Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Magyar képregényes rajzol a Disneynek

2009.09.10. 10:39 Földes András

Egy fiatal magyar képregényrajzoló munkái a szerencsés véletlennek köszönhetően a világ legismertebb kortárs magyar grafikáivá válhatnak. Igaz, valószínűleg úgy, hogy a művész neve helyett többen emlékeznek majd a rajzok központi karakterére, Percy Jacksonra.

A magyar képregényrajongók közt nem ismeretlen Futaki Attila rajzolja a Villámtolvaj című könyv képregényváltozatát a Disney-Marvel számára.

A siker valószínűsíthető, mert a Villámtolvaj című ifjúsági fantasy már könyvként is Harry Potter szintű karriert futott be. 2005-ös kiadása óta több mint 1,2 millió példányt adtak ki belőle. Rick Riordan író könyve tavaly magyarul is megjelent.

 
 
A sztori a görög mitológiát keveri egy mai amerikai srác életével: Percy Jacksonról kiderül, hogy apja valójában Poszeidon. Különös felfedezése után rögtön az istenek harcának közepébe kerül, ahol el kell simítania Zeusz és haverjai viszályát.
 
A fantasy kiemelkedő eladásai hatására 2007-ben dolgozni kezdtek a filmadaptáción is. Rendezőnek a Harry Potter és a Nicsak, ki beszél! filmek direktoraként működő Chris Columbust vonták be. Majd logikus lépésként a képregény-feldolgozás jogait megvásárló Disney-Marvel elindította saját projektjét.
 
Futaki az augusztusban San Diegóban rendezett képregényfesztiválon akadt össze a képregény-adaptáció írójával, aki beajánlotta őt a Disney-hez. A kiadó ugyanis pont olyan realista vizuális világot képzelt el, amilyet Futaki az általunk is bemutatott Spirál című képregényben villantott meg.
 
A grafikus rajzasztalt és eszközöket vásárolt, hogy azonmód vázlatokat készíthessen. A beküldött rajzok után kértek tőle még néhány oldalt, amelyet megmutattak a regény írójának is. Futakinak hamarosan kész volt a szerződése, amely szerint a képregény százezres példányszámban jelenik meg jövő nyáron.
 
A magyar rajzolónak októberre kell elküldenie az első oldalakat. Hiába várjuk viszont Futaki Esterházy-regényből készülő képregényét, mert ez a kiadó és a grafikus eltérő elképzelései miatt végül mégsem valósul meg. 
 
A készülő képregényből még nem tudunk rajzokat mutatni, mert azok a szerződés értelmében a megjelenésig nem publikusak.
 

17 komment

Címkék: képregény villámtolvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr221370664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DocBulywood 2009.09.10. 10:58:57

Hála Istennek, hogy honfitársunkat felfedezték és egyből szerződést kötöttek vele. Remélem nagy karriert fut be! Kongratula'!

Hypofx 2009.09.10. 11:07:41

Gratula, bar sokan dolgoznak meg arrafele

osborne 2009.09.10. 11:48:04

grat!

(mikor lesz saját oldala?)

Etain · http://etain.blog.hu 2009.09.10. 12:56:52

Nem Percy Jackson a srác neve?

Chapell 2009.09.10. 13:46:39

Sajna a könyv kicsit gyengusz volt, stílusban ez már tényleg csak a 14 éves és az alattiaknak lesz menő. Nem tudom, ez a fordítás miatt volt-e, mert a történet egész klassz.

Art Mooney 2009.09.10. 14:05:38

vszleg semmi hatszele nem volt, ha ott tenfergett a san diegoi kepregenyfesztivalon, es utazgatott amerikaban.

CsigaBige 2009.09.10. 14:19:02

Szuper, hogy sikerült neki! Hatalmas grat!

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.09.10. 15:00:08

@Art Mooney: ezen most nagyon jót mosolyogtam:-)

szöszkehölgy 2009.09.18. 13:38:07

Sok sikert!
Büszkék lehetünk.

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2009.09.23. 19:05:33

A Magyar Képregény Akadémia blogján olvasható, Futaki Attilával készült interjú:
kepregenyakademia.blogspot.com/2009/09/disney-leszerzodtette-az-alfabeta.html

-cserkuti- · http://cserkutidavid.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:39:32

Art Mooney:
Bár FIAT! megelőzött, de a fenti linken valóban kiderül, milyen hátszele volt ennek a Futaki gyereknek. Zaftos részletek kerülnek napvilágra! Fény derül arra, hogy mi a pártok, a BKV-s felügyelőbizottság és Szalainé Szilágyi Eleonóra szerepe az ügyben!
Hogy is lehetne olyan, hogy valaki itthon a saját erejéből elérjen valamit!
Erre gondolni sem érdemes, mert esetleg másképp kéne néznünk a saját teljesítményünkre.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.09.27. 12:26:45

@Art Mooney:
csak nem egy tehetségtelen grafikus vagy, akinek bár a hátszele meglenne, eredeti ötletek híján még nem jelent meg sehol képregénye, ezért a billentyűzet mögül irigykedik azokra, akiknek kitartó munkával összejött valami?

Art Mooney 2009.10.01. 19:55:12

@Hamlet: nem.

@-cserkuti-: epp h nem derult ki, h honnan szerezte a szazezreket/milliokat az amerikai utjara (hatszel?), es h h ismerkedett meg fontos emberekkel (hatszel?).

vagy szerinted ha o nem mesel errol, akkor ebbol kovetkezik, h nincs hatszele? e?

-cserkuti- · http://cserkutidavid.blogspot.com/ 2009.10.02. 20:46:21

@Art Mooney:
"h ismerkedett meg fontos emberekkel"
Ez több helyen is szerepel az interjúban. Fuss neki még egyszer, kérlek!

"honnan szerezte a szazezreket/milliokat"
Nem tudom, hány éves vagy, de Futaki zsenge korától keményen dolgozik (ebből az utóbbi 5 évet magam is végigkísértem), és mellette nem él nagy lábon. Keresetének jó részét további céljainak megvalósítására fordítja (milyen ez már? venne inkább hitelre autót!).
Szintén alaposabb (normál) olvasás mellett megtalálható, h sehol sem az elnöki lakosztályban szippantott az anyagból két orgia között.

Én amúgy - ismerve a hazai viszonyokat - megérteném a szkeptikus hozzáállásodat: biztos szívatnak rendesen, miközben becsülettel végzed a munkádat, mások meg simlikkel milliókat kaszálnak. De ha veszed a fáradságot és rákattintasz a fenti cikkben linkelt Spirál oldalaira, és hozzáveszed, h ebből nyolcvanat lenyomott a srác, nem gondolhatod, h könnyen jött siker az övé.
Azt viszont végképp nem tudom hova tenni, hogy szerinted egy Disney kaliberű cég némi Kelet-európai hátszél hatására rábízza az egyik legfontosabb projektjének kivitelezését egy kóklerre.

Aztán lehet, h csak én becsülöm alá Ms. István Kocsis nemzetközi lobbierejét.
süti beállítások módosítása