Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Több százas szoborcsoportot terveztünk Pécsre

2010.07.12. 14:13 Földes András

Ha nemzetkarakterisztikánktól elszakadva pozitív beállítottságúak szeretnénk lenni, akkor a Pécs két terére kiírt köztéri művészeti pályázatról azt mondanánk, hogy fő célja a magyar furfang és leleményesség erősítése. Amit a másik oldalról hívhatunk egyébként a magyar buhera, toldozgatás és díszítgetés bátorításának is. 

A Dél-Dunántúli Építész Kamara pályázata elsőre persze izgalmasnak tűnik: céljuk "Pécs város művészeti teljesítményeinek erősítése", olyan módon, hogy valamilyen köztéri alkotást terveztetnek Pécs két közterére. Az erősítést ugyanakkor némileg visszafogja, hogy a bátor művészeknek mindenképpen Vasarely alkotásaira kellett reflektálniuk. Vasarely legfőbb erénye sajnos ugyanis az, hogy Szász Endre mellett képes volt beépülni a hazai közízlésbe. A tekergőző csíkos zebrák és SICC-könybe illő trükkös, geometrikus ábrák olyanok e medence lakóinak, mint a matyóhímzés. Vasarely ettől függetlenül azonban az üres formalizmus és a giccs szinonimája. De legyen, végül is a művész Pécs szülötte, az emberek szeretik, aki arra fogékony, készíthet akár kritikus műalkotást is.

Az innovativitást nem ez fojtja meg, hanem a célterület. A Pécs2010-projekt szellemiségének megfelelően a pályázóknak két, már tökéletesen befejezett térre kell köztéri műalkotást álmodniuk. A tereket, amelyek közül a jellegtelen Vasarely teret videónkban is elemeztük, még úgy tervezték, hogy szó sem volt szobrok elhelyezéséről. Ráadásul a kiírás szerint a műveknek "összhangban kell lenniük a kijelölt helyszín várostörténeti, urbanisztikai, és szocio-kulturális összefüggéseivel", ami jelen esetben azt jelenti, hogy az alkotásnak nem szabad bezavarnia a már kialakult képbe. Legyen az a szobor alkalmazkodó, ne túl feltűnő. Inkább csak dekoráljon, olyan finoman, mint a falusi kockaházak falán a Vasarely-minta.

Ezek alapján mi egy százalakos szoborcsoport tervével jelentkeznénk: az alakok 2-4 miliméter magasak, úgyhogy jól elférnek a kövezet réseibe. Ha valaki lehasal, láthatja, hogy a vidám kavalkád egyes tagjai Vasarely-mintás bevásárlószatyrokban pici Szász Endre-kerámiákat hordoznak, mások pedig Vasarely-mintás pólóban kémlelik a fölöttük elsuhanók talpát. Ez egy gondtalan kis világ lenne, amit nem befolyásol , hogy mi is zajlik valójában a világban.

7 komment

Címkék: pécs2010 kortárs képzőművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr632146514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diktatorikus kleptokrácia 2010.07.12. 15:23:52

az elefántos környékén elvesztettem egy tisztességes szoborcsoportot, ők beszorultak a kövek közé. valószínűleg pofával érkeztek, nem akarták látni, mi folyik a városban. a seggüket meresztik az ég felé, így aki megnézné őket, a magyar politikai elit üzenetével szembesülne: - ezt nektek.
hajrá, Pécs, hajrá, tüke fenomének

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.12. 16:43:56

Vidám, tréfás, játszó szobrokat szeretnék Pécsett látni. Lehet fényképezkedni, hülyéskedni, szórakozni velük. Ez az élmény is megmarad a turistákban!

nyomtató69 2010.07.12. 17:22:54

A történelmi múlt miért mindjárt szar? A köztéri illeszkedés miért mindjárt unalmas? Lehet hogy szimplán mert vidéken van?

balage28 2010.07.12. 18:08:54

@nyomtató69: a "cikkiró" minden megnyilvánulásából süt a vidék (főként Pécs) ellenesség.
Nyilván valamit kompenzálni akar ezzel.
Nem érdemes komolyan venni.

iparterves 2010.07.12. 21:43:55

Vasarelyt és Szászt, kedves jó Földes, nem említeném egy napon. Kivéve, ha nagyon, de úgy igazán hülyének akar mutatkozni.
Mint most tette.
De: lehet ezt még überolni!

tttthhh (törölt) 2010.07.13. 19:09:33

@balage28: Miért teszed idézőjelbe a cikkíró szót? Talán nem egy cikkíró írta e cikket? Vagy csak az lehet cikkíró, akinek a véleményével egyetértesz?

És akkor te is csak egy "kommentelő" vagy, mert pl. én a véleményeddel nem értek egyet?

kishawa 2010.08.03. 13:04:02

Az Aix-en-Provance-i Vasarely Múzeumra a francia állam adott pénzt, a megnyitón Vasarely mellett Giscard D'Estaing és Francois Mitterand állt. Nincs jelentős modern/kortárs gyűjtemény Vasarely-mű nélkül. Egész szép eredmény egy törtető, tehetségtelen giccsőrtől.
süti beállítások módosítása