Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

A robotnyugdíjasok nem viccelnek

2009.03.11. 15:17 Földes András

Nem lepődtem meg, hogy a Londonban rendezett kortárs kínai kiállításon nem tusfestmények vagy agyagszobrok fogadtak, hanem robotirányítású nyugdíjasok. Az ugyanis már közhely, hogy a jelen kínai képzőművészete rövid idő alatt a világ élvonalába került. A kommunizmus ellenére Pekingben és Sanghajban tobzódnak a kortárs galériák, a képzőművészek pedig - egyébként érthetetlen módon - önkritikus, izgalmas, technológiai eszközöket és modern anyagokat is használó műveket készítenek. A művészeti vásárokon pedig, legalább is amíg a válság nem döntötte romba a piacokat, szárnyaltak a kínaiak árai.

foldesandras: london09 232 Nézze meg a képeket nagyban! Fotó: Földes András

A sokkon túlestem tavaly, Bécsben, amikor a modern művészeti múzeumban mangahősökre emlékeztető szobrokkal és metrókocsiból készült installációkkal szembesültem. A Saatchiban ezért már nem arra kerestem a választ, hogy miként jelenik meg a több ezer éves kínai kultúra, hanem hogy mi ez a nagy nyüzsgés. 

Szomorú robotok

A kiállítóteremben ugyanis feltűnően sokan voltak. Nagy számban jelentek meg kerekes székes látogatók is, akik csak azért lettek gyanúsak, mert a többiek leplezetlen érdeklődéssel bámultak az arcukba, sőt, némelyikre ujjal mutogattak, sőt, kinevették őket. Tüzetesebb vizsgálat után megállapítottam, hogy az idős urak maguk a mű. A két kínai művész, Sun Yuan és Peng Yu élethű figurákból, és motoros kocsikból készítette el mozgó installációját. Ekkor még nem volt világos, hogy ez csak féligazság.

foldesandras: london09 214

A lényegről elterelte a figyelmem a precízen felépített munka. A két ügyes kínai az élethű figurák alá intelligens, elektromotoros tolókocsikat rakott. A székbe épített érzékelőknek köszönhetően a nyugdíjasok nem rohantak mókásan egymásba, és nem ütköztek a falnak, hanem kimért monotonitással keringtek a teremben, időnként megálltak egymás vagy egy látogató előtt, kicsit hezitáltak, majd lassan elfordulva tovább álltak.

Az installáció tetszett a közönségnek. Groteszk volt és humoros, de inkább csak gegnek tűnt, mint átgondolt alkotásnak. Egészen addig, míg távozóban vissza nem néztem a karzatról.

Felülről egyértelművé vált, hogy a műnek van még egy eleme, mégpedig a látogatók. Földközelből nem tűnt fel, de bizonyos távolságból szinte ordított, hogy csak látszólagos a kapcsolat a nézők és az idős emberek közt. Egymás közelébe kerülnek, összenéznek, de aztán a látogatók távoznak, vissza az életbe, az öregek pedig maradnak, keringve tovább saját régi, átírhatatlan, monoton programjuknak megfelelően. Akár csak az idősek otthonában, ami egyébként a mű címe is. 

(A mű a londoni Saatchi Gallery The Revolution Continues: New Art From China című kiállításának része, amely sajnos már bezárt, de az Idősek otthona az alagsori teremben még megtekinthető.)

Posztunk a Saatchi másik, kortárs iszlám művészetet bemutató kiállításáról >>>

12 komment

Címkék: london saatchi kortárs képzőművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr14996035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pemegény 2009.03.11. 16:06:49

En, mint londoni szekhelyu olvaso, szeretnek pontos helyrajzi koordinatakat kerni, hogy en is jol megnezhessem magamnak a kortars kinai muveszetet.
Koszonom

Rá Dios 2009.03.11. 16:16:34

25 évvel ezelőtt nemezetibankosok, mások, mentünk a nyitni készülő Kínába mechanizmust magyarázni. Kérdeztük, nem nem vetette-e őket vissza nagyon a kulturális forradalom. Ugyan, mondták legyintve, talán ha ötven évvel... Behozták, rendesen...

Critmiss 2009.03.11. 16:24:35

Léccilécci, áruld már el, hogy hol volt ez a kiállítás. Tudom, hogy Google a barátom, de segíthetnél.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.11. 16:28:00

Két kortárs művész beszélget:
- Rászarjak?
- Áh, úgysem értenék meg...

nitro1 2009.03.11. 16:31:34

Viccnek jó, de már ez is művészet?

phcalvin 2009.03.11. 17:10:42

www.saatchi-gallery.co.uk/artists/yu_yuan.htm?section_name=china_art

szerintem ennek a kiállításnak már vége, de próbálkozni lehet

Saatchi Gallery
www.saatchi-gallery.co.uk/visitor/visitor.htm

South Kensington Station-höz elég közel van.

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.03.11. 20:20:13

Olvassatok China Today-t! (Szabó Ervin, negyedik félemelet:)

rockjano 2009.03.11. 23:30:06

nem egyszerûen idôs emberek elektromos kocsikban, hanem élô és halott politikusokra hasonlítanak nagyon. Szerintem baromi jó.

nitró1: neked mi a mûvészet?????

ess 2009.03.13. 10:33:26

igen, a világvezetőinek tevékénységét mutatja be játékosan... :)

ezt még lehet látni, mert bár a kínai kiállításnak (aminek eredetileg a része volt) vége van, de ezt az egy installációt meghagyták.
süti beállítások módosítása