Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Majdnem elkapták a gyilkost a magyar építészek

2010.11.17. 13:38 Földes András

Kezdetben nyilvánvaló volt, hogy a makettpárbaj a furcsa feladat, az új parlamentépület tervezése miatt lesz emlékezetes. Ezzel szemben végül a legizgalmasabb felismerés az volt, hogy a szakmai közönség is képtelen a racionális döntésre, ha cuki gyerek vagy a nagy színes virágok kerülnek a látóterébe.

A Műcsarnokban rendezett összecsapáson Kis Péternek (állatkerti épületek) és Zoboki Gábornak (Művészetek Palotája) a helyszínen kihirdetett feladatra kellett másfél óra alatt makettet építeni. Az eseményben volt kraft, amit jelzett a jelentős számú közönség, és hogy a két építész is a lelkesültség és a stressz különböző fokozatai közt töltötte az estét. De az is egyértelmű volt, hogy először rendeznek ilyet az országban. Maga a szervezés sem volt germános: jó kivetítőkkel és több alapanyaggal nőtt volna az élvezeti érték.  

 

De az építészek sem tudták felvenni a játék ritmusát. A két sztár olyan akkurátusan kezdett a munkához, mintha a Magyar Közlönyből olvasták volna fel nekik a feladatot: építsenek kisebb és praktikusabb Parlamentet.

Hozzáállásuk jelezte ugyan, hogy komolyan veszik a feladatot, de pallérozott tervek helyett a versenyben inkább gyors ötletek, impulzivitás és látványos kivitelezés kell. És különben is, jelenleg a Parlamentben másfél óra alatt megírnak egy alkotmányt, és elfogadnak 14 kétharmados törvényt, úgyhogy ennyi idő legyen elég az épület megtervezésére is.

A makettpárbaj vége előtt húsz perccel azonban még egyik oldalon sem volt világos, hogy milyen körülmények közt hoznak majd törvényeket az új Parlament képviselői. Ez megteremtette ugyan az agyas krimikből ismert hangulatot, amikor is az utolsó pillanatokig fokozódik a feszültség. A káoszt azonban frappáns leleplezésnek kell követnie, nem pedig annak, hogy: 

a: a detektív szomorúan elmeséli, hogy egy vad autós üldözés végén kapta volna el a tettest, ha a rendező nem fejezi be a filmet ilyen gyorsan.

b: a detektív az utolsó snittben elmond egy jó viccet.
 
A cukiság győzelme
 

Zoboki Gábor makettje egy színes terepasztal volt, krétával felrajzolt Dunával, jelzésszerűen megépített Lánchíddal és épületeket szimbolizáló dobozokkal. Az izgalmas elem a koncepcióban volt: az építész kivette volna a körforgalmat, amit csak a háború után helyeztek a Clarck Ádám tér közepére. Mindkét oldalon felépítette volna a részben már hiányzó épületeket. Az Alagútból kitiltotta volna a forgalmat, hogy így a földalatti, amit a Vörösmarty térnél a felszínre hozna, villamosként áthaladhasson a Lánchídon, majd az Alagúton át a Királyhágó térig. A Lánchíd közlekedőburkolata fölött gyaloghidat képzelt el. A Parlament kidolgozására a városrendezés közepette ugyanakkor kevés idő jutott. Zoboki eredeti állapotába hozta volna a saroképület, egyik oldalára pedig egy nagy üvegbuborékot illesztene.

Kis Péter terve ezzel szemben geg volt: kitalálta, hogy a képviselők termálvízben üldögélve, lelazult állapotban írányítják majd az országot. A terv megállja a helyét, ha megépíti, hogyan is nézne ez ki. Asztalán azonban színes origami virágok, madarak és újságból kivágott celebek tobzódtak, és ha nem tudom, hogy építészeti eseményen vagyok, azt gondoltam volna, múzeumi gyermekfoglalkozás végeredményét látom. 
 

A vicces előadás érzelmi töltését fokozta, hogy a munkába bevont kisfiú édes cérnahangon elmondta, miért épített pici műfából és műanyag elefántokból körforgalmat. A csapat egyedül a kölyökmacskát nem vetette be.

Bár makettként egyik terv sem volt értékelhető, egyértelműnek tűnt, hogy Zoboki projektjében volt ötlet, kreativitás és humor is. Kis Péter azonban tudta, hogy a szakember nem csak vonalakkal és kubusokkal dolgozik. A kimunkált koncepció helyett a színes formáktól és gyerekbájtól elalélt közönség az origamifürdő fölényes győzelmét hozta ki. Kérjük, hogy végezetül kattintsanak ide

5 komment

Címkék: magyarország parlament építészet zoboki gábor kis péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr142454814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oolajtoo 2010.11.17. 18:39:46

Konkrétan az egész egy geg volt. Semmi köze a kész maketteknek a feladathoz. Lehetett volna profin is, de ez nem sikerült, helyette félrészeg mellébeszéléssé silányult a dolog.

:(

Beaumont 2010.11.17. 21:24:14

profin???

lánchídhoz, parlamentet, és a közönség szavaz, hogy legyen rajta timpanon...???

viccelsz???

K2 2010.11.17. 21:58:52

sztem elsőre qva jó volt. majd lesz vérprofi verzió is OLFA szponzorokkal a technikásoknak

Beaumont 2010.11.17. 23:19:13

Miutan a cikk iroja lelkesen segedkezett, hogy a kiadott feladat a leheto legbargyubb legyen, foldhozveri magat, hogy egyik tervvel sem lehet ledoktoralni???

Barcsak a Szily irt volna, annak legalabb van humora...

ejszakai anna 2010.11.18. 02:16:08

en igen jol szorakoztam, sztem nagyon jo volt ez igy ahogy
süti beállítások módosítása