Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Hogyan kergette őrületbe az Indexet a cigány festőnő?

2011.04.26. 10:21 Földes András

2011 húsvétja nem csak az új alkotmány miatt különleges, hanem mert ezen a napon zárult le az Index történetének leghosszabb projektje. Omarával, a világhírű cigány festőnővel 2010 március 18-án kezdtünk forgatni, és több mint egy év kellett, míg a kedves nézők elé kerülhetett az anyag.
 
A munkálatok során elhullott három vágó, két videós szerkesztő és két indexes szerkesztő. A 13 hónap alatt többször is biztosnak látszott, hogy a videó sosem készül el, mindörökre megvágatlanul, félig megvágva, vagy már majdnem kész állapotban porosodik majd egy elátkozott hard drive elfeledett folderében.
 
Üvegszem, mint ajánlólevél
 
Pedig Omara személyisége és festészete a kezdetektől olyan témának tűnt, amiért a világsajtó újságírói is törnék magukat. A hatvan körüli cigányasszony élettörténete egyszerre regényes kelet-európai történet, romantikus cigánysors vagy akár a tehetség elpusztíthatatlanságának parabolája, ki mire szeretné hangszerelni a maga anyagát.
 
Omara a vidéki cigányok életét élte évtizedekig: az iskolázatlan nő takarítónőként kereste kenyerét (bár elmondása, és a nekünk mutatott fotók alapján úgy nézett ki huszonéves korában, mint Sophia Loren, és magánmitológiája - mármint Omara magánmitológiája - szerint mellmodellnek is felkértek, de nem vállalta el.)
 
Élete, leszámítva, hogy egy szőke magyar férfihez ment hozzá, átlagos volt: keveset keresett, gyerekét kiközösítették az iskolában, időről időre új helyre költöztek, férje elhagyta. A változást negyven éves korában egy pusztító erejű migrén okozta: hogy az orvos érkezéséig elterelje a figyelmét, rajzolni kezdett. Fejfájása elmúlt, de a rajzolást, festést azóta sem hagyta abba. A képzőművészetnek élt, mondanánk mi, firkálgatok reggel-este, mondja ő, aki kiállítások tömegén vesz részt, cigány galériát alapít, és karrierje anélkül lépett nemzetközi szintre, hogy ez rajta a legkisebb nyomot hagyta volna. Pályája csúcsa az volt, amikor a velencei biennále roma pavilonjában is meghívták, illetve amikor ezen esemény alkalmából kivette és megmutatta üvegszemét Soros Györgynek.
 
 
E pillanatról jelen sorok szerzője is beszámolt, és erre Omara évekkel később is emlékezett. Kálváriánk akár azzal is indulhatott volna, amikor a tavalyi kiállításmegnyitón bemutatkozva Omara rögtön ezt a cikket kezdte emlegetni. De a megpróbáltatások csak később kezdődtek, ugyanis kiderült: a festőnő direkt örült, hogy akadt egy újságíró, aki nem ájtatos hangon rebegett a roma művészetről, hanem leírta, amit látott.
 
Nem megyünk baszni
 
A megpróbáltatások akkor kezdődtek, amikor beleegyezett, hogy filmet csináljunk róla. Horváth Balázs szerkesztő-operatőrrel könnyed, háromórás forgatást terveztünk Omara vidéki házikójában.
 
Az élet azonban nem ilyen egyszerű. Omaráról az első pillanatban kiderült, hogy hozzá képest Fábry Sándor mogorva, szótlan székelyember. A festőnő délelőtt tíztől este hatig ontotta a sztorikat, kirángatott minket a kertbe, hogy megnézzük, a mindig elszáradó növényei helyett teletűzdelte birtokát örökké szép művirággal. Beviharzott a házba, hogy megmutassa: a szoba közepére lukat ásatott, kicsempézte, így lett saját medencéje.
 
Egyik pillanatban kedvenc zenésze, Engelbert Humperdinck számait bömböltette, de még mielőtt kideríthettük volna, ki a mézes hangú világsztár, már jósolt a tenyeremből (Félénk vagyok, vállalnom kellene önmagam, állítólag). Majd azzal a lendülettel átrángatott a másik szobába, hogy megnézzük a több órányi felvételt, amin a Budapest tévében, jóslás címén teszi a gyanútlan nézőkkel ugyanazt, amit velünk.
 
Hiába próbáltuk a művészetre terelni a szót. Igazából hiába próbáltuk terelni a szót. A sztorik csak ömlöttek elénk, és nyilvánvaló volt, hogy Omaránál nincs határ élet és művészet közt.
 
Végül már az sem vigasztalt minket, hogy tudtuk, minden pillanatban újabb, lehengerlően vicces, vagy meghökkentő mondatokkal gazdagodik a filmünk. Ahogy a videón, 9:20-nál látható, késő délután már nyüszítettünk, hogy elszabaduljunk. Hiába. „Baszni mentek?!” – kérdezett vissza Omara, és tombolt a történetek forgószele estig. A végén még el kellett vinnünk egy disznóvágásra, de amint kiszállt a kocsiból, csikorgó gumikkal menekültünk, épp hogy be tudott még dobni nekünk másfél kiló friss disznótorost. Megmenekültünk, gondoltuk, pedig innen még 13 hónapig lebegett körülöttünk Omara szelleme.
 
Mindenki menekül
 
Először a szerkesztő-operatőr hagyta abba a munkát, különböző de egyaránt homályos indokokkal, és a játékfilmnyi nyersanyag egy megszakadt leválogatási folyamat elején pihent egy vincseszteren. Egy alkalommal sarokba szorítottam, amire zavartan elismerte, képtelen foglalkozni az anyaggal, ő ezt már nem vágja meg. Csak magyarázatot nem adott, riadt tekintettel menekült vissza a szobájába.
 
Később egy szerkesztő vette kezébe a dolgokat, de hónapok után nyilvánvaló volt, hogy nem sikerült új vágót találnia a feladatra. Így utólag már az sem biztos, hogy megpróbálta. Az eseménytelen napok sorát csak Omara telefonhívásai törték meg, heti négy alkalommal.
 
2010 vége felé egy másik szerkesztő is a prioritási lista elejére, vagy legalábbis az első harmadba sorolta Omarát, de aztán valahogy sosem akart négyszemközt maradni velem, hogy megbeszéljük a munkát. Sőt, amikor decemberben felvetettem, hogy ha így áll a dolog, én magam tanulok meg vágni, több videós kolléga veregetett vállon, hogy bizony, a vágás elsajátítása fontos dolog a riporterek számára is.
 
Az előzményeket nem ismerem, minden bizonnyal különleges csillagkonstelláció állhat a háttérben, mindenesetre egy télvégi napon arról értesültem, hogy egyik tehetséges vágónk dolgozik az anyagon. Megkapó sorozatfilmet tárt elénk, ami izgalmas volt, pörgős, jól szerkesztett, csak éppen négy részből állt. És ha valamit még a 10 percnél hosszabb filmeknél is nehezebben bírnak a kedves nézők, az a sorozat. A vágó azonban hajthatatlan volt: vagy négy részen keresztül ömlenek Omara sztorijai, vagy kiszáll.
 
Újabb eseménytelen hónapok következtek, míg egy másik vágó nyitotta meg az Omara-fájlokat. Olajozottan haladt a munka, az utolsó simítások voltak hátra, éppen egy ártatlan jelenet cseréjét indítványoztam, amikor a buddhista nyugodalmú vágó lecsapta az egeret, és kiviharzott a szobából. Ő nem foglalkozik ezzel többet, kiabálta. Bár reménytelenül racionális ember vagyok, ekkor már biztos voltam benne, hogy átok ül a filmen.
 
Az elkészült videó további két hónapig várakozott a rendszerben, mert két szerkesztő is bedobta a törülközőt. Egyikük Omara nevetése miatt volt képtelen eljutni a film végéig, másikukat az első perc szóvihara csapta a földhöz. Miközben a videóban több poén, gondolat és érzés volt, mint négy másik videónkban, összesen. Talán ez volt a baj?
 

Omara telefonjai elmaradtak, elolvadt a hó, rügyezni kezdtek a fák, Schmitt Pál aláírta az alkotmányt, én pedig a húsvéti címlapon váratlanul megpillantottam Omarát. Véletlen, hogy a bankom éppen ezen a napon küldött levelet, amiben örömmel értesít: „baleseti halál esetére szóló biztosítással” ajándékoz meg, ingyen? Nem akarom tudni a választ, hallgassunk meg egy Engelbert Humperdinck-számot. 

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr202854240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molinaseca 2011.04.26. 11:04:41

fiúk, kár volt, ámbár tehetséges, csak ne nevessen.

karlinnyó 2011.04.26. 11:09:05

egy idióta cigány önjelölt művész szélhámos aki a budapest tv-n 400ft/perc áron csalja ki a nála is idiótábbak pénzét. nagyon szórakoztató, gratulálok.

Molinaseca 2011.04.26. 11:20:08

és akik kimúltak időközben, miért nem szerepelnek a végén a stáblistában :DDD?

Martian (törölt) 2011.04.26. 11:32:28

Nem az a lényeg, hogy cigány, hanem hogy mániás. :)

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2011.04.26. 11:41:16

Valaki hozzáértő egyszer elmagyarázhatná az ólvasóknak, hogy miért nem lehet a videókat feltölteni egy arra alkalmas videomegosztóra? Úgy képzellek el benneteket, hozzáértő indexes szerkesztőket, mint akik faküllős abroncsos szekérkerekeket szereltek nyárigumi gyanánt szépséges autóitokra.

nemsissi 2011.04.26. 11:52:40

Abban a társasházban is élt / alkotott, ahol most lakom, és az egyik lakás fürdőszobájának az ajtaján van tőle egy jó nagy festménye is az egyik lakónak.

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2011.04.26. 11:57:40

Bocs az "Ó"-ért. Kicsit beremegett az idegtől a kezem.

saunier 2011.04.26. 12:00:46

kérem a négyrészes sorozatot!!!

surayana 2011.04.26. 12:37:09

Oláh Mara egy egyéniség. Nem hasonlít a masírozó agyatlanokra és nem hasonlít az alllkotmányt tapsoló párttagokra sem. Nem sipítozik ballibként, csak él. Alkot, beszél - szövegel, véleménye van. Ezért nem szeretik sokan. Két képem van tőle, kétszer találkoztam vele. Egyszer három órát bírtam, egyszer másfelet. Visszaemlékezve megérte. Egyéniség. Csókoltatom.

Darkcomet 2011.04.26. 12:46:07

@saunier: Csatlakozom. Simán megérne ez a sztori négy epizódot.

Atisz 2011.04.26. 12:53:25

Karakteres egy egyéniség, meg kell hagyni... na de hogy Fábry-t "ledumálta"? Ne már.

Fábry lexikális tudása eszméletlen, ez az asszony pedig a műveletlenségével büntet. A túlzásokba esésnek is vannak határai.

Atisz 2011.04.26. 12:55:17

Az álliberálisoknak pedig üzenem: a néni rasszista megjegyzésétől ezúttal tekintsenek el.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.04.26. 13:04:18

Yo meen, ha tényleg képes lereppelni snoop díjódáblüdzsít, akkor nagy riszpekt!

Allisca 2011.04.26. 13:22:36

Kérem mind a 4 részt! Respect minden szerkesztőnek és vágónak.

eastern 2011.04.26. 13:48:16

Tényleg nagy teljesítmény percenként 400 forinttal lehúzni a hiszékeny embereket. Nosza, legyen ez a követendő példa!

Liller 2011.04.26. 13:53:50

Én is imádom!és várom a sorozat-verziót is!mondjuk azt meg tudom érteni,h ilyen nevetés mellett senkinek sem volt kedve megvágni...:)

장현승 사랑해요 2011.04.26. 13:54:08

asszem 10 epizódot is végignéznék omarával, de a fent említett négyet mindenképp.
jó, a nevetése tényleg rossz frekvenciát talál el néha, de ezzel együtt rajongója lettem.

2-3 éve láttam először képeit, alig lehetett elrángatni előlük, örülök, hogy elkészült róla ez a videó. :)

rezsöatya 2011.04.26. 13:54:22

Omara egy egyéniség! És jók a képei!
Élmény volt végignézni a videót.
Igen, többen kérjük mind a négy részt!!!

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2011.04.26. 14:47:49

Imádom, személyesen ismerem, én is csak egy órát bírtam...Nagy arc az biztos...

vegabluuz 2011.04.26. 15:06:52

Hát, ezen halálra röhögtem magam, kösz!

Pong 2011.04.26. 16:28:20

Nagyon kenyér a gázsi.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2011.04.26. 16:58:17

Érdemes volt ennyit várni, nekem is jöhetne a 4 rész.
Azonban kellő abberáció kell nem pusztán a végig nézéshez, de az élvezetéhez is.

A férjem megkért, hogy vegyek fülhallgatót kb a 2. percnél.

disznósajtós 2011.04.26. 17:56:47

Én is bírom, de sajnálom hogy mostanság inkább csak jóslással és nem festészettel keresi a kenyerét!

sure 2011.04.26. 20:27:02

Szívesen megnézném mind a négy részt:)

gergoke 2011.04.27. 00:07:57

Én is szívesen látnám a 4 részesre vágott sorozatot is!

trmno 2011.04.28. 20:53:04

Így van, kell a sorozat!

Zsákai Zoltán 2015.05.28. 00:45:55

Én ismertem születésem óta.Anyám barátnője volt.Tényleg akkor is kitünt.
süti beállítások módosítása