Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Az ősmagyarok a Margít híd mellé értek

2011.05.13. 12:05 Földes András

Szociológusokra és pszichológusokra vára feladat, hogy kiderítsék: ha Magyarországon a köztér rendbetétele a feladat, az illetékesek miért rögtön egy kandeláberes Disneylandet akarnak megvalósítani.
 
Ez történt a Margit híd budai hídfőjénél is, ahol a felújítás során egy sosem létezett meseország kezd kirajzolódni, olcsó anyagokból, úgy nevezett parasztvakító stílusban. A rakparton ősmagyar lándzsákra emlékeztető kandelábereket helyeztek el, nyilván a dicső múlt visszaállítása végett. A dolog szépséghibája, hogy ilyen múlt legfeljebb a Vitézy Dáviddal álmodó Vona Gábor fejében létezik.
 
 
Csúcsos kandeláberek egyáltalán nem ismeretesek a környékről, de még ha lettek volna ilyenek, azokat nem sorozatgyártott acélrudakból és artisztikusan görbített acéllemezekből rakják össze. A megidézni vágyott húszas-harmincas években nem szereltek az ilyenekre köztéri kamerát sem. De ha már elvarázsolt kastélyt akarnak faragni a főváros egyes részeiből, akkor érdemes lenne azt következetesen tenni. Miki egeret sem egy Oszama bin Laden-hasonmással meg két pornószínésznővel együtt szokták szerepeltetni.
 
A Margit híd budai hídfőjénél most kirajzolódó, és nyilván rettentő sokba kerülő vizuális tébolyda azért alakulhatott ki, mert a tervezők elfelejtettek kimenni az irodájukból, hogy lássák: az általuk megálmodott giccs mögött méterekre a rakpart visszafogott és korhű (értsd, jelen korunkhoz hű) villanyoszlopai sorakoznak. Hátul pedig a Margit hídra épült, teljesen más stílusú kandeláberek fokozzák a zavart.
 
 

Gyanúnk, hogy a tervezők alatt a második kerület önkormányzat politikusait kell érteni, akik úgy érzik:azzal, hogy a kiplakátolt arcképük alapján megszavazták őket, automatikusan érteni kezdtek a világ összes létező szakmájához. Javasoljuk, hogy a kandeláberek árának öt százalékából béreljenek fel dizájnereket, sőt, ha tíz százalékot fizetnek nekik, biztosan belemennek abba, hogy a projekt továbbra is a mindenhez értő bürokraták neve alatt fusson. 

További érdekességek

A közterületi káosz kedvelőinek még a Kálvin térre érdemes ellátogatniuk, ahol teljes pompájában bomlott ki az az ízléstelenség, ami eddig a városvezetők fejébe volt bezárva.

Egyébként a Margit hídon direkt néznek ki bénán a kandeláberek. 

37 komment

Címkék: budapest dizájn építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr382900423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.05.13. 14:09:10

Nem a kiplakátolt arcképük alapján szavazták meg őket, mert akkor legalább jó nők ülnének a képviselő-testületekben. Egyszerűen a nevük melletti pártnév alapján szavazták meg őket.

Fricy · http://epitos.blog.hu 2011.05.13. 14:17:09

Nagyszerű megfigyelés. Egy a gond vele: ezek az oszlopok kb. másfél éve lettek kihelyezve, mikor átadták az új rakparti fel/lehajtót az Üstökös utcánál.

cso zsi 2011.05.13. 14:20:03

Az őstulkok viszont muzeális hidat (próbálnak) építeni. Egyszer kész lesz, biztosan. Ennyi pénzből bontani, és újat építeni kellett volna. Egyeneset.

Önjáró Talajgyalu 2011.05.13. 14:26:02

A Margit hid vilagitotestei jelen formajukban bevallottan ideiglenesek, es hianyoznak egyeb dekoraciok is. Talan ha minden a helyere kerul, nem lesz ennyire eklektikus az osszhatas.

Shadwell 2011.05.13. 14:27:53

@cso zsi:
Csak az a baj, hogy a híd "műemlék". Keress rá a Google-val a szó jelentésére...

johevi 2011.05.13. 14:28:02

Gyönyörű egy képen háromféle lámpaoszlop

Shadwell 2011.05.13. 14:29:49

@Önjáró Talajgyalu:
Talán nézd meg jobban a képet. Az ideiglenes lámpák a villamos felsővezetéktarókra vannak felrögzítve, de a végleges arhaizáló lámpák is kiépítésre kerültek...

krausz2 2011.05.13. 14:34:34

"A dolog szépséghibája, hogy ilyen múlt legfeljebb a Vitézy Dáviddal álmodó Vona Gábor fejében létezik."
Annyira hülye újságíró nem lehetsz, hogy ne tud
ezt még a Demszky "éra" hozta össze a horror költségekkel együtt.
Te "gyurcsányszelem rokon"! Te agyadban meg csak butaság fér?

Leonard Zelig 2011.05.13. 14:35:12

@Shadwell: Keress rá a Google szó helyes ragozására.

cso zsi 2011.05.13. 14:38:03

@Shadwell: Az lehetne, ha nem az építése óta toldozgatnák bármivel, és akármivel. 1876-ban átadták, 1900-ban a szigeti leágazást megcsinálták, 1935-ben kiszélesítették, 1944-ben, és '45-ben felrobbantották. 1947-48-ban újjáépítés, 1973-ban a HÉV miatt a budai hídfő módosítása.
Melyik része műemlék?

Vincenzo90 2011.05.13. 14:57:15

Ki az a nagyon hibbant, aki ezt a baromságot összehordta? A híd megrendelője a Demszky vezetésű főváros volt. Divatból szídni mindent, ami hagyomány az meg szánalmas, ostoba dolog. Műveletlen senkiháziak szokása.

Balt 2011.05.13. 15:02:38

@Leonard Zelig: Nem találom. Várom a helyes megfejt-ÉSt.

Töksi 2011.05.13. 15:02:51

Mi a tökömért kell itt ősmagyarozni? Mingyá jönnek Demszkyre célozgatván a hasonlóan "okos" zsidózók, azt' máris helyben vagyunk. Ugye Földes úr? :-))
Hacsak Tarlós nem kumisztól részegen, csúcsos prémsatyival a fején avatja majd a hidat :-))

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.05.13. 15:03:32

Rúgtál egyet a Jobbikba? Szerencse, hogy az nem rúg vissza még ilyen sötét, magának cikk-írónak képzelt tulokba se. A Jobbik meg a Gárda egyetlen alkalommal sem tett semmi erőszakosat, de addig fújják ezt a kommunisták, hogy végül már azt hisszük. Nincsenek felfegyverkezett masírozó alakulatok, csak olyanok, akiknek elege van a cigány - terrorból - mentegetésből - mentalitásból - viselkedésből. És a CIGÁNYBŰNÖZÉSBŐL.
És most elvisz a rendőrség, mert kimondtam?

Waldorf Rolandó 2011.05.13. 15:06:05

Földes András akkor is hüje

IP-címvadászok kedvence 2011.05.13. 15:08:47

Ebben a városban megállás nélkül épülnek az újépítésű szutyok házak, amik a 80-as években egy SZOT-üdülőben már égőnek számítottak.

Van is rengeteg sok birka, akik simán kifizetnek érte négy-ötszázezret, négyzetméteréért.
Persze a jófejek hitelből, hogy aztán lehessen sírni, hogy nem segít az állam, miután egy jót bizniszeltek egy bankkal (...)

Egy ilyen városban... bármi megtörténhet.
Hilton a Budai Várban?
Október 6. utca oszlopai?
Műcsarnok mellé fölhúzott iszonyatos szar gagyi futurisztikus szeméthegy?

Van még min csodálkozni?

Kandabula 2011.05.13. 15:09:56

Kérdéseim:
- Miért nem építettek kerékpár(babakocsi) feljárót a Jászai Mari téri parkból felvezető lépcsőre?
- Hogyan harmonizálódnak a villamosvezeték tartó oszlopaira szerelt "modern" lámpatestek a gyalogjárdák mentén álló "rusztikus" kandeláberekkel?
- Egyáltalán kell ennyi lámpa?
- Mik azok a drótok, amik a villamosvezeték tartó oszlopainak "karjaiból" kilógnak? Ez így marad?
- Úgy gondolom, hogy a "régi" híd komfortosabb volt, mint amit most megkapunk.

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.05.13. 15:14:01

Miért ne létezne dicső múlt? Magyarország a térség vezető állam volt sokáig, rengeteg feltalálót, technikai csodát, sok mindent adott a világnak. Miért baj az, ha ezt valaki nem tagadja? Mi a célja ennek? A múltkor selmeczi a régi, 64 vármegyés magyarországon gúnyolódott. Nem értem az okát. Mit akar vele mondani? És mi a mondanivalója a mai országvezetésnek? Dobjuk oda hazánkat a zsidó felvásárlóknak, ahogy perez mondta? Ébresztő emberek, a világon nincs még egy olyan ország, ahol fúrsz egy 20 méteres lyukat a földbe és ivóvíz jön fel! Ezért akarják a zsidók megszerezni az országot! Addig gondolkodjunk ezen, amig késő nem lesz. Meg a most felnövekvőben levő, 500.000 cigánygyereken. Mi lesz velük 10 év múlva, a felnőttkor küszöbén, munka-képesítés-iskola-hajlandóság nélkül? És mi lesz az eltartó országgal? Amikor egy cigányasszony kiváltja a nyugtatóját "közgyógyra", azt te fizeted, érted? Ezért melózol éjszakai műszakban, hogy legyen segélyre pénz? Ébresztő!!!

Peetee 2011.05.13. 15:30:45

Jajj, hagyadmán'.

Az egyik főmajom barátjának ilyenek voltak raktáron. Oda kimentek, megnézték, megkapták a nokiásdobozt és egyből jó lett mind a Margithídhoz.
Megszámolták hány darab van (évek óta) raktáron, aztán ahhoz igazították a kivetelezést. Ide rakják 30at ebből, oda rakjál 55öt abból aztán jóvan.

Így megy ez ebben a pici országban!

kasdi 2011.05.13. 15:53:55

Ízlés dolgában persze van még miben fejlődni, de én már annak örülök, ha valahol valami végre új és tiszta lesz (egy ideig), nem pedig a lepukkant romokat, graffitiket és omló házfalakat kell nézegetni.

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.13. 16:08:36

Ki a faszt érdekel,hogy neked nem tetszik?
Akkor ne nézd,b+!

cassiopeia261 2011.05.13. 16:40:00

"Miért ne létezne dicső múlt? Magyarország a térség vezető állam volt sokáig, rengeteg feltalálót, technikai csodát, sok mindent adott a világnak. Miért baj az, ha ezt valaki nem tagadja?"

A kulcsszó: a térség vezető állama VOLT. Most mindegy, hogy milyen események folytán, de a lényeg, hogy most már nem mi mondjuk meg, hogy ki basz meg kit. Nekünk most más lenne a szerepünk, másból nőhetnénk ki - és nem kéne ezt a nagymagyarkodást erőltetni. Ezzel csak kinevettetjük magunkat, és még kevésbé fogunk az egykori vezető államra hasonlítani. Legyünk büszkék magunkra, az eredményeinkre, nagyjainkra, de most más szelek fújnak, és azokhoz kellene alkalmazkodni elsősorban.

Walter Melone (törölt) 2011.05.13. 16:40:59

ezek nagyjából ugyanazok a kandeláberek, amiket Debrecenben állított Kósa.

sztem ha megkaparnánk a felszínt, kiderülne, h nem csak a gyártó, de a tervező is azonos mindkét helyen.

Nemzetigiccsszínház 2.0

tlantos 2011.05.13. 16:43:51

@Shadwell: a budapesti hidak atlageletkora alig haladja meg az 50-60 evet. Szoval muemleknek nehez lenne neveni barmelyiket is, max muemlek jelllegu, mert olyanra epitettek, mint a robbantas elott voltak (kiveve az Erzsebet hidat)

Éhesló 2011.05.13. 17:16:32

A te beteg agyadban postoló a dicső magyar múlt miért nem lehet Vona fején kívül máséban is?
Jártál te iskolába?
Végül is igazad leht, mert a lauder javnéban nem tanították, igaz?

De akkor miért vagytok itt még mindig, mitől ilyen izgalmas belehányni a bennszülöttek arcába nap nap után?

gyarló 2011.05.13. 17:18:18

@www.doominogame.com: "Miért ne létezne dicső múlt? Magyarország a térség vezető állam volt sokáig, rengeteg feltalálót, technikai csodát, sok mindent adott a világnak. Miért baj az, ha ezt valaki nem tagadja? Mi a célja ennek?"

Először is az Osztrák-Magyar Monarchia (leánykori nevén Habsburg birodalom) volt vezető állam, nem az önálló Magyarország. Továbbá ha már ennyire iszod a Jobbik propagandát, remélem azzal is tisztában vagy, hogy az általad emlegetett rengeteg feltaláló nagy része zsidó származású volt. Illetve remélem azt is tudod, hogy annyira megbecsülték őket itthon, hogy ezek a találmányok/felfedezések jelentős része mind külföldön született.

A célja "ennek" egyébként egyszerűen az, hogy a magyar emberek végre felébredjenek ebből a hazug matyóhímzéses rózsaszín álomból és végre reálisan lássák, hol a helyünk a világban és hol kéne javítani. Ennek az össznemzeti önámításnak csak lecsúszás lesz az eredménye, de legalább nem látjátok, mert homokban a fejetek.

EzVan:) 2011.05.13. 17:33:57

@cassiopeia261: na igen. de folyamatosan szembeszarni a széllel? csak nekünk megy évszázadok óta...

sTormy 2011.05.13. 17:40:16

@www.doominogame.com: @Éhesló: Hát ha nem sikerült felfogni, hogy a szerző nem a dicső múltról állítja, hogy nem létezett, hanem azt mondja, hogy nem olyan volt látványra, mint amit azon a helyen most összehoztak, akkor beteg agyakról inkább ne beszéljetek.

Éhesló 2011.05.13. 18:08:13

@sTormy: talán olvasd el mit írt a postoló.
Ha ez megvolt, akkor lehet elemezni.
Ezt írja:
"A rakparton ősmagyar lándzsákra emlékeztető kandelábereket helyeztek el, nyilván a dicső múlt visszaállítása végett. A dolog szépséghibája, hogy ilyen múlt legfeljebb a Vitézy Dáviddal álmodó Vona Gábor fejében létezik."
Tehát nem "ilyen kandeláberról" röfög, hanem "ilyen múltról".
Érted?

sTormy 2011.05.13. 18:09:56

@Éhesló: Én értem. Ilyen múlt, amit ezek odaképzeltek, ilyen nem volt. Erről szól az írás. Te érted?

gyarló 2011.05.13. 18:11:15

@Éhesló: Neked van érettségid?

bőrmók 2011.05.13. 18:17:05

@IP-címvadászok kedvence: vagy nézzük meg a budai hegyeket, amik már úgy néznek ki mint a lehugyozott homokvár. Mindenki összeharácsolja a maga kis építményét, tájvédelem nulla. Igazi magyar.

smalladam 2011.05.13. 18:37:39

bécsben is ilyesmik a kandeláberek a ringen (stilizált oldszkul) csak asszem lándzsa nincs a tetejükön. mellesleg lehet hogy a lándzsahegy egyszerű praktikum, így ugyanis nem tudnak ráülni a kulázógép madarak.

a beruházást meg szerintem nem a II. kerület csinálta, mert ezek az oszlopok a rakpartbővítéskor kerültek oda, az meg a demszky féle fővárosi élőduna projektes cucc volt. mellesleg ez a lámpatípus még más helyeken is megtalálható a városban, és szerintem a stilizáltságával pont megfelelő

Kandabula 2011.05.13. 22:03:22

Az alsó kép világosan mutatja az ízlésficamot. Hogy jön ide a zsidótéma? He? Átmentünk hülyébe? Tessék elsétálni a hídra. Sokkal többet vártam a felújítástól. A közvilágítás elemei pedig gagyi. De biztosan megérte.

IP-címvadászok kedvence 2011.05.14. 18:21:54

@Takony_fősámán: Igen.... ez sajnos ilyen...
Nekem még mindig a Hilton a kedvencem a Várban, pedig már mióta ott áll...

A hivatalos verziót hallottad? Azért gondolják úgy az építésügyi hatóságnál, hogy odaillik, mivel üvegből van, ezért tükröződik rajta minden, ami körülötte van, így olyan, mintha ott se lenne.
Na erre varrj gombot :(
süti beállítások módosítása