Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

A magyar sci-fi halott, de a hulla remekül néz ki

2009.08.01. 16:03 Földes András

 A Képgyár szerkesztősége egy emberként örül a Roham magazin most megjelent dupla számának. Így megvan az apropó ahhoz, hogy végre írjunk Magyarország legfurcsább művészeti magazinjáról anélkül, hogy magyarázkodnunk kellene, eddig miért nem tettük meg.

A Roham ugyanis már három éve a piacon van. Igaz, eleinte érthető volt, hogy nem akadt meg rajta a szemünk, mivel az ingyenes lap inkább olyan volt, mint az Albán Kulturális Intézet negyedéves kiadványa. A katonásan tördelt betűfolyamot fekete-fehér képek tagolták, a fiatalosság jegyében pedig volt benne valami ormótlanul megrajzolt képregény is. 

A Roham egyébként nem az albán bőrmívességgel és Szkander bég szobrával, hanem sci-fivel foglalkozott. Sőt, még inkább azzal, hogy bebizonyítsa, létezik magyar sci-fi. Nos, vannak emberek akik egész életükben önfeláldozóan küzdenek egy magasztos célért, amiről végül kiderül, hogy semmi értelme. Egyes tudósok évtizedes munkásságukat szentelik egy tétel bizonyításának, ülnek be nap mint nap a mikroszkóp mögé, olvasnak el könyvtárnyi szakirodalmat, hogy aztán rájöjjenek, a tétel mégsem igaz.
 
A Roham szerencsére nem jutott erre az egyszerre elismerésre méltó, tragikus és végtelenül röhejes sorsra. És nem azért, mert felhagyott volna a magyar sci-fi ápolásával. A Roham írásai többnyire maradtak ugyanolyan kínosak, mint korábban, de melléjük a főszerkesztő, Korchma Zsombor felvette művészeti vezetőnek Szöllősi Gézát, aki képzőművészként a hátborzongató preparátumairól vált ismertté, a filmes körökben pedig azzal szerzett nevet, hogy ő csinálta a Taxidermia őrült preparátorhősének munkáit.
 
A grafikusok hatalomátvétele
 
Szőllősi azzal kezdte munkáját, hogy fiatal képzőművészeiből és grafikusokból gyűjtött maga köré grafikuscsapatot. Átszabták az újságot, és legalább olyan szabadon kezdtek garázdálkodni az oldalon, mint a sci-fi írók. A különbség az volt, hogy az az inkoherencia, szétesettség, ötletszerűség a művészet ezen ágában valahogy mégis jobban mutat. Vagy csak a meghívott művészek tehetségesek, ezt nem tudjuk, de nem is fogunk a kérdésnek évtizedes kutatást szentelni.
 
A lényeg úgyis az, hogy az újság a montázsokkal, máshonnan vett képek újrafelhasználásával, falfirkaszerű betétekkel a magyar lapok legprogresszívebbje lett. Kedvenc majomfestőnk, Stark Attila minden számban csinál egy képregényt arról, hogy sürgeti a főszerkesztő a leadással, de neki nem jut eszébe semmi. Igaz, ezt az lketszagú mesét meg nem unható bájjal közli. A régebbi számokban volt kihajthatós középső lap egy furcsa figura agyában tett, kaotikus utazásról is.
 
Szöllősi Géza a cikkek melllé gyártott színes, montázsalapú illusztrációi mellett a dupla számban egy olyan képregénnyel jelentkezett, amely még szerkesztőségünk tagjait is meglepte, pedig egy közös kiránduláson mi megtekintettük a művész disznóbelsőségből varrt pinagyűjteményét.
 
Mivel a mostani szám a külföldi fesztiválvendégek miatt kétnyelvű, talán sikerül levetnünk a magyarokról kialakult sztereotipiákat. A pinaplasztikázó nő meg a fülét elvesztő kislány furcsa szimbiózisának történetét olvasva, amelyet a dilettáns magyar sci-fik után kapnak az arcukba az érdeklődő külföldiek, biztos nem lovasnemzetként fognak ránk gondolni.
 
 
Az országimázs iránt aggódókat megnyugtathatjuk, hogy a művész nem minden számba készít képregényt. És munkáit amúgy is ellensúlyozzák Baranyai András bumfordi figurákkal rajzolt oldalai, amelyek a propagandaplakátok naivitásával és egy folyamatábra feszességével bontanak ki bizarr történeteket gyárból elbocsátott szendvicsfeltalálókról. A lapon dolgozik még a festőként nevet szerzett Győrffy Lászó, a pixelgrafikában utazó Kárpáti Tibor, és a groteszk alakokat rajzoló Vidák Zsolt is. 
 
Mielőtt meghökkennénk, hogy a konzervatív izlésű hazai fogyasztók éveken keresztül életben tartanak egy ilyen, még a fejlett vizuális kultúrával rendelkező országokban is elfogadható lapot, meg kell említenünk, hogy a magazin ingyenes, és számunkra sem világos, miként képes reklámok nélkül működni ennyi éve.
 
A Roham mindenesetre a legkülönbözőbb stílusú művészek együttműködésének köszönhetően a trash mintamagazinja Magyarországon. Ami sokat jelent, mert éppen ezt a káoszra és esetlegességre épülő stílust nehéz úgy csinálni, hogy a végeredmény mégis kezelhető, olvasásra is alkalmas lap legyen. Igaz, ez utóbbi funkciót egyelőre sajnos nincs min gyakorolni.

83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr191281627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locke 2009.08.01. 17:25:09

Azt nem igazán tudom, mire alapozod, hogy a magyar sci-fi halott, talán csak azt árulod el a címmel, hogy nem igazán néztél utána a témának. De mielőtt egy ilyen címet leírnál, érdemes lenne kicsit jobban körülnézni, és nem egy kiadvány alapján ítélni meg a műfaj magyarországi művelőit.

greggrant 2009.08.01. 17:32:33

Az index legalább a saját háza táján körülnézhetett volna, hiszen a Galaktika magazin, amelynek megjelenéseiről rendszeresen olvashatunk az index hasábjain, nagyon szépen ápolja a magyar sci-fit, mind az újságban, mind könyvalakban megjelentetve magyar szerzők munkáit.
Lehet, hogy a Roham nem színvolas - nem tudom, nem olvastam még - de ez akkor is hatalmas blama.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.01. 17:33:11

Nyelvtan óra. A tanár magyarázza a tagadást. - A magyarban a kétszeresen negatív állítás negatív. Az angolban viszont a kétszeresen negatív állítás pozitív. Nincs azonban olyan nyelv, ahol a kétszeresen pozitív állítás negatív lenne. Hátulról egy hang: -Aha, persze.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.01. 17:44:13

De, igaza van, a magyar scifi jelenleg nem él, maradjunk ennyiben.

Lődörgő Hollandi 2009.08.01. 17:55:21

Sajnos igazat kell adnom a cikkírónak, a magyar sci-fi halott. A galaktikában akad ugyan egy-egy az olvashatóság alsó határát majdnem súroló írás, de sajnos a szerzőknek előszöris el kellen eismernie, hogy az írás egy mesterség, amit érdemes tanulni egy ideig, mielőtt arra vetemednénk, hogy mások elé tegyük a munkánkat.

És nem csak az irodalommal van itt a baj, hanem az alapvető mondatszerkesztéssel is néha. Olyan az egész, mint egy középszerű gimnáziumi ujság.

fec2000 2009.08.01. 18:01:01

Szerintem sem halott. Legfeljebb változó minőségű. Jelennek meg hasonló igénytelen lírai művek is, ám nem mondanám, hogy a magyar líra halott.
Egyébknt szerintem a fiókokban itt-ott szép számbam keletkenek művek, csak nincs hova, vagy nem tudják hova leközölni a kezdők.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.01. 18:02:01

A Galaktikán kívül is azért jelennek meg színvonalas írások.

algi 2009.08.01. 18:39:53

Ez az új "Galaktika" talán színvonalas? Miután elindult, pár számmal később megvettem, de egy Nemerét leszámítva olvashatatlan volt, Nemere műve meg szimplán csak kínos.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.01. 18:48:27

@anyátok: egy csomó kiadónál, pl. Agave és Tuan, vagy pl. van egy kevésbé ismert, magyar szerzőket megjelentetők antológia, az Új Galaxis. Tény, hogy a Galaktikánál jelenik meg a legtöbb fogyasztható scifi mű, de azért nem csak ott.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.08.01. 18:50:22

Hát aki szerint a magyar sci-fi halott az szánalmasan tájékozatlan a témában...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.08.01. 18:58:13

@algi: Talán vegyél meg pár újabbat, szerintem kellemesen fogsz csalódni :)

Critmiss 2009.08.01. 19:31:44

Trash mintamagazin. Pontosan így van. És pontosan emiatt nem olvasom.

flaszter 2009.08.01. 19:32:25

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.
Szerencsére a magyar scifi az ilyen tájékozatlan kinyilatkoztatások ellenére is él és virul. Pont az utóbbi években robbant egyet minőségileg is. Hogy a cikk szerzőjének, és az amúgy filmes témában szaktekintélynek számító Wrosty Ferencnek erről nincs tudomása, az nem baj. Az már igen, hogy ennek ellenére az ellenkezőjét híresztelik.

flaszter 2009.08.01. 19:34:37

A Roham magazin borzalom. Ezt azért hozzátenném a kozmikus egyensúly kedvéért.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.08.01. 20:02:22

Ha már "Képgyár" a blog neve, írhatna képregényekről is, nem? Akár kezdve a Roham kiadó egyéb produktumaival (Zap antológia, Kulo City, Pestblog.hu, Johnny Fellow Navigátor), valamint más új magyar képregényekkel.

Bergeroth 2009.08.01. 20:17:18

Volt majdnem 10 évvel ezelőtt egy "Fontos" nevű "városi túlélőlap". Stílusra valami ilyesmi volt mint ez a Roham című újság. Viszont az sokkal de sokkal színvonalasabb volt, igényes, és kőkeményen vérprofi. Sajnos elég kevés kiadást ért csak meg, azt hiszem 10 száma jelent csak meg, de hálistennek nekem az összes megjelent száma megvan. :)
Vigyázok is rájuk mint a szemem fényére.

Itt van róla egy kevéske infó, akit esetleg érdekel.
www.kontextus.hu/hirvero/media_2004_0914.html

Bergeroth 2009.08.01. 20:30:15

Pontosítok. 2003-as kiadású a lap, és 7 számot élt meg összesen. Tényleg nagy kár érte...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.01. 20:31:37

@flaszter: Bár a nevem egy-két betűjét sikerült felcserélned, azért válaszolok. ;) A filmes területen kívül ugye a Könyvesblognak is írok, és miután kiadnak nekem egy-egy magyar sci-fi könyvet, inkább kussolok, nem írok róluk recenziót, mert semmi kedvem lehúzni őket. Olyanok, mint ahogy, sajnos, az okkal negatívak megjegyezték.

A Galaktikásokat imádom. A szívük a helyén. A magyar anyag az újságban kimondottan rossz. (Emlékszik még valaki a régi Galaktikában a szerkesztő vitriolos vagy éppen brutálisan elutasító válaszaira? Ilyen szerkesztő kellene most is (Én nem tudom miről beszélek? Huszonvalahány éve olvasom azt a kurva lapot, jóbarát!)) Plusz a technikai és tudományos cikkeket tűzzel-vassal írtanám ki belőle. És a dizájn fele ilyen sűrű kellene legyen.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.01. 20:36:47

A Roham meg tényleg szép, a tartalom meg tényleg olyan, ahogy a cikkíró internetre vetette. Sajnos, ez egy tényszerű cikk.

halfevil333 2009.08.01. 20:41:38

Ha tényleg halott a magyar S. F., akkor a -hulla remekül néz ki- metafora nem helytálló, mert akkor a hulla igen virgonc és termékeny. Sok magyar író -külföldi, angliánusan hangzó- álnéven ír, az eladhatóság végett.
A képi világ merész, nem tetszik minden nekem sem, de nem csak én vagyok a célközönség. Mindezt ingyen, reklámok nélkül, le a kalappal!!!
Akinek nem tetszik, csináljon jobbat! :)

flaszter 2009.08.01. 21:16:48

Wostry Ferenc: A névtévesztésért elnézést kérek.
Az tény, hog vannak gyenge magyar scifik. Milyen műfajban nincsenek hulladékok? De egy egész szcénát halottnak nyilvánítani akkor is botor következtetés.

V-ger 2009.08.01. 21:22:01

Nem tudom, hogy a cikk címe komoly, vagy provokáció. Ha utóbbi, még nem érte el célját. Lehet, hogy én kerültem messze ettől a műfajtól, de valóban, mostanában mintha kevesebb lenne a kiemelkedő mű.

Ugyanakkor a cikk egy kicsit tényleg öngól. Nem is olyan régen, pont az Index-en megjelent leírás hatására vettem meg Markovics Botond (Brandon Hackett) Isten Gépei című könyvét. Egy délután olvastam el. Hosszú évek óta az első kiemelkedő, új Sci-Fi élményem volt.

És gondolom rengeteg hasonló van még. Provokáljuk egy kicsit mi is a cikk szerzőjét kortárs művekkel!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.01. 21:36:11

@flaszter: Pillanatpillanat... én a kommentemben nem azt írtam, hogy halott, hanem hogy "nem él", ami *valamelyest* különbség. :) Pontosan azért, mert blanket statement-ként ráhúzni egy műfajra,amelyet sokan szeretnek és sokan művelnek, nem fair. De jelenleg szörnyű állapotban van. Fel fog támadni, csak bele kell rúgni.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2009.08.01. 22:00:38

az előző Roham volt az első a kezemben, a képregények fele nagyon tetszett, a negyedük szórakoztató volt, a maradék pedig szar. a szövegekbe bele-beleolvastam de inkább hagytam a francba, mert katasztrofálisak voltak.

Lődörgő Hollandi 2009.08.01. 22:03:46

@Wostry Ferenc:

Teljesen egyetértek! Annak idején úgy olvastam a régi galaktikákat, mint amikor desszertet csemegézek! Sikerült is begyüjtenem minden példányát, még az 1. Metagalaktikát is!

Kitűnő grafikák, jó írások. A mostani szép és jó próbálkozás, de sajnos messze sehol nincs a régihez képest, sajnos.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.01. 22:55:18

@Wostry Ferenc: Ha Vásárhelyi Lajos kritikáira gondolsz, akkor ő néha szokott nálunk írni még. :)

Amellett, hogy sok mindenben igazságod vagyon, ami a mostani Galaktikát illeti, azért a scifi távolról sem halott, sőt.

PedroParamo 2009.08.01. 23:02:24

Őőőő, honnan szeditek, hogy a Roham sci-fi lap lenne?

algi 2009.08.01. 23:06:30

Én viszont nem vagyok benne a témában, szóval felmerül bennem a kérdés: a külföldi sci-fi él?

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2009.08.01. 23:39:11

Nekem van egy kiváló sci-fi író barátom, Viola Zoltánnak hívják, rengeteget ír, és a művei zseniálisak. Csak kiadót nem talál, a magánkiadásban megjelent egy-két könyve pedig ismertség hiányában nem fogy kielégítően.
Itt olvasható szabadon 18 darab könyve: mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/kereses.phtml?id=4036&sub_id=1&table=dc_creator&megnevezes=%27szerzo%27&mezoertek1=Viola&mezoertek2=Zolt%E1n

A Galaktika pedig rendszeresen nyeri a nemzetközi díjakat, úgyhogy sem halottnak, sem gyenge minőségűnek nem nevezném.

Dorkaaa 2009.08.01. 23:58:42

@BlueBunny: nem csodálom hogy nem talál kiadót.....

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2009.08.02. 01:04:04

@Dorkaaa: Ezt fejtsd ki bővebben! Szerinted miért nem talál kiadót?

ergerberger 2009.08.02. 05:38:35

Aki szerint régen minden milyen faszárnyos volt, most meg minden mekkora kutyafos, AZ BIZONY EGY VÉN SZAR, és egyedül őbenne van a hiba.

Megöregedtél, apa, ennyi történt. Ha beveszed a Cavintonodat, talán emlékszel még, hogy régen mennyit röhögtél az öregeken, akik szerint régen minden jobb volt. Most meg te csinálod ugyanezt. VÉN SZAR, VÉN SZAR! :)

Ghostwood 2009.08.02. 06:59:13

@ergerberger: Jól van, mehetsz vissza a köved alá, ahonnan előcsusszantál. Én huszonhat évesen mondom azt, hogy a régi galaktika jobb volt, és mivel ismerem némelyik elégedetlenkedőt, ha jól tudom, ők sem sokkal idősebbek. :) Nem, egyszerűen arról van szó, hogy a minőséget igényeljük. Persze egy olyan emberalattitól, aki arra állt be, hogy a mocskával fertőzze a netet, akármerre jár, nem várom el, hogy ezt felfogja.

minarikede (törölt) 2009.08.02. 07:50:47

Nagyon különös, hogy egy olyan lap mint a Roham, több éven át teljesen ingyenesen tud megjelenni. Vajon kinek jut eszébe támogatni egy ilyen tipusú kezdeményezést? Mitől tud ennyi ideig életben maradni, miközben minimális érdeklődés van a hasonló lapok iránt? Láttam néhány Rohamot, szerintem a disznóbőrös szám lazán megbukna egy pszihológiai teszten:) Nem csak gyomorforgató, hanem kifejezetten beteges agy szüleményére utal.
Ha már képregény, akkor Pinkhell, hamár Sci-fi, akkor Galaktika, ha már magyar írók akkor Nemes István, Gáspár András!

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.08.02. 08:18:45

A Sci-fi az scientológus fiatalok? Mert még nem olvastam róluk.. :)

1csacso 2009.08.02. 08:42:48

@minarikede: Olvasva, hamar kiderülhet mindenki számára, hogy a roham nem állami, stb. támogatásból tartja fenn magát. Jelen esetben, a főszerkesztő „áldoz” neki kedves dologra. A többi kiadvány tükrében ez akár üzleti lépés is lehet. Ha már említed, a Pinkhell –t pedig az alkotók finanszírozzák, így lehet nyomdaköltség (néha alatta) magasságában hozzájutni. Ja furcsa világban élünk.

Pantagruel 2009.08.02. 08:43:01

De hiszen a Roham SOHA a BÜDÖS ÉLETBEN NEM VOLT SF MAGAZIN! :)

Pantagruel 2009.08.02. 08:56:56

Ja, na, a Roham borzalmas, még Láng Zsoltot is a hasábjaikra engedték, basszák meg! Anarchista műveletlen faszok. :)

WtFsLZs?

www.litera.hu/hirek/kompletorium-transylvaniae-kaf-es-lang-zsolt-konferencia-penteken-nyiregyhazan

Dorkaaa 2009.08.02. 09:08:46

@BlueBunny: mert beleolvasva én sem venném meg :))))
na jó. ez csak én véleményem. olvasói szemmel.

Bridger 2009.08.02. 09:10:17

Szerencse hogy épp nem volt semmi a kezemben, mert biztos, hogy eldobom.
Viola Zoltán, mint zseniális író?! Attól, hogy álmatlanságban szenved és püföli a billentyűket, még nem lesz író.
Ha a legalapvetőbb fogalmazási és karakteralkotási ismeretekkel sem rendelkezik, hiába fossa tele a wordöt.
Olvastam tőle eleget, hogy meg tudjam mondani. Bár a magyar könyvkiadás nem túl nagy méretű, azért az a tapasztalatom, hogy a jó írók Mo-n sem szorulnak magánkiadásra.

Aki színvonalas magyar scifit szeretne olvasni, annak ajánlok figyelmébe a Zsoldos Péter díj novella és regény kategóriáját, és annak évenkénti nyerteseit. Nem mondom, hogy mindig brilliáns művek a díjazottak, még csak azt se mondom, hogy nem lehetne más a sorrend, de az biztos, hogy a nyertesek az azévi termés felső 10%-ában vannak.

Dorkaaa 2009.08.02. 09:18:48

@Bridger: kösz. megnyugodtam, hogy nem az én készülékemben a hiba.
hideg ráz a magukat íróknak mondó emberektől, akik egy értelmes magyar mondatot nem tudnak papírra vetni....

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.08.02. 09:29:15

A Roham azért tud évente két-három alkalommal ingyenesen megjelenni, mert a kiadója szívügyének tekinti a kortárs irodalom és képregény megismertetését. Ez nem két fillér, de nem is hatalmas vagyon, elvégre a terjesztés nem kerül plusz pénzbe, a kiadó munkatársai saját maguk viszik el rendezvényekre és osztogatják, illetve letesznek belőle példányokat, mintha szórólap lenne.

A tartalmat lehet szeretni vagy utálni, de szerintem mindenképpen örvendetes, hogy van ilyen. Lehetne még több.

Vannak más megoldások is: például az egyik hozzászóló által említett Új Galaxis úgy működik, hogy a szerzők fizetnek a kiadónak a megjelenésükért. Vagy az ugyancsak említett Pinkhell nyomtatására a kiadó Magyar Képregény Akadémia tagjai dobják össze a pénzt.

Nyilvánvalóan mindenkinek az a végső célja, hogy rendes terjesztéssel és magasabb példányszámban tudjon működni, és a piac árazza be a tevékenykedését. Amíg ide el nem ér, szerintem sokkal szimpatikusabb, ha a kiadók és a szerzők pénzt és időt nem kímélve publikálnak, mintha bent hagynák az asztalfiókban az irományaikat.

Pedro feltette a lényeges kérdést: miért SF magazinként harangozza be a cikk a Rohamot, amikor nem is az? Az első számoknál még "agresszív fantasztikus magazin" volt az alcím, most meg már egyszerűen "művészeti és irodalmi". Előfordulnak SF témájú, vagy ahhoz közelítő novellák is benne, de nem jellemző.

BlueBunny: sajnálom, de egyetértek Dorkaaa véleményével, miután beleolvastam Viola úr munkáiba. Először is szerkesztőért kiáltanak, hiszen még a központozás sincs rendben bennük (így hogy kerülhettek be a MEK-be?), és a stíluson bőven van csiszolnivaló.(Ráadásul ezek a regények inkább a fantasy kategóriába tartoznak, nem "igazi" sci-fik.)

Advocatus_Diaboli 2009.08.02. 10:52:23

A magyar sci-fi soha nem is élt. Hány Hugo Nebula díjas szerzőnk is van? :-)

greggrant 2009.08.02. 11:10:02

Azoknak, akik azt mondják, hogy a magyar sci-fi nem állja meg a helyét nemzetközi összehasonlításban, ajánlanám figyelmükbe a legutóbbi Galaktikából az egyik novellát. Szűcs: A rövid élet titka c. műve szerintem elég újszerű mondanivalóval rendelkezik; olyannal, amivel még nem találkoztam eddig.
Egyébként megértem azokat, akik azt mondják, hogy a magyar sci-fiben több a gyenge írás, és az átlagos színvonal is lentebb van - hiszen ha külföldről csak a válogatott művek jutnak el hozzánk, míg itthon akár az átlagosnál gyengébb művek is megjelenhetnek, akkor az összehasonlítási alap természetes, hogy torzul. Ezt azért szerintem figyelembe kellene venni, amikor általánosító kijelentésekre ragadtatjuk magunkat.

magazineaddict 2009.08.02. 11:31:15

nekem kell ez a kiadvány végre , egy olyan címlap ami elüt,.ami bátor,ami más ...tetszik az egész, a formák a színek...hol lehet megszerezni és ingyenes is ?még sohasem láttam...nekem az 30 -as évek avantgard hatás jut eszembe róla

The Shapeshifter 2009.08.02. 11:41:19

BlueBunny: Viola Zoltán mint zseniális??? Ne haragudj de nincsen ízlésed. Szánalom amit művel. Egyértelmű hogy senki nem akarja kiadni.

Örülök hogy nem jelennek meg ezek a förmedvények. Mert akkor tényleg vége lenne a magyar scifinek.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.02. 11:46:58

@NeroBlanco: Évek óta nem így működik az Új Galaxis, ahogy mondod.

Az elején igen, valóban a szerzők finanszírozták a megjelenésüket - de ennek nagyon hamar vége szakadt. Az elmúlt években pedig elég profi szerkesztés vált jellemzővé.

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.02. 11:51:40

@BlueBunny: Ha Viola Zoltán zseniális szerző lenne, akkor én is azt mondanám, hogy a magyar sci-fi halott.

vadooc 2009.08.02. 12:03:06

először is leszögezném hogy semmi bajom a sci-fi műfajjal, nem is szeretem, nem is utálom. kisiskolás koromban imádtam a Babylon 5-öt, ez most már csak nosztalgia szintjén van meg.
szerintem arról hogy mi hogyan áll, a számok nagyon is jól mutatják:
AnimeCon: kb 3-4000 fő
Képregényfesztivál: kb 2000 fő
Képregény börze: kb 400-700 fő
Sci-fi nap: kb 100-300 fő

ahhoz képest hogy a képregényesek (itt úgy értem nem mangások) sírnak hogy mennyire nem elfogadott a képregény Magyarországon, alig vesznek valamit, nincs kereslet rá, nagyon szűk a rétege stb... szvsz a sci-fi rosszabbul áll. legalábbis a látogatók számából következtetve.
a másik amit furcsállok hogy ilyen kicsi a látogatók száma, ahhoz képest hogy hírességeket hívnak meg. a másik három rendezvényen nem szoktak külföldi hírességek szerepelni, tehát ha lenne valószínű hogy a látogatottságuk is nőne vmilyen szinten.

ahogy már írtam semmi bajon a sci-fivel, én csak próbálok a számokból következtetni.
a másik hogy megértem hogy a fanok védik a kedvenc műfajukat, de azért el kellene vonatkoztatni attól hogy ki mit szeret és megpróbálni reálisan (akár külső szemlélőként) nézni a dolgot. akkor talán vmivel tisztábban látnának az emberek!

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.08.02. 12:05:41

@SFportal Sci-Fi Magazin: Ennek örülök, mert ez nyilván jelenti, hogy nekik sikerült megugraniuk ezt a "piaci" lépcsőfokot.
Ha szabad kérdeznem, akkor most ki finanszírozza az Új Galaxis megjelenését? Vagy már van akkora az eladott példányszám, hogy tudnak fizetni is a szerzőknek?
Mert hogy ebből a legutóbbi "szerkesztői üzenet"-ből ez nem derül ki:
"Amíg az Antológia anyagi helyzete lehetővé nem teszi a normális díjazást, újabb pályázatot nem írunk ki olyan értelemben, ahogyan azt a sportpályázat esetében tettük. A terjedelmi szabadság – amint ez a jelen szám és pályázat esetében megmutatkozott – egyébként is kockázatossá tesz minden olyan kísérletet, mely megjelenéssel díjazza a pályázati szereplést: az Antológia nem engedheti meg magának, hogy pályázatok bizonytalan eredményére bízza tartalmi feltöltöttségét."
Mert hát az, hogy "profi a szerkesztés", nem mond el semmit arról, hogy ki fizeti a révészt.

--Timcsi79 2009.08.02. 12:25:04

Múltkor netezgetés közben akadtam erre a blogra pictureonthewall.freeblog.hu/, és valamiért pont a sci-fi jutott eszembe. Szerintem lehet köztük igen űr-korszakbeli képeket találni. Egyébként magyar a srác. Tegnap felhívtam a galériát www.agens90.com/hu/fotomuveszeti-galeria, ahol megvásárolhatóak a képek, és az "electricircle" című épp bent van,és csak 149€... felhívtam az alkotót is, és rendeltem tőle egy másik képet, ami nekem jobban tetszett.. Úgyhogy a magyar sci-fi bárhol fellelhető. Ajánlom mindenkinek, aki szereti szépítgetni a lakását.

Balfake 2009.08.02. 12:39:40

Asszem a magyar sf-nek a középutat kéne megtalálni a rövidgatyás, kockafejű fantáziálás (Galaktika, ZSP-díj és környéke, még jó, hogy szegény Zsoldos Péter nem érhette meg) meg a szélsőséges dadaista hagymáz (Roham) között. Az utóbbi minden gyerekbetegsége ellenére azért még mindig közelebb jár a kitűzött célhoz (magyar fantasztikum), beleolvasni nem próbált valaki?

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.02. 12:42:42

@vadooc: A számok mögött nem feltétlenül csak az érdeklődés milyensége áll. Egy-egy sci-fi rendezvény, amit mi csináltunk (pl. Átjáró Napok), azok 500-700 közötti látogatószámot vonzottak, a tavalyi találkozó 300-400 közötti látogatószáma kifejezetten alacsonynak számított. Ennek oka elsősorban a nem megfelelő reklámozás volt, kevés idő volt rá. Nyilván persze egy 1000-es látogatószám is kevés egy képregény vagy egy anime találkozóhoz viszonyítva, amin változtatni kell. Ahogy én látom, a fő baj, hogy míg a képregényes szcéna sokkal jobban szervezettebb (van egy erős központi oldal a képregény.net képében, valamint egy kiadói összefogás a Képregény Kiadók Szövetsége révén), addig a scifis réteg több szinten is töredezett: nincs erős központi lap, nincs kiadói összefogás, és eleve a rajongótábor is töredezett a különböző tévésorozatok, mozifilmek és irodalmi tematikák mentén.

Nem azt mondom, hogy nincsenek dolgok, amiken változtatni kell a magyar scifi táboron vagy könyvkiadáson belül, sőőőt. De azért a scifit halottnak tekinteni és a sírját ásni meglehetős túlzás.

@NeroBlanco: Nem az én tisztem ÚG-ügyben nyilatkozni, de amennyire én tudom, kb. 1000 példányban jelenik meg. A lapot továbbra is a Kódex kiadó jelenteti meg, és úgy néz ki, ilyen szinten rentábilis a dolog, legalábbis ami a nyomdai és terjesztési költségeket jelenti. Az írók - sajnos -, tudtommal nem kapnak díjazást.

Lődörgő Hollandi 2009.08.02. 12:46:49

@ergerberger: Bár amagam 40 évével nem tartom magam annyira öregnek gondoltam talán lehet benne valami, amit írtál! Levettem a polcomról egy-két könyvet a régi Kozmosz sorozatból. Még mindíg jók. Nem mindegyik, de a legtöbbjük igen.

Tulajdonképpen ami engem a legjobban zavar, az a szókincs, a helyesírás és a mondatalkotás hiányosságai. Ez tanulható dolog, csak sokat kell olvasni hozzá.

Egyébként ott van a baj, hogy a magyar piac kicsi, így nem tud eltartani ennyi írót. Az Angol nyelven publikálóknak sokkal egyszerűbb...

SFportal Sci-Fi Magazin · http://www.sfportal.hu 2009.08.02. 12:52:44

@Lődörgő Hollandi: Meg azért tegyük hozzá, hogy angol nyelvű piacon is egy-egy kitűnő, Hugo / Nebula-díjas kötetre jut nagyjából 1269 db olvashatatlan szemét. Valaki már írta, hogy azért magyar piacra jellemzően már azért inkább az olvashatóbbak jutnak el (bár becsúszik egy-két borzasztó rossz így is). Mire egy magyar kiadó lefordít egy angolszász scifit, addigra azért nagyon sok szűrőn keresztül jut el hozzánk a kötet.

Mivel kisebb a magyar piac, kevesebb a kötet, nyilvánvalóan kontrasztosabbnak hat a felhozatal is.

ergerberger 2009.08.02. 13:53:09

@Ghostwood: "Persze egy olyan emberalattitól, aki arra állt be, hogy a mocskával fertőzze a netet, akármerre jár, nem várom el, hogy ezt felfogja. "

Te nyilván kizárólag derűt és jókedvet árasztasz magadból, és a lépteid nyomán virágok nyílnak. Faszkalap.

TonyCaviar 2009.08.02. 14:12:53

Olvastam egy nagyon ígéretes írást az első rohamban. A szerzőre és a címre nem emlékszem, de valamiféle ősmagyar fantasy volt, nyelvileg és atmoszferikusan kifejezetten izgalmas megoldásokkal előadva, sajnos csak részlet volt, vagy lehet hogy csak rövid. Más kérdés, hogy az írások jó része egy-ötletes pamflet, ideologikus karc, vagy tehetségtelen firkálmány.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.08.02. 15:01:18

Az Pudentius testvér tollvonása lesz Varga Illéstől.

Amit az írásokról elmondasz, az igaz a grafikákra is - és minden lapra, nem csak a Rohamra. :)

(Vicc: a cikk-illusztrációnak bettett Henryk Zilc-módszer az első Rohamban is szerepel, az "idétlenül rajzoló" Brazil szintén ott van ebben a kiadványban.

De tény, hogy a grafika ráült a lapra.)

Írások szintjén is nagyon erős a lap - sajnos ezt a dizájn rendszeresen elnyomja.

StopSzmog 2009.08.02. 16:09:59

Viola Zoltán a MEK-en? Ezen most behaltam.

tetsuo_ · http://www.ekonyv.hu/ 2009.08.03. 10:08:10

Ami a magyar SF-et illeti, elég ha belenéztek majd a héten megjelenő 11. MetaGalaktikába. Még mennyire, hogy él:
galaktikabolt.hu/termek/metagalaktika_11_-_a_magyar_sf_kronikaja.html

TonyCaviar 2009.08.03. 12:32:25

Köszönöm, tényleg Varga Illés az, csak én a Porció Kapitány Fejadagját olvastam. Írt már ő valami komolyat? Könyvet, regényt, stbt? Tényleg jó, vagy ez csak valami véletlen?

Babaloo 2009.08.03. 13:11:34

@Lődörgő Hollandi: a magad negyven évével nyilván már rájöttél, hogy alkotni sokkal nehezebb, mint rombolni. Sajnos nem tudom, hogy sci-fiben eddig mit alkottál, nyilván vmi nagyot, hogy ilyen öntudattal rugdalod azt, amit halottnak nevezel és nevettetsz ki embereket, akiket nem is ismersz.

William Goldman (nyilván ismered), szimplán véglényeknek nevezte az ilyeneket. Papolsz itt a központozásról, meg az értelmes mondatokról, de amit elsőként illik megtanulnia egy publicisztának, az a tisztelet, bazdmeg.

Wostry Ferenc a nagy csúsztatók egyike lett talán?
"Pillanatpillanat... én a kommentemben nem azt írtam, hogy halott, hanem hogy "nem él", ami *valamelyest* különbség. :)"
Gratulálok, jól kivágtad magad, csak most ne gyere a vegetál-szóval, mert a vegetálás is az élet egyik formája. Ami nem él, az halott. Mindig tanulhatsz vmit, és ez olan klassz.

De Lődörgő, pattintsd már be ide vmelyik nagy alkotásod linkjét, hogy megérthessem pökhendi arroganciádat, amivel egy képzőművészeti blogban írókat fikázol. Előre is köszi.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.03. 13:56:13

@Babaloo: "Suspended animation", így jobb? És fenntartom, nem lépek vissza tőle: egy jó rúgás vagy defibrilláció kellene neki, mert az nem élet (de nem is halál - hopp, lehet hogy mégis létezik ilyesmi? ;), hogy a mag ír a magnak, és nem születnek kimagasló munkák. A belterjesség meg már majdnem-halál.

Szegény Lődörgőt meg ne bántsd, attól még hogy nem író, lehet véleménye. Vagy te is egy "csinál jobbat"-tal akarsz érvelni, mint a sarokba szorítottak általában? A maga területén lehet hogy ő egészen kimagasló, ki tudja. Én azt tudom, a saját területemen meglehetősen jó vagyok. ;)

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2009.08.03. 14:34:49

@Wostry Ferenc: Az egész vita egy... eh, bocs hogy beleszólok, de érintve vagyok, szóval... arról van itt nagyba szó, hogy ez a recenzió vagy kritika vagy mi és a blog sehogy sem jön össze, szereptévesztésben van a szarző, mivelhogy ez a blog, ha jól tudom, képzőművészeti tárgyú, és ebben a minőségében a Roham szerzőire és szövegükre tett megjegyzései nem helyénvalóak, ellenben kisstílű személykedés, öööö szemétkedés, illetve mindkettő.
Valamint lehet ámuldozni az képzőművész srácokon, hogy mennyire fasza gyerekek, mert pinát rajzolnak, csakhogy a lap grafikáinak legnagyobb része nem jött volna létre, ha nincsenek azok az írások, amihez illusztrációként elkészültek.
Ez a másik oldal.
Amúgy persze le lehet dillettánsozni bárkit persze, a vélemény szabad.
Úgyhogy akkor én is nekiállhatok itt szidni a hétvégi partjelzőt, a konyhásnénit a rossz főztjével, a dilettáns mozigépészt... de hogy jön ez ide?

Geekblog 2009.08.03. 14:51:04

@Kaputykin: Csodálkozni fogsz, teljesen egyetértek veled - de attól még van tényszerűség a cikkben (még ha elsődleges benne is a provokáció, ami nem jó újságírás, csak keserű újságírás.)

Szerencsére ez a vita amúgy is kezd behalni, hiszen nincs már mit hozzátenni (bár nem is vita ez, főleg a szokásos netes basszájbaakurvaanyádozásokhoz képest ez egy semmi, csak beszélgetünk, kivétel mikor egy-egy ideges beszól)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.03. 14:53:59

@Geekblog: Ez én voltam,csak szerkesztőségi nick-kel,bocs.

Lődörgő Hollandi 2009.08.03. 17:26:18

@SFportal Sci-Fi Magazin:

Ebben lehet, hogy igazad van, bar az elmult 15 evben fokent angol nyelven olvasok sci-fi-ket. A magyar szuro tenyleg jol mukodik, pl. az Agave koyveket vakon meg lehet venni, mind jo szokott lenni.

Ezzel egyutt, sokszor rakenyszerultem, hogy vakon vegyek egy-egy angol konyvet (pl. repteren hosszu ut elott), de mind olvashato volt. Legalabbis nyelvi szempontbol nem volt semmi gond veluk.

Szerintem az angolszasz piacon a szerkesztoi szuro is eleg jol mukodik...

Lődörgő Hollandi 2009.08.03. 17:37:37

@Babaloo: Kedves balaboo,

Hogy G. B. Show szavaival eljek, "Lehet, hogy tojast tojni nem tudok, de azt meg tudom mondani, hogy jo-e a rantotta!"

Azt is irod, hogy "Papolsz itt a központozásról, meg az értelmes mondatokról, de amit elsőként illik megtanulnia egy publicisztának, az a tisztelet, bazdmeg" amivel teljesen egyetertek!

A problema ott van, hogy en vagyok az OLVASO aki FIZET a szerzo muveiet es vakon, olvasas elott. Eppen ezert elvarom azt a tiszteletet a kedves szerzoktol, hogy ha mar nem tudnak olyat alkotni, amit elvezni is lehet (pedig ezert fizettem) akkor legalabb azokon a teruleteken tegyenek eg mindent, ami nem a tehetsegtol, hanem az szimplan tanulastol fugg. (Lasd helyesiras, szohasznalat, mondatalkotas.)

William Goldman hires iro, sajnos nem nagyon tanulta meg tsztelni az olvasoit, ha veglenyeknek tartotta azokat, akiknek nem tetszettek a muvei. Mondjuk lehet, hogy NEKI igaz is volt, mert a muvei tenyleg jok voltak, nem ugy mint a Galaktikaban megjeleno irask zome.

PedroParamo 2009.08.03. 20:44:33

Albán bőrmívességről és Szkander bégről a 10., jubileumi számban lesz szó. G. B. Show-ról is, G. B. Shaw-idézetekkel tűzdelve.
Tök jó, hogy a post agyba-főbe dicséri a lapot. Éljen! Az új számból A napló a nagy kedvenc. Kötetem / könyvem nincs. GO2 Roham honlap és Látó.
Kösz, Pedro, hogy használhattam a nicked.

Üdv
Varga Illés

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2009.08.04. 10:48:05

@Wostry Ferenc: Ez a "szokásos netes basszájbaakurvaanyádozás" jó, mert valami hasonlót gondoltam Földes A.-ról, még ha nem is mondom ki, mert annál illedelmesebb vagyok.

Ez egyszerűen nemhogy nem jó újságírás, még csak nem is keserű, sokkal inkább trehány, nemtörődöm, csúsztatott újságírás.

Hogy értsd, és mindenki értse, miről van itt szó: Ha mondjuk nyitok egy blogot a webdizájnról, és írok egy cikket mondjuk az index blogosított oldalairól, azzal, hogy: eddig ugyan nem írtam az indexről, mert képileg és szövegileg is szárított kutyaszar volt, a magyar netes újságírás amúgy is egy fos, magukat fölértékelt nímand kis senkikkel, és mindenki ezen röhög, de most ez a dizájnváltás egészen jó lett, csak az írások maradtak
olvashatatlanok, konkrétan nem nevezek meg senkit, és jó ránézni az oldalra kellemes, csak egyszerűen fogalmazni képtelen félművelt idióták írnak csak ide...

na és ide beteszek egy képet, mondjuk a TE egyik cikkedet, ami nem egy nagy izé, de szerinted jól megírtad, van eleje vége, még közepe is, és szól is valamiről... és eddig, nagy általánosságban tetszett az embereknek is...

.. és amit lehet, hogy el se olvastam, mert ez csak illusztráció, de a neved elég jól mutat ott, persze a szöveget nem lehet elolvasni...

ez a szarokbele újságírás.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.04. 11:13:51

Ige, ez irritáló lehet, elismerem. :) Szal akkor Somogyi György? ;)

Pantagruel 2009.08.04. 22:13:15

@Kaputykin: "ez a szarokbele újságírás."

Welcome to Index

:)

~zoli79 2009.08.04. 22:55:12

Ezt az írást odáig olvastam, hogy ormótlannak nevezte Brazil rajzait.

Shaddam 2009.08.19. 18:51:56

@BlueBunny:

Mázlista!Viola hatalmas könyveket ír,ha máshol élne már sokat meg is filmesítettek volna

yeahyeahyeah 2009.08.19. 21:45:38

Ez sci-fi? nekem is van egy a szigetes különkiadásból de szerintem sokkal inkább egy mai művészeti újság, ami nagyon tetszett, szigeten ez volt a délelőtti móka. de eszembe nem jutott, hogy ez sci-fi újság akarna lenni...

maláta 2009.09.03. 22:19:21

nekem volt a kezemben egy ilyen újság egy fesztiválon, sajnos nem tettem el!..pedig szarrá röhögtem magam rajta!

borisfedor 2009.12.25. 08:53:17

Régen tényleg egy élmény volt a Galaktika. Az írások színvonala magas volt, olyan jó novellák voltak benne, hogy nyugodtan írhatta volna Lem, vagy Asimov is őket. Ehhez jött még a kitűnő grafika.
A mostaniba belelapozva teljesen más összkép jön ki, ez tény. 5-10 perc lapozgatás, beleolvasás után, valahogy az az összbenyomás alakult ki bennem, hogy ingyenes anyagként sem biztos, hogy mindig kellene. Az ár/érték arányról nem is érdemes szólni. Az említett ingyenes lapban vannak jó dolgok is, de helyenként kimondottan visszataszító, egy-egy figura terv szinte invitálja puszta megjelenésével az alkotóhoz a lélekbúvárt.
süti beállítások módosítása