Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Szabálytalan emlékmű, nem engedélyezett témában

2011.12.20. 13:19 Földes András

 Az emlékműállításban Magyarországon a tizenkilencedik századi gyakorlat az irányadó, ami a hagyományőrzés szempontjából igen fontos tény, másrészt viszont némileg szűkíti az emlékezésre érdemesnek tartott emberek és események körét. Emlékművet a klasszikus elvek szerint ugyanis csak államférfiak és történelmi események kapnak, vagy olyan művészek, akik a szobrot finanszírozó kurzus ideológiáját képviselik. Ami érthető, ha valaki közpénz felett rendelkezik, legyen joga megmondani, kiket dicsőítsenek a választói. Továbbá, hogy melyik művész kapja a megbízatást, és a mű milyen esztétikai követelményeknek feleljen meg. 

foldesandras: agraf 130-1

Ez a modern kor nyavalyáitól érintetlen mentalitás Európa legnagyobb részén sajnos már nem látható ilyen tiszta formában. Sok országban állítanak emléket a köz számára is fontos dolgoknak, függetlenül attól, hogy arról mit gondolnak az éppen pozícióban lévő politikusok.
 
Most érdekesség kedvéért Budapesten is megtekinthetjük a furcsa mentalitás egy példáját. A nyolcadik kerület egy jelentéktelen utcájában minden szempontból szokatlan emlékmű épült. Nem politikusok adták a megbízást, hanem a két művész maga állt elő az ötlettel. Nem ajnároz semmilyen politikai irányt, nem valami caatáról szól, sőt, mellőzi a bronz vagy a márvány használatát is.
 

foldesandras: agraf 226-1

 
A Kisfaludy utcai projekt a nyolcadik kerület ledózerolt házainak, szinte egyik napról a másikra elköltöztetett lakóinak és a felsőbb utasításra felszámolt, ambivalens, de egyedi atmoszférának állít emléket. Orosz Richárd street artos és Ipek Türkoglu dizájner egy foghíjtelek két szemközti tűzfalára festették vissza a lebontott házakat. Továbbá mindazt, ami egykor az utcáról nem látható terekben volt. Bútorok, könyvek, lomok és virágvázák látszanak most a falakon, az utca szeme elé tárva az egykor intim tereket. A murál hangulata mégsem szomorú, a mesekönyv-illusztrációra emlékeztető stílus inkább a meghittséget, az egykori élet szerethető oldalát mutatja meg.
 

foldesandras: agraf 240-1

A munka talán az ország egyetlen olyan emlékműve, ami hétköznapi embereknek, és számukra lényeges folyamatoknak állít emléket. Érthető, ha nem a hajléktalanok kergetésével elfoglalt nyolcadik kerület, hanem a Ludwig múzeum adott pénzt a projektre.
 
(További képek a projektről és a környező utcákról itt)
 

foldesandras: agraf 118-1

12 komment · 1 trackback

Címkék: art street graffiti kortárs képzőművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr63478037

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt laktam, látod, ez az a ház 2012.01.11. 14:02:11

November vége felé a Merge Invisible csoport egy murál erejéig levette a lélegeztető gépről a magyar street artot, és felrázta azt. A Nefelejcs elnevezésű projekt végeredményéről még a Wooster Collective is írt, tényleg jó lett amúgy a dolog; a Kisfalu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.12.20. 16:35:49

Azért az állításának, miszerint talán ez az egyetlen emlékműve a hétköznapi életnek, némileg ellentmond a maguk által is észrevett köznépi pöcsrajz, mely az élet minden területén naponta előforduló szopást hivatott megörökíteni.

Napjainkban nincs is népszerűbb ábrázolásforma, ami miatt az utókor sem atomilag fog reánk tekinteni hanem a falloszfetisizmus érájára.
Nagyon helyesen egyébként. Még szavazni is lehet vele!

TrollEmber 2011.12.20. 16:46:03

És megint mit értékelünk benne? A szándékot, a mondanivalót, az erőfeszítést, és véletlenül se magát a képet, mert arról annyit lehetne mondani, hogy hát ez bizony egy szar lett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.20. 17:03:43

Szerintem jó ötlet, és nem értem, miért zavar bárkit is.

@TrollEmber: És miért kellene egy hihhhhetetlen művészi alkotásnak lennie? A verébre nem ágyúval lövünk, és a mammutra sem vízipisztollyal. Ennek a képnek kifejezetten nem kell gyönyörűnek lenie.

igényes 2011.12.20. 17:32:43

Én nem tudom, de egy miniszterelnöknek ez a legfontosabb feladata?

"Megrúgni sem tudtam, olyan gyors volt, nemhogy leszerelni" - mondta Orbán Viktor a magyar válogatott Dzsudzsák Balázsról, akivel együtt focizott a felcsúti fociakadémia tanár-diák mérkőzésén. "Sokkal jobb volt köztük játszani, mint ha esetleg a másikban lettem volna" - nyilatkozta a Tv2 riportjában az Anzsi Mahacskala szélsője, aki a diákokat erősítette."

www.origo.hu/sport/magyarfoci/20111220-orban-es-dzsudzsak-egymas-ellen-fociztak-felcsuton.html

Örzse néni 2011.12.20. 18:03:54

Miez a baromság? Miért nem kapálnak meg gereblyéznek?
Fel lehetne ásni, füvesíteni, fát ültetni.
Nem ilyen haszontalan hülyeségekre fecsérelni energiát és pénzt!
Vagy lehetett volna főzni egy jó gulyást és teát a szegényeknek.
Menjetek a picsába a ronda fekete falaitokkal!

Kösz a halakat! 2011.12.20. 18:11:16

vagy inkább egy szép házat húzzanak fel arra a grundra, nagyon rondák ezek a foghíjas telkek

marguerite.c 2011.12.20. 18:40:48

lájk! de miféle kisértet lebeg a bicikli felett?!

Pistabácsi 2011.12.20. 20:42:03

Nekem tetszik. Meg is marad?

2011.12.21. 00:31:53

fasza lett. persze előbb-utóbb majd ide is felhúznak egy modern belvárosi panelt kisfaludy residence néven. annak majd biztos örülni fog a sok "tícsákbe! errebezzegvanpénz."

TrollEmber 2011.12.21. 10:16:16

@ColT: nem kell hihhhhhetetlennek lennie, elég lett volna ha nem ótvar ronda, komor és igénytelen. Lehet ezt a műfajt jól is csinálni:
www.xymara.com/inmyx/article-brussels_4-brussels_1-small.jpg
farm1.static.flickr.com/253/526803662_e3bb3fdc1d.jpg
farm1.static.flickr.com/240/526885877_7c068e57da.jpg

És ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy nekünk és képregényt kellett volna festeni
süti beállítások módosítása