőparipám, és ez pedig a kölcsönös elfogadás és tolerancia elve.

A határokat akár művészi, akár egyéb értelemben csak az feszegesse, aki képes ezeket magára vonatkoztatva is elfogadni, máskülönben "az csalánnak veregetése más jóembernek a lógójával" esete áll fenn és ez úgy gondolom hogy nem egy fair játék. Hát ennyit szerettem volna elmondani a szellem szabadságáról.

Következő héten a szellem világosságához vezető út első lépéseiről fogok kismisét tartani kedves testvéreim, mindenkit szeretettel várok :)

A'sel 2009.06.19. 16:01:12

Edes istenem mennyi primitiv ember el ebben az orszagban.

Ez csak egy kibaszott szobor. Amit egy muvesz felhasznalt a munkajahoz.

Eskuszom ha megtamadnak a foldet a foldonkivuliek mi akkor sem azzal foglalkoznank hanem azzal, hogy verem a mellem mekkora magyar vagyok te pedig egy szar mert nem ugy latod ahogy en.

Gratulalok ennek az orszagnak.
Pontosan az ilyen konzervativ buta gondolkodasmod miatt mennek el sokan ebbol a szep orszagbol, mert tele van hoborgo marhacsordakkal akikkel nem lehet szot erteni. Az a szomoru, hogy megy itt az ocsarlas folyton, hogy magyaroszag a magyaroke es lepjunk valamit mert kihalunk vagy a romak elfoglaljak az orszagot vagy a kommunistak (ezt mondjuk a mai napig nemertem, hogy jon meg mindig ide). NEM!!!
A sajat nemzetunk nyirja ki a sajat nemzetunket ezzel a kibaszott nagy magyarkodassal es allando hoborgessel.

Gondolkozzatok mar el egy ici picit konyorgom. 21. szazad van!

A magyar ertekeket, hagyomanyokat mashogy is lehet orizni.

Alapjaraton tok nyugodt ember vagyok de amikor ennyi hulyet latok egyrakason akik meg raadasul fossak is a szot akkor felmegy bennem a pumpa.
Ilyenkor szegyenlem, hogy magyar vagyok mert a sajat orszagomban azt latom hogy egymast szapuljak folyamatosan az emberek.
Pedig buszke vagyok ra mert egy nagy nemzetrol beszelunk.

nemáá 2009.06.19. 16:01:54

Ne izéljetek máááá - a nehéz, munkás hétköznapok után jól esett a művésznőnek hogy pihenéskép a diliboltban vett egy véres kezet.
Miután fityiszt is mutatott meg szamárfület is tartott már a Margitsziget összes mellszobrának, megalkotta itteni legnagyobb művét a budapestiek örömére.
Már lehet kapni fröccsöntve a TESCO-ban.

abaka 2009.06.19. 16:02:26

@Vincenzo90:

Regen a turul tenyleg a magyarsag jelkepe volt, mint ahogy az Arpad-sav is. Azonban az elmult idoben ezek egyre inkabb a szelsojobb cimereive valtak. Nagyreszt persze koszonheto ez annak, hogy elveszitettek jelentestartalmukat a szelesebbb tomegek szamara. Ha ugy tetszik ezek bar tortenelmi jelkepek, a mai magyarsagnak mar nem igazan jelkepei. Erre jon meg a szelsojobb rajuk telepedese, ami miatt ma mar nem igazan "szalonkepesekek", hasznalatuk egyertelmuen a szelsosegesekhez tartozast fejezi ki (akar tetszik ez neked akar nem). Emiatt persze meg tobben hatraltak ki moguluk, mig vegul ma mar csak egy viszonylag szuk retegnek jelentenek barmit is.

Ebben van ezen jelkepek ellentmondasos tortenelme.

Páneurópai Harci Kos 2009.06.19. 16:12:05

Újragondoltam korábban leírt szavaimat:)

nem tartom jó ötletnek semmiféle emlékmű megextrázását, akár a turulról, akár a cipőkről vagy akár a szabadság téri felszadulási emlékműről legyen szó.

ZmanUK 2009.06.19. 16:14:29

Amikor Angliaba erkezett 2-3 profi francia "parkeur"-os srac. (Szabadfutonak hivjak asszem oket magyarul), akkor az angolok megengedtek, hogy a Big Ben toveben, A Parliamentnel, a London Eye-nal rohangaljanak, akrobatikus mutatvanyok vegrehajtasaval, SOT, meg a Shakespeare Globe szinhazba is beengedtek oket. A szinhaz igazgatoja azt mondta, ezek a sracok modern muveszek, es ennek helye van Shakespeare szinhazaban.

Hat csak ennyivel mas Anglia ...

blm 2009.06.19. 16:15:50

szarom le a turult, meg az összes gyöpös, korlátolt, "nagymagyar" IQ-vitézt is. szívjatok több spanglit, talán ti is megtanuljátok leszarni a lényegtelen dolgokat és elkezdtek foglalkozni saját magatokkal! :-)

durbintss 2009.06.19. 16:18:31

Kispolgárok figyelem ! A művészet akkor hatásos igazán, ha először botrányt vált ki. Ez történt pl. az impresszionizmus korában is. Az akkori közvélemény pl. hasonló módon elítélte Manet Reggeli a szabadban c. művét. Akkor a mű obszcenitása felháborító volt. Szerintem Lang nem követetett el különsebben felhábotrító dolgot, csak a mindenkorban uralkodó kispolgári közvélemény reagálta túl. Szerintem legyünk jófejek, és hagyjuk szabadon mozogni a művészeket addig a bizonyos határig, emi még nem kegyeletsértő. Ő csak rövid időre "használta" a szobrot, kárt nem tett benne. Persze jobb lett volna, ha erre engedélyt kér. Viszont a másnapi reakció aránytalanul eltúézott és gusztustalan volt. Egyébként én magam turul párti vagyok, azaz ellenzem annak lebontását.

ferikefleto 2009.06.19. 16:20:18

Angliában ez sohasem fordulhatna elő! Áh nem is Angliában voltak utcai zavargások a dán Mohamed-poén miatt! Nem London pakisztáni negyedében, hanem itt, a provinciális Budapesten. Egyébként egy "művésztől" minimum elvárható, hogy amikor "újraértelmez" egy alkotást, utánanéz, hogy az mit ábrázol. Például poén lenne bilincset tenni a Szabadság-szoborra, de rossz poén egy jobbkezet (Szentjobb) a magyarság egyik szent állatának a csőrébe. Az elsőnek ugyanis van értelme, kifejezne egy véleményt az amerikai demokráciáról, az utóbbinak meg nincs. Miért is tépne le egy jobbkezet a Turul? Mit szimbolizál ez? Bár elnézve a görög, vagy reneszánsz szobrot a hátulról ölelgető kurvával, a nő nyilván nem tudja mit csinál, értelme ugyanis annak sincs. A művészet ugyanis több, mint a hülyeség.

ferikefleto 2009.06.19. 16:24:23

@specialist: Te pont olyan sötét vagy, mint az, amit írtál? Ki is fetisizálta a turult és az árpád-sávos zászlót? Ki retteg állandóan az újjáéledő fasizmustól? Kik mocskolták már a középnek is a közepén álló Antallt azzal, hogy restaurálja - az egyébként szintén ferdítéssel lefasisztázott - Horthy-korszakot? Orbán idején mivel rémisztgették ugyanezek az országot? Akkor még a Szent Koronával, mert az is súlyosan kirekesztő volt (ja, a címervita már a rendszerváltozás egységét kettétépte), szóval ennyit arról, hogy ki lát rémeket és ki nem.

ferikefleto 2009.06.19. 16:26:09

@specialist: Neked meg tényleg a lemming lehetne a címerállatod. Meg is érdemelnéd. Szerencse, hogy ezt az országot az Árpád-háziak alapították és még mindíg emlékszik valaki a címerállatukra.

sapiens 2009.06.19. 16:27:40

Azért ugye nem fogunk angol nagykövetségeket robbantani, angol turistákat zaklatni, angol termékeket bojkottálni, mint a muzulmánok a Mohamed-karikatúrák után?

abaka 2009.06.19. 16:29:20

@sapiens:

Nem, ezek meg ahhoz is tul hulyek. Hisz lathatod a reakciokbol, az angolokkal nincs baj. Bezzeg a "rohadt zsidok!".

mvh 2009.06.19. 16:32:42

@Bergeroth: Nagyon várjuk, hogy megtedd és vissza ne gyere. Aztán próbáld meg valahol Romániában, vagy Horvátországban esetleg Angliában nyilvánosan a nemzeti jelképüket meggyalázni. Egyszer biztosan megteheted, fel is koncolnak érte. Jogosan.

mérleg 2009.06.19. 16:33:41

Műveletlen bunkó a tyúk, az neki a művészet, hogy baromságokat hord össze nyomja a fellengzős szövegeket a jelenről meg átértelmezésről, a történelemhez meg hülye. No nem biztos, hogy ismernie kellene a magyar történelmet, de az értelmiségi szinten a legprimitívebb igénytelenség "átértelmezgetni" dolgokat, hogy a leg alapvetőbb tudnivalókról nem tájékozódik. Kb olyan, mint aki becsöppen az 5*-os hotelbe és beleszarik a bidébe

ZmanUK 2009.06.19. 16:35:44

Kezdem azt hinni hogy aki Magyarorszagon nem "osmagyar", es nem "igazmagyar" erzesu, azaz nem radikalis jobboldali, akkor az csak cigany, vagy zsido lehet.

Atmenet nincs.

Egymas velemenyet, mas latasmodjat senki nem tudja tisztelni es elfogadni az orszagban. Miert kell bizonygatni ki mekkora magyar?

Valaki felkapja a fejet azon hogy a turul szajaba mukezet adtak, valaki nem. Tiszteletben kell tartani.

De a reakcio tenyleg minden kepzeletet felulmult. Miert nem mentek el a disznolab rakosgatok mondjuk a Trafalgar terre, es raktak angol katonanak beoltoztetett babukat az oroszlanok labai ele, ha ennyire fajt nekik az angol holgy akcioja?

tamicsko 2009.06.19. 16:39:10

Még egy észrevétel, aztán én is megyek a dolgomra :)

Ha egy pillanatra félretennénk az indulatunkat, dühünket, (félelmeinket?), akkor egész sor érdekes dolgot megtudhatnánk, akár beszélgethetnénk is ezekről, persze ez elég nagy adag alázatot és toleranciát feltételez, amit most megszavazok a közönségnek pár gondolat megosztásának erejéig:

Az olvasottak alapján felmerült bennem, hogy bár jogilag és területileg egy országban élünk és egyazon állam polgárai vagyunk, mégis különböző képpen látjuk ezt az egységet.

Egyesek több évszázadra visszanyúló állami szimbólumokat emlegetnek, amiért a látottak szerint vérüket is adnák, mások azt állítják hogy most hallanak róla először ebben a minőségben. Ez azért elég komoly kérdés, nem? Élünk egy közösségnek nevezett valamiben aminek a legalapvetőbb kérdéseiben sem tudunk egyetérteni, sőt mi több, még beszélgetni sem tudunk róla.

Szerintem érdekes dolog megtudni, hogy ezek a szimbólumaink milyen múltra tekintenek vissza, azt azonban már nem értem, hogy ezt miért kell egy durcás sértődött piszkálódó hangvételű levélbe tenni. Teljesen érthető módon nem az üzenet fog eljutni a másik félig, hanem a piszkálódás, és undokoskodás.

A művészetekről is sokan sokfélét írtak itt. Miért ne lehetne leírni a véleményünket anélkül, hogy közben egymást lehülyéznénk, lebunkóznánk, stb. Mazochistaként végigverekedtem magam a kommentek tengerén és higgyétek el, megéri. Annyi féle ember írta le értelmesen a véleményét, helyenként kulturált vitákat is olvashattam, és igen voltak akikkel nem értettem egyet, de jó érzés értelmes emberekkel úgy vitába szállni, hogy nem egymás szembeköpése a cél. Ja és a legfontosabb, amiket leírtam, az szemtől szembe a művésznő előtt is fel tudom vállalni. Persze sokan mások is ezt állítják, de én a találkozó végén kezet is tudnék fogni vele, mert nem egy utolsó szarként beszélnék vele. Bizony még a gyermekes csúnya példát is el tudnám neki mondani. Lehet hogy megremegne egy pillanatra, de mivel érezné, hogy emberi mivoltában nem szeretném megtiporni, hanem csak egy radikális eszközt használtam a tevékenységének a szemléltetésére, még az is lehet, hogy megértené az üzenetemet és elgondolkodna a hallottakon, a jövőben pedig felelősségteljesebben fejtené ki művészi átértékeléseit.

Hát ilyesmik jutottak most eszembe, mindenkinek kellemes hétvégét!

magichorse 2009.06.19. 16:54:02

Ugyanmár, felejtsük el egy kicsit a hazafias hőzöngést, nem erről szól az egész.
Nézzetek rá a képre: szerintem nagyon jól néz ki. Egy ekkora madár, ha létezne, már simán vadászhatna emberre. Tök ijesztő azzal az emberi kézzel a szájában. Jópofa.

Tallérossy Z. 2009.06.19. 17:08:35

Szerintem a turul akciót nem kellett volna túllihegni, az egy szimplán buta, ámde kellő önbizalommal rendelkező liba műve ( kiváncsi lennék, mit jelentenek neki a régi komcsi szobrok a szoborparkban ), a disznóláb akció viszont erre tartott, fizetett ügynökök műve é célja, hogy az EP választáson lebőgött pártocskák ismét aggódhassanak a fasiszta veszélyen. Jól bevált módszer ez.

ghavin 2009.06.19. 17:15:39

Én minden turulfób ismerősömnek fel szoktam ajánlani,hogy mindenféle kérdezősködés nélkül elfogadom az összes náluk lévő 50 Ft-ost. Néznek, mint valami elmeroggyantra,majd mindig akad egy,amelyik előkotor egy érmét a tárcájából,nézi-nézi és nem akarja elhinni,amit lát.Én imádom ezt az országot,tele van idiótákkal,akiken lehet nevetgélni :)

The_Grim_Reaper (törölt) · http://utolsoszamuraj.atw.hu/ 2009.06.19. 17:17:31

@skipy: "árpádsávos"... bazki te meg a hülye zsidó vagy... menny vissza izreaelbe és ott okoskodj

jabloko 2009.06.19. 17:22:18

aesculus: igen, az árpád-sáv és a turul madár régi szimbólum a magyar történelemben. Nos, az első átértelmezését épp a nemzetmentő nyilasok kezdték el, a fajtiszta nemzet szimbólumává téve, állami közreműködéssel Dunába lőve és vonatba pakolva többszázerzer állampolgárát.
Ez ma már letörölhetetlenül az árpádsávhoz és a turulhoz kapcsolódik, nem lehet azzal takarózni, hogy kérem ez egy régi szimbólum és csak egy rövid időszakban történtek a nevében szörnyűségek. (Te meginnál egy olyan jó magyar vörösbort, amiben egész kevéske, alig egy százaléknyi szar van keverve?
Az angol csaj szerintem álművész akciója engem nem bosszant, súlytalan butaságnak tartom épp úgy nem érdekel, mint ha más, nekem semmit sem mondó művészi alkotást látok.

baliquez 2009.06.19. 17:24:10

Feltételezem azért gondolták széles tömegek hogy a művésznő héber identitású, mivel a turul szájbarakásához hasonlatos céltalan és aberrált, ötlettelen "művészettel" jellemzően az orrföldiek versenyeznek - nem kell messzire menni, lásd pölö nemzeti színházunk ifjú direktorának beteges és szánnivaló "alkotásait". Érdekes hogy a dekonstrukcióban, átértelmezésben, rongálásban, gyalázásban jeleskednek, évtizedek óta nem látható a gyűlölet népétől bármi ami szépséget, értelmet vagy akár csak bájt hordozna.

Pampoghat a kispicsa amúgy amit akar, a szentjobbos áthallás igen erősen benne van az akciójában, plusz nem volt felhatalmazása emlékművek átalakításához, gyalázásához (beleértve a dunaparti cipőket is, simán ugyanaz a brancs akciózott ott is).

A sebtiben kialakult politikai kaffogásban pedig kinek is van érdeke? A főuszítónak, a szarkavaró, lebőgött moszadesznek, ami épp a szemünk előtt vált át egy másik, nem kevésbé kártékony szervezetbe. Lehet más a politika... lesz is barátocskáim, lesz is más.

Herr Flick 2009.06.19. 17:29:38

"Cikkünk megjelenése után náci portálok felháborodott cikkeket jelentettek meg...blablabla"

Eddig csak "szélsőséges vagy szélsőjobbos hírportáloknak" voltak nevezve... mitől lett hirtelen NÁCI ?

Vagy ha a K.I.-ra rá is fogod... kedves szerkesztő... melyik a többi?

Szerintem az apád faszát mosd össze... s ne a tényeket.

Amúgy... a szobrászművészek nem azért alkotnak meg egy szobrot... hogy egy faszkalap átértelmezze azokat.

A Dávid szobrot mivel spékeli meg a t. hölgy? Egy nagyítót ad a kezébe...mert pici a fütyköse?

Ez aztán a művészet.

88wx335dsf 2009.06.19. 17:31:12

Picsán kellett volna rúgni azt az ostoba ribancot még időben és megspóroltuk volna ezt a hacacárét.

pistii 2009.06.19. 17:36:19

Ostoba liba ez a nő. Ha nem tetszik neki valami ebben az országban, akkor többé ne jöjjön ide. Nem fog hiányozni a baromsága. Én sem megyek olyan helyekre, melyek nem tesznek nekem. Én sem gyalázom a brit jelképeket és nem szólok be azon brit állampolgároknak, akik tisztelik még nemzeti hagyományaikat, jelképeiket. A spangliszívónak: köszi, kihagyom. Rajtad kívűl is van elég hülye, műveletlen bunkó ebben az országban. A hozzád hasonló agyatlanoknak meghagyom a gagyit! Eszed már úgysincs.

kyncza 2009.06.19. 17:40:22

@blm: idióta, én meg téged szarlak le a spangliddal együtt!!

regapó 2009.06.19. 17:42:27

Nem hiszem, hogy ez már segítene az szdsz-en, hogy idehívnak valami külföldi libát. "A Turul fizikai megjelenése ragadott meg. Támadásra készen áll, kissé nyitott csőrrel."
Nyehehe, ekkora hülyeséget is ritkán olvasni. De jó lesz látni jövőre, hogy kisenek a parlamentből végre.

regapó 2009.06.19. 17:45:49

shaine.net/images/Lord_Nelson_Trafalgar.jpg
Lehet ötletelni, hogy britek értenék-e a tréfát, Nelson szobor, Trafalgar tér.

2009.06.19. 17:50:47

SZAKADJATOK MÁR LE AZ ANGOLOKROL! A picsa német, csak angliában lakik most.Hülyeség az angolokról beszélni..
Árjaribanc

sárkányfő 2009.06.19. 17:51:37

Téboly.

Pont olyan most ez az ország, mint amikor a középkori primkó szinten lévő arabok hörögtek és tépték a hajukat néhány (amúgy kézlegyintést sem érő) vacak karikatúra miatt. Szánalom.

A krucinfó nem náci, persze. Nyilván egy zsidó humanitárius/környezetvédő klub, amelyik fő célja a szirti pittypang élőhelyének megóvása.

És persze ti mondjátok meg ki a magyar és ki nem. Aki nincs veletek az zsidó vagy cigány vagy áruló, stb. Hát persze... Hát nem, ezt el lehet felejteni.

Az a vacak emlékmű meg minden békés, pacifista embert joggal zavar, mivel piszkosul kötődik hozzá a magyar fasizmus. Ugyanaz történt vele, mint az árpádsávossal, a magát tiszta fajmagyarnak gondolók kisajátították és elvették tőlünk, a normális magyaroktól. Ugyanannyi erővel lehet hivatkozni a turul ősi jelentésére, mint arra, hogy a horogkerszet ókori kultúrák szimbóluma. Ja, az volt, qrvarégen, de ma már mást piszkosul jelent.
De jelképe annak is hogy a szélsőjobbos arroggancia "törvénytiszteletének". Persze a turult tisztelni kell, de a hatályos magyar (magyar!!!) törvényeket persze nem.

A turul nem nemzeti jelkép, bármennyire is része a magyar múltank. Nemzeti jelkép a magyar zászló, meg a parlamant, stb, de nem a turul.
Az gondolom egy nácit sem izgat, hogy a II. Vlh-ban a magyarok a náci németek oldalán álltak és harcoltak, hogy több száz ezer magyar zsidót öltek le, irtottak ki a magyar fasiszták.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.06.19. 17:53:21

Hát, ennél jobban nem mutathatta volna be a jelen budapestjét. Csak gratulálni lehet a nácikoknak amiért megcsinálták ezt a kis műsort, újabb fekete pont a külföldiek ellenőrzőfüzetén kicsiny országunk mellett. Pedig már alig van hely.

Kmg42 2009.06.19. 17:58:24

@Bergeroth: Nah végre! Tessék bizony haza kotródni Izraelbe! :-)

himmelhergott 2009.06.19. 17:59:22

„Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó, de fogalmam sem volt a szobor és a turul ellentmondásos történelméről és hátteréről”

nem a turul történelme ellentmondásos...

Advanced Flight 2009.06.19. 18:00:42

Jajkezitcsókolomaranyoskáim, én Kolompár Márlonbrándó vagyok, és a múltkor egy köztéri szobrot újraértelmeztem az átvevőtelepen, nem tudom, hogy most akkó művész-e vagyok...de ha valakinek van még ilyen szobra, szójjon má!

Advanced Flight 2009.06.19. 18:02:36

@Zlot: "Valaki felkapja a fejet azon hogy a turul szajaba mukezet adtak, valaki nem. Tiszteletben kell tartani."

Valaki felkapja a fejét azon, hogy a cipőkbe disznólábat raktak, valaki nem. Tiszteletben kell tartani.

euty 2009.06.19. 18:06:11

Yasashi Tanuki 2009.06.19. 14:43:41
azt hiszem igazad van

xunilo 2009.06.19. 18:09:29

Par gondolat, Angliabol :-)
1, ez a no egy buta liba, amit csinal nem muveszet. Irigylem erte h erre van ideje meg penze. Kar h agya nincs

2, hihetetlen mennyien vannak itt a kommentelok kozott IS a kettos mercet alkalmazok. Egy kezet a turul szajaba rakni - muveszet. Disznolabakat rakni a zsidok emlekere allitott cipokbe - nacizmus. Ezeknek az embereknek javaslom a gondolkodast a horges helyett

3, az angol nocinek a vedekezese, miszerint nem tudta milyen jelkep ez, es o csak a "muveszetert" csinalta, szimpla HAZUGSAG. Dehogynem tudta. Csak leszarta. Vagy megbizast kapott ra...?

4, voltak akik mar irtak ezt itt: a szelsojobb megerosodeseben a ballib hiszti jatszotta az egyik foszerepet. Elsosorban persze az szdsz-e de a szocik sem akartak lemaradni toluk. Most persze az egeszet a fideszre fogjak. Elkepeszto.

BushDoctor 2009.06.19. 18:12:54

Szörnyű hogy a 40 év bezártság mennyire frusztráltá tette a nemzetet. A művésznőnek -amellett hogy valóban tájékozódnia keleltt volna a helyzetről e honban, legalább alapszinten- igaza volt. Ez valóban elképzelhetetlen Angliában...de azt tényleg nem értem miért gondolta azt hogy mindenhol Anglia van ? Ez egy kicsi, angliától több értelemben is távol lévő , inkább nyugatbalkáni semmint européer, provincionalista, önmagába forduló, frusztrált, másodk világháborút elvesztő "vesztes" ország,ahol felgyújtják a színes-vicces-teheneket mert az is (mint ez is) "zsidó provokáció" volt. Ez lett hát az Árpád házból.
Szerintem nem kellett volna rendszert váltani. Ezért a betegesen torz eredményért kár volt.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 18:13:10

@ó jaj: mi a "jelkép" definíciója? Gondolom, tudod, ha szerinted a Parlament az, a Turul viszont nem. Oszd már meg velünk!
@jabloko: az angolok több ezer búrt öltek meg koncentrációs táborokban száz éve. Azonnal tiltsuk be brit zászlót! Máglyára! Az összessel!

sárkányfő 2009.06.19. 18:21:29

Írtam egy hosszút, hol van?

somogg (törölt) 2009.06.19. 18:23:34

Azert arra kivancsi lennek, hogy azok akik most igy meg vannak indulva a nemzeti jelkep es a hosi halottak emlekmuvenek meggyalazasa kapcsan, ugyanilyen harcosak-e amikor hungarista kis kocsogok paradeznak a szobor korul, eszmeikkel meggyalazva a hosi halottakat es a magyarsag ertekeit.

Lorp 2009.06.19. 18:27:58

A Turulnak mióta "ellentmondásos a történelme"? A háttere még esetleg, na de könyörgöm. Ilyen hülyeségekkel miért kell a jóérzésű embereket is bosszantani?
Sok ilyen apró marhaság után meg jön a csodálkozás a 15%-on.

valójábannemberci 2009.06.19. 18:30:55

@Zlot: Meg annyiban más, hogy Banksy hivatalos kiállítást kapott Bristolban. Nálunk mikor kap a MKKP hivatalos kiállítási lehetőséget?

kamasuka 2009.06.19. 18:32:05

Nyilván nem a cseppnyi agyából született meg az ötlet, hogy ha már úgyis lebontják a "szélsőjobb jelképét", akkor szopassuk már meg őket, mondjuk egy "Szent Jobb utalással", különösen, mert ennek a buta picsának fogalma sincs mit fog csinálni. Ezzel hergelhetjük a népet, és az majd szépen nacionalsitáskodik egyet mondjuk a rakparti cipőkkel. Na kb. ez volt a zseniális indexes terv ami bejött (a második felét gondolom szintén megoldotta nekik valaki), és most lehet fröcsögni, meg tüntetéseket szervezni a nácizmus ellen.

Cselo 2009.06.19. 18:35:26

Ha ez a liba muvesz, akkor en meg a dalai lama vagyok :-)))

Sárdoné 2009.06.19. 18:39:48

"A kora középkorban a hunok, avarok és magyarok kedvelt díszítőmotívuma a turul, erről több régészeti lelet tanúskodik." - forrás: wikipedia. A turul igenis magyar szimbólum. Továbbá majdnem mindig a világháború hőseinek állítanak emléket az alakjával. Aki ezt meggyalázza, az azokat az ősöket gyalázza, akik Magyarországért haltak meg. Ha valaki emellett úgy megy el, hogy "lesz*rja", meg "neki mindegy", az egy kicsit nézzen magába, és gondolkozzon el rajta.

És mielőtt valaki azt gondolná, hogy rasszista v. szélsőséges lennék, hogy csak egy hétköznapi magyar vagyok! És a fenti megjegyzéseim, nem csak a turulra vonatkoznak.

krampam 2009.06.19. 18:41:13

"Annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó..."

Ebben az esetben békén kell hagyni!
Nemzeti szimbólumokkal nem viccelődünk. Próbálja csak meg ugyanezt szlovákiában...

Szűcslaci 2009.06.19. 18:52:30

@Tallérossy Z.:

Bizony, túllihegték. Amerikában biztosan nem lihegnék túl, ha véletlenül a Szabadság
szobrot gyalázná szét, mondjuk tréfából a fáklyára egy péniszt ragasztana. Mindenki kacagna és örülnének. Ugye?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.06.19. 18:57:50

szerintem király lett az a turul a szájában a kézzel. külön poén, hogy jobb kéz van benne. jól is néz ki.

szép tágra nyitotta az interpretációs horizontot.

asszem rendelek egy ilyen kezes változatot otthonra.

faszt kell hisztizni. szobor, fotó, poén.

ha flexxel levágta volna a csőrét és análisan abuzust imitált volna, akkor még csak-csak megérteném a hőbörgést, de így?

humorérzék kihalt mindenkiből?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 19:04:47

@mcs: és akkor te a sertéslábakat is viccesnek tartod?

Pantagruel 2009.06.19. 19:23:00

amikor láttam a fotót a kézzel, nekem elsőre egy közismert magyar népmesei motívum ugrott be: a mesehőst az alvilágból visszahozó griff képe, akit a hős saját húsával lakat jól, mikor az félúton és a cél előtt kimerülne az éhségtől; s mivel a turul a magyarság megmaradásának jelképe is, kézenfekvő értelmezésnek tűnt, hogy olyasmire asszociáljak, amire ilyen motívumoknak összevonásából ép elmével lehet

ja, visszakanyarodva: szóval talán világos, hogy az jutott eszembe, hogy griff híján a turult, mint mitikus ragadozómadarat, s ily módon félig griffet használták fel itt egy kompozícióhoz; a szentséggyalázás nem jutott eszembe;

persze amikor elolvastam a cikkeket, kiderült, hogy aligha erről van szó, inkább csak a szokásos, adhocista kísérletezgetésről;

de hogy miért annyira felháborító egy kéz egy ragadozó madár szájában? az a lényege, hogy ragadozik

na mindegy

hozé bubó 2009.06.19. 19:31:36

én ezt a lábmizériát nem értem, miért más? a cipő sem szent tárgy, ahoz sem imádkoznak, ráadásul nem sk hanem bronzszobrokról van szó...ha csirkelábat, vagy gumikezet dugnak bele az művészibb?? szal itt most a nem kóser állat miatt megy a hiszti vagy csak úgy általában? ja és a buta liba bajorból ment ki angliába és nem érti mibe nyúlt???

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 19:40:23

@hozé bubó: én sem értem, azért kérdeztem. Vagy mindkettő poén és akkor heh, vagy egyik sem. De így? Ez kissé kettős mérce...

Szűcslaci 2009.06.19. 19:50:55

@mcs:
Kihalt, bizony. Sokan meg is fognak lepődni.

Blogpont Huba 2009.06.19. 19:51:34

"A Turul fizikai megjelenése ragadott meg. Támadásra készen áll, kissé nyitott csőrrel." Etológiából is megbukott.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.19. 19:57:51

elképesztően sok buta komment. Tényleg ennyien vannak olyanok, akik szerint itt valami sértésről van szó??

@aesculus: a viccességhez szellemesség is kéne, de semmiképpen sem sértés (hanem sertés, éérted), de én jót röhögtem azokon, akiknek ez válasz a történtekre. Kiváló példa a korlátoltságra. Ilyen értelemben vicc, igazi Hacsek és Sajó szitu, abban is egy viszonylag épkézláb felvetésre jön a felszínes kivagyiságból származó fájdalmasan ostoba válasz.

Csak az a kár, hogy van aki ezt reprezentatívnak hiszi külföldön, mert az rajtam is röhög, és ez nem esik olyan jól..

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.06.19. 20:00:21

Ez a hölgy - Liane Lang - nem művész, csak egy hülye picsa Angliából. Miért véli magáról minden degenerált állat, hogy a perverzitása valamiféle művészet? Alapvető, hogy egy idegen ország kultúrájáról tájékozódjon, mielőtt köztéri szobrokat kezd rongálni. Ki a fene adott ennek a picsának engedélyt, hogy szobrokra mászkáljon? Otthon, Angliában felőlem le is kakálhatja Nelson emlékoszlopát, méltóan átértelmezve a szadista, félkarú állat emlékművét.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.06.19. 20:03:56

"Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni."

Ha ez a mottód, akkor ne blogot írj hozzászólási lehetőségel, hanem titkosnaplót, azt is kifejezetten saját magadnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.19. 20:04:22

"Ilyesmi Angliában egyszerűen elképzelhetetlen.”
jaj, és van aki ezt beveszi? na ne. a futballhuliganizmus szélsőségek hazájában.


„Soha nem történt velem még hasonló. És azt is először tapasztalom, hogy a munkám politikai reakciókat vált ki”

és a jobb kéz? az is csak véletlenül került elő egy busz utazástól, és véletlenül hasonlít a szent jobbra, Lang kurátóra meg véletlenül küldte oda, meg véletlenül harcol a kanabisz legalizálásáért. aha, cicám, túlságosan erőltetett a szöveged.

xofi-extravaganja · http://www.extravaganja.hu/ 2009.06.19. 20:05:37

"célja az volt, hogy szobrainak átértelmezésével mutassa be a jelen Budapestjét"
hát, a célját nemzetközi szinten is elérte.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 20:09:54

@flugi_: "viszonylag épkézláb felvetés"? (Igen, "ép-kéz-láb", nagyon jó.) Mi, hogy meggyaláztak egy háborús emlékművet, amit pont le akarnak bontani, és elég sok embert sért az a hangulatkeltés, ami ellene folyik?
Egyébként nyugodj meg, pont leszarják "nyugaton", hogy mi történik Budapesten.

Alf (törölt) 2009.06.19. 20:28:48

Mellényúlt, püff, ennyi, ki nem szarja le, hogy meglepődött?

"Angliában ez elképzelhetetlen..." ja, ha oda kelet-európaiként mész, alapból nem művészként tekintenek rád, aki átértelmezheti a köztéri szobraikat, hanem eperszedő rabszolgaként.

Visszaülhet a kibaszott nagy brit karosszékébe, és nézheti tovább, ahogy a világ szegényebb fele elrohad.

Tesco árufeltöltő 2009.06.19. 20:28:52

B+ ez a hülye picsa azt nevezi művészetnek, ha egy művészi alkotást meggyaláz. És most nem csak Turulról van szó, ha nem bármelyik köztéri szoborról. Amit egyszer egy igazi művész megalkotott. Ez a cselekedet kb. olyan mint ha a Mona Lisának szakállat festenének.

durbintss 2009.06.19. 20:33:16

Bizony mondom nektek, hogy kispolgárok vagytok ezzel a nagy hőzöngéssel. Kár nem érte a szobrot, csak rövid időre vette igénybe a művészke. A graffitisek, taggelők károkozását a városban sokkal nagyobb bajnak tartom. A turul lehet, hogy ősi magyar jelkép, de ettől még kibír ennyi akciót. Nem érte nagy sérelem ezzel a nemzetünket. Ez eszement baromság, aki ezt komolyan gondolja, az nincs magánál. Az ilyen hevület sajna még sok bajt okozhat a jövőben. A Duna parti gyalázat viszont nem esik ezzel egy súlycsoportba, hiszen ott embereket löttek a Dunába. Ezzel szórakozni kegyeletsértés, aki ezt nem akarja megérteni, annak sajna elborult az elméje a gyűlölettől. Nem tárgyalóképes.

Góliát2 2009.06.19. 20:35:40

Lehet,hogy ez az ostoba "művész" nem tudta, hogy mit csinál, de az úgynevezett kurátora nagyon is jól tudta, aki azt javasolta neki, hogy a Szent Jobbot ábrázoló gumikezet tegye a turul szájába, mintha dögkeselyű lenne.Amúgy ha ez művészet a disznólábas akció is az...

Szexuális Zaklatás Panda 2009.06.19. 20:39:43

@aesculus: mondjuk viccesebb volt mint a turul szájában a kéz. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.19. 20:40:31

@Sárdoné:
Magamba néztem és még mindig nem érzem sértve magam... Idétlen brahi, ennyi. A disznólábazás annyiban más, mert ott volt sértő _szándék_, sőt csak az volt, de annak sincs jelentősége. Gyerekes barmok szórakoznak, kár ezzel foglalkozni.

bySys 2009.06.19. 20:43:25

Másokat megsérteni nem művészet. Ha csak egy embernek lenne fontos a Turul, akkor sem lenne jogos megsérteni. Épp ideje, hogy ez a nő belenézzen egy perbe.

Kíváncsi lennék az angolok mennyire tolerálnák, ha átértelmezném a királynét.

KovA1963 2009.06.19. 20:49:34

Nem a "művész" cselekedetére válasz a reakció - onnan legfeljebb az ötlet ered.
Más időkben bárki ilyesmit csinál nem történik semmi.

Csakhogy arra a turulra most sokan figyelnek - a bontási határozat provokáció - egyben erőpróba a mindenáron lebontatni akarók és ellenfeleik - sőt a sorozatos provokációk miatt ellenségeik között.

Alighanem a súlyos választási kudarc után némelyeknek sürgősen szükségük volt az önbizalomépítő hírre, hogy de a turult lebontjuk.

A disznólábak nem biztos, hogy azok ellen szólnak, akiket a Dunába lőttek - eddig senki sem bántotta azokat.

Az egy ellenprovokáció - az ellenoldal érzékenységét sérteni.

Hogy márpedig a turult mögbaszni nem jó lészen, mert szaporodik.

Érteni kéne ebből.

Oszt megrongálnivaló műalkotás akad még bőven.

Olyan ez mint amikor a majmok a faágak tördelésén magamutogatják az erejüket mielőtt egymásnak esnének.

Bölcsebb lenne azért a Turult is békén hagyni.

durbintss 2009.06.19. 20:52:20

@BushDoctor: Majd csak kilábalunk ebböl az agóniából. Azért a komejnizmusba nem menjünk már vissza, mert az zsákutca volt ! Most az indulatok szabadultak el, mert egy csomó ember képtelen korlátozni a bennük lévő gyűlületet. Ez a legszomorúbb. Ez mindenkiből sok energiát vesz ki, szinte kézzelfogható az utcán, és főleg az anonim kommentezők körében. Itt jól lehet név és ész nélkül fröcsögni, hörögni. Szerintem ne egymáson vezessük már le a hétköznapi frusztrációinkat, vagy ne ennyire anyázva legalább.

xenuka 2009.06.19. 20:58:09

@gerasz:
Te érzed az ívet :D

Anonim művészek disznólábakat tettek vasdarabokba a pesti Duna parton.

A művészek így bemutatták, hogy a disznók fürdés előtt leveszik a cipőjüket.

Hiszen ki látott már disznót cipőben fürdeni?

Ezzel közös tréfás fürdésre szólítják fel fel a koszos disznókat.

eszkep 2009.06.19. 21:02:28

@aesculus: Igazából egyik emlékmű "átértelmezése" - hogy a ballib média szóhasználatát említsemsem vicces, mindkét emlékmű a II. Világháború áldozatainak állít emléket.
Amúgy a cikk "hisztéria" megfogalmazása érdekes, esetleg a kormánypárti "antifasziszta" tüntetést lehet hiszinek nevezni. Hiába, az MSZP-nek ennyi maradt 2009-re.

eszkep 2009.06.19. 21:04:28

@Bergeroth: Hát a szinvonalad alapján csak egy gyurcsányi idézettel tudok tanácsot adni: "El lehet menni ebből az országból!"

szedbattrú 2009.06.19. 21:07:50

Kiváncsi lennék, hogyha Nelson admirális szájába mondjuk műbránert tennék a Trafalgar téren, akkor mit szólna a műértő anglia?!

eszkep 2009.06.19. 21:08:17

@durbintss: Mondjuk abban igazad van, hogy a szocik a legprimitívebb, buta "kispolgárok" kategóriát ütik meg ezzel a "nácizással". Pont a baloldal csinál hisztériát a disznócsülkökből, pedig a bronzcipők ez is csak egy "szobor", "ennyit kibír".
Ehhez képest még nyomozás is indult az ügyben közösség elleni izgatás gyanújával. Szánalmas bohócok...

eszkep 2009.06.19. 21:10:01

@hozé bubó: Pontosan, mindkét "szobor" ugyanaz a kategória! Jogilag mindkettő emlékmű!

eszkep 2009.06.19. 21:12:18

@Sárdoné: A legtöbb "nácizó" balos kretén le sem tud rajzolni egy nyilaskeresztes zászlót! De, hogy honnan szedik, hogy a turul "fasiszta jelkép", elképzelni nem tudom, bár nyilvánvalóan tanulatlan parasztok.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 21:15:01

@durbintss: szerinted miért ér kevesebbet egy világháborús, mint egy holocaust-emlékmű? Egyik vicces, a másik kegyeletsértés? Egyik áldozat neked többet ér, mint egy másik?

egyenlítő 2009.06.19. 21:31:21

Hogy miért a Duna-parton kellett bosszút állni a Turul-szobrot ért gyalázaton? Íme a válasz egy klasszikustól:

"Ismét hatalmas feladat vár a nemzetiszocialista mozgalomra. Neki kell a nép szemét felnyitni, vele az idegen nemzeteket megismertetni, és újra meg újra felhívni a figyelmét a mi világunk valódi ellenségére. Az árja népek elleni gyûlölet helyett, még ha azok némelyikétõl egy világ is választ el, amelyekkel azonban bennünket mégis a vérközösség vagy az összetartó közös kultúra köt össze, az emberiség gonosz ellenségét, minden szenvedés valódi okozóját, kell az általános bosszúnak föláldozni.

Gondoskodni kell arról, hogy a halálos ellenséget legalább saját országunkban felismerjük, és a vele szemben folytatott harc mint egy megvilágosodottabb kor világító fáklyája a többi nép számára is megmutassa a küzdõ árja népek boldogulásához vezetõ utat."

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.19. 21:37:00

@abaka: > Mint mondtam en egyetertek veled csak annnyit
> hianyolok tole, hogy azt mondja, bocs, mert szerintem
> az kell a korrektseghez.

Bar szerintem semmi jelentosege az egesznek (avagy ez a cirkusz errol az orszagrol es nem arrol a norol szol), de hadd legyek az ordog ugyvedje: amit o latott az az, hogy egy rakat eszetlen antiszemita/rasszista/szelsojobbos csinalta a balhet. Ilyen pocsoktol szerintem kifejezetten ciki bocsanatot kerni.

Egy db. normalis kulturalt ember nem emelt szot, amibol megis csak azt a kovetkeztetest lehet levonni, hogy annyira nem gaz a dolog, meg ha kicsit meg is morogta nehany konzervativ honfitarsunk. Emellett nehany idezetet olvastunk csak forditasban egy blogon. Siman lehet, hogy volt valahol egy sorry is :).

@ferikefleto: > Nem London pakisztáni negyedében,
> hanem itt, a provinciális Budapesten.

Elorebocsatom, hogy minden hivo bekaphatja (foleg ha zavarog meg eroszakoskodik), de azert ne hasonlitsuk mar azt a nyamvadt turult Mohamedhez. Utobbi egy az egesz vilagon jol ismert vallasi jelkep, a turul viszont meg itthon sem az. Vagy ki a frasz szokta is mondogatni, hogy kereszteny orszag vagyunk? Nagyon remelem, hogy nem vagyunk az, de a szelsojobb retorikajaban eleg gyakran szerepel. Namost ha valaki kereszteny, akkor ha jol tudom semmifele allat nem lehet szent a szamara (a balvanyimadast mar az oszovetseg is tiltja). Szoval nagyon santa ez az erveles tovabbra is.

Ennek ellenere szegyen amit a mohamedanok rendeztek a karikatura miatt, de mi felvilagosult nyugatiak _ugyanugy_ eliteljuk oket, mint ezeket a bena kis rasszista henteseket (lasd disznolab). Mellesleg a mohamedan hisztire az volt a reakcio annakidejen a vilag tokosebb felen, hogy tobben is utankozoltek a rajzokat...

88wx335dsf 2009.06.19. 21:39:48

"A turulszobrot 2005. október 22-én avatták fel a II. világháború katonai és polgári áldozatai emlékére - miközben az emlékmű felállításának jogi helyzete vitatott volt."

www.origo.hu/itthon/20070913-katonai-emlekmu-lesz-a-turulszobor.html

Mégegyszer tehát: _áldozatok emlékére_.

Az ostoba álművész picsa tehát húzhat a retkes faszba.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.06.19. 21:43:37

@durbintss:
Istenem, de miért csak a nagy hollókoszt tragédia hallatszik folyamatos zsolzsomaként?
És miért esünk egymásnak halott zsidók miatt?

BLovi 2009.06.19. 21:52:26

Most függetlenül a szobor jelentésétől és a hozzá kapcsolódó politikától.....Elárulná nekem valaki, hogy ez a ná mitől művész? Ezért még pénzt is kap? Van egy nyitott csőrű madár, ő belerak valami és lefotózza. Hű az anyja! És van aki fizet azért, hogy egy ilyen fotókiállítást megnézzen? Ha a budapesti szobrok érdekelnek valaki külföldit keressen rá google-n ott is van jópár kép.

Bár manapság minden szar művészetnek számít...ha egy lavor vízbe belefojtok egy macskát az is.

Mi lenne ha valaki úgy fotózna le budapesten tereket, hogy 5-6 db. könyvet szétszórva elhelyezne az aszfalton/díszburkolaton és úgyfotózna. Az is művészet lenne.

Ez a nő szerintem egy hülye picsa, vagy be van kattanva. Ami a baj, hogy szerintem ő el is hiszi magáról hogy ezekkel a fotókkal ő alkotott az utókornak bármit is... pff.

xenuka 2009.06.19. 21:53:50

Aki a turult nácizza vagy fasisztázza

az KŐBUNKÓ

töriből nulla, az ország hülyéje, Európa seggfeje, a Világ Sötétje...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 22:03:17

@atleta.hu: Anglia, Franciaország néhány évtized múlva úgyis muzulmán többségű lesz, szóval a "nagy toleranciának" annyi, és a Mohamed-karikatúráknak is befellegzett.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.19. 22:05:38

@atleta.hu:
"Elorebocsatom, hogy minden hivo bekaphatja" milyen toleráns és békés vagy. Hadd találjam ki? Szdsz-szavazó?

Übermayer 2009.06.19. 22:15:54

Ha a Nagy Nyugatról idejön bárki tudatlanul, akkor az a mi hibánk, hiszen hogyan is várhatnánk bárkitől hogy kiigazodjon ebben a hihetetlen egzotikus környezetben. Sem az interneten, sem utikönyvekben hazánkról sajnos semmi adat nincs és a helyiek sem adnak információt a külföldieknek.

Nem értjük nagy primitívségünkben a Nagy Nyugati művészetet, és ahelyett hogy örülnénk, hogy egy ilyen nagy művész megtisztel minket, inkább hőzöngünk - hát ilyen a Nyugaton nincs!

A helyi fasiszták és nácik pedig ott ólálkodnak mindenhol, és az ország legjobban bekamerázott környékén (Lánchíd, Akadémia, Apeh, Meh, Parlament) meg tudják gyalázni a Duna parti emlékhelyet. (még szerencse, hogy azért a Képgyár ott volt és látta őket).

És mi ennek a vége? Szegény Nyugati művésznő sokkolva van! Hát kellett ez nekünk?? Látjátok fajmagyar náci fasiszták, ez a vége!!

Komment Elek 2009.06.19. 22:23:09

Szerintem amit ez a nő csinál az szar. Nagyon gyenge folytatása néhány zseniális Banksy alkotásnak. Vagy erőltetettek az ötletek, vagy pedig egyszerűen csak kommon.

Másfelől szerintem is hazudik ha azt mondja véletlenül vette észre a Turul szobrot. Nyilvánvalóan tudta miről van szó. Ha tényleg nem akkor egyszerűen egy hülye picsa.

Legvégül, a hisztéria amit kiváltott nem őt, hanem minket minősít. Hála a karlendítős, masírozó honfitársainknak. A turul valóban nem önkényuralmi jelkép, se az árpádsávos zászló. Éppen ezért jó lenne ha fasiszta csőcselék leszakadna róla. Hordjatok horog, vagy nyilaskeresztet szerencsétlenek, bánom is én! Csak hagyjátok békén a magyar nemzeti jelképeket.

Komment Elek 2009.06.19. 22:30:46

Szerintem amit ez a nő csinál az szar. Nagyon gyenge folytatása néhány zseniális Banksy alkotásnak. Vagy erőltetettek az ötletek, vagy pedig egyszerűen csak kommon.

Másfelől szerintem is hazudik ha azt mondja véletlenül vette észre a Turul szobrot. Nyilvánvalóan tudta miről van szó. Ha tényleg nem akkor egyszerűen egy hülye picsa.

Legvégül, a hisztéria amit kiváltott minket minősít. Hála a karlendítős, masírozó honfitársainknak. A turul valóban nem önkényuralmi jelkép, se az Árpádsávos zászló. Éppen ezért jó lenne ha a fasiszta csőcselék leszakadna róla. Hordjatok horog, vagy nyilaskeresztet szerencsétlenek, bánom is én! Csak hagyjátok békén a magyar nemzeti jelképeket.

Ecsedy Áron 2009.06.19. 22:31:31

Szerintem nem vicces, hogy egy olyan emlékműből csinálnak viccet ahol az aktuális hatalom, ártatlan embereket lőtt vízbe. Az tök mindegy, hogy zsidók, kommunisták, vagy éppen nemzeti szocialista szavazók voltak. Nem bíróság ítélte őket el és még akkor is halálbünti kényes kérdés.

A turul (inkább kerecsensólyom) kétségtelenül magyar nemzeti jelkép, amit elsősorban a magyar állam (királyság) hegemóniájának a deklarációjára alkalmaztak, vagyis nem nélkülözi azokat az elemeket, ami miatt pl. Trianon után nem keveset leromboltak szomszédaink (talán valahol érthető módon, bár a dolog a másik oldalról közel zászlóégetés fíling).

Persze egy nemzeti érzelmű egyén esetleg felháborodik egy nemzeti jelkép megváltoztatásán (bár ott van az 56-os zászló is...), de csak egy apró (színárnyalat) változtatással lehetett volna akkora vaskos nemzetkritikát csinálni belőle, aminek még üzenete is van - persze abból lett volna csak ótvar nagy balhé...

Az tetszik a hozzászólásokban, hogy megnyilvánulásukkal saját magukat is minősítik. Pro és kontra is. Vagyis aki reklamál, hogy milyen gyökér is ez az ország, meg negatív és mindenki el akar költözni, azok saját maguk is ezt a negatív pesszimista képet propagálják ezen hozzászólásukkal. Míg azok akik egyetértenek, hogy némi Zyklon-B alkalmazása lenne indokolt a művésznő fürdőszobájában rovar és rágcsálóírtás végett, azok pedig kiválóan csökkentik a támogatótáborukat a hozzáállásuk indokolatlansága miatt (mivel nem indokolják azok számára, akik nem vagy nem döntötték el, hogy egyet értenek-e velük: ugye akik egyetértenek velük, azokat nem kell győzködni).

NB: hiányolom a (szélső)jobboldal megbélyegző jelzői közül a 'pufajkás', 'kommunista' és hasonló jelzőket. Nem hiszem el, hogy már ezek nem trendiek, csak a klasszikus etnikai bélyegek...

szvsz 2009.06.19. 22:44:06

@nadivereb: en is ezt mondom! Miért ne lehetne csülköt rakni, esetleg beleszarni a cipőkbe? Semmi kár nem keletkezik tőle a remekműben...

Yeto 2009.06.19. 23:03:01

"Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőnszerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek."

Hát hogy van ez, kedves keresztény kurzus? Hm?

xenuka 2009.06.19. 23:33:11

@Yeto:
eltévedtél keress egy vallással foglalkozó blogot

manó73 2009.06.19. 23:40:32

A turul tulajdonképpen nem egy szobor, hanem egy totemoszlop?
Miért nem lehet simán szoborkért megítélni? Egyébként szobornak gyenge, szerintem normális reakció ha valaki fel akarja dobni valamivel.
Amúgy ki állítja, hogy a szent jobbra utal itt bármi is? Amikor a müvész mindig kezeket lábakat és figurákat használ? A görög-római stb szobrokra is "szent jobb"-ot tett akkor? Pfú, milyen messzire elér szt István keze, ki gondolta volna.

gabcigirl 2009.06.19. 23:47:27


Mennyi frusztrált idióta cselleng szabadon a virtuális térben, őrület...

Egyvalamit tisztázzunk: a náci terror áldozatait jelképező cipőkbe disznólábat rakni sokkal súlyosabb bűn, mint amikor a tudatlanul hülyeséget csináló külföldi "művésznő" picit megbuherálja a fasiszták által kisajátított egyik nemzeti jelképet. Persze,hülyeséget csinált a hölgy-de nem tudta, hogy ilyen hülye országba jön, ahol a B-középen szocializálódott törős-zúzós bumburnyákok csak az alkalmat lesik a gyűlölködésre...

Néhány tipp a hazaszeretetre a Vona(eredeti nevén szlávnevű Zazrivetz idióta Gábor követőinek)

Adózni, dolgozni, toleranciát tanusítani a hazánkban élő kisebbségek felé, nemzeti ünnepeken nem törni-zúzni, nem graffitizni össze a várost, nem szemetelni, nem mindenki mást hibáztatni mindig a gondjaink miatt...ha legalább ezekben lesz változás, siker is lesz...Persze utálkozni sokaknak egyszerűbb...

amc 2009.06.19. 23:48:54

@Bergeroth: Soha ne gyere vissza!
Mindenkinek jobb lesz..
Ne is írj.

Isten veled,
Szarba fejed.

manó73 2009.06.19. 23:52:53

Turul szobor a háborus hősök emlékére?
Ez nem csak valami kamu legalizációs kísérlet? Hogy neve legyen a gyereknek?
Azon a téren nincsenek katonasírok, soha nem is kapcsolódott a helyhez semmiféle háborós cselekmény.
A cipők helyéhez kapcsolódott.
A kettő egész más súlycsoport. Ráadásul a cipő szobor nagyon jó (Pauer Gyula) a turul szobor meg gyagyi.
Vagyis sem történelmi, sem esztétikai szempontból sem lehet összehasonlítani a kettőt.

conman 2009.06.20. 00:07:03

Kisse tul van az egesz reagalva. Meg kellett volna buntetni a hulye 3.14csat 300K HUF-ra amit kivalthat 5 nap kozmunkaval (graffiti eltavolitas pl teszthezallo lenne a muvesznonek).
Spanglival meg semmi baj IMO
udv: conman(a Jobbik)

manó73 2009.06.20. 00:13:17

@Góliát2: mondja már meg valaki a disznólábas akció mitől müvészet? Az éj leple alatt ki tudja ki követte el, de azt tudjuk miért.
Ezzel szemben Liana lang müvész, diplomája van, koncepciója, kiállításai,és gyüjtői is...tényleg a kultura napszámosa

manó73 2009.06.20. 00:17:20

@Herr Flick: Lécci mond meg ki alkotta a turul szobrot, ki volta az a B kategóriás müvész, a nevét, a nevét szeretném már eccer hallani

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 00:19:02

@manó73: nézd már meg az ország első világháborús emlékműveinek (nem második!) kb. 70%-át! Mind Turulszobrok. Majd' településen vannak ilyenek. És mint tudjuk, első világháborúban nem is voltak harcok az országban. Háborús emlékművet nem csak sírok fölé állítanak. Az a síremlék.
@gabcigirl: kétlem, hogy a jobbosok grafittiznének. Inkább az LMP-Szdsz szavazók között keresd a bűnösöket...
2006. októbere után tüntetésügyben megszólalni egy balosnak...elég cinkes dolog...

pink75 2009.06.20. 00:20:40

jöjjön vissza, hadd tegyem a szájába
:)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 00:22:53

@manó73: nem B kategóriás. Neve Szmrecsányi Boldizsár. Ő alkotta pl. a "rolleres fiút" a Váci utcában. Az ország egyik legismertebb fiatal szobrásza. Most jelent meg monogáfiája a Heliconnál 'Boldi' címmel. Műveinek jellegzetessége az art deco-ra emlékeztető megmunkálás.
www.szoborlap.hu/artist/Szmrecs%C3%A1nyi%20Boldizs%C3%A1r

pink75 2009.06.20. 00:24:08

"Megjegyzésed csak előzetes cenzúrát követően fog megjelenni. "
alakul ez, kérem

heki 2009.06.20. 00:24:56

Ha Magyarországon egészséges nemzeti öntudat lenne, senki nem ragálná túl a Turul-dolgot.
Egészséges nemzeti öntudat, mondom, nem egészségtelen.

Aki szereti hazáját, normális módon, egészségesen: úgy, ahogy a családját szereti, az picit szomorú ettől.

Normális, egészséges ember sem gondolja azt, hogy az ő anyja a legszebb a világon (kivéve a nyálas slágerek szerzői szintjén gondokodókat), úgy egy egészséges, normális, kiegyensúlyozott érzelmű embernek sincs szüksége arra, hogy mindenféle pszeudonagyságokkal teli nemzeti fantáziálásba meneküljön.

Ahogy Arany sem azért nagy költő, mert meg akarta írni a nemlétező magyar hőseposzt, hanem mert szándéka ellenében, de megírta a Toldit, úgy jó lenne tisztában lenni saját értékeinkkel.

Hogy miért nincs ilyen ma Magyarországon?
Hát ez nehéz kérdés...

Kultúra kérdése.
Meg hagyományé - amely persze egyre gyengébb, helyette pótlékok, identitást helyettesítő jelszavak, turulok, sámángőzös látomások, ősmagyarnak kikiáltott hiedelmek, árpádsávok, miegyeb viharok dúlnak "szellemi" horizontunkon.

Ebből fakadóan (kisebbrendűségből fakadó) dacos érzelemk, indulatok, és őket előhívó és/vagy provokációk, reakciók élnek szép kis szimbiózisban.
Ez egy örvény - mondaná Hamvas.
Nem tudom, van-e kiút.

Ha már a briteknél tartunk - az egyre gyengülő, de még létező brit Birodalmi Öntudat engedheti meg, hogy például sokkal durvában tudjanak saját hagyományaikon nevetni, húnnyal, iróniával, de fölényes szeretettel. (Monthy Python akár, vagy Mr. Bean, ahogy lefejeli a királynőt véletlenül...)

Szóval jó lenne, ha nyugi léenne, aki nagyon kiabál, az bizonytalan.
Ezért ma nagyon sokat kiabálnak Magyarországon mindkét oldalon.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 00:26:44

@manó73: ha megnézed a szobrait láthatod, hogy nem "magyarkodó amatőr", amit szeretnél hallani. A bécsi és a pesti képzőn tanult, a mestere Somogyi József volt, ami azért nem semmi...

manó73 2009.06.20. 00:26:58

@aesculus: Köszi aesculus, végre tények, tények, KÖsz a linket is.
Ami azt illeti lehet h nem láttam elég első világháborús emlékmüvet?
Minedenesetre ma már a nyilaskeresztesek miatt már a turul se a régi, nem az ami 1919 után volt

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 00:28:52

@heki: az is tök jó lenne, ha kimondanám, hogy "magyar vagyok" nem náciznának, fasisztázának le és nem mondanák, hogy "magyarkodó" vagyok...

manó73 2009.06.20. 00:35:43

"A Turul fizikai megjelenése ragadott meg. Támadásra készen áll, kissé nyitott csőrrel. Amikor szobrokkal dolgozom, az elsődleges megjelenésükre koncentrálok, arra, hogy mit sugallnak a tömegükkel, anyagukkal, formájukkal. Az így készült fotóim célja, hogy úgy nézhessünk rá ezekre a szobrokra, mintha először látnánk őket."

Na ez az. hogy mi erre a nyomorult turulra nem tudunk úgy nézni, mint egy ornitológiai indíttatásu szoborra. Egészségtelenül sok benne a projekció

fehér liliom (törölt) 2009.06.20. 00:46:58

A kedves művesznő feküdjön a brit oroszlán alá és szopja szét a pöcsét!
Büdös zsidó kurva.

énisfélek 2009.06.20. 00:49:19

A két emlékmű művészi újraértelmezésén felül elgondolkodnék néhány dolgon:
Liane Lang eljön Magyarországra, hogy a posztszocialista szoborparkban újraértelmezzen néhány alkotást. Egyszer csak ellenállhatatlan kényszer tör rá, hogy beutazzon a Déli pályaudvarhoz, ahol is véletlenül betéved egy mellékutcába, ahol meglát egy szobrot és véletlenül van a zsebében egy jobb kéz (ezt mindig magával hordja, minden eshetőségre).
Mert a hegyekbe kirándulós, buszról véletlenül észrevevős dumát nem veszem be: vajon melyik kirándulóhelyhez menő busz jár el a turul előtt?
Persze azt is lehet mondani hogy nem kizárólag a szociszobrokat jött fotózni, hiszen számos egyéb, Budapest közterületein álló lévő szobrot is újraértelmezett/lefotózott. Már csak az a kérdés, hogy hol vannak ezek a képek?
Talán mégiscsak olyasmi történt, hogy kizárólag a szoborparkban akart dolgozni, de valaki kézen fogta és odavezette a turulhoz. A szerencsétlen meg elhitte neki, hogy nem lesz baja belőle.

fehér liliom (törölt) 2009.06.20. 00:51:26

Nagyon csúnya dolog volt a Dunát beszennyezni!!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 01:04:59

@manó73: nézd meg az előbb mellékelt honlapon az első világháborús emlékműveket (önreklám-jó részét én tettem fel, hihi...). Ok, túlzás persze a 70%, de jelentős "mennyiség" turul. + a negyvennyolcas milleniumi emlékművek, amiknek aztán abszolút semmi köze a nyilasokhoz.
@manó73: ezért szimbólumok? Egy fehérfejű rétisast sem csak ornitológiailag nézel...

beyo 2009.06.20. 03:13:37

ez egy művészeti blog, és tök jó, hogy olyan emberek kommentelnek ide akiknek csak aktuálpolitikai hőbörgésre futja. Le se szarják, hogy az utóbbi 150 évben a képzőművészet milyen folyamatokon ment keresztül, mennyire más lett a művészet szerepe...
...nem akarnak gondolkodni.
...persze a múlt az tuti, a múlt az jó, mindig lehet bele kapaszkodni. Mindig lehet másra ujjal mutogatni. Fel kéne nőni és a dolgokat végre a helyükön kezelni!

vauvauvau 2009.06.20. 03:29:25

A magyar emberekre jellemző sajnos -a primitívebb népcsoportban- hogy kis farkuk, dagadt hasuk, csúnya fejük, munkahelyi gondjuk stb. miatt zsidóznak, buziznak.
Meg kell nézni, hogy néznek ki az utcáink. Mocsok, szemét, lepusztultság.
Ez az ország sajnos elég igénytelen.
Ha az ember Európába utazik, láthatja, ott milyen kultúráltság, tisztaság van.
Remélem, hogy a Jobbikra 5 % alatt fognak szavazni az emberek jövőre.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 03:41:44

@vauvauvau: persze, hogy igénytlelen. nyolc év mmszp-szdsz kormányzás után mit vársz?
Ja, egyébként a "kultúráltság" rövid "u". Ápoljuk nyelvünket!

Pinainas 2009.06.20. 04:05:58

Logikus hogy nem esik le neki mit művelt, kurvára semmi lojalitása nincs a saját szülőhazájához, igazi modern liberális kozmopolita ribanc.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.20. 05:41:52

@aesculus: > Anglia, Franciaország néhány évtized
> múlva úgyis muzulmán többségű lesz, szóval
> a "nagy toleranciának" annyi, és a

Nem olvastam utana, de konnyen lehet, hogy igazad van - erdekes a felvetes.

>> "Elorebocsatom, hogy minden hivo bekaphatja"

> milyen toleráns és békés vagy. Hadd
> találjam ki? Szdsz-szavazó?

Egyszeru vagy, mint a faek. Eloszor is, hol latsz te itt beketlenseget? Nagyon bekes vagyok, senkit sem akarok bantani. Hogy kire szavaztam (a legutobb pl.) az az en maganugyem - ha jol emlekszem volt egy fuggony a szavazofulken. Raadasul mondhatok en akarmit te nyilvan jobban tudnad.

A valasz egyebkent egyszeruen az, hogy ateista vagyok. Ez ugyanis nem politikai kerdes. Sot, nagyon nem szeretem, ha a babonasagot belekeverik a politikaba. Amugy tolem magaban mindenki azt hinne amit akar, csak az a baj a vallasokkal, hogy sosem maradnak meg maguknak. A legtobb terit, de amelyik nem (pl. a zsido vallas, ha mar feljebb szobakerult) az is szaporitja a hiveit, hiszen minden hivo szulo igyekszik elbutitani legalabb a sajat gyermekeit. Igy aztan az elfogadas sajnos konspiracio. De ennek semmi koze az szdsz-hez, sokkal inkabb mondjuk a Dawkins fele ateizmushoz. Bocs, hogy nem passzolok bele a sablonodba ;).

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.20. 05:48:15

@beyo: > persze a múlt az tuti, a múlt az jó, mindig
> lehet bele kapaszkodni.

Ez egy fontos kerdes - sosem ertettem a konzervativoket ill. a viszafele mutogato szelsojobbosokat. Azok az emberek akikre ok mutogatnak es hivatkoznak folyamatosan a multbol nagyreszt a kor _halado_ szellemei voltak. Tehat minden, csak nem konzervativ. Lehet buszkenek lenni Szechenyire, Kossuthra es Szt. Istvanra (bar az utobbit nemely korokben arulonak es nemzetgyilkosnak tartjak), csak hat ok reformerekkent eppen szembementek a sajat koruk konzervativ visszafele tekintgeto a multat megorizni (konzervalni) probalo eroivel.

Avagy a mai visszafele mutogato politikusok a mutogatasuk celpontjainak kortarsakent (akar a jelnben, akar a multban) _ellenfelek_ lennenek. Ez nem jon le egyiknek sem?

pistii 2009.06.20. 06:57:11

Van még olyan, hogy Szdsz-szavazó? Jaj de jó, én egyet sem ismerek! De nem is akarok!

88wx335dsf 2009.06.20. 07:08:29

@vauvauvau:

Ja, mocsok szemét. Remélem sosem leszük olyan szemetesek mint a kulturált Franciaország vagy Belgium.

88wx335dsf 2009.06.20. 07:22:03

@heki:

Ezt csak te képzeled, barátom. A fontos nemzeti jelképeket, emlékműveket egyetlen országban sem gúnyolják, légy erős. Se disznólábakkal, sem gumikezekkel.

A turulhoz senki nem ment gyökérkefével, gyertyával. A cipőkhöz igen. Véletlenül sem kettős a mérce.

Annak a drogoktól szétkúrt agyú "művész" libának ezt kellett volna első körben megértenie, ha olyan kibaszott módon kulturált és felvilágosult. Tolerancia, bazmeg, egyetlen szóval, amit a szétcuccozott fiatal vagy az öregkori leépültségben szenvedő öreg balliberális oldal hirdet - álságos, hazug és erőszakos módon.

A tolerancia ott kezdődik, amikor a bal lib oldal lép majd fel a turulgyalázás ellen és vice versa.

Addig csak néhány megélhetési szarjankó pénzszerzési lehetősége az egész.

micu · http://www.ingyentv.hu 2009.06.20. 08:20:51

Legyetek biztosak benne: ha a jól fizetett megélhetési provokátorok pártja eltűnik, jobb lesz nekünk. MINDANNYIUNKNAK.
Különben pedig: idegen kolostorban ne akard bevezetni saját rendtartásodat /orosz közmondás/

sacvarek 2009.06.20. 08:39:32

Elképesztő, mennyi gyűlölködés van bennetek, fogalmatok sincs, miről beszéltek.Beszennyezni a Dunát..Fehérliliom ha egyszer te állnál a megalázottak között, ha egyszer a te anyádat, gyerekedet állítanák oda a rakpartra, akkor befognád a pofád.Le merném fogadni, hogy fogalmad sincs az egészről, a holokausztról is csak a kurucinfon olvastál. Nem ártana egy kicsit tanulni, mielött megszólalsz.

Rá Dios 2009.06.20. 08:55:20

Érdekes, mennyire nem hajlandó sok kommentező csak egy picinykét a saját - ha van neki - eszét használni, mielőtt rögeszmésen fröcsögni kezd. Nincs semmi, de semmi emelkedettség, humorérzék és önkritika bennünk. Nem vagyunk nyitottak, nem látjuk meg másban a jót. Minek is, amikor mi vagyunk a legszebbek, legjobbak, legokosabbak, csak ezért büntet minket mindig a világ...
Igen, lehet zsidózni, bolsizni, libsizni, ha más nem jut eszetekkbe, márpedig nem fog, ahogy látom.
Ja, hogy nem stimmel? Kit érdekel?

Rá Dios 2009.06.20. 08:57:25

@88wx335dsf:
Finoman, tárgyszerúen, árnyaltan fogalmazol, valós és teljeskörű ismeretek birtokában. Illesz ide, haver...:-(

manó73 2009.06.20. 09:01:05

@berciXcore: Az MKKP nemrég kiállított Budapesten, a Bulvár és Brezsnyev galériában

manó73 2009.06.20. 09:21:28

@énisfélek: Elárulom, a 90-es busz jár arra, ami a Moszkva térről megy fel, Normafa, Csillebérc felé.
Az nem fordult meg a fejedben, hogy a turul "felfedezése" és a fotózás napja között eltelt egy kis idő? Rá kell arra készülni. Több hetet töltött Budapesten, belefért.

noire jack 2009.06.20. 09:37:00

Engem meg a "művésznő" elképesztő ostobasága sokkolt.
- komolyan senki nem gondolhatja, hogy véletlen volt a turul, és pont egy jobb kéz
- de ha mégis elhisszük neki akkor is: "annyit tudtam, hogy egy nemzeti szimbólumról van szó", akkor meg mi a qrva anyjáért nyúl hozzá?
- Index megint mosdatni próbál
- vagy ezt is elítéli valaki, vagy a disznólábat is poénra veszi, ellenkező esetben kettős a mérce

eppittvagyok 2009.06.20. 09:37:37

a náci ribanc budaházyval gyártotta a labda bombát, ez a provokáció volt az elterelő hadművelet, hogy a fasiszta barátaival fölrobbanrják a parlamentet :)

Rá Dios 2009.06.20. 10:08:40

@fehér liliom:
Megátkozlak: Jusson sokszor eszedbe a könnyen odavetett poén és égj, égj, égj mindahányszor!

ercsitercsi 2009.06.20. 10:10:01

@Kmg42: Mán ki kotródjék haza, a turult készítő bajor művésznő, aki mellesleg zsidó? Kész röhej, nem veszitek észre?

kiki78 2009.06.20. 10:40:19

Végigrágtam magam a hozzászólásokon. Időigényes, de megérte. Ebben a mennyiségben, ha nem is reprezentatív módon, de leképezi gondolkodásmódunkat és hozzáállásunkat történelmünkhöz, jelképeinkhez. Ezeken túl mutatja azokat a törésvonalakat is, amelyek élesen húzódnak "balos-liberális" és "jobbos-konzervatív" gondolkodásmód között. Ezek mellett persze vannak náci hozzászólások is, szerencsére elvétve. Ez a diskurzus jól mutatja azt az állapotot, amely minden szinten jellemzi az országunkat (család-nagyobb közösségek-parlament), azaz, hogy a két oldal nemhogy csak nem ért egymással egyet, hanem megnyilvánulásai a gyűlölet határait súrolja. A jobbosok szerint a balosok "mocskos kommunisták, libsi zsidó bérencek", míg a balosok szerint a jobbosok "náci-fasiszta-rasszista-magyarkodók". Ezzel a hozzáállással soha nem fogjuk tudni növekedési pályára állítani hazánkat és még jobban le fogunk szakadni nem csak nyugattól, hanem lassan a környező EU-s államoktól is.

Yeto 2009.06.20. 10:42:31

@xenuka: Nem tévedtem el, azoknak szól akik kereszténynek tévedik magukat, és közben totemként imádják a turuljukat.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.20. 11:16:42

@atleta.hu: ugyan már, a gondolkodás, összefüggések felismerése (azok kitalálása helyett, mint itt a szent jobb meg a zsidó származás) túl magas igény abban a klubban, ahová a belépő a józan észre hallgatásról való lemondás.

Klasszikus ostobanáci mentalitást lehet itt látni a topikban. ('náci' értsd mai magyar jelentésében, aki épp azt szeretné, helyettesítsen be fasisztát, hungaristát, stb, nem ezek különbsége a lényeg, hanem ami közös bennük) Szinte tapintható az öröm, hogy végre tombolhatnak és önfeledten ribancozhatják a büdöszsidót. Ezek között akarsz találni gondolkodni képes embert?

Hatamaki 2009.06.20. 11:32:30

@manó73: "Turul szobor a háborus hősök emlékére?
Ez nem csak valami kamu legalizációs kísérlet? Hogy neve legyen a gyereknek?
Azon a téren nincsenek katonasírok, soha nem is kapcsolódott a helyhez semmiféle háborós cselekmény.
"
Miért, az 'Igazak Falá'-nál hány zsidó holttestet találtak?

Én is művész leszek. Ha síratófalrarögzítek pár piszóárt és azt fényképezem. Az csak kő, mi baj lehet?
Ez is művészet akkor.

Hatamaki 2009.06.20. 11:34:05

@Yeto:
Bálvány és jelkép nam ugyanaz.

Pszt! 2009.06.20. 11:35:07

Azt honnan lehet tudni, hogy a művésznő zsidó?

Zahal 2009.06.20. 11:46:20

na, pillanat:
a hungarofasiszták számára a turul a nyilas uralomra való emlékezés színhelye, legfőképpen!
tehát ne kezdjünk itt álszenten visszautalni az Árpád-háziakra meg égen baszó Emesére...

manó73 2009.06.20. 11:58:44

@Pszt!: Magyarországon ma az a zsidó akit annak neveznek. a bajor Liane Lang "zsidósága" egy konspirációs teóra egyik eleme, kb annyi valóságalapja van mint amennyi köze van a latexkéznek a szent jobbhoz

lynx (törölt) 2009.06.20. 12:09:04

Mennyi idióta van, ezeknek kell általános választójog?

Olyanoknak minek, akik nem tudják mit jelent az a szó hogy "átértelmez"?
Na és a szövegből képtelenek kideríteni hogy zsidó vagy bajor a nő, mert ha mindkét szó jelen van, akkor az már összezavar.

pl: "Most akkor vajon zsidó a "művésznő" vagy sem?"

manó73 2009.06.20. 12:10:12

Korábban valaki már emlékeztetett itt arra, hogy ez egy müvészeti blog. Jó lenne tényleg erre a témára szorítkozni

cavinton 2009.06.20. 12:23:19

Valaki olvasta, hogy elnézést kért volna?

egyenlítő 2009.06.20. 12:32:53

A náci egyébként az antiszemitizmussal és a fajelmélettel "több" a fasisztánál.

Kedves hungaristák! Soroljátok be magatokat!

b.nyul 2009.06.20. 13:03:40

senki nem tud semmit a történelmünkről, csak sejt vagy hisz vagy gondol, senki nem tud semmit a művészetről, legfeljebb csinálja, mégis ez a kétféle "senki" a semmiről vitatkozik. (???!)

tamicsko 2009.06.20. 13:08:56

@Yeto: "Nem tévedtem el, azoknak szól akik kereszténynek tévedik magukat, és közben totemként imádják a turuljukat."

Szia, ha a keresztény hitet magadénak vallod, azzal semmi problémám. Azt azonban merész dolog állítani, hogy a kereszténység a maga tiszta eszmei, szellemi forrásaiból nőtte ki magát gigászi ünnepek, szokások, rituálék bonyolult dzsungelévé.

Bárkinek, magát ősmagyarnak, kereszténynek, ateistának vallónak ajánlom, hogy különböző forrásokból informálódjon jelenlegi legnagyobb keresztény ünnepeink eredetéről. Legyenek ezek a teljesség igénye nélkül a húsvét, pünkösd, szenteste ünnepei. Megdöbbentő egymásbafonódást fognak találni a tisztelt érdeklődők a korábbi korok ünnepeivel és szokásaival. A magyarnak nevezet hagyományok is igen sokrétűen épülnek egymásra ahhoz hogy megnehezítsék a dolgunkat, amikor tisztán magyar hagyományokról beszélünk itt és most a huszonegyedik század elején. És igen, jobb ha mindenki felkészül a következőkre: A világon nincs mégy egy ennyire ügyesen megalkotott szellemi olvasztókemence mint a kereszténység, ami akár tetszik akár nem, nagyon erős NEM keresztény hagyományokat is magába olvasztott, csak egy kicsit átformálta azokat. Mert az hogy termékenység ünnep, meg sorolhatnám a keresztény ízles szerint nem elfogadható megfelelőit a fenti ünnepeknek, azok már évszázadokkal a kereszténység előtt is léteztek.

Tessenek lemenni egy hagyományőrző falusi húsvétra, pünkösdre. Kérdezzék meg, hogy mi az a pünkösdi királyság, honnan ered. Vagy járjanak utána, hogy miért állítanak májusfát. Hogy kerül bele a nyuszi és a tojás a húsvéti ünneplésbe? Nem mondom sok meló lesz az egymásnak is bőszen ellentmondó információkból valamit kibogarászni, de talán érdemes.

Ha megkérdezik, az illetők kereszténynek vallják magukat, miközben szokásaik rituáléik felvéve a keresztény szellemi közegét, valójában jóval korábbi korok szokásait, rituáléit hordozzák, amik a korok során egymásra épültek és egymás nélkül csak igen bajosan értelmezhetőek.

Nem akarok itt most belemenni abba, hogy a keresztény szentek miként azonosíthatók be korábbi támogató szellemi erőkkel, és hogy a keresztény kultúrkörben hogyan képviselik továbbra is ezeket a kvalitásokat, de akit érdekel és nyitott erre, az nyugodtan utánanézhet ennek is.

A kereszténység védelmében szabadjon megjegyeznem, hogy ez korántsem egyedi és csak a kereszténységre jellemző folyamat (ti. más eszmei rendszerek beolvasztása, ezáltal az új rendszer befogadhatóbbá tétele) Számos nagy világvallásnak nevezett szellemi mozgalom történetében megtalálhatók ezek a vélhetően szükséges mozzanatok. Példaként had emeljem ki a tibeti buddhizmust, ami a nyugati ember számára ma sokszor "A buddhizmus". Itt is megtörténtek ezek a változások. A legszembetűnőbben a védelmezők és ikonográfiájuk kapcsán fedhető fel a turpisság, illetve számos tibeti buddhista rituálé még eszközeiben és szimbólumaiban mind a mai napig őrzi a sámánistának nevezett bön hagyományt.

Szóval csak röviden, újra a tolerancia nevében szólnék, ami számomra nem a vak elfogadást jelenti. Mert nem igaz, hogy bárki bármit állíthat, és azt el kell fogadni. De a lehetőséget egy párbeszédre szerintem érdemes megadni. Szerintem érdekes dolog lenne megtudni, hogy egy ősmagyar hagyományokat magáénak valló ember, hogyan tarhatja magát kereszténynek. Miért fontos ez neki? Mit jelentenek számára az adott szimbólumok? Szerintem ezek érdekes kérdések, csak az indulatot és a mocskolódást ki kell ebből a kommunikációból venni, mert az megnehezíti egymás meghallgatását.

@Yeto: A bibliából vett idézetek sem mentik meg a keresztényeket a mindennapi totemimádatuktól, nem beszélve arról, hogy a szellem fejlődésének bizonyos fokán az effajta projekciók - vagyis belső erőképeink fizikai megjelenítése, az azzal való azonosulás, eltorzult formában imádat - teljesen természetesek. De ebbe már tényleg ne menjünk bele :)

Best_In_Class 2009.06.20. 13:10:10

'ebben a beteg korban művésznek képzeli magát mindenki, aki súlyos frusztrációit nyilvánosan akarja levezetni'

/nem/ mellesleg, kíváncsi lennék ezen laza 'művészek' (pl. Lang) arcára, ha valaki kigraffitizné a siratófalat (véletlenül)

kettősmérce?! szánalmasak vagytok, nagyon

Derce 2009.06.20. 13:32:25

Azért utálja egymást a két oldal, mert a közvetlen múltunkat nem vagyunk hajlandóak végigbeszélni. A politika sazámtalan bűnt követett el a polgárokkal szemben, de soha, senki nem beszél erről. Most a hivatalos Mo. arról fecseg, hogfy baj van, fogjunk össze. De hogy ki idézte elő ezt a bajt arról nem beszél senki. Nem a világválság az oka, hogy 80 % fölött van az államadóság. Nem a világválság az oka, hogy az állam kasszája kong az ürseégtől. Ha megint nem lesznek felelősök, mint ahoigy az egyébként várható, még inkább nő a két tábor között a szakadék. Nem akasztás, vagy börtön amiről beszélek: csak mondjuk ki, hogy kik vittek ismét csődbe minket és az országot. És ne kérjenk megértést tőllem az, aki kirabolt és meglopott.

Super aGyuri 2009.06.20. 13:35:32

A "művésznő" szilikonbabák testrészeiből dolgozik, bővebb infó realdoll.com. Ez már önmagában elég furcsa, már-már perverz (és rohadt drága) hobbi.

A madár szájába tett női (szexbabáról, de minimum kirakati manökenbabáról származó) kéz engem a legkevésbé sem emlékeztet a Szent Jobbra.

Nem lehet, hogy utóbbi tekintetében mégiscsak az a rossz, aki rosszra gondol?

Amúgy én is kispolgár vagyok ehhez, ezek a pörformanszok engem sem különösebben engednek a "művészetre" asszociálni. A "művészet" valamikor a 19-20. század fordulóján sajnálatosan elhalálozott - siratják lárvái, ahogy szegény Romhányi mondaná.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 13:50:03

@atleta.hu: azért az "Elorebocsatom, hogy minden hivo bekaphatja" nem éppen egy békés megjegyzés. Jól jellemzi a harcos ateisták (lásd: tóta w.) gondolkodásmódját. Meg hogy "babonának" nevezik az összes vallást. Kicsit lemaradtál-a XVIII. században valahol...

Paranoid Android2 2009.06.20. 13:55:43

Sose fogom megérteni miért van az, hogy csak nekünk magyaroknak kell eltűrnünk, (ja meg a katolikusoknak)hogy a jelképeinket bárki meggyalázhatja. Normális ember tiszteletben tartja, hogy mások mit tisztelnek és nem provokál.
A művész szó félreértelmezéséről nem is beszélve.
Persze lehetne helyén is kezelni a dolgokat, jelentéktelen hülyéknek tekinteni az ilyen "művészféléket". A Turult meg felállítani "szabályosan" valahol, mert a fővárosi önkormányzat is jelentéktelen hülyék gyülekezete. Igaz amennyi kárt csinálnak és amennyit lopnak az nem semmi.
De ennek csak az idióta magyar közéletben van köze egy huszadrangú művészkéhez.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 13:57:31

@kiki78: azért van szar állapotban a magyar gazdaság, mert 56°-nyi jobbos tábor nem tud megbeszélni bizonyos dolgokat a 117°-os szoci táborral. Te hol tanultál közgázt?

PinaBubus 2009.06.20. 14:21:05

@flugi_: Minden ember létrehoz művészeti alkotásokat, de nem biztos, hogy mindenki művész lesz. Én tisztelem a művészetet, de hidd el nekem, ez bolondság. Semmilyen művészeti értéke nincs annak, ami itt történt pro és kontra. A nyugatiakkal van egy óriási probléma, hogy nem tájékozottak, nekik a kelet, az egy egész massza, azt sem tudják, hogy saját országuk, hogy néz ki. Sajnos én ezt tapasztalom külföldön. A múltjukból-, a gyarmatikból- és a nemzetközi szervezetben elfoglalt status quo-jukból élnek. Nem vagyok se zsidó gyűlölő (mondjuk a csaj nagy valószínűséggel az, de mind1), és nem kiáltok fasiszta veszélyt 1-2 zászló, szélsőséges láttán (nyugaton van a legtöbb), ha tudnád nem mondanál olyat, hogy valaki is röhögne rajtunk... Szerinted Hollandiában (ami ugye a szabadság fellegvárának számít, főleg Amsterdam) különleges eset volt, amikor Theo Van Gogh-t egy iszlám hívő kinyírta a művészete miatt?! Nem. Tudod az embernek vállalnia kell a munkája-, ideológiája következményeit. Szerinted, ha lehugyoznám az Eiffel Torony lábát, akkor nem rontanának nekem a franciák, pedig ugye ott aztán minden művészet... Az a baj, hogy, nyugatiak otrombán ostobák, és naivak, de legfőképpen tudatlanok. Persze a disznólábak a cipőkben alapjáraton gusztustalanság, tudatlanság és parasztság...

átlátó 2009.06.20. 14:45:25

Én csak annyit mondok most, hogy a művészet az ugye valami szubjektív dolog.
Gondolom én, ezért nem is vitatkoznék az "attrakció" miértjén.
De...felhívnám Lang művésznő figyelmét arra, hogy ez nem Anglia, ez nem a siratófal, (lásd fentebb Best.. megjegyzését)szóval egy kissé tanulmányozhatta volna Magyarország jelképeit. Akkor most nem kéne senkinek se magyarázkodni, posztot írni, disznólábazni, zsidózni és kommentelni erről a helyzetről. Hogy ne verjem a faszom a művésznő pállott szájába se, pedig akár bele is verhetném. Azt csak a véletlennek tudom be,hogy ez a Lang egy zsidó, ami azért nem mellékes. Jellemző arrogancia, művészettel palástolva. Értetlenkedőknek írom, hogy én se rajzolok horogkeresztet a zsinagógára, pedig megtehetném.

YiDaKi 2009.06.20. 14:55:19

Egyébként nem tudom mit kell ezen a turulon ennyit pörögni. Jött a csaj, beletette a kezet (eszembe nem jutott volna a szent jobb egyébiránt), lefotózta, kivette ... ennyi ... Nem rongálta meg, nem tette tönkre ...

YiDaKi 2009.06.20. 14:58:36

@Super aGyuri: Neeeem, nem halt meg ... csak átalakult. Az meg, hogy egy objektum új kontextusba helyezése nem művészet, nagyon is igaz .... ámbátor az erről készült fotó már lehet az ...

kranführer 2009.06.20. 15:10:46

"Szélsőjobbos portálok"????
A JBQ anyját!!!
Mindenkit megsértett aki Magyar. Kicsit komolyabban kellene venni a Magyarságot, mégha bárki liberális zsidó, de Magyarnak vallja magát és nem hazudik (ami megeshet néha ebben a körökben ugye?). Na ezért voltak azok a körmök. Az "igazak falát" meg lebontjuk. Ha kérditek miért: Hát csak.

kranführer 2009.06.20. 15:12:18

@Bergeroth: Menj a kurva anyádba, nem fogsz hiányozni.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2009.06.20. 15:15:03

Én egy üveg Coca Colát, vagy egy Big Macet raktam volna a turul csőrébe, az találóbb lett volna, szerintem. A szoborparkos kép viszont tetszik, igazán ötletes.
A disznólábas akció is elgondolkodtató, nekem a húsüzemekben a disznókon elkövetett mindennapi holocaustot juttatja az eszembe. Jellemző, hogy a kolbászlobbi által uralt hatalom rendőrei már másnap összeszedték őket.

Nash vs. Keynes 2009.06.20. 15:40:13

hihetetlen nagy parasztság más országok kultúrájának és hagyományainak az ismerete nélkül odamenni és a köztéri emlékműveiket "átértékelni".
Igazán kár, hogy a "művésznő"-nek nem jutott eszébe "véletlenül" a disznólábas performansz, esetleg a odarakhatott volna néhány széttépett bugyit és karórát a szovjet katonák emlékművéhez és jól mutatott volna a hősök terén is néhány véres húscafat. Akkor most legalább együtt utálhatná mindenki.
ui. Vicces elképzelni, hogy csak úgy mellesleg utazott egy műkézzel a táskájában amikor meglátta a szobrot és akkor bevillant az ötlet. Gondolom azt hitte jó vicc lesz eldicsekedni vele a londoni haveroknak.

átlátó 2009.06.20. 16:19:27

@jidaki: Hozok egy gibbonmajmot, belenyomom a faszát a szádba, lefényképezem, kiveszem a szádból, oszt annyi...ne vedd komolyan. Vannak akik nem tudnak megsérteni, ez vagy te. A "művésznő" megsértett. Nem azzal amit tett, hanem azzal, hogy nem tanulmányozta a szobor jelképét, amit az a magyaroknak jelent. Tehát egy arrogáns, sértő, nem mellékesen ezek után zsidó ribanc! Nem pedig művésznő, mert művészet címén is tudok szart maszatolni a siratófalra, vagy a "művésznő" szájára. Szóval ez ezzel a bajom. És "angliáz" itt ez a zsidóringyó, de a királyi palota előtt nem gyalázza az angolok jelképeit. És ez nem kicsi különbség a téma megközelítésében. Összegezve részemről, nem a művészi szabadságot,magát a tettet ostorozom, hanem azt, hogy nem folytatott tanulmányokat e téren. És súlyosbítja a helyzetet, hogy most bocsánatkérés helyett, itt olyanokat mond, hogy Angliában így, meg úgy. Na, akkor most én meg zsidózok, mert megérdemelte, művészként pedig komoly történelmi hiányosságokat mutatott fel országunk vendégeként. Huzzon haza a gecibe, mert ha ezt én személyesen látom, akkor bizony csúnyán picsánrugdalom női mivoltát félretéve.

Rá Dios 2009.06.20. 16:22:44

@kranführer:
Attól magyar valaki, hogy szemforgató módon szentséggé kiált ki egy eredetileg csak kedves, később véres jelképet? Aki nem kívánja vérét venni a gyanútlan (vagy akár csak érzéketlen, az is belefér) külföldinek, aki nem vesz bennünket olyan komolyan, mint szeretnénk? Hát lehet minket komolyan venni, ha ilyenek vagyunk?!

Rá Dios 2009.06.20. 16:24:55

@Lichtenstein: kolbászlobbi, ez remek... Herceg Liechtensteinhez van szerencsénk itten? :-)

erikarika 2009.06.20. 16:31:36

"fogalmam sem volt a szobor és a turul ellentmondásos történelméről és hátteréről" - vallja jeles művészünk.
addig nem is nagyon kéne hozzányúlni semmihez, amíg nincs tisztában vele, mit csinál, hogy amit csinál, mit jelent.

Nzoltan 2009.06.20. 16:33:24

@ginho:

A disznólábakat is ki kellet volna venni és kész. Nem hörögni, zörögni, stb.

A lakosságra két évtizede ráerőszakolt kettősmérce teszi a hangulatot olyanná, amilyen.

Nzoltan 2009.06.20. 16:38:05

@Bergeroth:

Szimplán hülye vagy. Anglia a legrasszistább ország az EU-ban. Mi sehol nem vagyunk hozzájuk képest e téren. Csak nézz utánna, mielőtt csodálkoznál, hogy szájbavarr téged valaki a londoni éjszakában.

thunderstorm88 2009.06.20. 16:40:45

a zsidokurva hulyepina idejon es meggyalaz tudatosan egy nemzeti jelkepet akkor, amikor a leginkabb kussolniuk kellene a magukfajtaknak, aztan a valaszlepesre megy az ajvekolas es kepgyar.blog.hu-s zsidomosdatas a poszt minden mondataban ketkezzel, domestos koncentratummal.

"Amikor szobrokkal dolgozom..."
szobrokkal dolgozom! lol. kurvaanyad. vastagon.

"Cikkünk megjelenése után náci portálok"
kurvaanyad #2

DBLaci 2009.06.20. 16:41:55

"brit művésznő"

röhög a vakbelem... méghogy brit...
hehe. méghogy művésznő...
szánalmas kis héber senki.

idunn 2009.06.20. 16:49:42

Valami azért itt tényleg nagyon bűzlik.

Lehet a történelmi jelképeket viccesen ábrázolni, lásd kapásból a Monty Python Gyalogg galopp című opuszát, vagy például Párizsban vettem anno egy igencsak önironikus-kritikus pólót, sajnos azóta már jól elrongyolódott: a várost ábrázolta, zenélő négerekkel, neccharisnyás prostival az Eiffel-torony alatt, akire lelkesen nyáladzott a mellette posztoló rendőr, miegymás. Karikatúra volt a javából. Nincs ezzel baj, de én úgy gondolom, hogy ebben rvényes Cyrano örökérvényű mondása, miszerint magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el.

A hölgy modifikálja csak a saját országa jelképeit, a másokét hagyja szépen békén. Legközelebb majd heroininjekciót állít a Szent Jobba? Ah, de mélyenszántó, földiekkel játszó égi tünemény. Komolyan nem értem, miért nem állt rá a nőre a műemlékvédelem.

A disznólábas reakció pedig érdekes észjárást tükröz. Hiszen teljesen logikus, hogy jön egy angol nő, röhejessé tesz egy magyar jelképet, és ahelyett, hogy mondjuk a brit nagykövetségnél vagy épp magánál Miss Langnál tiltakoznának, elmarasztalva ezt az egyébként valóban ízléstelen álművészieskedést, malackörmöt tömnek a Duna-parti cipőszobrokba, mert hogy "rohadt zsidók". Frappáns megoldás, meg kell hagyni. Csak épp értelme nincs.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.06.20. 17:06:01

"MŰVÉSZT"

jaj

és mégegyszer

jaj

cutcopy 2009.06.20. 17:11:58

"Hétfőn néhány szélsőjobbos disznólábakat helyezett a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító rakparti bronzcipőkbe."

Bizonyíték? Beszélhetnénk ebből az erőből szélsőbalos provokációról is. Gondoljunk csak a rakamazi cigányellenes plakátok esetére..

I-brahi 2009.06.20. 17:28:16

@cutcopy: A bizonyíték többek között az, hogy felvállalták...

I-brahi 2009.06.20. 17:39:02

Ad 1.: Aki itt "rohadt zsidó kurvának" nevezi a művészt, az egy kirekesztő, primitív lény, hiszen "már megint a zsidók" nyakába varr mindent. Gratulálok!

Ad 2.: Aki nem érti, hogy mi a különbség egy alternatív hajlamú művész akciója és egy, a Holocaust áldozatainak emlékművét szándékosan megsértő tevékenység között, az ostoba, hiszen érzéketlen. Ezeknek is gratulálok!

Ad 3.: Aki nem fogja fel, hogy miért óriási probléma egyáltalán, hogy ma Magyarországon fel lehet állítani egy új turulszobrot, miután azt a negyvenes években az a magyar szélsőjobb , amelyik saját állampolgárait pusztította/pusztíttatta el, kiáltotta saját jelképének ki saját jelképének, az már nem is ember. Ezeknek már nem is gratulálok...

I-brahi 2009.06.20. 17:43:44

A "magunkfaják" neked csak azt üzenik, hogy megint sikerült besoroltatnod magad... és hogy nem kérünk belőletek.

hobby beton 2009.06.20. 17:43:59

Konklúzió: le kell bontani a faszba végre azt a szaros trurult. Nem jelent semmit már, és ha mégis, már régen nem azt jelképezi amit anno kellett. Az emberek 99%a nem tudja mit jelképez, és nem is érdekli.

Azt hiszem itt az ideje lobbizni hogy megszüntessék a turult, vagy csak megkérni pár markos legényt borítsák le a faszba, és nem lesz többét ezen mit hisztériázni. A markos legények meg újrahasználhatóak hungaronazibolt bontásra is.

Másik megközelítésből ez kifejezetten vicces.

Valami mongoloid 1000 éve átvette itt a hatalmat, és mosolyogva figyelte mekkora faszságokat hord össze a tulajdon rablóbandája.
Majd EZER! év múlva ezeket az ordas faszságokat bevédik komoly arccal valami iszonyatosab beszűkült beteg vallás résztvevői.

a megfeszített kisded nevében kérlek titeket, vegyétek már észre magatokat. ez őspara

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 17:52:46

@hobby beton: és szerinted csak ezt a turult, vagy a többi többszázat is le kellene bontani?
Nem hiszem, hogy 99% nem tudja, mit jelképez. Lehet, hogy te nem tudod, de ez a te szégyened...
"Valami mongoloid 1000 éve átvette itt a hatalmat, és mosolyogva figyelte mekkora faszságokat hord össze a tulajdon rablóbandája."
Egyébként miért vagy ennyire öngyűlölő magyar?

kranführer 2009.06.20. 17:55:15

Turult nem bántunk, angliai zsidó pinát nem védünk meg a Magyarok ellen. Kész. Aki mégis ezt teszi az keressen új hazát magának a közel-keleten. Ha az őslakos arabok hagyják (bár lehet hogy nem).
Gyáva népnek nincs hazája. Ez egy magyar közmondás a zsidókról. Aki turul és Magyar ellenes az húzzon innen a picsába.

kranführer 2009.06.20. 17:57:02

@aesculus: Ez egy kis zsidó buzi. Biztos az ő cipőjébe is raktak disznólábat ...

kranführer 2009.06.20. 17:58:43

@I-brahi: Te is egy kis hülye pöcs vagy.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.20. 18:03:00

@kranführer: nem hiszem. Csak valamiért nagyon indulatos és frusztrált...

kranführer 2009.06.20. 18:18:07

@aesculus: Így is lehet mondani:-)))

Morrózió 2009.06.20. 18:38:13

Szeretem az ilyen posztokat mert összehozza az embereket. Mindenki hőbörög egy jót, megidézzük egymás felmenőit aztán megyünk dolgunkra.

Ezért jó magyarnak lenni, kurva anyját mindenkinek!

YiDaKi 2009.06.20. 18:39:29

@I-brahi: TÖKÉLETESEN EGYETÉRTEK!!

YiDaKi 2009.06.20. 18:44:42

Ha már művészet, és rongálás...
"1972. május 21-én egy ausztrál geológus, a magyar származású László Tóth kalapáccsal támadt a szoborra. Néhány csapással letörte Mária bal kezét, valamint az orra és az egyik szemhéja egy darabját."
... érdekes, itt senkinek nem volt fontos az elkövető származása, nem kezdtek vaskos magyarozásba az eset után ...
ja, persze, hiszen nem volt ZSIDÓ az illető....

marosy 2009.06.20. 20:50:10

@jidaki: De bizony ZSIDÓ volt:
"Laszlo Toth (born 1940), is a Hungarian-born Jewish Australian geologist who vandalised Michelangelo's Pietà statue on May 21, 1972"

Tóth László (született 1940-ben), egy ausztráliai geológus, magyar állampolgárként született ZSIDÓ aki megrongálta Michelangelo Pietà szobrát 1972. május 21-én.

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2009.06.20. 21:09:46

Vajon a művészetet megítélni az jó dolog.. én nem hiszem.
A Turul egy magyar szent jelkép.
Viszont ha valaki más kép érez mert nem magyar akkor meg kell ítélni és ki kell kiáltani ennek vagy annak, vajon a fejlődés ha belegondolsz nem egy szikra pattintotta ki bármely alkotásnál...
Nem vagyunk Istennél nagyobb rálátással semmi dologra mert Isten nélkül nem vagyunk.

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2009.06.20. 21:17:53

@kranführer: Tisztelt barátom!
Vajon volt már a kezedbe hun visszacsapó magyar íj vagy tettél valamit a magyarság ügyéért egyszer is az életedben?
Mert más szavakkal dobálni és más tenni egy ügyért...vagy te nem így látod.
Nem vagyunk Istennél nagyobb rálátással semmi dologra mert Isten nélkül nem vagyunk.

xenuka 2009.06.20. 21:22:43

Turulba gumikéz, cipőkba disznólábak:

Anonim művészek disznólábakat tettek vasdarabokba a pesti Duna parton.

A művészek így bemutatták, hogy a disznók fürdés előtt leveszik a cipőjüket.

Hiszen ki látott már disznót cipőben fürdeni?

Ezzel közös tréfás fürdésre szólítják fel fel a koszos disznókat.

xenuka 2009.06.20. 21:28:04

Liberális zsidó-cigányként
CSAK ÉN mondom meg, hogy:
ki a fasiszta, rasszista, náci, revizionista, hungarista és mi számít poénnak és mi tűrhetetlen államellenes tevékenységnak vagy terrorizmusnak!

Akinek más a véleménye az

rasszista, fasiszta, holokauszt tagadó, gyűlöletbeszélő...

xenuka 2009.06.20. 22:03:45

@átlátó:

Amiben minden benne van:

"...művészet címén is tudok szart maszatolni a siratófalra..."

Ez K.O.

xenuka 2009.06.20. 22:15:11

mert művészet címén is tudok szart maszatolni a siratófalra ... ez a legnagyobb komment

átlátó 2009.06.20. 22:16:06

Végül: Angliában ennek a művésznőnek (csak szólok előre, hogy most nem említettem, hogy zsidó, vagyis a mindenekfeletti kiválasztott) az angolok a belét húznák ki hasonlóért. Pontosan azért,- említette itt már valaki, - mert mi bizony kismiskák vagyunk az angolok "rasszizmusához" képest. A hazai szkínhedek óvodások hozzájuk mérve.

Éhesló 2009.06.20. 22:43:54

Elmebeteg buta provokátor.
Szórakozzon Viktória királynő szobrával Londonban, vagy a birodalmi sassal Berlinben.
Minket meg hagyjon békén.
A sok beteg lelkű "liberális" meg ne csak akkor pampogjon, ha szívének kedves jelképeket ér nemtelen támadás, hanem akkor is, ha másokét csesztetik.
Amit ma nekem, azt holnap neked!

manó73 2009.06.21. 00:06:40

Elképesztő azért, hogy Langot a szélsőséges portálok nevezték önkényesen zsidónak, és azóta ezt - legalábbis az itteni hozzászólások alápján úgy tünik, mindenki készpénznek veszi. Ekkora hitele van ezeknek az orgánumoknak? Min alapul a hitelességük?

Más. Sz Jóby Tamás néhány éve egy textil lepelt húzott a szabadságszoborra, amitöl az úgy nézett ki mint egy Ku klux klán tag. Akkor is hőbörögtetek, Kedves aktuális hőbörgők?

manó73 2009.06.21. 00:11:23

Egészséges dolognak tartom, hogy Lang kizárólag formai szemponól közelíti meg a szobrokat, függetlenül a hozzájuk tapadó ideológiától, nimbusztól, projekcióktól...stb-től, felszabadíja őket. Tiszta, elfogulatlan tekintettel lát, amire mi itt ebben a lábszagú országban nem vagyunk képesek. Sajnos.

PinaBubus 2009.06.21. 01:30:15

Ennyi szar fröcsögést. Micsoda stílustalan hozzászólások...

manó73 2009.06.21. 02:05:51

dagasztjuk, dagasztjuk

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 03:18:32

@PinaBubus: A tájékozottságnak semmi köze a művészethez. A művésznek van egy szubjektív világképe, és az alkotása ebbe fog beleilleni.

Persze a mű értéke nyilván kérdéses, ez a kor és utókor ítéletére van bízva.

De a folyamat maga mindkét esetben pontosan megfigyelhető. Az angol nő művein jól látható, hogy a szobrok történelmi utalása nem érdekli, kizárólag a szobor impresszív értelmezése fontos neki. A válaszreakcióból pedig szintúgy jól megfigyelhető az alkotó szubjektív világának szűkössége :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 03:46:30

@manó73: ez már szociológia. Az utolsó harmadnyi nácihőzöngő már csak azokat a másodvonalbeli nácihőzöngő kommenteket látta, amikből tudja, hogy egy zsidő nő szándékosan megsértette a magyarokat. Forrásanalízis itt? Hehe.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 03:58:41

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:00:46

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:01:25

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:01:58

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:02:13

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:02:35

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:03:01

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:03:35

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:04:05

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:04:38

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:05:05

internal server error a kommentre? Ez mi?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:05:16

@marosy: Erre kiváncsi lettem

Vicces dolgot találtam, ahonnan vetted, a Wikipédia oldal, a legutóbbi alkalommal egyetlen szóval változott meg:

en.wikipedia.org/w/index.php?title=Laszlo_Toth&diff=290699059&oldid=285156351

Valaki beírta, hogy zsidó. Ennyi.

Engedelmeddel visszavontam. Csak terjedne a hülyeség megállíthatatlanul..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.21. 04:10:07

upsz. (üzenet a fejlesztőknek: ha egyik ablakban internal server error, a másikban viszont megy a reload és mégsem látszik a komment, akkor a júzer azt hiszi hogy nem ment át, és újraküldi. most meg lehet moderálni..)

sflgsdfklhglsdkfhgklésdh 2009.06.21. 16:48:47

"Hétfőn néhány szélsőjobbos disznólábakat helyezett a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító rakparti bronzcipőkbe."

ezt honnan tudod?
tudtommal nincsenek meg a tettesek
ha már a neten irkálsz meggondolhatnál miket irsz le,nem,hulyegyerek?

szerintem meg 3 zsidó volt..
na?

YiDaKi 2009.06.21. 18:48:10

@marosy: Forrás: egy szabadon szerkeszthető "enciklopédia"? Na ne röhögtess ... :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.21. 20:00:32

@durbintss: honnan tudod, h a turul szobor helyén nem halt e meg pár katona? lehet miniszénatér az is.
és az a turlu emlékhelyük a halott katonáknak. ez nem gyalázás? ugyanolyan mint a csülök-hadművelet, ami a turulra volt reakció. ha nincs turul, szent jobb-bal akció, akkor nincs cipó, érted?
így gondolj a turulra. nem kell baszakodni a turullal, és nem lesz több problémád, pofonegyszerű, csak a zsidók nem értik meg.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.22. 08:36:07

@tesz-vesz: "honnan tudod, h a turul szobor helyén nem halt e meg pár katona?"

Vááá, most lebuktál, te csak adod a hülyét! A blogod pedig egész meggyőző beszűkültnáci, de ez a suta visszavágás lebuktatott, ennyire hülye ember nem lehet, ezt tuti viccből csinálod.

eszkep 2009.06.22. 15:33:32

@jidaki: Tényleg nem az!

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Nyilas_log%C3%B3k.jpg&filetimestamp=20070601062306

Hogy egy logóra rajzoltak a nyilaskereszt, vagy a horogkereszt alá / fölé egy turul madarat, kb. annyira lesz "fasiszta jelkép", mint az ameriaki címerben szereplő sas.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.22. 17:12:29

@eszkep: az amerikai fehérfejű sas éppen amerikai szimbólum erősen. Ezért van rajta az amerikai jelvényeken, logókon, címereken. A gondolatmeneted kicsit furcsa.

fehér liliom (törölt) 2009.06.22. 22:22:09

unom/utálom már a büdös náci zsidókat! legyetek már "öngyik légyszi"!!!

YiDaKi 2009.06.23. 08:31:32

@eszkep: Buddha szíve pedig nem náci jelkép ugye ... csak a világ jó háromnegyed részén ... :)
Tehát a turul azóta mióta a nyilasok felhasználták NYILAS és FASISZTA jelkép lett ... csakúgy mint a pirosfehércsíkos zászló ....

fehér liliom (törölt) 2009.06.25. 22:47:14

Akkor a dávid csillag mi???!!?Az izraeli zászló mi??!?A legfasisztább árja felsőbbrendű jelképek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.26. 12:02:39

@flugi_: nézd én nem vok pesti, fogalmam sincs hogy hol van a turul szobor, különösebben nem is érdekel. de az te tudod, ugye hoyg az a turul a világháborus áldozatoknak állít emléket. erre koncentráálj, és válaszolj. tudod?

nézd: elegem van a hülyékből, miért is vagyok náci? (inkább náczit akartál írni szerintem.)
ellehet jönni a blogomra, és mewg lehet próbláni győzni észérvekkel, el lehet olvasni az ott lévő írásokat, és el lehet gondolkozni rajtuk, de így ostoba módon, ahogy te is teszed most, konkrétumok nélkül vagdalkozni eléggé gyerekes.
tehát miért is vagy TE okos?eddig még nem győztél meg arról hogy az lennél. most én meg mondjam azt rád, hogy zsidó vagy a náci ellenpárjaként? nem, nem teszem, unom.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.06.26. 14:40:53

@tesz-vesz: "de az te tudod, ugye hoyg az a turul a világháborus áldozatoknak állít emléket."

Ez pontatlan, csak a harcban elesett katonáknak állít emléket, és azok közül is azoknak, akik a szovjetek ellen védték a várost 45-ben. Elvégre azok a katonák harcoltak turulos jelképek alatt.

A blogodat megnéztem, erőltetetten keresel szidnivalót például költők műveiben, gondoltam parodizálod az ostoba nácit. Ha nem paródia, az szomorú.

hobby beton 2009.06.27. 01:06:11

a turulmagyarság vére mindenkor összeköt, ezt soha ne feledjétek. aki nem ontja a nem magyarok vérét a turul nevében az többé nem magyar, hanem hazaáruló, aki nem mást érdemel mint halált!

hobby beton 2009.06.27. 01:08:53

a szent turulmadár ha nem lenne, magyarság sem, úgyhogy tessék megvédeni ezt a szent, istentőlvaló ereklyét, ami a mi magyarságunk fényét sugározza a világ minden pontjára, a jóisten dicsőségét hirdetve. imáinkba foglalva könyörögjünk a megfeszített kisdedhez hogy így is maradjon örökkön örökké. ámen.

YiDaKi 2009.06.30. 12:30:31

Megfeszített kisded (kisdead)? Mivan? Lemaradtam valamiről?

Lodogi Pascal (törölt) 2009.07.22. 20:41:04

Arra mondjuk kiváncsi lennék hogy mi lenne a reakció ha a művésznő mondjuk a siratófalhoz menne el és ott adna elő valami vicces performanszot.
Szerintetek az ortodox zsidók hány másodperc múlva szednék szét?

Kontrabass (törölt) 2009.10.22. 08:33:59

Miután novemberben lesz végső döntés turulról, új reakció.
Az egyik nevetséges dolog, a döntés szoborállítási jogszerűségről szól, tehát teljesen fölösleges jelképről vitázni, ez is hungaricum.

Idéznék egy korábbi véleményt:
"senki nem tud semmit a történelmünkről, csak sejt vagy hisz vagy gondol, senki nem tud semmit a művészetről, legfeljebb csinálja, mégis ez a kétféle "senki" a semmiről vitatkozik."

Így van. A művészet korábban nem csupán átjárásról, reflektorfénybe állításról vagy görbetükörről szólt, hanem arról is, az ezt alkalmazó magas képességekkel rendelkezik azon jelképek ismeretében, ahol ő átjárást biztosít a közönség számára.
Ne vicceljen senki, valami mezei madárkára gondolt a "művésznő". Nem kell véresszájúan védeni egy turult, de meg kell lepődni, ha például kávédarálót csinál egy buddhista imamalomból.

Igazából ő azt a szinten súrolja, mint egy finom humor és a sas-kabaré közti eltérés. A módszer a kisiskolás bajuszt rajzolok minden ismert fotóra szintű. Azért mindegyik ötlettől nem kéne hasra vágódni, mekkora underground. Röhejes.

hmikey 2009.11.18. 20:25:00

Az a baj, hogy a legtöbben semminek nem képesek utánanézni, pedig itt ez kurva internet. Tóth Lászlóról:

www.guardian.co.uk/notesandqueries/query/0,5753,-2565,00.html

Amik ebből kiderülnek.
1. Nem volt zsidó, állandóan a Bibliát bújta, amit zsidók nem nagyon szoktak.
2. Vallási megszállott volt, a szoborra egy "Én vagyok a feltámadt Jézus Krisztus!" üvöltéssel támadt rá. Ez sem annyira zsidó jellemvonás.
3. A szobrot restaurálták, a csávót becsukták két évre egy olasz elmegyógyintézetbe, majd visszatoloncolták Ausztráliába, aztán eltűnt a nyilvánosság elől.

Ez a művésznő meg bár szerintem sem érdemli meg a hűdeművész jelzőt, mert az én véleményem, hogy ez egy erőltetett faszság, azért lássuk be, nem tömeggyilkos, viszont ha ő nem tudta, hogy mit okoz ezzel a nemzeti érzelmű okosok fejében, akkor valamelyik majomnak szólnia kellett volna neki, akik ott voltak vele, és magyarok voltak, hogy ezt talán nem kéne, mert üvöltés lesz belőle.
süti beállítások módosítása