Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Elfeledett magyar űrváros Nógrádban

2010.04.30. 10:25 Földes András

Valószínűleg túl sokat foglalkoztunk vagy legalábbis elsőre jónak látszó épületekkel, így kellemes borzongással indultunk Salgótarján felé, hogy most a változatosság kedvéért igazán sokkoló építészettel találkozzunk. A városba érve valóban a döbbenet lett úrrá rajtunk. Igaz, nem azért, mert olyan vérfagyasztó volt a táj. Hanem pont fordítva.
 
foldesandras: IMG 4473
Fotó: Földes András
 
A főtér mögött landoltunk, és már eszünkbe nem jutott vicces megjegyzéseket tenni a nagyon hatvanas-hetvenes évekbeli és nagyon beton monstrumokra. Salgótarján ugyanis lenyűgöző volt. Mintha egy komor Stanislaw Lem-novella filmváltozatához épült őrült drága és életnagyságú díszletben jártunk volna.
 
Az egységesség érthető, hiszen Salgótarjánból csak a komenizmusban lett komoly település, akkor hajtott rá a rendszer a környéken talált szénre. Bányákat nyitottak, üzemek épültek, és néhány év alatt kellett az ott megjelenő több tízezer embernek lakhelyet és a kulturált szórakozás igényeit kielégítő egyéb létesítményeket gyártani. A hatvanas években központi utasításra építészek szállták meg a szűk völgyet, és néhány év alatt egész várost kreáltak a döbbent nógrádiak szeme láttára.
 
Arról most nem értekezünk, hogy lehet-e egy ilyen betonrengetegben lakni, vagy régebben jobb volt ez is, amikor még helyes kis kertes, alulról vizesedő házakban éltek az emberek.
 
De a főtéren, a múzeum, a városháza és egy toronyház közt állva csak esztétikai elragadottságunknak tudtunk hangot adni.
 
A három egymással összegabalyodó betonstruktúra ugyanis olyan egységes, késő modern stílusú szövetet alkotott, mintha egyetlen űrbázis különböző elemei lennének. A legömbölyített sarkok közt alig látszott az égbolt, így biztonságban éreztük magunkat, nem fenyegetett, hogy egy óvatlan mozdulatot követően kizuhanunk a világűrbe.
 
foldesandras: IMG 4469
Nézze meg a salgótarjáni űrbázis legjobb épületeit itt >>>
 
A legizgalmasabb a központi elem, a művelődési ház volt. Az óriási, lekerekített sarkú löncshúskonzervekre emlékeztető formákat hullámos kerámia burkolta. Sárgás színén nyomot hagytak a mélyűr zord körülményei. A burkolatnak nem tettek rosszat a lepattantság finom nyomai, még a becsapódó aszteroidatörmelék által kiütött kerámiaelemek helyei is illettek a képbe.
 
Az épület jó arányai nem meglepőek, ha tudjuk, az a Szrogh György tervezte, aki a remek budapesti Dózsa György úti Mémosz-székházról ismert. (Ehhez toldotta hozzá Eric von Egeraat az ING-székház nagy kristályra emlékeztető tömbjét.)
 
A művház fölé az egyik oldalról egy rideg és nem túl érdekes, de ebben a hármasban jól működő toronyház magasodott. A löncshúskonzerveket a másik oldalról a városháza szürke betontömbje ölelte körül, lekerekített sarkaival folytatva a központi épület stílusát. A beton és üveg csíkjaiból álló komplexum az ívek és a fal törései miatt nem tűnt nyomasztóan nagynak.
 

Csak akkor riadtunk meg, amikor a város felfedezésére indulva kimerészkedtünk a főtér otthonosan szűk közegéből, és a másik oldalról vettük szemügyre az egybefüggő, szegletek nélküli, csíkos épületfalat.

foldesandras: IMG 4477
 
A főtér mögött találtuk meg a környék másik nevezetességét, a Csillag házakat, amelyeket még az ifjú Finta József tervezett a hetvenes évek elején. Csalódottan vettük tudomásul, hogy a házsorok szintén csak az összhatásban játszanak szerepet. Amúgy a tető betontaréjai jelentették az egyetlen említésre méltó részletet. Ezeket nyilván a fentről záporozó miniaszteroidák lepattintására szerkesztette oda az ügyes építész.
 
A Csillag házak mintha paravánként szolgáltak volna, hogy az új mechanizmusban acélozott építészek elrejthessék az ötvenes évek lakótelepeit. Pedig a klasszikus szocreál épületek környéke igen barátságos. A szocbarokk, oszlopos kapuk fölött olyan vidám domborművekkel találkoztunk, mint a Gonosz mosolyú munkás és munkásnő elvezeti az óriás vádlijú kislányt és a pinafenekű úttörőt, ami a vidám cím ellenére is vészjósló alkotás.
 

foldesandras: IMG 4522

Rábukkantunk továbbá a szlovák-magyar kulturális gyökerek bizonyítékára, a végtelenbe nyúló beton garázssorra, aminek színes, fa kapusora igazán barátságos hangulatot teremtett a város végén is.
 
A garázsok után már csak a zöld növényekkel benőtt dombok következtek, de ezek egyáltalán nem illettek a koncepcióba, úgyhogy újra a házak felé vettük az irányt.
 
Mint kiderült, az űrváros nem korlátozódott csak a központra, a főutca mentén úgy sorakoztak a szigorú űrbarakkok, mintha mögöttük nem a Mátra Karancs szelíd dombjai emelkednének, hanem az Alfa Centauri.
 
A természetközelség annyiban járult hozzá Salgótarján építészetéhez, hogy a szűk völgybe épült város minden jelentős épületét egy behatárolt területre kellett felhúzni. A két Magyar Géza tervezte 21 és 19 emeletes épület is inkább a kevés hely, mint a szocialista hübrisz miatt került a bányaváros központjába.
 
Az építészek egyébként mindent megtettek azért, hogy ne vegyék figyelembe a környék adottságait. Lenyűgöző volt a lábakon álló, monumentális űrállomás, a Karancs szálló arroganciája. Meg persze az egész épület modern szoborra emlékeztető megjelenése.
 

foldesandras: IMG 4561

További remek betonkockákhoz kattintson
 
A fölfelé bővülő tömb főutca felőli oldala egy ablakok nélküli, geometrikus megadombormű. Erre merőlegesen pedig az erkélyek skatulyáinak geometrikus rendje keltett izgalmas hatást. A mély fiókok árnyékos öble és a napsütötte homlokzat ritmusa a szabályos elrendezés ellenére is vibráló volt, mint egy fura ledfal. Nem meglepő, hogy a tervező, Jánossy György Ybl-díjat kapott az 1959-63 közt épült hotelért.
 
Elragadtatottságunkat fokozta, amikor űrsétánkon beúsztunk a letisztult, modernista József Attila Művelődési Ház elé. Az elegáns, üveghomlokzatú, fektetett téglatestet egészen biztosan az itt leszálló szocialista földönkívüliek elkápráztatására találták ki.
 
Sajnos ennek a kornak a konzumizmus nem volt erőssége, így értetlenül lebegtünk a sok helyen publikált Pécskő áruház előtt. A Finta József tervezte három, lépcsőzetesen visszaléptetett tömbből álló épület ugyanis inkább átlagos volt, mint érdekes. Lehet persze, hogy 1969-ben ezek a formák - vagy a körbefutó fésűs díszítés - olyan formabontó voltak, mint egy Illés-gitárszóló a Ki mit tud?-on.
 
A túlértékelt Finta-épületen gondolkodva követhettük el a hibát. Olyan volt ez, mint amikor a kozmonauta már túlzott biztonságban érzi magát a mesterséges bolygó felszínén, és egy óvatlanul heves mozdulattal elszakad a felszíntől, kilökődve a világűrbe.
 

foldesandras: IMG 4531

Fotó: Földes András
 

A főutcán gyalogolva arra eszméltünk, hogy kikeveredtünk a modernista városrészből, és már a kilencvenes években emelt épületek közt járunk. Kellemkedő, álposztmodern szegletek, stílusosnak szánt, kisstílű üvegfalak, a betont elfedő olcsó kőburkolatok villogtak felettünk, és egyszeriben semmi űrutazásos nem volt az egészben. Egy szomorkás, vidéki városban álltunk, és a hirdetési újság nevetségesen olcsó lakásárait böngésztük. 135 négyzetméteres lakás 25 millióért. 65 négyzetméter 10 millióért. 

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr861568610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.30. 10:30:16

Szerintem a beton akkor sem szép, nem szerethető, nem otthonos, nem emberi, bárki bármit is mond. A beton maximum elviselhető, illetve tolerálható ott, ahol másból nem lehet építkezni (pl. siló vagy gát).

kristonl 2010.04.30. 10:36:58

"..hiszen Salgótarjánból csak a komenizmusban lett komoly település, akkor hajtott rá a rendszer a környéken talált szénre"
Szemmel látható tudáshiánnyal küzdesz, mind a város és a politikatudományok terén is. Az első bányák nyitása 1860 körül, az első MÁV vasút nyitása 1867, 1920 táján 5 olyan komoly termelő üzem működött amiből ma egynek is örülnénk itt. Igaz megyeszékhely csak az ötvenes években lett a város.

kispestes 2010.04.30. 10:40:40

Érdekes ízlésed van. Salgótarján gyönyőrű környezetben fekszik, az ember már már a Erdélyben érzi magát, és ebbe építették bele ezt az ocsmány szocialista szart.

CiluHS 2010.04.30. 10:42:11

Háááát, nagyon nagy kár, hogy a képek 90%-a egy 200m-es sugarú körön belül készült. De a maradékhoz sem sikerült 600m-nél messzebbre menni. Azokat az igazán nagy durranásokat nem sikerült megtalálni, amiket a helyiek ismernek, és tényleg űrbázis...

Maga a szövegezés is azt tükrözi, hogy valaki, aki Salgótarjánból alapvetően analfabéta, mennyire mellé tud lőni alapvető információkkal kapcsolatban...

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.30. 10:43:40

Úgy jártatok, mint Cseh Tamás (vagy Bereményi)
"Hej Salgótarján/új állomásán/kiléptem az expresszből és meghibbantam pillanat alatt..."
Egyébként klassz, laktam ott öt évi (utáltam), de most felhorgadott bennem a nosztalgia...

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.30. 10:44:44

Állítólag randán kevesen szavaztak anno Ballassagyarmaton egy bizonyos párt emberére és akkor lett átpakolva a megyeszékhely..
Amit viszont érdemes lett volna megnézni az a Művház melletti / feletti szobor, érdekesen nyitható a hátoldala és isteni géppuskafészek alakítható ki benne, ugye volt ott már egyszer sortűz, az elvtársak előrelátóak voltak :-)

Peppone Botazzi 2010.04.30. 10:46:08

Kár hogy a régi tisztikaszinó kimaradt. Az nekem tetszik.
Amúgy igen, ha nem ide születtél, lehetetlen megszeretni.
Megjegyszem vannak még régi gyári művházak, kultúrközpontok. Volt régi zsinagóga, Badacsony szálló miegymás. Sokkal polgáribb volt ez csak leromboltak mindent az elvtársak.
Dr. Szalai Mária pedig kapott egy kis ingyenreklámot :D:D:D

murrayd 2010.04.30. 10:47:34

Bevizsgálhatnák Ózdot is... bár ott kevésbé adtak a nagyzolásra, csak a minimumra törekedtek. Gyár és panelházak - leszámítva a 20-as évekbeli extravagáns, tőkés jólétet tükröző épületeket.
Ott még érdekesebb lakásárakat találnának. (De persze Ózd már messzebb lenne, mint 45 perc Bp-ről)

Medves 2010.04.30. 10:53:36

Salgótarján a legszebb környezetben fekvő megyeszékhelyünk, de nem használja adottságait. Nehéz azt feldolgozni (mindenkinek), hogy a 'polgári' kultúra épített nyoma alig lelhető fel. A főteret most még nem tudjuk értékelni, mert túl közeli a félmúltunk. 100 év múlva - ha addig megőrzik - túristák fogják látogatni.
A főtér mellett már csak egyedi házak értékesek, a többi nem. Az összképet az átlag lehúzza. A cikk megfeledkezett a római katolikus templomról - pedig megérdemelte volna. (Az egyébként aranyos romantikus házakat most feledjük) Finta József ebben a városban is pocsékot szült. A leggyengébb modern középületek közé tartozik - még ott is. Néhány hete döbbentem meg hány Ybl-díjas építész háza áll a városban. Nem mind jó, de mindben van gondolat.

KevinMulder 2010.04.30. 11:02:20

Ide születtem. Megszerettem. Jo kis varos ez :)

oolajtoo 2010.04.30. 11:02:30

nem akarom a sötétzöldség, és az a keletkárpátturizmus demagógjait nagyon megbántani, de kb max. 20 év múlva az egész főtér műemlékké lesz nyilvánítva, és védeni fogjuk. addigra talán a demagógia álarca mögül a tiszta modern elveit is megérti a társadalom szélesebb körben.

most még nem, ez esélytelen.

gyz 2010.04.30. 11:07:03

@oolajtoo: az a baj, hogy ez a szörnyszülött város (vagy inkább csak városközpont) elriasztja az embereket a Karancs-M@oolajtoo: edves-térségtől, aminél szebb kevés van Magyarországon.

tök mindegy, hogy levédetik-e vagy sem, mindegy, hogyan fognak róla az építészek és művészettörténészek emlékezni, mert benne élni embertelen.

persze aki ebben értéket lát, bármikor beköltözhet, gondolom, elég olcsó

Magnat 2010.04.30. 11:07:05

A fotóalbum képaláírásaihoz külön gratulálok, rendkívül beszédesek.

gyz 2010.04.30. 11:08:36

@gyz: hopp, vmit elb.tam

Grafithuszar 2010.04.30. 11:09:48

Tényleg az a baj hogy a szerző csak a főtér környékén járt. A városháza még elmegy de a többi egy szocreál förmedvény, beton beton hátán... Félelmetes hogy egy ilyen szép környékre hogy tudtak ilyen ronda várost csinálni

Viszont van egy dolog amiben a Budapestet nagyban űbereli. Ezek a Panelok. A Salgótarjáni Panelok, 100x jobb beosztásúak mint bármelyik Pesti panel. Tarjánban nincs olyan panel amiben sötét konyha lenne (minden konyhában van ablak), és a szobák beosztása is sokkal jobb, így sokkal élhetőbb az egész.

szumátrai szikár szatír 2010.04.30. 11:13:40

Szégyen hogy ez a megyénk székhelye!!!

dean23 2010.04.30. 11:21:04

Atyaúristen! Ez tényleg Észak-Korea!

pirxx 2010.04.30. 11:22:42

Jó kis hely, de hova tűntek az emberek?

mzsombor 2010.04.30. 11:23:47

Készíthetnétek egy összeállítást Szatmárnémetiről, az ottani futuro-szocreál egészen elképesztő (pl. városháza & környéke).

IhopeUdie 2010.04.30. 11:28:02

Ez Észak-Korea?! :D

Akkor ti még nem jártatok Dunaújvárosban!

valasz a KE-nek 2010.04.30. 11:31:53

Elég slampos lett a város múltjának ismertetése pedig öt perc utánanézéssel meg lehetett volna spórolni olyan butaságokat minthogy Salgótarján a kommenizmusban lett komoly település. Salgótarján a Monarchiában lett komoly település, amikor az itt talált barnaszénre a Monarchia viszonyai között is komoly ipar épült. Talán hallottatok már a Salgótarján-Rimamurányi Vasmű Rt-ről, ami a Monarchia egyik legnagyobb cége volt. Városi rangot is 1922-ben kapott, nem a kommenizmusban. A kommenizmus a megyeszékhelyi rangot hozta el.
A város azonban a látszat ellenére nagyon is élhető. Kétségtelen, nincsenek értékes, régi épületek, mert azokat a kommenisták lerombolták. Van viszont egy olyan adottsága a városnak, amit sehol máshol nem találtam meg: a város bármely pontjáról ö perc sétával kint vagyok az erdőben. Amikor virágzik az akác, akkor egészen a városközpontban érezhető az illata. A sok beton ellenére a város sokkal természetközelibb, mint sok más város, akárhányszáz éves épületekkel.

Matsu 2010.04.30. 11:33:17

Kicsiny városunk Index címlapos :)
Tök szép a mindennapi nihilt ilyen artisztikus fotókon viszontlátni.

Akinek kevés volna ennyi Salgótarján, ajánlom Galagonya kiváló blogját:
tarjanikepek.hu/ - a régebbi posztokban van több belváros

Történelmi visszatekintésre a Szemizo képtárat: www.pszfs.hu/szemizo/
Mesélő képek az évtizedek múlásáról: www.pszfs.hu/szemizo/e107_plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=70
Salgótarján a hetvenes évek kezdetén: www.pszfs.hu/szemizo/e107_plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=10

Stanislaw Lem, űrváros asszociációkhoz annyit, h a hetvenes években indult és mai napig igen aktív sci-fi közösség működik a városban:
Télleg van valami a levegőben :)

Magam részéről sajnálom, h a szintén Finta-féle megyei könyvtárról (eszméletlen szép belső tér) és az új buszpályaudvarról (ami semmi különös, csak kellemes, funcionális építmény) nem olvashattunk néhány sort.

Helyesbítendő: "A legizgalmasabb a központi elem, a művelődési ház volt" - ez természetesen a megyei múzeum.
A művelődési központ a "a letisztult, modernista József Attila Művelődési Ház", vagyis a "józsi" :)

vkindustrial 2010.04.30. 11:33:23

"Mint kiderült, az űrváros nem korlátozódott csak a központra, a főutca mentén úgy sorakoztak a szigorú űrbarakkok, mintha mögöttük nem a Mátra szelíd dombjai emelkednének, hanem az Alfa Centauri."

Szerintem Salgótarján kicsit odébb van a Mátrától...

Matsu 2010.04.30. 11:36:05

ööö, szóval:
Stanislaw Lem, űrváros asszociációkhoz annyit, h a hetvenes években indult és mai napig igen aktív sci-fi közösség működik a városban: www.avana.hu/

NH3CL · http://nh3cl.blog.hu 2010.04.30. 11:37:53

Baszod és ezért neked fizetnek, hogy ilyen szart írsz?...

zsitva 2010.04.30. 11:42:51

Salgótarján az elmúlt 20 évben majdnem 10.000 állandó lakosát vesztette el.
Az átlagéletkor pedig veszedelmesen növekszik.
A dolog érthető hisz munka nincs, aki dolgozni akar és nem segélyen élni az kénytelen elmenni.

zsitva 2010.04.30. 11:45:57

Salgótarján lélekszáma az elmúlt 20 évben majdnem 10.000-el lett kisebb. Az átlagéletkor folyamatosan nő. Munka alig van, aki nem segélyekre építi életét azok többsége kénytelen elhagyni a várost.

T.Toma 2010.04.30. 11:57:47

Felkészülhettél volna rendesen, ha már cikket írsz. A Múzeum téren egy múzeum áll és nem egy művház. A Mátra pedig kicsit arrébb van.
A cím arra utal, mintha a városról írnál,pedig csak a legszűkebben vett belváros érdekelt.
A koszról és az elhanyagoltságról meg szépen elfelejtkezel. Hogy szép e a modernizmus, az ízlés kérdése, de a koromtól foltos szürke falak, a málló vakolat, a szélben szálló teszkószacskó, az randa. És erről nem az aszteroidák tehetnek.

plumpy80 2010.04.30. 12:02:45

Nevetségesen olcsó 25 millióért... Meg 65 nm 10 millió. Maradjunk annyiban, hoyg ez nem nevetségesen olcsó, hanem nem olyan drága. Ha átlagkerestből élő fiatal párnak mondod, hogy olcsó, csak 10 millió, akkor lehet hogy ők sírvafakadnak... Ha kertesházakról lenne szó, akkor még talán lehetne "olcsó"nak nevezni...

RoverBp 2010.04.30. 12:07:12

A lakásárak nem éppen nevetségesek..sőt!
65 nm Pesten is van az Újhegyi ltp-n 10 ért, Havannáról nem is beszélve.

RoverBp 2010.04.30. 12:09:06

Amúgy Salgótarján nevezetessége szerintem a temető, ami úgy van egy hegyoldalban, hogy szinte vízszintesen merednek a sírkövek. Lehet külön parcella van azoknak, akik látogatás közben onnan gurultak le.

belevau 2010.04.30. 12:10:47

Apró korrigálás. A Fő térnek titulált tér, valójában a Múzeum tér, az itt lévő lekerekített sarkokkal rendelkező épület pedig nem művház, hanem a Nógrádi Történeti Múzeum épülete. A valódi Fő téren áll a József Atilla Művelődési Ház és többek között a Karancs szálló is. Ez azért fontos, mert ezért az egységért kapta a város a Hild-díjat.

Egyébként, akit érdekel a város valóban érdekes központja, az igyekezzen megnézni, mert a város polgármestere Finta József asszisztálása mellett, hamarosan szétbarmolja a belvárost. Nem sokára egy borzalmas beton parkolóház épül a Fő tér közvetlen közelében, a József Atilla Müv.háztól balra.

nyergibergi 2010.04.30. 12:13:15

@CiluHS: Teljesen igazad van és akkor még nem említettük, hogy bár mi Tarjániak hálásak vagyunk mindenkinek akinek nem "Győzike" az első gondolata ha meghallja a városunk nevét, hogy amit a szerző következetesen Fő térnek nevez, az valójában a Múzeum tér. A Fő tér az néhány száz méterrel onnan északra található. No de jöjjön el ide mindenki és csodálkozzon rá saját szemével az Ország egyik legszebb környezetében fekvő egyáltalán nem csúnya városára!

Peppone Botazzi 2010.04.30. 12:30:08

Nagyon sajnálom, hogy a Kálváriáról nem készült egy kép sem. Mármint onnan, a városról, illetve, hogy semmi természeti érték nem jelent meg. Bár nem is ez volt a cikk célja úgy érzem, csak hát olyan ritkán kap ez a város figyelmet, és tényleg szeretnének az ittlakók bizonyítani...

skaven 2010.04.30. 12:32:50

a cikk lehet hogy pontatlan sok mindenben, ettol fuggetlenul jo volt olvasni, jo volt megnezni a kepeket. :) szoval koszi a postot.

sajnos maga a varos elhetetlen abbol a szempontbol, hogy dolgozni kb. semmit nem lehet. viszont gyonyoru helyen van, csendes, miota nem mennek a gyarak, a levego is jo, tenyleg kint lehet lenni az erdoben ot per alatt kb. barmelyik pontrol. idosebb embereknek szerintem idealis. emellett Pesthez kepest pl. gyonyoru. :-p

2010.04.30. 12:42:23

Az újságírás problémaérzékeny műfaj, mondta imént tanult kollégám, amikor azon bofögtem, mifaszér’ nincs zöld a képeken. Mert a város tele van azzal is. Lentről nézve, fentről nézve, mindenhonnan. Olyan ez az anyag, mint amikor elmegy a stáb Csernobilba, oszt megmutatja, milyen állat ez a lepusztult hely. De Salgótarján kurvára nem ilyen, mint a képeken.

kétmillió tart el nyolcmilliót (törölt) 2010.04.30. 12:45:22

A fotóktól kiráz a hideg, de a dombormű elnevezés percekig feledtette e nyomasztó érzést.

medve33 2010.04.30. 12:46:18

az nem a főtér a főtér az ahol a JAMK van!!!!!!

Gandalf007 2010.04.30. 12:56:29

Én 4 évig jártam gimibe Salgótarjánba. Az első és utolsó napi benyomásom is az volt, hogy ez a város olyan, mint Csernobil (vagyis Pripjaty). Két szép hely van az egész városban: a könyvtár környéke és a Bólyai gimi előtti rész. Na ezek tényleg szépek. De a többi... piszkos, mocskos, undorító, majd szét esik, kizárt dolog hogy ott tudnék lakni. És sok esetben ez vonatkozik a város menti erdőkre is, tele van szeméttel.

Mikor Sodrócki 2010.04.30. 13:03:13

@Gandalf007: Bolyai , rövid o-val.
Aki kis utcákban akar bolyongani, az menjen Egerbe. Én mindig is szerettem, hogy város formája van Salgótarjánnak.

A legnagyobb baj nem az épületek formájával és a Tesco-s szatyrokkal van, hanem tényleg a fiatalok elvándorlásával, és ezzel párhuzamosan a társasági élet fokozatos leépülésével.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.30. 13:10:10

Ezért kár volt elmenni ilyen messzire, jobban körül kellett volna ott nézni.
Ezért elég lett volna átmenni kőbányára.

Peppone Botazzi 2010.04.30. 13:31:23

A társasági élet tényleg elég gyér. Ha nyílik valami jó hely, vagy megszálljáka rézbőrűek, vagy oda megy az egész város és tömegnyomor. De van egy sajátos hangulata az már egyszer biztos, ha nem ide születek én sem jönnék ide. Igazi bűnös város ami nem kell senkinek.

GiRo 2010.04.30. 13:42:13

A képek alapján nekem nagyon tetszik, habár igaz, hogy én kedvelem a poszt-apokaliptikus hangulatokat.

ekszpert 2010.04.30. 13:43:37

A 70/80-as években kb ezerszer jobb volt ott gyereknek lenni, mint mondjuk Bp-en. A 21. századot sem kezdte lerobbantabban a város, mint Bp. A környzete és a város fekvése kiváló. Hát igen, sok pénz kéne az átpofozásra, de semmi sem lehetelen. A lényeg, hogy St. kurvára nem a lista végén kullog a magyar városok citrom-listáján!

Peppone Botazzi 2010.04.30. 13:47:54

@Erdei Olivér - Pécs: Mondjuk egy Uránváros-Kertváros vonal, egy fasza kis Konzummal és Nevkóval. Kb ilyen a városunk :D Mondjuk egy sörgyár nagyon hiányzik :D:D:D

skaven 2010.04.30. 14:19:54

annyit azert hozzatennek meg hogy pest sokkal piszkosabb, mocskosabb es undoritobb, emellett sokkal tobb epulet van sokkal rosszabb allapotban. minden csak viszonyitas kerdese. :)

Somaka 2010.04.30. 14:23:22

Na, jó Andris, kösz hogy legalább lett egy cikk Tarjánról, de ahogy tálalod az egy rakás szar!Űrváros a ...

Az a baj h nincs munkahely, aki teheti ezért lelécel. Nincs fizetőképes kereslet ezért megy minden tönkre. De korántsem egy betondzsungel. A város bármely pontjáról erdőket látok. Zöldet, fákat, virágokat. Még 15 évvel ezelőtt is mást láttál volna (amikor Bolyis voltam rövid o-val) mint puszta falakat -na persze ha kinyitod a szemed. Délutánonként mindenki a Józsi előtt ült a kacskaringós fa ülőkén, nyalták a fagyit a gyerekek, a gimisek elszívtak egy cigit, az idősek beszélgettek, volt egy csomó görkoris, deszkás. Esténként tele volt minden kocsma, söröző, presszó. Zajlott az élet. Még régebben meg pláne. Gyerekként megmutattam volna neked a Kővár éttermet ahol igazi retro mignont lehetett kapni, és kivittelek volna a Dolinkába -Tarján Városligetébe, ami a maga pompájában várta még az embereket a hajóhintával (máshol azóta sem láttam olyat), padokkal, rendezvényekkel, vattacukorral....

Ha lenne normális munkahely számunkra azonnal visszaköltöznénk, már a gyerekek miatt is. Sokkal emberléptékűbb, élhetőbb, kedvesebb város mint Pest. Nekem legalábbis mindig a szívem csücske marad.

Kicknick 2010.04.30. 14:31:29

@Somaka: na mennyi földim van itt :)
A téma mellé meg egy gondolat...Én 18éves koromig laktam ott, akkoriban fel sem tűnt hogy mennyire jó...viszont meló az tényleg nincs.
Ettől függetlenül azért imádom. Csak én nem tudnék ilyen szépeket írni ezekről az épületekről.
A Dolinka meg szépen el lett hanyagolva. Pedig isteni szalonnázások voltak ott...

Pozse 2010.04.30. 14:38:38

Én nem tudom, itt születtem, jártam Fehérvárra, munkát mégis itt találtam, és azóta is itt vagyok. Nekem tetszik, nem cserélném le.
Tessék megnézni a Kálváriáról a kilátást!
Eddig, akiket el tudtunk csalni ide, mindenki pozitívan csalódott a városban. Ilyen rossz híre lenne?

ekszpert 2010.04.30. 14:57:31

Gyereknek sokkal jobb ott, mint pesten. Ez tuti. 20-30 éve nagyon jók voltak az általános iskolák is, gimnáziumok is. Most nem tudom mi lehet a helyzet. Félő, hogy a sok cigány miatt gond lehet.

ferikefleto 2010.04.30. 14:58:58

Kedves szerző!

Ilyen felkészületlenül még turistaként sem indulok el, cikket meg főleg nem írok. Salgótarjáni származásúként, közel 45 ezer polgártársammal együtt viszont egyenesen sértőnek tartom, hogy szülővárosomról ennyi badarságot írnak le a legolvasottabb honlapon, ha már egyszer írnak róla. Az általad főtérként definiált tér sosem volt az, igaz az egyik legjobb modern együttes Magyarországon, a fotóid alapján a Főteret is megtaláltad, csak nem hitted el, hogy a város központjában, a legnagyobb placc lehet az a Karancs Hotellel és a József Attila műv. házzal. Pedig az. A kommenyizmusra Salgótarján egyébként már régen bányász és iparos település volt, olyannyira, hogy a Monarchia legnagyobb üzemei között tartották számon a Salgótarján-Rimamurány Vasmű Rt-t, együtt például a Skodával. A Monarchia szerintem előbb volt, mint a kommunizmus. Érdemes lett volna elsétálnod az Acélgyári útra, ahol, igaz kicsit lepukkant formában a késői szecesszió időszakának egyik legszebb lakótelepét építették fel Kós Károly stílusában, igaz nem az ő tervei alapján. Az már csak mellékes, hogy a Karancs dombjai nem veszik körül Salgótarjánt, a Karancs ugyanis egy hegység a várostól észak-nyugatra, a dombok pedig részben a Medves-vidék vulkánja, részben pedig a Cserhát északi nyúlványai. Persze vannak szerkezetileg a Karancshoz sorolható hegyek is a város körül.

Ennél nagyobb elhivatottság kell még a szakmai újságíráshoz is. Én egyébként szeretem ezt a várost, a maga modern esztétikájával és csodálatos környezetével együtt. Az olvasóknak pedig ajánlom, egy jó kis Salgó-Somoskő túrával egybekötve. Csak előtte tájékozottabb szerzőktől tájékozódjanak.

The Welsh 2010.04.30. 15:00:35

Hajrá Gyarmat, csak ennyit szeretnék hozzáfűzni:)

@Reding Itell: sok minden miatt volt a bögyükben a kommunistáknak Gyarmat.

jönnekapomogácsok 2010.04.30. 15:15:45

@Somaka: milyen jó is volt itt felnőni abban a korban! Stécé meccsre járni nagyapámmal, szánkózni Eresztvényben!
Én sem élek már Tarjánban, de sokszor visszajárok. Szomorú látni a leépülést.

Kár, hogy nincs a fotók között legalább egy a Kálváriáról készítve, az a kedvenc helyem.

ferikefleto 2010.04.30. 15:45:07

Én Salgót szeretem. Busszal, vagy kocsival Salgóbányáig, föl a várba, le Eresztvény felé, de a hátsó úton, a kőfolyásnál, végig a hatalmas bükkfák és fenyvesek között, át a Petőfi sétányon egészen Somoskőig. Egy szép délelőtt alatt abszolválható a távolság és ez tényleg Magyarország legszebb helye, két középkori várral, gyönyörű erdőkkel... Még a dunántúli kedvesem is a legjobbak közé sorolja. Ha otthon vagyunk és olyan az idő, mindíg útba ejtjük ezt a részt. Igaz néha Medves-fennsíkkal, néha a Karanccsal fűszerezve.

LepkePillangó 2010.04.30. 15:52:30

Kár, hogy az acél gyár felé vezető út elején álló katolikus templomot kihagytátok. Mária oltár mögötti falfestés: szentháromság domb, micisapkás, kohókötényes szőke kisfiú, kezében talán kalapács, dombok mögött nagy ipari épület hosszú kéményei pöfögik a füstöt.

ferikefleto 2010.04.30. 15:54:04

Viszont maga az acélgyári templom egy érdekes épület. Pontosan kapcsolódik az Acélgyári út szerintem kiváló épületegyütteséhez, kár, hogy az most a kisebbség szállásterülete.

economico 2010.04.30. 16:12:21

A képtárban az első 30 kép 2 darab különböző épület különböző szögekből, ami a valóságban egy 100 méter sugarú körben helyezkedik el. Ez nem az egész város. Pestet sem nevezzük Lánchíd-városnak, vagy Petőfi utca 13-városnak.

Fairlanehun 2010.04.30. 16:16:35

@Reding Itell:
A Művház melletti szobor már 20-25 éve i hasonló állapotban volt, mint manapság.
Sokáig az a fémajtó a hátán le volt zárva.
Ezt onnan tudom, hogy gyerekként szerettünk volna nagyon is bejutni, mert hát nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mi is van odabent.
Később sikerült bejutni, ahol a betonbelsőben néhány furcsa elektromos eszköz látszódott (lámpák lehettek, amíg össze nem törték) és a lyukakba pedig színes üvegek darabjai látszódtak.

Sokáig nem értettem, hogy miért is alakították ki ezeket a dolgokat.
Arra tudtam csak gondolni, hogy ezzel a szoborral szemben a Kálvárián állt egy hatalmas vas szobor, ami egy munkás embert formált.

Esténként (vagy jeles alkalmakkor?) megvilágíthatták ezt a szobrot (Vas Jancsinak hívtuk) a Művház mellől színes fénnyel, de ez csak feltételezés.

Remélem valaki ismeri ennek a szobornak a történetét és alátámasztja az elgondolásom. ;)

jönnekapomogácsok 2010.04.30. 16:29:11

@Fairlanehun: szerintem a megvilágítás csak "városi legenda" :)
Mi Pléh Öcsinek hívtuk, eredeti nevén partizánemlékmű. Jelenleg is látható a baglyasaljai szoborparkban.

valasz a KE-nek 2010.04.30. 16:33:23

@Fairlanehun: Sajnos az elgondolásod nem tudom alátámasztani. :)
A Józsi mögötti dombon lévő szobor a jóisten tudja mit akar ábrázolni, de hogy nem a Kálvárián valaha lévő partizánszobrot (népi nevén Vas Jancsit) világították meg onnan, az tuti. A szobor belsejében valaha lámpák égtek és esténként kívülről a "művész" szándéka szerint valamit mutathatott.

gregsmith 2010.04.30. 16:57:22

Nekem rokonaim laknak Salgótarjánban, gyerekkoromban sokat voltunk ott, mostanában is ellátogatunk évi egyszer. A város maga nem a szívem csücske, lássuk be Péccsel, Szegeddel nem vetekedhet. De! A környék tényleg mindent felülmúl, és bár már tényleg nincs Dolinka (ott régen volt egy medve is asszem...) de a Salgó ill. Somoskői vár felkeresését vagy az egésznapos Karancs túrát mindenkinek ajánlom, mesés program.
A szoborra is emlékszem, Pléh Öcsi néven futott és én is azt hallottam h. a baglyasaljai szoborparkban látható-

valasz a KE-nek 2010.04.30. 17:02:23

Bizony-bizony, a Dolinkában még medve is volt. A szovjet testvérváros, Kemerovo ajándéka. :)

Zool2107 2010.04.30. 17:24:23

Vazze nem igaz hogy nem vágjátok, hogy a józsi mögötti betonizé szobor az a város felülnézetből :)

Zool2107 2010.04.30. 17:29:04

Nsztek egy kép a Kálváriáról (nem én csináltam):
indafoto.hu/toma/image/7107161-e7924b05/details/xl

2010.04.30. 20:41:50

@Zool2107: Király vagy, megelőztél. Nem tudják, vazz. Hát tarjániak az ilyenek? Mondom, mit tudok még: St. 1922 óta város, az 50. évfordulóra készítette Varga Imre. Akié egyébként a Radnóti is. Az ott van még? Bónuszkérdés: mi volt régen Radnóti mögött, a Józsiban? Hát még régebben? És annál is régebben?

Szaturnusz a 2010.04.30. 21:59:21

Valahogy ez mindig kimarad tarjánból:
www.tothgeza.hu/Fotok/Salgovar.JPG

medvegyu.organic.hu/2004_Majalis/01/slides/File0044.jpg

www.tothgeza.hu/Fotok/Somosko.jpg

Hogy ne mindig a panel és a piszok jusson eszükbe az embereknek.

valasz a KE-nek 2010.04.30. 22:00:23

@Zool2107: Vazze, szerintem 100 emberből 101 nem találná ki, hogy mit akar ábrázolni a "műalkotás". :((

Zotya_st 2010.04.30. 23:08:43

Tudjátok, ezt a várost lehet szeretni... Azért amilyen. Úgy, ahogy van. Miért, a múltjáért, a jelenéért és a jövőjéért így együtt. Ocsmány? Beton? Észak.Korea?

Salgótarján

Így, egyszerűen. Nekem a szülővárosom, és tudnék mit mesélni róla...

Először is: Köszönöm a cikket.
Másodszor meg: A szülővárosát nem választja az ember. Az viszont már csak a város szülöttjén múlik, hogy az értékeit felismeri-e.

Salgótarjánnak vannak értékei, ez tagadhatatlan.

Zotya_st 2010.04.30. 23:15:14

az előző kommentem eltűnt

don101 2010.04.30. 23:57:16

Gyöngyösi létemre dolgoztam egy pár éve Salgótarjában.A kórházat csináltuk(Szt Lázár).Nekem nagyon tetszett a város!Lehet hogy le van pusztulva(mi nincs ebben az országban),de nekem akkor is bejött.Emlékszem a kórháztól nem messze volt egy étterem,oda jártunk kajálni,csillagos 5ös volt ott minden.Kiszolgálás,kaja,árak.Szivesen visszamennék oda,jól éreztem magam ott!!

galagonya 2010.05.01. 07:13:10

Ez egy tipikus blikkes hangú írás. Beakarom mutatni, hogy Salgótarján egy betondzsungel, ezért csak olyan képet készítek, ami ezt bizonyítja. Legjobb példa rá, a templom alatti beton támfal képe, valamiért lemaradt a felújított 25-ös losonci gyalogezred emléktáblája, talán mert megtörte volna a betondzsungelt.
Tarján valóban betondzsungel, de egy olyan betondzsungel, amit öt lépésről erdők vesznek körül. Talán ezért nem ment fel az író a Kálváriára, és nem fordította az objektívet felé a Főtéren, mert akkor esetleg látta volna a kiszínezett tízemeleteseket is, és ez már nem fért volna bele a szürke betonba.

Ez itt mind Salgótarján
blog.tarjanikepek.hu/?page_id=1197

és ez az igazi Salgótarján, csak nézelődj bátran:
blog.tarjanikepek.hu

vagy ülj fel Pesten a buszra ami óránként jön, és nézd meg saját szemeddel, hogy milyen ez a nógrádi völgyváros.

ferikefleto 2010.05.01. 15:51:10

Tarján jó hely lenne, ha az elmúlt húsz évben nem szarták volna le magasról azt, hogy itt is emberek élnek. Már régen ki kellett volna találni valami funkciót a városnak, ami közel esik a szlovák határhoz (természetes régiós központ lehet) és nincs messze a fővárostól sem. Persze a 21-es út építése pont ugyanolyan komcsi ígéret, mint a négyes metró, sosem valósul meg. Volt a városnak 12 évig olyan polgármestere, aki azt hitte, hogy a Mcdonald's miatt kerül fel Tarján a gasztronómiai térképre. Persze, valamit kellett mondani a szerencsétlen ittmaradóknak. A képviselő meg magának épített 1000(!) négyzetméteresnél is nagyobb házat, nyilván nem a köz pénzéből. Így könnyű... A település meg lerohadt áldásos tevékenységük következtében. A jelenlegi polgármesternek vissza kéne csábítania a nagyrészt elmenekült értelmiséget és a romokon kellene építkeznie. Nem könnyű feladat.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.01. 16:54:09

Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy tetszőleges építészeti stílus úgy 30-60 éves korában válik a leginkább gyűlöltté. Az ötvenes években Európa-szerte szétbarmolták a szecessziós házakat, hogy az milyen giccs. Aztán jól megbánták. Most a szockorszak házai vannak itthon soron - politikai alapon is illik őket utálni. Pedig nem olyan rosszak ezek a házak. Fel kellene újítani őket, áthozni őket a 21. századba, és nem lerombolni az egész korszakot.

James Etifer 2010.05.10. 07:40:29

Tipikus amatőr cikk.
Ilyen fotókat, ilyen írásokat bármilyen városról, településről lehet készíteni. Kiragad egy-két képet aztán azt elkezdi fikázni.
A városnak szebb részei is vannak, de a cikk szerzője illetve fotósa ezeket nem vette észre. A fotók alá inkább azt kell írni, hogy Steve Wonder.
Tipikus ballib paraszt.

PETER1984 2017.03.06. 18:40:12

"A legizgalmasabb a központi elem, a művelődési ház volt. Az óriási, lekerekített sarkú löncshúskonzervekre emlékeztető formákat hullámos kerámia burkolta. Sárgás színén nyomot hagytak a mélyűr zord körülményei. A burkolatnak nem tettek rosszat a lepattantság finom nyomai, még a becsapódó aszteroidatörmelék által kiütött kerámiaelemek helyei is illettek a képbe,,
EZ ÍGY NEM JÓ ! A MŰVHÁZHOZ SEMMI KÖZE ENNEK AZ ÉPÜLETNEK, HELYESEN EZ A NÓGRÁDI SÁNDOR MÚZEUM ÉPÜLETE ! ÉPP EZÉRT HÍVJÁK MÚZEUM TÉRNEK IS EZT A HELYET.

televanatököm 2019.05.12. 15:19:40

Micsoda baromság! Betonrengeteg???? Amióta itt lakom, azóta látok magam körül ZÖLDET! Salgótarjánban akárhol is állsz, 200 méteren belül mindenhol ERDŐ van! Csodálatos a levegő, körülvesz a természet! Előtte egy agyonajnározott városban laktam, amire mindenki azt mondja, milyen szép, na az volt csak egy igazi betonrengeteg! Utáltam, mint a szart!
süti beállítások módosítása