Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Így kerülik el a Pécs-katasztrófát a spanyolok

2009.03.20. 00:12 Földes András

„Ebben az országban nem könnyű bármit is keresztülvinni, mert nincs két ember, aki ugyanazt akarná.” „Szakértők megállapították, hogy a gazdasági helyzetünk Európa legrosszabjai közt van.” „Nálunk lehetetlen bármit titokban tartani, mert elképesztően pletykásak az emberek, minden kiszivárog.”

foldesandras: musac 063

 
Értetlenül nézek spanyol vezetőmre, mert eddig az ő országáról volt szó, és nem vettem észre, hogy közben áttértünk Magyarország kivesézésére. „Nem, én Spanyolországról beszélek” – tesz helyre, és én az arckifejezését vizsgálva szinte elhiszem, hogy tényleg ugyanazokkal a gondokkal küzdünk. Empátiámat azonban egy pillanat alatt oszlatja semmivé, hogy ebben a dramaturgiai pillanatban megérkeztünk célunkhoz, León városának kortárs művészeti múzeumához. És ahogy végignézek a tejüveg bástyákon, tornyokon, meg a színes üvegektől vibráló homlokzaton, már tudom, szó sincs sorsközösségről, a barátságos úr csak túlreagálja a helyzetet.
 
Sikersztori
 
A Musac épülete ugyanis nem teszetoszaságról, mutyiról és provinciális ízlésről tanúskodik, hanem inkább mértéktartásról és stílusról. A komplexum 2007-ben elnyerte az EU legfőbb kortárs építészeti díját, a Mies van der Rohe-díjat. A siker ráadásul nem külföldi sztároknak, hanem két spanyol, múzeumtervezésben jól ismert építésznek volt köszönhető: Luis Mansillának és Emilio Tunonnak. Akik egyébként projektjüket később kiállíthatták a Velencei biennálén és a meglehetős hírnévnek örvendő New York-i MoMában is.
 

foldesandras: musac 134

Még mielőtt áradozni kezdenék az egyszerűség és a szemkápráztató színek sajátos keverékéről, gyorsan vessünk egy pillantást a számunkra szokatlan kezdetekre.
 
Pécs-szindróma
 
Leónban, ebben a nagyjából Pécs nagyságú spanyol városban a kilencvenes évek közepén egy csapat értelmiségi kitalálta, hogy elég volt a középkorból. Leónt ugyanis gótikus templomai révén ismerte a világ, no meg azért, mert ez az egyik fontos állomása a Camino nevű zarándokútnak, ami valami furcsa okból nálunk egyébként a Coelho-rajongók körében lett különösen népszerű.
 
Már csak az utóbbi, kínos kapcsolat miatt is érthető, hogy a helyiek szerettek volna közösséget vállalni a XXI. századdal. Némi tervezgetés után a városra eddig egyáltalán nem létező kortárs művészet betelepítéséről dolgoztak ki koncepciót. A civilektől indult kezdeményezésből azonban nem az lett, hogy a helyi tanácselnök benyomta a saját embereit, egész éves ökörsütéssé fazonírozta át a projektet, később kómába esett, hogy aztán az utódja rombolhassa tovább a csinovnyikjaival a koncepciót. Ehelyett építettek egy auditóriumot és egy kortárs múzeumot, amelyek közül az előbbit azóta a helyi, az utóbbit a régiós kormányzat kezeli.
 

foldesandras: musac 193

Nézze meg a fotókat nagyban itt >>>

 
A szintén Mansilla és Tunon által tervezett auditórium 2003-ban spanyol építészeti díjat nyert. Elég csak egy pillantást vetni a minimalista téglatestre, amelynek homlokzatát középkori lőrésekre és hangszórónyílásokra egyaránt emlékeztető, szabálytalan elrendezésű ablakok teszik jellegzetessé, hogy értsük az elismerést.
 
Két évvel később pedig befejezték a 33 millió euróból épült MUSAC-ot, amit látva számomra nyilvánvalóvá volt, hogy Leonba a tervek szerint tényleg megérkezett a XXI. század.
 
A tervben egyébként később is voltak olyan elemek, amiket a világtörténelem összefoglalóan Pécs-szindrómaként emleget majd. A gombot ugyanis a spanyolok is előbb szerezték be, mint a kabátot. A múzeum már épült, mikor a kulturális koncepciót még pályáztatták. Így a kortárs művészet bemutatását célul választó csapat azzal szembesült, hogy az épületben nincsenek olyan elektromos kiállások, amik a kortárs művészetben alapvető videómunkák és installációk működtetéséhez elengedhetetlenek.
 
Az építészek szerint nekik azt mondták, képeket lógatnak majd a falra, ezért terveztek fix betonfalakat. A problémát végül a padlóba épített rendszerrel oldották meg.
 
Kísérőm szerint nem volt eléggé átgondolt az auditórium pozícionálása sem, így a hely kihasználtsága nem teljes. Miközben a város érthetetlen módon egy újabb konferenciaközpont építésén gondolkodik.
 
Titkos laboratórium
 
A komplexum a szabálytalanul tagolt, tejüveg falaival, tornyaival és bástyáival úgy néz ki, mint egy James Bond-film laboratóriuma, ami igyekszik ugyan egyszerűnek látszani, de a Leghülyébb Plázamozis is rögtön látja, hogy odabenn szupertitkos kísérletek folynak.
 

foldesandras: musac 015

Az összhatást csak a bejárat módosítja. Ez ugyanis egyáltalán nem apró és jól védett üvegajtó. Az épület ehelyett elöl váratlanul feltárul, két szárnyra bomlik, és titkos kutatólaboratóriumhoz méltatlan módon egy hívogató teret ölel körbe, a végén a bejárattal. És hogy a Leghülyébb Plázábajáró is értse, itt tényleg arról van szó, hogy a hűvös épület tárja fel barátságosan belsejét, a falak a karéjon belül már nem tejfehérek, hanem élénk színekben vibrálnak.
 
Mint később megtudom, a szeszélyes színek nem egy őrült, pszichedelikus éjszaka után fogantak meg az építészek fejében, hanem a város gótikus templomának híres ólomüveg ablakairól kölcsönözték a színüket. De nem ez volt az egyetlen elem, amely révén a titkos labor kapcsolódott León történelméhez.
 
Elegáns betonsiló
 
Meglepő módon a Musac a szivárványos falak ellenére is megmarad mértéktartónak, mivel a formák elvágólagossága rendszerben tartja a formát. De vajon képesek voltak az építészek ellenállni a csábításnak, hogy benn szabadjára engedjék a színeket és a formákat, és Disneylanddé pancsolják a feszes koncepciót, teszem fel a kérdést, miközben felrántom az ajtót. Aztán elkomorodom.
 
Benn aluljáróra emlékeztető, félhomályos tér fogad. Az előtér ugyanis nagy kiterjedéséhez képest alacsony, legfeljebb 6-7 méter magas lehet. Csak néhány másodperc múlva jövök rá, hogy a sokkról a kinti, erős napfény, és nem az építészek tehetnek. Amikor pupilláim kitágulnak, akkor veszem észre a teret vertikálisan megnyújtó két bevilágítótornyot, a szögben megtörő falakat és a mértéktartóan elegáns látszóbetont.

foldesandras: musac 160

Nézze meg a fotókat nagyban itt >>>
 
A csúcsuknál találkozó bevilágítók egyébként az épület szerkezetét vetítik előre, pontosabban a padlóra. A múzeum ugyanis csak kívülről tűnik úgy, hogy rendszertelenül kapcsolódó elemekből rakták össze. A téglatestek valójában úgy illeszkednek, mint egykor a városon át vezető római út kövei. Vagy mint a sétálóutcák díszkövei, amelyek megtört oldalaiknál illeszkedve adnak ki összefüggő felületet. A sajátos alakú terekből álló komplexum így egyszerre tűnik zegzugosnak és mégis átláthatónak.
 
A szürke látszóbeton terek ennek ellenére is komorak lennének, ha a különböző magasságban elhelyezett ablakok nem töltenék meg puha fényekkel a betonsilókat. Így benn végül mégis olyan érzésem volt, mintha egy elegánsan komor kutatólaboratóriumba jutottam volna, ahol a főszereplő jellemzően súlyos titkok birtokába jut. Kifelé menet lopva körülnézek, de senki nem követ. És különben is, nem tudom, mit árulhatnék el, fogalmam sincs, nekik miért sikerült.

 

23 komment

Címkék: spanyolország múzeum építészet kortárs képzőművészet musac

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr221013219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.03.20. 18:50:01

hát Pécs írtó nagy égés lesz, az biztos. most már szerencse, hogy inkább Isztambulba megy úgyis mindenki.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.03.20. 18:52:51

Ezt magyarázom én is: több színes épületet!

másik példa Montreálból:
olomuveg.blog.hu/2009/02/15/a_megfotosoppolt_palota

miezitt (törölt) 2009.03.20. 19:06:58

Elkepesztoen gyonyoruek! A pecs projekttel kapcsolatban pedig: nagyon szar erzes, hogy mielott elnyertek a palyazatot, mar tudtam hogy lo*ar sem lesz belole. Miert van az, hogy ami jo, az nalunk nem mukodik? Elkeserito...

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.20. 20:06:28

Mi van a csődör lába között? Na az lesz Pécsett!

attila88787 2009.03.20. 21:00:07

az a baj ezzel az európa fővárosa dologgal, hogy itt magyarországon MINDENKI CSAK EGYMÁSRA MUTOGAT, DE SENKI NEM TESZ SEMMIT.
egy lusta, beképzelt és buta nép vagyunk. a magyarok az összefogás helyett kizárólag gyülölködni tudnak.. azt viszont remekül. utálni a másikat, irígykedni, kirekeszteni de közben semmi értelmeset nem csinálni.. :(( szomorú.

attila88787 2009.03.20. 21:17:08

ja.. és természetesen pént eltenni. na ahhoz még tökéletesen értünk! 12MILLIÁRD FORINT! jesszumpeti

de ha jól láttam a websiteon, lesz pécsen pétanque verseny!! :D (az a francia olcsó labdajáték..hogy, hogyan kapcsolódik pécshez..hááát..) szánalom

Kuruttya 2009.03.20. 23:34:01

Milyen ironikus, hogy a budapesti EKF pályázat egyik eleme, a közraktárak kultúrális központtá alakítása még úgy is elkészül 2010 nyarára, hogy nem Budapest nyerte a címet - miközben Pécs jó nagyot ég majd. Majd nézik Pécs helyett Budapestet a túristák, ahogy tették ezt eddig is.

Ecset 2009.03.21. 04:52:45

Minden rossz hirrel ellentétben készülök egy képzőművészeti anyaggal egy kiállitásra jövőre Pécsre. Pedig itt nyugat Kanadában én is hallom a rossz és negativ hireket, de optimista vagyok.
Több más nemzetközi szintű művész barátommal részt fogunk venni a rendezvényeken. Bizzunk egymásban és legyünk bátrak, merészek. Mutassuk meg, mit tudunk mi magyarok!
Akkor jövőre látjuk egymást, ehhez kérem a segitségét mindenkinek pártállástól függetlenűl. Köszönöm.

annacsek 2009.03.21. 08:04:00

Nem tom mért, de nekem nem jön be a leoni épület. Nem látok benne mást, mint a mindenáron modernnek tűnni akarás spanyol erőltetettségét. A szivárványos falak pedig nekem a gagyit juttatják eszembe. Ez persze a külsőre vonatkozik, amit a képeken láttam, s nem élőben (sajnos). Ezzel persze nem mentegetni akarom a pécsi helyzetet, hiszen a spanyolok, bármit is, de felépítettek,s ha már megvan, megfogalmazták a pr-jét is.

A lőréses/hangszórós épület egyébként tetszett.

fezs 2009.03.21. 09:18:25

Kedves András,
azt hiszem, többnyire értem, miről beszél. Ezért is veszem a fáradságot, hogy jelezzem; a kóma belekeverését feleslegesnek és ízléstelennek tartom.

magyari 2009.03.21. 09:32:54

Szoktam-volt mondani: "Két magyar leül, és három pártot alapít." Így volt ez már a 19.században is. Na, meg a közpénzek (és mások tulajdonának) ellopása. Uram-bátyám világ ez, feudális-szocialista-kapitalista katyvasz. És nemcsak Pécsre igaz ez, hanem az egész országra. (Mindig tisztelet az oly kevés kivételnek!)
Olyannyira szégyellem magyarságomat az országhatáron kívül, hogy meg nem szólalok hazám nyelvén külhonban! Rajtunk röhög a fél világ - joggal. De.
Mi, mármint a "Nép", hagyjuk, hogy így legyen. A birka nép. Hol van az egyén s az Ő felelőssége? Lehet ide is írni, szépen, rondán, de kérdem Tőletek (lehet, fölöslegesen), Ti mit tesztek azért, hogy ne így legyen?

Názáreti Brájen 2009.03.21. 11:31:24

El Kúrtuk Főváros 2010

Pécsnek minden esélye megvan, hogy az első olyan EKF (Európa Kulturális Fővárosa)projekt legyen ahol nem valósul meg semmi. Egyedi, történelmi tett lehet ez, melyre még unokáink is emlékezni fognak!
Fogjunk össze! Nem könnyű a feladat. Egy figyelmetlen munkás és már megtörténik a katasztrófa, egy óvatlan kapavágással.
Alig 9 hónap. és ha addig nem kapkodunk, nem teszünk (felelőtlen) lépéseket akkor miénk lehet PatóPál dicsősége!
Oszt'jónagyot!
Hajrá Magyarok!
Hajrá Pécs!

enavantdada 2009.03.21. 12:24:20

Hogy ti mennyire lófaszt sem tudtok a pécsi projektről...

Makumba4 2009.03.21. 12:36:03

"...no meg azért, mert ez az egyik fontos állomása a Camino nevű zarándokútnak, ami valami furcsa okból nálunk egyébként a Coelho-rajongók körében lett különösen népszerű. Már csak az utóbbi, kínos kapcsolat miatt is érthető..."...na, hát ez a néhány sor, ami igazán provinciális ízlésről tanúskodik. És egyben meg is magyarázza, miért nem ért egyet az országban két ember soha egyet egyetlen egy dologban sem. Nagyban megy a ki, kit fikáz le...

magyari: hagyjuk már ezt a magyar öngyűlöletet, hallgatás helyett beszélgess egy kicsit más nemzetek fiaival-lányaival, majd ugyanazokat mondják, mint amit mi magunkról. Az általam ismert osztrákok, csehek, spanyolok ésatöbbi semmivel sincsenek jobb véleménnyel magukról, csak nem gondolják - mert nem hitették el velük -, hogy a boldog jövőhöz vezető út az állandó szemforgató önutálat.

Makumba4 2009.03.21. 12:38:14

@pókerandi: én volt, hogy napi 10 órát dolgoztam, van van négy diplomám és apám folyton a szerénységre oktatott. Basszus, lehet, hogy cseh vagyok?

sd m 2009.03.21. 12:45:38

A Pécs-katasztrófához hozzátartozik az is, hogy a nagyon későn meghirdetett tervpályázatokon egész vagány, talán meg is valósuló és eldöntötten nem megvalósuló tervek nyertek vagy kaptak helyezést.
Ezt a kisfilmet a hivatalos honlapon találtam, a pécsi kulturális negyed kialakítását mutatja és bár összehasonlíthatatlanul más a bemutatott spanyol példánál, azért még marha jó:

www.pecs2010.hu/p/hirarchivum/videok/zsolnay_kulturalis_negyed_latvanyfilm

Shaq Baqoor 2009.03.21. 13:59:29

@pókerandi:

azért lesz pötank verseny, mert épp zajlik a frankofon hét
elég ennyi kapcsolódás, vagy esetleg azt is bizonyítani kéne, hogy gázi khászim kedvenc sportja volt?

Dzsooooooo 2009.03.21. 14:06:54

szép színesek valóban, de...
gondoltatok már arra hogy fognak kinézni ezek az épületek 10, 20 esetleg 30 év múlva!?
esetleg már funkció nélkül, rohadó szerkezettel, (ápolatlanul?), elöregedve.

kár, hogy a mai építészeti alkotások (tisztelet a kivételnek) egyátalán nem időtállóak. ki fog ezekre úgy tekinteni x-év múlva, mint a Halászbástyára, a Széchenyi fürdőre vagy kilóméter hosszan lehetne sorolni a szebbnél szebb maradandó, valóban szemet gyönyörködtető épületet...?

Qty 2009.03.21. 15:05:40

Pécsnek kampec. Már az elején se tudták, mit is akarnak. Amikor a pályázatokból kaptak némi inspirációt, akkor ész nélkül írták ki az újabb pályázatokat. Most meg lassan már az összeset törlik, vagy kiviteli tervek nélkül akarnak építkezni. Dehát mikoris készülnének ilyen tervek, hisz már építeni kellene 1 éve?! Pécs lesz Európa "kultúrális" gödre. Ezzel az erővel akár Lápafő, Susa, vagy Balla is lehetne. Fogadok, hogy ott tennének is valamit és nem azzal nyugtatnák a népet, hogy ha nem készül el semmi, akkor majd a zsinagógában csapunk egy bulit.

mement 2009.03.21. 15:10:26

Ez az epulet ocsmany, ha sokaig nezem epilepszias rohamot kapok...

_zolesz 2009.03.21. 17:42:33

Ez az épület cool.
X év múlva is az lesz, csak karban kell tartani. Mint minden épületet.
Modern, Üde színfolt.
Kár,hogy itthon nem nyúlunk néha bátrabban a színekhez (de ments Isten a parasztbarokkosch mediterránosch narancssárga és pink kertes"villáktól". )

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.03.21. 19:21:47

"kár, hogy a mai építészeti alkotások (tisztelet a kivételnek) egyátalán nem időtállóak. ki fog ezekre úgy tekinteni x-év múlva, mint a Halászbástyára, a Széchenyi fürdőre vagy kilóméter hosszan lehetne sorolni a szebbnél szebb maradandó, valóban szemet gyönyörködtető épületet...?"

az egy oriasi nagy de persze ugylatom nagyszeruen mukodo onbecsapas, onaltatas es onigazolas, hogy itt a gyurcsany/orban, a politikusok vagy az elit miatt nincs semmi. nem, az ilyen labszagu provincialis parasztok miatt nem lesz itt soha lofasz se, mint a fenti idezet.
süti beállítások módosítása