Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

A fej nélküli családé a legjobb fotóblog

2009.08.07. 10:39 Földes András

A fotózásban véget ért a művészkedés és a tökéletesség kora, legalábbis a Goldenblog fotós zsűrije szerint. A háromfős társaság nyilvánvalóan Sex Pistolsot üvöltetett, és félig teli sörös dobozokkal dobálózott egy szakadt újságkivágásokkal díszített alagsorban, amikor a legjobbat választott. Döntésükkel ugyanis punkos lendülettel tapostak sárba minden olyan hagyományt, amelynek szellemében az előző zsűrik tevékenykedtek. 

Az első helyezettnek kihozott Best of semmi című fotóblog például nem is digitális fotókat, hanem hangsúlyozottan analóg képeket közöl. A blog vizualitását nem a penge élességű, harsány színekkel vagy finom kompozíciókkal dolgozó felvételek határozzák meg, hanem éppen ellenkezőleg: a technikai és kompozíciós esetlegesség.
 
 
Művészi igénynek nyoma sincs. Az egész ráadásul a fotóblogok személyességét sem hozza.
Ez utóbbi egyébként nem teljesen igaz, mert bár a blogger mások képeit rakja fel, így magáról a szerkesztőről nem sokat tudunk meg, de a fotók nagyon is személyesek. Éppen ez a jellemzőjük. A szerkesztő mások elrontott családi felvételeit gyűjti és közli. Életlen, rosszul beállított fényképeket, fej nélküli családról, hatalmas, elmosódott ujjról és homályba olvadó szülinapi tortáról.
 
A koncepció első látásra érthetetlen, másodikra vicces, harmadikra pedig elgondolkodtató. A fotókon ugyanis egy másik, ritkán látott világ bontakozik ki. Az a dimenzió, ami sosem kap helyet magának az emlékezetünkben: a szemünk sarkából látott, elfelejteni kívánt vagy bemutatásra érdemtelennek ítélt dolgok.
 
Amik ugyanúgy léteznek, mint a fókuszba állított események, csak valamiért nem akarunk tudni róluk. Hogy miért nem, azon elgondolkozom, ha befejeztem a cikket, és elindulok haza.
 
A véletlen fotókra vethető egy negyedik pillantás is, amely során kiderül, hogy ez az egész nem a spanyolviasz. Persze telekommentelhetik a cikket azzal, hogy spanyolviasz már rég nem létezik. Mivel azonban kultúrkörén belül viszonylagos ismertséget ért el, és hivatkozási alappá vált, nem hallgathatjuk el Kardos Sándor Hórusz archívumát, amelynek másfél millió darabos gyűjteménye a véletlen fotók, családi felvételek, ismeretlen családi fényképészek Csimborasszóra csorgatott spanyolviasza.
 
A Hórusz archivum válogatásai teszik nyilvánvalóvá, hogy a művészet megítélése sokkal inkább múlik a befogadón, semmint a produkciót előállító emberen. Meg persze a válogatáson, aminek hiánya egy blog esetében érthető, viszont sajnos a hangsúlyt a nézd-már-milyen-hülye-kép-ez-már jellegű befogadói attitűd felé tolja. 
 
A Hórusz szellemének digitalizálódása mindenesetre örvendetes, bár azt nem értem, miért csak analóg képeket gyűjt a blogger. (Tényleg, a blogger kifejezés olyan kínos, mint szigetelőknek hívni a Szigeten szórakozókat?)
 

Buddha bár

A Sex Pistols után aztán az egyik zsűritag berakhatott egy best of Buddha Bar cd-t, mert a második és harmadik helyezettnek választott blogok már az ismertetett elvek szerint tálalták a képeket. Olyannyira az ismertek szerint, hogy a második helyezett, a Kummer János álnéven fotózó blogger már tavaly is második volt.
 
 
„Kummer” a klasszikus magyar fotográfia hagyományait folytatja. A hivatásos fotóriporterként dolgozó blogger fekete-fehér, aprólékosan komponált, melankolikus képeket készít. Az összhatást csak az időnként maníros megközelítés, a fotóblogok stílusától idegen, távolságtartó mentalitás és a széleslátószögű objektívvel készített parasztvakítós képei rontják le.
 
Szintén profi fotós a harmadik helyezett Fényérzékeny szerzője. „Glódi Balázs” nemzetközi fotóblogos trendekbe illeszkedő oldalt csinál. Hideg, színes felvételeinek fókuszában Kummertől eltérően nem az ember áll. Tárgyakat fotóz, amelyek személytelen bemutatását ellenpontozza, hogy érezhető, ezekkel a dolgokkal a fotós napi élete során találkozik.
 
Valódi fotónapló ez, ami arról szól, hogy itt ettem, erre jártam, velük találkoztam. Szinte látni, ahogy az elmélázó blogger megpillantja egy tányér zöldborsófőzelékben a mintát, előkapja a gépét és gyorsan lő, hogy nem sokkal később a blogon legyen a felvétel.

 

20 komment

Címkék: blog fotó goldenblog

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr211293104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devadel 2009.08.08. 12:35:42

naggyából meg van magyarázva a blogon, ha nem is szájbarágósan. azért analóg képek, mert a digitálisat ha nem sikerül, letörlöd.

pitaa 2009.08.08. 13:35:56

ami feketefehér eleve klisé

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.08.08. 13:48:05

a fényérzékeny évek óta a legjobb. ő A fotoblog.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2009.08.08. 14:35:16

Édes istenem csak feketefehér művészinek mondott fotóktól kíméljetek meg.. A best of semmi viszont zseniális. Nagyon tetszett!

Art Mooney 2009.08.08. 14:56:43

"véget ért a művészkedés kora"?? ez is lábszagú művészeskedő zabhegyezés..

MySQL 2009.08.08. 15:04:16

"hangsúlyozottan analóg képeket közöl."
Analóg képeket biztos nem max utólag digitalizált analóg képeket, fából vaskarika.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.08. 15:25:48

@Dr.Mozi: @[imi]: Na, ja, mindenkinek van kedvence. Tökéletesen értelmetlen dolog egy tökéletesen szubjektív műfajban az objektivitásnak legalább látszatát keltő versengést hirdetni. Ahány zsüri, annyi eredmény. A népszerűség lehet egy mutató, de az is csak egy valamit mutat: a népszerűséget, ami nem esztétikai kategória, mint tudnivaló..:)

Gerike 2009.08.08. 16:49:25

külben meg ha belegondolok mennyire más műfaj a mai fotózás mintsem volt az analóg világban.hej...nem egyszerű történet.most mindenki kattingat ész nélkül.nincs már varázsa.meg gyűlölöm, hogy annak ellenére, hogy mennyi képi behatás ér minket, mennyire nincs az embereknek vizuális kultúrája.amikor mutatsz egy jó képet, és egyszerűen nem érti.arról meg már, hogy ez az ember komponáljon is egy képet, nah az meg már...csak lő ész nélkül 1giga10giga nem számít!

Stiller Ákos 2009.08.08. 17:55:10

Kummer János és Glòdi Balázs nem igazán álnevek. Kummer fotói sem igazàn izzadságszagúak.A sör igaz.

pjotr007 2009.08.08. 19:00:11

nem egy súlycsoportban játszik az első három helyezet, az első az egy vicc, értem az alapötletet, de azért más el....szott képeit nézegetni elég nagy mazohizmus, a Fényérzékeny blogon van azért jópár igen jó kép, míg a Kummer képek között több az erőltetett, művészieskedő kép mint a jó.
Kifejezetten utálom, amikor utólag kell megmagyarázni egy képet, vagy valaki azt hiszi, hogy ha FF-ben fényképez akkor ő már művész, pedig nem, hányszor láttam már olyat, hogy valaki egy sima mobiltelefonnal nagyságrendekkel jobb képeket csinált mint a nagy arc a drága technikával, diára fényképezve...

Tsabi 2009.08.09. 10:36:24

3 kulonbozo koncepciot berangsorolni szerintem igy elegge kerdeses, az elsonek kihzott blog szerintem otletes, de sem a foo keszitoi sem a bloggazda nem "felelos" azert a hozzaadott tartalomert, ami elso helyre emelne. A masodik helyezett muveszkedos fotoi csak egy hajszallal jobbak egy barki altal mobilrol lott kepnel, a legtobbnel en nem ereztem azt a bizonyos aprolekos kompoziciot. A harmadik heylezett meg egy stock foto-gyaros, tipikus editorial kepanyag, mintha nem lenne ilyenbol mar epp eleg. Kommentbe jobb fotoblogokat linkeltek a tobbiek, mint a "nyertesek"..

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.09. 11:03:34

@Gerike: én meg attól vagyok rosszul, amikor valaki elkezd sóhajtozni, hogy ma már az emberek ész nélkül kattintgatnak és bezzegazénidőmben (jó esetben ezek a hőzöngők nem is éltek akkor, amikor még az analóg fotózás uralkodott) és bezzegafilm. Kb. ez a mentalitás vezérelheti a bestofsemmit is, meg azokat, akik legjobbnak szavazták. Hú, analóg, hú, művészhomály, hát ez csak királyság lehet. Aki nem érti, aki nem látja, az okvetlen vak és alkalmatlan. Ugye, nem csak engem emlékeztet egy Andersen-mesére? :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.08.09. 11:39:49

Az itt említett gyűjtemények közül egyértelműen a best of semmi a legérdekesebb és a leg felkavaróbb. És ennek semmi köze az analog forráshoz, csak a képekhez van köze.

A modoros, profizmust sugalló formális komponálás a többinél, az ezredik barázdált arcú parasztember, és trendi szimmetriát kierőszakoló modernség már nem tesz hozzá semmit a világunkhoz, és nagyon fárasztó.
A "művészi igény" emlegetése nem más, mint parasztvakítás, marketing.

tttthhh (törölt) 2009.08.11. 18:50:19

@Rékuc: nem ez a "bezzeg az analóg" mentalitás vezette őket, hiszen ennek a blognak pont az a lényege, hogy ilyen fotók NEM KÉSZÜLNEK digitálissal, vagy, ha igen, az rögtön törlésre kerül. Tehát a dolog természetéből adódik, hogy csak analóg fotókat gyűjt.

Az igazi Svarc Enegger: "És ennek semmi köze az analog forráshoz, csak a képekhez van köze":
tévedés, nagyon sok köze van az analóg forráshoz a fenti okok miatt (filmre fotózáskor nem semmisíted meg a számodra használhatatlan képeket).

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.08.16. 23:17:03

A kép tartalmához, mint képhez, továbbra sincs köze a hordozónak. Csak esetlegesség, hogy nem tépik el a képet, ha kiderül, hogy rossz. Többnyire eltépik, kidobják.
(Egyébként én nem szoktam törölni az elrontott képeimet, és nem hiszem, hogy egyedül lennék.)

maláta 2009.09.03. 22:16:36

Szerintem minden kornak megvan a maga művészete.. vagyis anno az analóg géppel készült képek voltak a menők..ma már a világ és a technika begyorsulásával sok minden változik.A szubkultúrák alkotta művészet is lehet egyenértékű a magasművészettel.A lényeg, hogy megfogjon érzést közvetítsen..nem azt mondom, hogy egy művésznek ne legyen háttértudása és szakértelme. nekem kifejezetten tetszenek azok a fotók, ami nem feltétlen a szakértelemre támaszkodik. Hanem a látvány és a hangulat a lényeg. Amúgy én sem törlök minden rosszul sikerült képet..jól jöhet még alapon "elteszem":)

Kutasi Kovács · http://kutasikovacszoltan.wordpress.com/ 2009.11.07. 08:18:28

Már elnézést, de Kummer képeiről mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy aprólékosan komponált lenne. János tehetséges street-fotós! Meglátja a témát és villámgyorsan reagál.
süti beállítások módosítása