Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Hogyan adjunk el festményt milliárdosnak?

2010.09.09. 00:17 Földes András

A festményeladásnak két fontos eleme van: elsősorban egy anya kell hozzá, másodsorban pedig nem szabad nyomni a szöveget, mint a felpörgött Snoop Doggnak. A tanácsok elsőre meglepőek, de a legbelsőbb körökből kaptam őket, ezért úgy bocsátom a nyilvánosság elé, mintha Soros György súgta volna, hogy most jamaikai államkötvényekbe kell fekteni. (Nem mondott ilyet!)

Az információkhoz ACB galéria az Üveghegyen innen című kiállításának szűk körű megnyitóján jutottam. A kiállítás állítólag szürreális és abszurd, de ezt nem tudom megerősíteni, mert munkahelyi elfoglaltságok miatt a megnyitót lekéstem, csakúgy mint az azt követő beszélgetést a festészet kilátásairól. Akkor értem a kapuhoz, amikor éppen zártak, és a társaság átvonult a közeli műtárgyraktárba.

A nagy polgári lakásban hamarosan kiderült, hogy a társaság fele milliárdos, a másik fele pedig művész. Mivel egyik csoporthoz sem tartoztam, ugyanakkor realistaként tudtam, mire vannak esélyeim, megpróbáltam kideríteni: mi a legjobb módszer arra, hogy képet adjak el a barátságosan italozgató pénzembereknek.

Király Gábor festő azzal jött, hogy először ki kell találnom, mit festek, de ezt a művésztől méltatlan, földhöz ragadt megközelítést elvetettem. Nekem teljesen mindegy, mi van a képen, festeni amúgy sem tudok, és ezzel elég majd akkor bajlódnom, ha már megkaptam a megrendelést.

A helyszínen egy zöld, plüssel borított koponya szobrával képviselt Karácsonyi László képzőművész is az alkotás fontosságát emlegette. Mindketten hangsúlyozták, hogy nem az a fontos, hogy mások mit mondanak, hanem hogy nekem bejöjjön a mű. Megadtam magam a korszerű marketingtechnológiáknak ellentmondó megközelítésnek, és azt feszegettem, milyen műalkotást érdemes előállítani a gyors sikerhez. Király Gábor szerint a legjobb módszer, ha a friss munkát megmutatom anyukámnak, ha neki tetszik, akkor beindíthatom az eladási folyamatot.

Haladóbb vonalat képviselt Batykó Róbert, aki szerint ha nincs kézügyességem, legyek konceptualista művész, mert az most nagyon megy. Ott úgyis az a legfontosabb, hogy legyen egy jó kurátorom, aki megalkotja a hangzatos ideológiát, nekem pedig csak mögé kell raknom valami látható dolgot. Batykó szerint a konceptuális művészet előnye, hogy az elvontság okán lehet nyavalyogni, hogy mennyire a periférián vagyunk, miközben manapság ösztöndíjak, residency programok és kiállítások tömegével ajnározzák az irányzat képviselőit. Mivel a konceptuális művészekről könnyű írni, ezért az összes jelentős szaklap is velük foglalkozik manapság. A kurátor pedig menedzserként viszi az ügyeimet, smúzol a pénzemberekkel.

Amennyiben viszont mégis festeni szeretnék, azt javasolta, hogy legyen a képeimen valamilyen titokzatosság, ami megfogja, elvarázsolja, résztvevővé teszi a nézőt. Tetszett ez a megközelítés.

Az eladási stratégiákról Király Gábor adott még tanácsot, mielőtt eloldalgott volna a közegben látványosan off topic személyemtől. Nem szabad sokat beszélni. Az ember annyit mond a milliárdosnak, hogy "én ilyen figurális/nonfiguratív vásznakat készítek nyomorgókról/nőkről/objektekről, de mindezt személyesen kell látni". Aki sokat beszél, jól csavarja a szót, az viszont gyanússá válik, ez a módszer kerülendő.

11 komment

Címkék: kortárs képzőművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr812281838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TV2 · http://divatkreator.blog.hu 2010.09.10. 22:54:31

Hát ebből nem sokat értek, főleg azt nem, hogy lehet képet eladni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.09.11. 00:19:14

ja, és van egy eredeti Batykóm az ágy felett.. akkor most milliárdos vagyok? :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.11. 08:39:17

@TV2: mit nem értesz, komoly hangon kell pár szóval szűkre szabottan, zárkózottan közölni a miliárdossal felfingottan nem ránézve hanem el a messzeségbe tudva hogy úgyis minden hijúság, érted vanity, de azér a zsetont jó elrakni,csak kínos kimutatni

jacobsson 2010.09.12. 22:14:59

Erre a címre sokan rákattintanak....
de az írásnak semmi köze nincs a címhez...

Ez egy "ügyes" REKLÁM...
a cikkíró barátja a galériásnak ( netán valamelyik művésznek, de inkább az előző változat a valószínűbb ) vagy pénzt esetleg képet kap cserébe a hirdetésért ...

Földes András 2010.09.13. 13:32:18

@jacobsson: majdnem jo a feltetelezes. annyi kulonbseggel, h valojaban minden egyes uj komment utan kapok egy nagyobb osszeget. a penzt termeszetesen sekelben utalja egy "nemzetkozi" szervezet, ebbol gaztarozokat epitek az oroszoknak, na es ebbol elunk itt remekul. mindennek pedig ez a blog a kulcsa. mivel eppen a kedves olvaso kommentjenek arabol vasaroltunk ma egy haznyi titanotvozet tartalyt, ugy tisztesseges, ha felfedem a kartyainkat.

iparterves 2010.09.14. 09:51:20

@Földes András: Ugyan már, ne is mondja.
Nem kell azt magának pénzben kapni, a befolyás, a publikálás itt, az artmagazinban, az sokat megér ám. És előbb vagy utóbb a hálás művészek is egy-egy alkotással kifejezik nagyrabecsülésüket. Ez régi jó szokás, mint a paraszolvencia.
Ha kisebb garral írta volna, amit írt - talán még hihetnénk is magának. Így - nem.

hunnihurri 2010.09.14. 14:56:16

Ínkááb lesütöm a szemem az ilyen Király Gáboroktól és szégyelem magam.
Mióta szól a művészet pénzről.
tematikával való gazsulálásról
médiáról, karierről.
Szánalmas suhancok , lusták, nagymami kedvencei , valóban sem festeni sen rajzolni nem tudók.
A művészet az egy szent dolog az élet értelméről szól az egy külgetés beteljesíttése.
Itt már nem a művészetről beszélnek, a sikerről és a szánalmas személyek karrierjéről amit a művészettel akarnak elérni.
A miliárdosok , csak a művekkel való kérkedés miatt adnak pénzt.
A művészetnek nevezett kacat termék csak a kanapé díszként működik , szerelemeskedések helyszíneinek környezeti eleme.
Egy leajasodott prostituálódó szakmáról van szó.Szégyen ,hogy a művészek nevébemn ilyen csirke fogó művész zsebesek nyilatkoznak.

iparterves 2010.09.17. 13:52:31

@hunnihurri: Na, na, na, na.
Azért, mert pénzért adja a művét, még lehet művész.
Aki nem adja el a művét, nem feltétlenül művész.
Aki művész, talán abból akarna megélni, amihez ért és amit csinál.
Az eladáshoz is érteni kell.
Ebben segít nekünk Földes úr is.

gambri 2011.07.21. 14:57:01

Kedves Földes András, szomorúnak tartom hogy hazugságokat és valótlanságokat ír, így próbálva érdekessé és figyelemfelkeltővé tenni cikkét. A leírt és Nekem titulált mondatok nagyon szórakoztatóak,rendkívüli írói fantáziára vallanak. Szomorú azonban hogy ezekkel a mondatokkal mást sért, becsületességét és tisztességét, szakmai alázatát kérdőjelezi meg mások számára. Kérem ha legközelebb ír, próbáljon meg azokból a mondatokból cikket faragni amik el is hangzottak. Üdvözlettel: Király Gábor
süti beállítások módosítása