Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Itt szőtte ördögi terveit Madoff

2009.01.24. 17:54 Földes András

Ha Manhattan középső városrészén lakik az ember, ahogy a New York-i magyar évadra kiküldött tudósító, szükségszerűen esik át a három fázison, miszerint először úgy érzi magát, mint egy dzsungelben, ahol a fák helyett toronyházak magasodnak. Aztán egyesével nézve az épületeket rájön, hogy a legtöbb felhőkarcoló önmagában meglehetősen jellegtelen acél-üveg monstrum. Később viszont arra döbben rá, hogy a magasépületek együtt, még az unalmasak is, egy sajátos rendbe illeszkednek. Még ha ez a rend időnként inkább Gotham várost juttatja eszünkbe.

Miután napokig nézem a 28. emeleti szobámból a látképet, végigmentem a két fázison. Majd szombat reggel ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy megtudjam, mi az a furcsa, ovális alaprajzú toronyház a jobb oldalon. És mit kell tudni arról, ami balra magasodik tőlem, úgy, hogy érezhető, jelenlegi, tekintélyes magasságban elhelyezkedő szobám is csak nagyjából a felénél lehet.


Rövid netes szörfölés után kiderült, hogy az ovális épületet Lipstick buildingnek, azaz Rúzs háznak hívja a nép, nem fogják kitalálni, de rúzsra emlékeztető alakja miatt. Bár egy 1986-ban épült, posztmodern épületről van szó, a tervezői, Philip Johnson és John Burgee szerint az ovális alaprajz, és az épületet tartó oszlopsor az olasz barokkot idézik meg. A nézetet kevesen osztják valószínűleg, amire az is utal, hogy az egyik leghíresebb bérlőnek, Bernard Madoffnak a barokk burjánzása helyett inkább a letisztult piramisjáték jutott eszébe. Amellyel a 2008-ig a Lipstick bulidingben székelő egykori NASDAQ-elnök több mint 50 milliárd dolláros kárt okozott, és többeket kergetett az öngyilkosságba. 
 

A 138 méteres, 34 emeletes épület azonban eltörpül közeli szomszédja, a négyszögletes, tetején féloldalasan csapott szomszédja mellett. A Citigroup Center nevű felhőkarcoló 279 méterével és 59 emeletével New York egyik legmagasabbja. És ahogy nyilván minden helyi épület, a mérnöki bravúrok és botrányok keverékével írható le. 

A hetvenes évek építészetének jegyeit hordozó ház egy templom helyre épült. Az egyház annak fejében adta el a telket, hogy a beruházó a sarokra úgy épít nekik összkomfortos templomot, hogy az semmilyen kapcsolatba nem kerülhet a fölé magasodó toronyházzal. 

A megoldást végül 35 méter magas oszlopok jelentették, amelyek ráadásul nem a sarkokon, hanem középen támasztották alá a felhőkarcolót. A lenyűgöző, a fent említett dzsungelhangulatot biztosító megoldás azonban majdnem tömegkatasztrófához vezetett. 

A tervező, William LeMessurier eredetileg ugyanis hegesztett csomópontokat írt elő, amelyeket gazdasági okokból végül inkább szegecseléssel oldottak meg. Az építkezés után derült csak ki, hogy az épület szélállósága elmarad a várttól, ráadásul egy hurrikán is közeledett akkoriban. 

 

Az Ella hurrikán előrejelzésekor vad iramban de szokatlan munkarendben kezdtek dolgozni a munkások: az épület stabilitásáért felelős csomópontokat a legnagyobb titokban, éjszaka, a köz- és a sajtónyilvánosság kizárásával erősítették meg. A munkával azonban nem végeztek időben, és a tragédiától csak az mentette meg a várost, hogy az Ella végül egy elegáns kerülővel elhagyta a régiót. 

A beruházó és az építész hazardírozására csak 20 évvel később derült fény, amikor a New Yorker hosszas nyomozás után cikket hozott le az eltussolt botrányról.

Történetünk helyszínén, a 3. sugárút és 53. utca kereszteződésén a pénzügyi és mérnöki krízisek azonban nem hagytak nyomot: a környék nett és nyugodt, mintha nem erről a sarokról írta volna a Ramones a számot, amely egykori basszusgitárosa foglalkozását, a férfiprostitúciót dolgozza fel rövid és lendületes formában. Dee Dee Ramone itt árulta a testét, hogy keresetét nem sokkal utána heroinra fordíthassa. Dee Dee később cáfolta a sztorit, vagy legalább is, hogy épp ezen a sarkon történt volna. Közelebbit azonban most már nem fogunk tudni erről, mivel a gitáros 2002-ben heroin-túladagolásban elhunyt. 

 

14 komment

Címkék: ramones new york felhőkarcoló

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr20899983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.24. 19:36:14

"Ugye eljönnek ma a repülők? Ugye szépek lesznek, mint azelőtt?
Ugye lesz majd füst, ami betakar? Ugye nem játszik, aki nem akar?"

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=6112

gabba gabba hey · http://drotvizsla.wordpress.com 2009.01.24. 20:05:32

Dee Dee Ramone, "s" nélkül. Becsületes polgári nevén Douglas Colvin. Mivel mindenkinek volt felvett neve a zenekarban (Johnny, Joey és Tommy Ramone), ezért lett a nevük Ramones. Ugyebár.

The_Genius 2009.01.24. 22:46:08

De végülis sikerült összehoznia a zsetont túladagoláshoz... :D

Ainult Mina 2009.01.24. 23:30:52

"a New York-i magyar évadra kiküldött tudósító"

Naccerű. Hány újságírót vettek meg, hogy megírja, de nagyon sikeres is ez az évad?

SzocsO 2009.01.25. 02:27:55

azt a plusz "s" betűt meg illesszék be ide:
>eltusolt
két "s", bocs.
Amúgy ez mikor ikép? Tényleg ilyen randa New York onnan?

SzocsO 2009.01.25. 02:29:13

ne basztassatok: mikori kép

corvet 2009.01.25. 06:37:27

index.hu/kultur/klassz/extrmagy/

Itt az évad költségvetéséről is lehet olvasni.
Még egy kockát nem láttam, láttunk a megvalósulás sikeréről. Ez az írás is csak a látképpel foglalkozik. A madárláttával, meg a megvesztegethetetlen "amerikai pitével" Az kell nekem fontos is szép is, szeretjük is a szabadság fantomját.
Pas malle. Nagy kihívás lehet írni az eseményről.
Persze messze van. Ozt a futár hajóval hozza a híreket. Gondolom a nagy faluház, a T. ház minden fontos membránja kint figyeli az eseményeket.
A nyitó buli biztos jó volt,ingyen kaja pia, most mőg mindenki másnapos, ezért az őshazában a hírstop! Hiller papa meg izgul. Van még rá ideje.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.25. 10:32:13

the ramones: 53rd & 3rd

If you think you can, well come on man
I was a Green Beret in Viet Nam
No more of your fairy stories
'Cause I got my other worries

53rd and 3rd
Standing on the street
53rd and 3rd
I'm tryin' to turn a trick

53rd and 3rd
You're the one they never pick
53rd and 3rd
Don't it make you feel sick?

Then I took out my razor blade
Then I did what God forbade
Now the cops are after me
But I proved that I'm no sissy

bepe2 2009.01.25. 11:08:35

Offshore business.

marosy 2009.01.25. 11:37:38

Ez a zsidó Madoff még a Holocaust túlélőket sem kimélte. A Wiesenthal alapítvány is MAdoffnál tartotta a Svájctól kizsarolt pénzét.

molaris 2009.01.25. 11:42:50

Csak két kérdés. Ezen beruházások körül, véletlenül, nem bábáskodtak magyarok? Vagy a szemét is nemzetközi, csak nekünk több jutott?

parttalan 2009.01.25. 11:53:35

Az alsó városkép előterében lévő vízfelület a Hudson folyó vagy a Central park részlete?

szucs.adam 2009.01.25. 12:27:32

@parttalan: Mivel az 53. utca és a 3. sugárút sarkán vannak, ezért kénytelen lesz az East River lenni a folyó

hedit · http://edit.threefinch.com 2009.02.12. 13:04:25

ha már New York és felhőkarcolók, akkor ezt lessétek meg:
niemann.blogs.nytimes.com/2009/02/02/i-lego-ny/
süti beállítások módosítása