Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

A jövő Budapestje Demján szerint

2009.04.21. 16:26 Földes András

Vajon mit gondol száz év múlva a budapesti lakos korunkról, ha jópofa szlovák divatpormaszkjában, és selyemfényű kínai saválló ruházatában végigsétál a Millennium városközpont mellett? Demján Sándor ugyanis nem egyszerű megaberuházásnak szánta a Lágymányosi  és a Petőfi híd közé szerkesztett projektjét, hanem valami olyasminek, ami dinamizálja a várost és új irányokat jelöl ki az ezredforduló Budapestjének.
 

foldesandras: milleniumi 017

Nézze meg az épületeket több oldalról >>>

A Millennium városközpont egyetlen épületet, a jelenleg még épülő Millennium Gate-et leszámítva kisebb negyeddé sűrűsödött. Úgyhogy végigsétáltam a jövő Budapestjén, miközben igyekeztem még sűrűbb szmogot és furcsa, félsivatagi fákat képzelni az épületek köré. A magyar ingatlanfejlesztések szemszögéből igényes kivitelű lakóparkok, irodák, üzletek a jövőből visszanézve azonban nem tűntek formabontóan progresszívnek.
 
A következő század budapestije a több százezer négyzetméteren épülő negyedből arra következtethet, hogy az ezredforduló magyarja Kelet-Európa helyett inkább egy tengerparti városban élne. Esetleg még messzebb, valami sosem volt mesevilágban, ahol a kiábrándító jelen helyett a gyermeki fantázia irányítja az életet, és mindenki királylány vagy királyfi. Amennyiben pedig ki kell merészkednie a valóságba, hogy dolgozzon, akkor beleolvad a szürke tömegbe, vagy ha társadalmi helyzete azt kívánja, akkor szolidan, a kereteket nem feszegető dizájnépületben igyekszik decensen meghúzódni.
 
Nizza a Dunaparton
 
A kép persze egyáltalán nem tragikus, különösen, ha a szomszédos őspláza felől közelítünk. A Duna-Pest Rezidenciák nevű lakóházkomplex ugyanis mértéktartó, koherens kulturális hátteret feltételező épület (Tervező: Csomay Zsófia és kollégái - CET). Szemben az említett pláza és lakótömbbel, ami olyan, mintha egy kazah olajmágnás építtette volna, hogy meghódítsa a bádogtetős házikóban lakó faluszépét. Igaz, a Duna-Pest Rezidenciák egyedül a Dunára nem utal. Ilyen épületek legközelebb Dél-Franciaországban, Olaszországban találhatóak, a tengerparton, a városok külső, de még kulturált részein, ahová a középosztály decensen jellegtelen lakósorait építik.
 

foldesandras: milleniumi 043

Más kérdés, hogy a Dunaparton ugyanez az épület már a luxust jelenti. Érthetően, hiszen a mészkőborítás, a vállalható kivitelezés, az ablakok és erkélyek kellemes, egyébként bauhausos arányai amúgy ritkábbak, mint a Soroksári úton a Louis Vuitton.
 
Disneyland
 
A Millennium Városközpontban egyetlen telek nem Demján Sándoré, és ez egyébként nem csak a cégadatokból derül ki, hanem egyszerű megfigyelés útján is nyilvánvaló. A BIF tulajdonosai láthatóan érezték, villantaniuk kell, hogy életben maradhassanak a Demján uralta zónában. Így egy reggel az Index tulajdonosaiként is ismert Spéder Zoltán kedvenc Gaudi albumával, Nobilis Kristóf pedig a karácsonyra kapott Hundertwasser monográfiával állított be az építészirodába. 
 
Az eredmény, a Castrum-ház egy furcsa komplexum lett. A kellemkedő részletek, a hullámzó és görbülő falak, az elszórt ablakok, a tornyocskák, kupolák, kilátók nem értelmezhetőek másképp, mint hogy a BIF nyilván egy ferencvárosi Disneylandet akart itt megalapozni.
 

foldesandras: milleniumi 033

Nézze meg az épületeket több oldalról >>>

Ami a tömb keleti oldalán a gyermekkori vágyak valóraváltása, az a túloldalon a felső tízezerbe tartozás szimbóluma. Az épület a Duna felől ugyanis látványos stílusváltáson megy át. A bohém ablakdobozok és szertelen formák a primer rongyrázásnak adják át a helyüket. A folyóra néző erkélysorok motoros jachtot idéznek zöldes üvegkorlátaikkal és íveikkel, és olyan magabiztosságot sugároznak, ami biztosan elbódítja a folyón elhaladó ukrán uszályok legénységét.
 
Már csak azért is, mert a Castrumot szintén jó anyagokból, igényesen rakták össze.
 
Depresszió
 
A jövő történészei számára érdekes kutatási terület lehet kideríteni, hogy mi történt Demjánnal akkor, amikor rábólínott a döbbenetesen unalmas Millennium Tower I terveire. Mély depresszióban üldögélt egy alagsorban, és ebből a szemszögből izgalmas, vibráló produktumnak tűnt ez az érdektelen kocka?

foldesandras: milleniumi 056

Vagy hirtelen pénzszűkébe került, és a legolcsóbb megoldást választotta? Esetleg konyakozás közben nosztalgikus hangulatba került, és eszébe jutottak a budai Skálában töltött szép napok? Ez az épület ugyanis legalább annyira nélkülözi a kreativitást, mint a közben a föld színéről eltörölt mása. Az I-es toronyról nehezebben lehet jellemzőbbet mondani, mint hogy legizgalmasabb eleme a grafitszürke szín.
 
Prüntyögés Ferencvárosnak
 
Ezek után viszont adrenalin injekcióként hat az emberre az utolsó két tömb. Az üzleti élet misztikus áramlatai miatt először a Millennium Tower III jó arányú és ötletes irodaépületét húzták fel. A három tagból álló komplexum izgalmas vonalú, és mégis mértéktartó, igaz, formájában inkább az ezredforduló előtti, mint utáni trendeket kutatja. A két szélső, kifelé domborodó tömb olyan, mint egy pár óriási számítógéphangfal, amelyekből kellemes zene prüntyög rá Ferencvárosra, miközben az irodisták szorgalmasan kopognak odabenn a klaviatúráikon.

foldesandras: milleniumi 009

A gépházakat takaró ívelt tetők valószínűleg inkább a domborodó homlokzatra rímelnek, mint a Nemzeti Színház tetejére csavarozott siugrósácra. Ami onnan is sejthető, hogy a tetőket szándékosan úgy helyezték el a Schön Építész Iroda munkatársai, hogy kitakarják a színházat, és ezáltal ne zavarják össze a tetőteraszon lebzselő menedzsereket.
 
Az ívek és domborulatok mégsem viszik el a stílust az ízléstelenségig, a rizalitok közti blokk szigorúbb, elvágólagos szerkezete ellenpontozza a lágy íveket.
 
Demján Sándor központi szerepe a Millennium városközpont tekintetében legalábbis ellentmondásos, ha az államot évtizedekre elképesztő terhekre kényszerítő Művészetek Palotája PPP-szerződését nézzük. A képet viszont árnyalja, hogy egyeduralkodóként összehangolhatta a beruházásokat. Így a szomszédos épület egy másik beruházó ízlése miatt nem lett csavaros, aranyszínű torony. A Millennium Tower II hasonló anyagokat, ugyanazt a jó minőségű mészkő borítást, és függönyfalakat alkalmazza, mint a III-as. Az irodaépület iskolás módon, de azért még a tűréshatáson belül reflektál a szomszédjára. Itt a két szélső épület a szögletes, és a köztük feszülő függönyfal hullámzik.
 

foldesandras: milleniumi 012

 Az új Budapest nagyobb méretben itt >>>
 
A homlokzatig futó betonpillérek érdekes ritmust adnak a szellős, összefüggő ablaksávoknak. A tágas, zöld üvegfalak miatt az egyébként egyértelmű, hogy a Tower II nem irodaház, hanem valójában akvárium, amit a hullámot idéző módon visszakunkorodó tetőidomok is hangsúlyoznak. Az épület aljában nyitott átjáró nyilván a nagyobb halak beszállítását teszi lehetővé.
 
Sétám végén, még a Nemzeti Színház előtt megtorpantam, hogy még képes legyek kiegyensúlyozott véleményt formálni. Földre szegezett tekintettel megállapítottam, hogy a Millennium Városközpont annyiban tartja az ígéretét, hogy az építkezés valóban az ezredfordulóhoz köthető. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy ez a párszáz méter hosszú házsor új városközpontot teremtene Pest déli részén. Még úgy sem, hogy épül a Millennium Gate, ahová a CEU költözik a hírek szerint, és Demján a Nemzeti Színház elé is felhúzna még valamit. 
 

Hasonló lendülettel épültek egyébként - szintén a Duna mellé - a harmincas évek bauhaus házsorai, amik a maguk idejében a világ élvonalába tartoztak. A Millennium Városközpont egy kicsit inkább amögött kullog. Ami csak azért baj, mert az egészből úgy tűnik, ezt a negyedet csinálhatták volna progresszívre is, ha akarják. Talán azt gondolták, a jelen budapestijei nem értették volna. 

89 komment

Címkék: építészet lakópark demján sándor irodaépület millennium városközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr51070627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stv 2009.04.21. 17:00:49

Az utakat csinálnák meg....
Hiába lesznek szép épületek, he nem látjuk majd meg a kátyukból...

greenlaw 2009.04.21. 17:02:59

Azt nem értem, h miért pont ezt a városközpontot kell szapulni? Itt legalább épült valami és szerintem nem is olyan nagyon rossz. Persze pl. sokat lendített volna a dolgon, ha a hévet a lágymányosi és boráros között betesik a föld alá, de hát azért mi nem vagyunk egys Dubaj (nem is leszünk, bár ez még jó is) Szóval szerintem inkább a Demszky féle "világváros" terveket és a valóságot kellene kivesézni

midas 2009.04.21. 17:03:42

Lehet, hogy nem a legjobb, de inkább ilyet, mint mocskos lepukkant rendezetlen várost. Ami valljuk be még mindig jellemzi Budapest látképét.

3* 2009.04.21. 17:04:16

Amíg Demján úr sem tudja elintézni, hogy a korrupciógyanús 11. kerületi Molnár Gyula Polgármester bezárassa az egész Demján projekt vonalán észbontó éjjeli zenebonát rengető Zöld Pardon, Rió és Citadella Diszkó MSZP érdekeltségű szórakopzóhelyeket, mert a Molnár Gyula kampányát támogatták pár milliócskával, addig nincs miről álmodozni. Tessék végigsétálni egy éjjel a Petőfi híd, Lágymányosi híd dunaparti részen és aki nem lesz halláskárosult, jelentkezzen a hallásvizsgálaton, mert süket. Nem lehet egyetlen lakásban sem aludni!!! Demján úr! Mit szól ehhez?

_Neville 2009.04.21. 17:08:12

Én már ezt a sok jellegtelen koholmányt sem értem. De biztos én vagyok túl reakciónárius a tisztelt progresszív uraknak...

oolajtoo 2009.04.21. 17:16:08

Millenium Tower III esetében az egész tömegen átforduló ívet a kivitelezésnél (vagy már a tervezőasztalon ... bence ...) elbaszcsizta valaki, mivel nem teljes ívként fordul át, hanem több, felesleges törés van benne. Ez keményen ciki.

Ezek irodaházak tucatirodaházak, ilyennek nem kéne a Dunaparton állnia, egy kiemelt helyzetben.

A Castrum-ház egy SÚLYOS tévedés.

De amúgy a legnagyobb parasztságot a nemzeti követi el azáltal, hogy a kiszabályozott körödre - amire a 4 legnagyobb új középület nézett volna - nagy ivben szrik ...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.21. 17:16:52

sokan vannak, akiknek semmi se jó, ami fiatalabb a millenniumnál. (ezt nem minősítgetés szándékával mondom.)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.04.21. 17:20:47

Nem olyan rég én is jártam arra felé és egészen kiakasztott, hogy a Nemzeti Színház előtti teret be fogják építeni, konkrétan 10m lesz a színház, illetve a demján-féle üvegépület között, takarva a színházat.

Elképesztő, hogy Budapesten mindent a pénz mozgat: mindent be kell építeni, nem hagyunk üres tereket, nem hagyjuk, hogy az épületek kibontakozzanak, ezért hiába szép valami, elcsesszük a környező terek beépítésével.

(Félreértés elkerülése végett a Nemzeti Színháznál rondább épület nem nagyon van a környéken).

qqri 2009.04.21. 17:21:23

betonkockák... én igy látom pillanatnyilag.

political ideology 2009.04.21. 17:28:09

büdös koszos város...ahogy idősödöm (27vagyokjelenpill)egyre jobban menekülnék innen...köszönöm Demsky.

sikhangya 2009.04.21. 17:34:02

Érdemes lenne arról is olvasni, honnan küzdötte le magát ez a terület! Természetesen nem a pályaudvari előéletére gondoltam. Több rendezési terv is készült a területre az elmúlt 20 évben! Konferencia központtal, casinóval, gyógyszálokkal.Itt nem épül meg valószínüleg a " Soros egyetem" sem! Az utolsóként átadott két irodaépületet thermálszálló építési engedélyével kezdték, majd módositottak. Panganak az ürességtől. Budapest legszebb panorámája innen látható!Feltárt thermálvíz kincs a földalatt.

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2009.04.21. 17:46:18

Hogy ezek az épületek nem az élvonal az tuti, de hogy Pesten soha semmi nem volt az élvonal, az is tuti. Így ez egyáltalán nem újdonság. Továbbá tuti, hogy ezek az épületek lesznek még emlékművek, és hogy a nemzeti színházat (belegondolni is szörnyű) de imádni fogják. A jóslat csúnyán nagyot téved.

DaVincze 2009.04.21. 17:46:30

Nap mint nap látom ezeket a házakat és megyek el melletük busszal, villamossal, így gondoltam hozzászólok a témához.
Legelső ház a Dunaház volt, ami a kilencvenes évek lakóházstílusának megfelel
Később jött a Dunapest.Mindenki sokat várt tőle, hogy milyen szép lesz, milyen jó lesz, de hát inkább egy modern panelházre hasonlít az egyszerű ember szemében. Később jött a Vodafone székház, a tower I. Ez a ház nem csak unalmas, és ronda, hanem még rossz is. Legutolsó információim szerint az épületa felénél el van vágva és két részből áll, és a két rész között semmilyen átjárás nincs biztosítva. Ami már csak azért is kellemetlen, mert csak az egyik szárny aljában van étterem.
Tehát ha valaki a másik oldalt dolgozik, és le akar menni ebédelni, és esetleg minusz 20 fok mellet süvítő szél fúj, bizony nagykabátban kell menni ebédelni, és emellet még ki is kell jelentkeznie a ki-beléptető rendszerben, és újra be kell lépnie a túloldalt. Ez teljesen nagy hülyeség.
Később épült a két másik torony, a 2 és a 3. Ez a két épület is tartalmaz ötletet, nem üvegkockák. De főleg a Castrum ház, ami igazi Hundertwasser koppintásnak elmehet. Ez a három megközelítőleg egy időben épült. És most ott áll a Gate a vodafon és a castrum között, és nem épül, mert ugye válság van. A munkások néhány hete levonultak róla.
Nem a dunaparton van, de azért megemlítem a Soroksári út másik oldalán is jelentős építkezések folynak/folytak. A Malom felújítása - Gizella park, egy teljesen tömb új lakóépület. A Haller utca kereszteződésében oda éplt a Haller Gardens, ami kívülről nézve üres, bár nyílik egy bank az egyik sarokban, és a formája a mai irodaépületek unalmasságát tükrözi. Tovább már csak egy lerombolt malomépület van, amely bontás miatt, közben volt nyáron az kiürítés és bombariadó.
Röviden ennyit.

decens 2009.04.21. 17:47:07

Én mint vidéki, csak azt tapasztaltam, hogy kocsival érkezvén a főfaluba, le akartam parkolni valahol a "külvárosban", hogy a belvárosban ne kelljen parkolót keresnem, meg fizetnem. Elmentem, hát a Soroksári útra, jól ki, gondoltam ott már békén hagynak pénzbehajtók..... Megálltam a "csodálatos városközpont" mellett egy palánkokkal elzárt terület tőszomszédságában, egy szervízúton. Én kis naív!!! Azt hittem ez itt már a világvége, itt már csak a préri következik, meg a külső Soroksári út! Leparkoltam. Elmentem a 2-es villamossal a városba az ügyemet intézni, és amikor 2 óra múlva visszajöttem, rajta volt a kocsimon a piros boríték, benne az 1200 forintos büntetéssel. Ki a fene gondolta, hogy még itt is sarcolnak! Ja, különben az "új városközpont" dög unalmas és nem embernek való!

Martian (törölt) 2009.04.21. 17:48:16

A házak egy része neo-NDK-s gótika stílusban épült...
:(

decens 2009.04.21. 17:48:48

Írtam néhány mondatot, de eltűnt innen. Mi ez itt cenzúra?

WYW 2009.04.21. 17:59:18

Az erkélyeken elhelyezett egyedi parabola antennák is olyan jövőbemutatóak! :-)

A nép fia 2009.04.21. 18:06:00

Wow. Biztosan van rá pénz.

ildsisy 2009.04.21. 18:07:06

Ez már maga a jövő!!!
Egy-két ház nem is olyan rossz külsejű, gondolom belül micsoda luxus van...:)

firlefranc 2009.04.21. 18:14:29

Demján grandiózus terve eklatáns példája a mai kor dilettantizmusának. A pénz és a kóklerség olyan egyvelege, amely csak a ki tudja hogyan meggazdagodott harmincasok izlés(telenség)ének felel meg.

Emile Faquet már másfél évszázaddal ezelőtt óvott mindenkit az ilyen "maguk fényességében tündöklő hatalmasságoktól "A kontárság kultusza" c.művében.

Hja...Demjánnak nincs ideje olvasni.

gastro vazze 2009.04.21. 18:24:02

ha a Csepelt összekötő 7 emeletes híd is megépül, akkor azért már tetten érhető majd a fokozatosság is ... de hát, majd nyugtával dicsérjük ugye...

szente_csaba 2009.04.21. 18:28:48

a legviccesebb, hogy a 6-7 emeletes irodákat 'towernek' hívják. szerintem a jellegtelenség jellegtelenségee. a mészkő borítás meg a jellegtelenség jelképe lett a mai budapesten, nincs irodaház nélküle. sichtbeton, ötletes üvegfelületek felejtősek - olcsón, gyorsan gagyit. volt szerencsém egy ilyen toronyban dolgozni, borzasztó. az elmaradottság szimbóluma lehetne, az óriási üvegfelületek miatt nyáron elviselhetetlen a meleg, hiába a klíma. a világ szerencsésebb felén ciki egy ilyen energiazabáló irodát felhúzni, fél paksot elviszi ennek a pár épületnek a hűtése. a belső kivitelezés minősége meg hozza a magyar átlagot, tehát pár év után esik szét.
a mai budapest legmenőbb épületei tán az ing székház és a vörösmarty téri üvegkalicka - szomorú, hogy mindkettő ing beruházás, mindkettő erik van egeraat munkája. (na jó, kinn a város végén tök jó a richte irodaház, de a messzesége miatt sajna nem lehet hatása budapest általános építészeti stílusára)

tényleg ennyire lehetetlen egy normális tervet lenyomni a befektetők torkán? egy ilyen komplexumot bécs szélén is ciki lenne felhúzni, nem hogy új városközpontként futtatni. azért legyünk pozitívak: astanához képest még egész rendben van...

Judy Epokit 2009.04.21. 18:39:58

Kossz a fotokat. Havonta par alkalommal jarok gyalog arra de egyben meg nem lattam a sort egyszerre.

Viszont jokat kuncogok az egyhangusagot megtoro parabolakon. Van ami nem valtozik barmennyire is puccos a kornyek.

Anark 2009.04.21. 18:40:05

A Mill3-ban egyedül a felvonók lettek "progresszívek". Csak kívül az emeleti folyosón tudod megadni egy gombnyomással, hogy melyik emeletre szeretnél eljutni, bent a liftben már csak az ajtónyitó és -záró gombok vannak, ami a reggel nagy lendülettel érkezőket gyakran becsapja, mikor a beszállás után jön rá, hogy ez a lift nem fog megállni azon az emeleten, ahol Te kiszállnál. :) Másik technikai dolog, hogy az irodák árnyékolási automatikája is hagy némi kívánnivalót maga után.

davidson (törölt) 2009.04.21. 18:40:28

eeeeeeeeeeeellllllllllllllllllllsssssssssssssssssssőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő

Arvedui 2009.04.21. 18:42:06

A jelen budapestijei nem is értenék, nekem gyakran vissza szoktak kérdezni, hogy mi a bajom a Nemzeti Színházzal.
Csak annyi, hogy a Nemzet nem ezt érdemelte volna!!!!! (vagy igen?)

2009.04.21. 18:43:14

A körnéken dolgozom és egyebet nem tudok mondani csak azt hogy a képek úgy refelktálják a valóságot mint a cikk ahogyan leírja

davidson (törölt) 2009.04.21. 18:47:18

eeeeeeeeeeellllllllllllsssssssssőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő

zsoci 2009.04.21. 18:50:10

Csak az a baj hogy ronda és felesleges az összes épület. Csak arra volt jó hogy tönretegye a Soroksári utat.

Ki a frásznak kell ennyi irodaáz? Ráadásul nem épült se normális út se parkolóhely hozzá. ( az nem parkolóhely ami az épület alatt van és méregdrága. )

Rájöhetne a sok idióta ingatlanberuházó hogy a plázák, és az irodaházak a kutának se kellenek. Az újépítésű lakások meg siralmasak. Alacsonak és ócska minőégüek mind.

davidson (törölt) 2009.04.21. 18:50:13

e
l
s
ő

e l s ő

elsőősle


e
l
s
ő

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2009.04.21. 18:56:02

A Millenium Towerről (Vodafone-épület) azt mesélik, hogy fordítva húzták fel, az épület a Duna felé néz, nem az út felé, a bejáratok pedig eszerint lettek átrakva. És tényleg, egy óriási épületgépészeti akna a járda mellett van, nem hátulra eldugva. Egyébként tökmindegy, mert így is ugyanúgy néz ki.

Darvon 2009.04.21. 18:56:48

Az utolsó bekezdésben ott van a teljes igazság; ha végignézek azon a környéken, olyan semmilyennek tûnik... A Castrum-ház az egyetlen ami - szerintem - érdekesre sikerült.
Persze nehéz a semmiböl egy valamirevaló városrészt felépíteni, de szerintem mégis kár érte

cso zsi 2009.04.21. 18:58:25

Demján-rakpart. Sikerült már kilobbiznia a HÉV megszüntetését?

lina.hb 2009.04.21. 19:03:07

csak az utolsó mondathoz szólok hozzá: Igazából a budapestiek most sem értik szerintem.
A Millenium Tower III kifejezetten jó. A Tower II-nek jók a színei.
A Castrum ház formabontó, valóban sok benne a plágium és Gaudi utánérzés, de mindenképpen előnyére válik, hogy formabontó. Legalább nem sablonos.
Azt senki nem mondhatja, hogy nem jó minőségű épületek. Az ál "új modernizmus" amúgy sem szokott sikerülni. Itt legalább nem is próbálkoztak vele....

Markov 2009.04.21. 19:04:16

Igen. És mi ezzel a baj?! Milyennek szeretné látni az index.hu Budapestet?

Mélységimagmáskőzet 2009.04.21. 19:17:46

te ki a faszom vagy, hogy ennyire értesz az építészethez? ilyen szar és hosszú cikket már rég olvastam.

Villy 2009.04.21. 19:20:51

A millennium két n!

Kuruttya 2009.04.21. 19:23:09

Egy alapvetően nem negatív hangvételű cikk miért van úgy kint az index címlapján, hogy:

"...hogy kiderüljön, milyen lesz Budapest néhány évtized múlva. Reméljük nem ilyen."

M.Líviusz 2009.04.21. 19:33:26

a millenium city center bárki bármit mond nekem tetszik

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.04.21. 19:34:00

mindennap itt megyek el... Egy park jobb lett volna, még ha nem is hoz annyi lóvét

F173 2009.04.21. 19:36:24

Ha a föld alá vinnék a csepeli HÉV-et ez lehetne a város egyik legmodernebb negyede...

A Ferencvárvárosi és Józsefvárosi városrehabilitációk, bár építészetileg lehettek vólna izgalmasabbak egyértelműen sikertörténetek.
A Práter utcától a Duna partig 2012 végéig több, mint 20 000 mélygarázs hely lesz, amive ez a része a városnak a legélhetőbb lesz, mert ennyi autó nem fog parkolni az utcán!

mikrobi79 2009.04.21. 19:37:06

Szenzort kéne pucolni, kedves Fotós Úr! :)

cincin 2009.04.21. 20:13:09

ezek az épületek olyan rondák , mint maga a Nemzeti szinház pffff

perszehogy 2009.04.21. 20:43:00

Demjánt addig kéne börtönbe zárni amíg tényleg el nem kezd építkezni a mi pénzünkön!

Frenetikus 2009.04.21. 21:16:30

Szegény Demján, ő jót akart, nagyot álmodott, de sajna csak pénze van, stílusa nincs.
Az ő nem túl igényes izlésvilága szabta meg ami Budapesten húsz év alatt újként megépült, de legalább épült valami.
Az biztos, hogy szomorú, hogy ennyire vagyunk képesek és ebben a Nemzeti Színház is benne van.

arksa 2009.04.21. 21:20:55

Kedves Földes András,
Néhány helyesbítéssel, illetve annak igényével szeretnék élni. Az írásban megfogalmazottakkal ellentétben: a MILLENNIUM TOWERS III.-at a Vadász és Tsai Építőművész Kft. (remélem helyesen írtam) tervezte, míg a MILLENNIUM TOWERS II.-t a Schön Építésziroda Kft. (jómagam voltam a vezető tervező) A történet kronológiája pedig a következő volt: a Millennium Towers II. tervei készültek először, ezután kezdték a munkát Bencéék (Zolit ki ne felejtsem !), és nekik jutott az a megpróbáltatás, hogy alkalmazkodjanak a mi épületünkhöz. Le a kalappal, remekül tették ezt....

Azt hiszem, mindennemű tájékozódás nélkül elég veszélyes dolog ilyen cikket tárni ország-világ elé, egyrészt a fenti tévedések miatt, másrészt pedig minden ilyen épület mögött több éves küzdelem és sok ember több tízezer munkaórás fáradozása áll. Egy e-maillel vagy telefonnal pl. kideríthető lett volna, hogy az "akvárium"-nak titulált üvegfal önmaga cáfolja néhány hozzászóló "energiazabáló" jelzőjét, hisz mindhárom Tower-nél három rétegű klímahomlokzatról beszélhetünk, más-más műszaki megoldással. Én a II-ről tudok egy mondatban írni: az "akvárium" fala télen napcsapdaként fűti, nyáron a védett árnyékolókat átszellőztetve hűti az épületet...
Köszönöm a türelmet,
Üdv: DS

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2009.04.21. 21:28:46

Tök jó lehet lakni/dolgozni egy 6(8) sávos út és 1 szennyvízcsatorna (Duna) között...

sgabo · http://www.w123club.hu/sgabo 2009.04.21. 21:31:44

egyetértek az első kommenttel: az utakat kellene inkább rendbevágni. csak ugye az a város dolga és kész. oldja meg ő. illetve lapátolja bele az egész ország drága fővárosunkba és vezetőinek zsebébe a zsetont. európai főváros? 87 óta nem készült el a körgyűrű. 22 év. körülbelül ennyi idős lehet a Thököly is. négyesmetrókabaré. biciklitároló a metróállomásokra. de szerintem mindenki tudna még ide írni sok-sok mindent.

amúgy semmi baj Demján úrral, mert ha meg tudja venni, akkor vegye meg. van aki eladja neki. én is ilyesmibe fektetném a pénzemet, ha lenne ennyi...

alternat 2009.04.21. 21:33:04

Nekem a Dunapart pályaudvar sokkal jobban tettszett, azon a helyen.

Főleg akkor amikor a FŐSPED hordta onnan a szenet!!!

pefe 2009.04.21. 21:33:40

Al. apvetően támogatok mindent, ami a Nemzeti Színházat takarja, még a HÉV-et is.

Én úgy látom, hogy a II-es és III-as irodaház tervezői igenis próbáltak valamit kezdeni a Gicspalota által okozott vizuális környezetszennyezéssel, és a maguk módján még sikerült is beilleszteni valahogy a városképbe. Ha jól tudom a a milleneum tower tervezője az a Fazakas György, aki az Árpád híd melletti toronyházakat is jegyzi. (szégyelheti magát, éppen ezért lenne fontos a cikkben megnevezni)

peteraxx · http://www.revu.hu 2009.04.21. 21:33:47

off, de bárki a jelenlévők közül emlékszik olyanra, hogy 5 órán keresztül az index főcikke egy blog legyen?

Lambotze 2009.04.21. 21:43:29

jellegtelen gagyi fos mind

7-8 emeletes épületekre meg ráaggatni a "tower" nevet... háááát... szánalmas

O^O · http://www.bridgepizza.hu 2009.04.21. 21:47:55

Igazából a Nemzeti Színháznak hívott vidámparki komplexumot (hogy a csodapiramisról ne is beszéljek) és a mellé telepített Művészetek Patológiája nevezetű pantheont nem igazán lehet űberelni, úgyhogy Demján dolga könnyű, legalább támogathatja a Szellemi Fogyatékosok Otthonából kikerült frissen végzett építészeket. A stíluslapon bármi elfér, Butapestnek úgyis mind1.

paaj 2009.04.21. 21:49:48

Ha nem tudtad volna kedves cikkíró, a nemzeti színház elé/mellé még egy szép nagy irodaház fog épülni. Egy bank székháza. Nevezetesen a K&H-é. Még az index is beszámolt róla. Illene tudni...

innovation 2009.04.21. 22:00:17

@3*: Ejjj, de kurva okos már megint vki! Miért kellene bezáratni? Mert pár nyugger és idióta nem tud aludni? Hát, kérem nem kell akkor ott lakni. Ki lehet költözni a város végére, a fenébe, ahova már útlevél kell, oszt' ott lehet örülni a csöndnek és a madaraknak. A tágabb értelemben vett belváros a szórakozás helye, az Életé, az esti mulatságokért. Elméletileg, persze, mert Bp-en semmi nem úgy múködik, ahogyan kellene!

Hol szórakozzanak a fiatalok? Minden bezár 11-kor, mert a nyuggereket és a sznob idiótákat zavarja a kávéházi zene, a kultúrális élet hangja, a koncertek magával ragadó hangulata. Örül az ember gyermeke a szabadtéri programoknak, mert már nem maradt sok: Erzsébet tér, a ZP és a sznob Rio. Lassan egy szürke, unalmas, élet nélküli beton dzsungel lesz a város, tele zombi nyuggerrel és szonob idétlenekkel... No turista, no kikapcsolódás, no zene, no kultúra... Remélen nem ilyen lesz a jövő...

Jó éjt!

oolajtoo 2009.04.21. 22:00:58

"Nem olyan rég én is jártam arra felé és egészen kiakasztott, hogy a Nemzeti Színház előtti teret be fogják építeni, konkrétan 10m lesz a színház, illetve a demján-féle üvegépület között, takarva a színházat."

a kertet konkértan Török P. ..szta el, a rendezési tervet ismerte, de volt olyan naíva, hogy azt gondolta, hogy a kert majd uralja annyira a környéket, hogy nem lesz gond a kaputól 5 m-re egy 25 m-es irodaépület ... a kert ezer sebből vérzik, ezt leszámítva is...

"Ha a föld alá vinnék a csepeli HÉV-et ez lehetne a város egyik legmodernebb negyede..."

Az eredeti rendezés ezt írta elő, de Demján ezt egyszerűen kihagyta, ezzel az egyszerű mondattal;
"Nem építem meg."

A Castrum ház, maximum gegszerűen idézi a gaudi épületeket, és olyan súlykolós narratívákat tartalmaz, amit a legegyszerűbb intelektüell is megért. Giccs.

Ecsedy Áron 2009.04.21. 22:01:32

Azt hiszem, hogy itt van egy két félreértés. Az egyik: a média ELŐSZERETETTEL tesz egyelőségjelet, a Demján Sándor RÉSZtulajdonában lévő konzorcium(ok) döntései és az ő személyes döntései és tulajdona között, másrészt feltételezik, hogy szépészeti felügyeletet gyakorol felettük (aki ismeri tudja: elsősorban gazdasági felügyeletet gyakorol, szépészetit a szakember teszi, azért van fizetve, és különben is annyi cég és projekt felett kellene ezt tennie, mint ahány tétel van az átlagember munkaköri leírásában, plusz mindezt annyi országban, ahányban jártál összesen életedben). Ezeket az épületeket _sikeres_ tervezőirodák készítették. Én személy szerint nem mindegyiket szeretem, de attól még - technológiai szempontból - megfelelő ár-érték arányt képviselnek. Nota Bene: nem minden épület készül Parlamentnek és Buda Várának... Nyilván akkor a parkoló annyiba kerülnek mint a Várban, vagy többe (a Várat elég régen építették, így ott megtérülést már nem kell beépíteni az árba, csak a fenntartást), vagy csak 300 embernek lenne engedélye hozzá a 10 millióból, és csak 4-4 évig...

Javasolom, hogy mindenki próbáljon:

a) felépíteni ÉS irányítani egy olyan birodalmat, mint ő
b) miután sikerült, ilyen apróságokra is odafigyelni és gazdaságossági szempontokat figyelmen kívül hagyva (money down the drain) esztétikát szem előtt tartva gyártani le irodaházakat egy korábban lepukkant külvárosban
c) 70-en felül is megtartani azt a reputációt, hogy egy ország _akarja_ hinni, hogy egy ezermilliárdos cégbirodalmat egy kézben tart és a döntései többet nyomnak a latban, mint egy választott miniszternek
d) fenntartani egy családot is közben (igen: van felesége, gyereke is).

További jó acsarkodást...

Baly-München 2009.04.21. 22:27:51

@cincin: Te biztosan egy tizemeletes panel pincejeben laksz. Onnan irigykedsz.... :)
De tenyleg...Ebben most mi a randa? Te szebb vagy? Jobbat tudsz? Bant, ha budapesten nem csak vakolathianyos omladozo hazak allnak?
Birom a sok tulkepzett epiteszsenit! Havannai panelt nektek ezerrel....Amugy a vilag nyugati felen jartal mar?

bolhaplaza.hu 2009.04.21. 22:51:54

Annál midnenképp szebb mint volt.Soroksárnak az a része elég undorítóan nézett ki még 15 évvel ezelőtt.
A nemzeti tényleg nagyon kellemetlen épület,valami nagyon ízlésficamos tervezhette.

bolhaplaza.hu 2009.04.21. 22:54:05

@Világutazó: A nagy fölrdengésnél az usában,pont a sok mélygarázs miatt dőltek össze az épületek,mert túl kicsi volt az alapjuk.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2009.04.21. 23:10:52

a hullámos ház szerintem csak emlékeztet Gaudira, de nem lehet összetéveszteni egy eredetivel, különben meg hol van ez megírva, hogy utána már senki sem tervezhet hasonlót? érdekes épületnek tartom.
az irodaházakat tényleg kicsit vicces towernek nevezni, de valahol a városházán az illetékes et.-k paranoiásan rettegnek a felhőkarcolóktól, nem tudni miért, én viszont azok nélkül nem tudok elképzelni egy "világvárost". szóval szerintem csak annyi baj van velük, hogy alacsonyak, pláne így sorba rakva.
tehát úgy gondolom, h ez az épületegyüttes így önmagában valóban elég jellegtelen, de Budapest egészéhez mérve megérdemel egy "egész jó" jelzőt.

Hozzáteszem, azon elvetemültek közé tartozom, akik szerint a Nemzeti egy izgalmas és bátor épület.

monyon le 2009.04.21. 23:28:59

Egyszer a fikázóknak ajánlani lehetne Berlinben a Pozdammer Platz-ot. Lepukkant az az ott állt a fal, az akna mező... és mit hoztak ki belőle?!! Igen betonból készült, mi másból is téglából(?)

Mi volt itt régen por mocsok és iparvágányok, rozsda... most meg esetleg lesz belőle valami.

Inkább így városrehabilitációt, mint más városokban (Pl. Nyíregyháza) baszott nagy plazát a belváros közepére

mfm 2009.04.21. 23:43:12

Ha már építészetről van szó, miért nem említik egyetlen szerző (építész) nevét sem? Ha pl.szobrokról vagy festményekről lenne szó, az a minimum, hogy odaírják az alkotók nevét.

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.04.22. 00:24:02

Budapest legjobb panorámája a Gellért-hegynél, a Kis-Svábhegynél és az Istenhegynél van. Esetleg Rózsadomb. De semmiképpen sem a pesti folyópartnál, ezt elhiheted.

Hogy az eredeti témához is hozzászóljak, ezekkel az épületekkel pont annyi baj van, mint a mai magyar építészettel: semmi szépség, semmi eredetiség, a VIII. ker szinte bármelyik bérháza díszes palota ezekhez képest. Pedig akkoriban is nagyjából egy kaptafára ment minden.

Nem kell Győzikébe lemenni, és zebracsíkos korintoszi oszlopot rakni két törpikekék gipszstukkó közé, de...ez tényleg sótlan, ahogy már írta valaki.

(ez = kortárs építészet 99%-a)

TomT 2009.04.22. 00:27:05

DPR - vállalható kivitelezés...
A kivitelezőknek nyilván, hiszen vállalták. Meg aztán a nagyonmagyar szabályozási háttér és gyakorlat is vállalhatóvá teszi azt, amitől másnak lesülne a bőr a képéről. Ezért tehát aki megteheti, "vállal", és nem csődbemegy a garanciális kötelezettségei okán. Pedig az utóbbi dukálna.

Nívó díjas. Valahol biztos lehet kapni ilyen nívódíjat; de attól, hogy a kalapra azt mondjuk: cipő, még az, ami.

netsrot6 2009.04.22. 07:04:20

Ez a Demján inkább adná oda a pénzét az országnak, minek már neki,?--- májfoltos öreg manus, és nem sok van már neki hátra.
Magával viszi a vagyonát?

Adazka 2009.04.22. 07:31:05

A Nemzeti Színház megközelítése pont annyira nehézkes, mint amilyen használhatatlan az épület. A Müpát szép szorgalmasan kell átalakítani, mert az sem lett az igazi. Most akkor miről is beszélünk? Az ingatlan sok pénzt hoz a befektetőknek, a használóknak meg sok mérget. Használjunk napszemüveget.:)

Rá Dios 2009.04.22. 07:35:09

Én azt furcsállom, hogy mennyire elzárják az utat és a másik oldalt a Dunától, kisajátítva a látképet, a friss levegőt.

Hogy a Nemzeti "izgalmas és bátor" volna?
nem tudom. Izgalmasnak izgalmas, mert siekrült egy kívül nagy és csicsás, belül szűk és gagyi épületet csinálni és ez engem mindeig felizgat. Hogy bátor? Nekem a viccbéli cigány lova jut eszembe: visszahozza a vevő a kupecnek, hogy hát ez a ló vak, mert nekiment a falnak. Mire a derék eladó: Nem vak az kérem, hanem bátor!

lina.hb 2009.04.22. 07:51:30

Nekem az Árpád híd melletti "ikertornyok" is tetszenek. Márha ugyanarra gondolunk. Én a ferde falakkal határolt, tetőkertes irodaépületekre, gondolok a visszafogott elegáns kék és zöld színfoltjaival....

Kedves folyton fanyalgók: Ti mit szeretnétek látni? Ybl, Koós utánérzéseket?
A régi szép házakat én is szeretem (A Hangya pl. a nagy szerelmem), de sztem. az újak közül is épül stílusos, gusztusos épület.

Duna part: Ha a Pesti rakpart felé csinálnának egy térlefedést (nem alagutat, Duna felé szellőztetett árkádot) a tetején egy csuda kellemes korzó lehetne, és a gépjármű forgalmat sem lehetetlenítené el.

Sajos nekem az idiézet idézet hátán Nemzeti nem jön be, bár felfedeztem és értem a jelzéseket.
A MMPalota bár hatalmas épület, és tudva levően az évtized legpofátlanabbul költségvetési pénzeket pazarló beruházás volt, tűrhetően néz ki, a modernista homlokzata megfelel az évtized színvonalának (kivéve a Lágymányos hídról, az az oldal sztem borzalmas...)

Alex3000 2009.04.22. 08:59:09

KUPIDO: Teljesen egyetértek. Budapest az egyik olyan város, ahol az utak és járdák állapota egy katasztrófa. Hiába a fényűző ház, ha az előtte lévő járdán orra buksz. Sok helyen, ahol felújítanak, nem járdalapokat raknak, ami sokkal esztétikusabb, ráadásul később egyszerűbb felszedni, hanem a kommunizmusból ránk ragadt ronda szürke bitument.

forumuser 2009.04.22. 09:59:27

"A tágabb értelemben vett belváros a szórakozás helye, az Életé, az esti mulatságokért."

Egyetértek. Ez lehetne Bp fő vonzereje. Nem történelmi ékszerdoboz, mint Prága, más adottságokkal bír.
Különben az az érzésem, a legtöbb ember a bombázás előtti állapot és stílus után ácsingózik, ezért fújnak minden modernnek nevezett épületre.

Jut eszembe, Frankfurt:
www.skyline-frankfurt.com/uploads/pics/skyline-frankfurt_2006_029.jpg
és
media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/1e/08/a7/frankfurt.jpg
Jól megférnek egymással.

forumuser 2009.04.22. 10:02:17

"A tágabb értelemben vett belváros a szórakozás helye, az Életé, az esti mulatságokért."

Egyetértek. Ez lehetne Bp fő vonzereje. Nem történelmi ékszerdoboz, mint Prága, más adottságokkal bír.
Különben az az érzésem, a legtöbb ember a bombázás előtti állapot és stílus után ácsingózik, ezért fújnak minden modernnek nevezett épületre.

Jut eszembe, Frankfurt:
www.skyline-frankfurt.com/uploads/pics/skyline-frankfurt_2006_029.jpg
és
media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/1e/08/a7/frankfurt.jpg
Jól megférnek egymással.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.22. 10:06:45

@Ecsedy Áron: Pontosan. Demján itt a legutolsó aki bármilyen külcsínre bólint, vagy nemet int. Ő a kasszát figyeli, amnin már jóideje a "megtelt" felirat lobog. Szarik ő az egész negyedre. Sika kasza léc - ennyi az egész.

Nézzétek már meg a korabeli terveket: millenniumcity.cluster.big.hu/hu/funkcio.cmt?fid=6

Köze nincs a valósághoz.

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2009.04.22. 10:31:49

A Castrum-házban és a Millennium Tower III épületében vannak érdekes részletek, de a Duna-part és az új városközpont elképzelések az itt építetteknél sokkal jobb, fantáziadúsabb házakat érdemelnének.
Az egyen tengerparti szálloda kinézetű Duna-Pest Rezidenciák, a tucat irodaház megjelenésű Millennium Tower I vagy éppen a cementgyár hangulatú Művészetek Palotája kívülről igencsak sivár, unalmas. Nem örülnék, ha ezek lennének Budapest jövője. Kicsit megkopnak, s hasonló lepusztultságot fognak árasztani, mint az egykori Intercontinental, ma Marriott Budapest (amely különösen a mellette levő, kortalanul gyönyörű Vigadóval összehasonlítva siralmas).

firlefranc 2009.04.22. 10:55:58

@Ecsedy Áron:
Önnek igaza van, mert valóban készítenek médiafigyelő szolgálatok még erről a kicsiny cikkecskéről és a kommentekről rövid kivonatot az Ön által szeretve tisztelt Géniusznak. Így aztán nevével büszkén vállalt kommentje is remélhetőleg elé kerül. Szurkolunk a fizetésemeléséért, vehet belőle újabb nyelverősítőt...

@arksa:
Személyes tapasztalatom, hogy az építészek kasztja az egyik legműveltebb szubkultura mundenütt a világon.
Kifinomultak kifejezéseikben, modorosságaikban, még hibáikban is.
Mindez a kommentből is kitűnik bármely olvasónak.
Kár, hogy hazánknak mostanában csak ezen kaszt másolós/utánérzős második vonala jutott.

Ecsedy Áron 2009.04.22. 11:10:29

@netsrot6: Amellett, hogy te sem leszel mindig fiatal és nem fogsz örülni, ha valaki anonymus így vélekedik rólad, ráadásul még arra áhítozik, amiért egész életedben dolgoztál (NB: májfoltosan is adnak a véleményedre - ami nem mondható el a kritikusaidra), van családod, gyereked, aki örökli az egészet, sőt unokád is... Azon kívül a vagyon cégek részvényeiben áll, nem pedig a párna alatt cashben... Imádom a magyar pozitív hozzáállást és a dögöljön meg (már) a szomszéd tehene is hozzáállást... Nem csoda, hogy minden normális ember lelép, de legalábbis lelépne...

szódabár 2009.04.22. 11:13:51

Az erkélyeken elhelyett parabolák miatt a tisztelt kábelszolgáltatóknál lehetne reklamálni, akik nem hajlandók kiépíteni a kébeltévé, internet stb.rendszerüket, ellenben kérés nélkül bejönnek olyan társasházba, ahová senki sem hívta őket.
A házakról csak annyit, nagyon nagy baj, hogy a külsőt a hatóságok nem befolyásolhatják. Akkor (talán) nem épülnének üvegmonstrumok, amik még a helyi széljárást (levegőviszonyokat) is megváltoztatják. Nekem a Nemzetivel semmi bajom, este, kivilágítva nagyon tetszik, kár lenne körbeépíteni. A MŰPA viszont egy selejt, a kivitelezést tekintve különösen. A szellőzőrácsra rálépve beszakadt, az erkély plüss borítása pedig bedőlt, mindez egyetlen este történt...

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2009.04.22. 20:59:06

@Ecsedy Áron: szerintem az igazság valahol középen van. Demján valóban kimagasló üzletember és befektető, de azért lássuk be: nehéz lett volna elszúrni egy karriert onnan, ahová az elvtársak őt tették. összességében viszont tisztelem a bátorságát: én beruházóként nagyívben kerülném azokat az országokat, ahol aláírt szerződéseket támadnak, módosítanak, tesznek semmissé (ahogy ez igen gyakran előfordul mifelénk). akkor is, ha ez az ország történetesen a szülőhazám.

Ecsedy Áron 2009.04.22. 22:01:55

@firlefranc: Rossz hír: nem fogok fizetésemelést kapni és nem géniusznak tartom, hanem jó üzletembernek, akit egy dolog miatt támad mindenki: hogy nem kommunista, hanem kapitalista (bár néha skizofrén módon az ellenkezőjével is vádolják).

Éppen ezért nem is adna fizetésemelést, akkor sem, ha éppen megtehetné: nem termelek több hozzáadott értéket attól, hogy ez a véleményem. És ez így van rendjén. Addig, ameddig kicsiny országunkban mindenki csak azon nyavalyog, hogy ő még mindig küszködik és nem lett milliárdos, ahelyett hogy tenne érte (én vállalkozó lennék és nincsenek milliárdjaim), addig csak egy rakat acsarkodó alkalmazottkát (vagy munkanélkülit) látok, akik azt gondolják, hogy a szavuk bármit is számít és majd attól jobb lesz, esetleg az égből lepottyan neki valami. Vagy oldja meg az állambácsi!!! Akkor számít ha teszel érte. Ha nem akkor csak a pofázás megy, akkor viszont menj te is politikusnak, ne üzletembernek. A mérnök pedig maradjon a tervezőasztalnál - ha már csak személyeskedni tud, és érdemben nem szól hozzá...

firlefranc 2009.04.23. 12:33:12

@Ecsedy Áron:

Jevgenyij Jevtusenkó:
Naggyá lenni

"Tőle, ki gyógyít és a ki fát vág
és aki az öltönyt varrja nekem -
Elvárom: remekül tegye dolgát,
dolga bármi legyen.
Nem, ne legyen közepes, vacak átlag,
sem a sárcipő, sem a ház.
Bűn a középszerűség, akárcsak
a hazug szó: elfajulás.
Buzdítsa ki-ki magát, hadd
tenne dicsőt, remeket.
Naggyá nem lenni - gyalázat.
Mind naggyá legyetek!"

Jevtusenko és Demján legalább két dologban azonos:
- az életkorukban, valamint abban, hogy
- mindkettő kommunista (volt).

Félre értés ne essék, számomra a kommunista nem szitokszó, Demjánt a Gorsium ÁFÁSZ korabeli időkből személyesen ismerem, Herczeg elvtárs kegyeltjeként került a SKÁLA élére.
(A múltjukat elfelejtőkkel, megtagadókkal már nem vagyok ennyire elzéző.)

A fenti verset olvasva, azonban egy dologban biztosan különbözik a két személyiség: a kompromisszumra való készségükben.

Itt jönnek a képbe azok a megvalósítók (esetünkben az építészek) akiknek Jevtusenkó versét és NEM a "money down the drain" mentség-szlogent kellene ismerni.

Az esztétikum és a harmónia megjelenése egyébkéntsem pénz, hanem tálentum kérdése. Az pedig jóval túlmutat a személyeskedésen, ha valaki a tehetséget kéri számon a Millenium városközpont építészein.

Mindezek a kommentelő számára nemcsak ismertek, de saját, az esztétikai élményt magas színvonalon nyújtani képes művészi hívatása részéről természetesek is.

Véleményemmel oszom a szépre éhes emberek tömegeinek véleményét: pénzszűkére (wenn Überhaupt!) hivatkozva felmentést kérni a "közepes, vacak, átlagért", amint azt a táncművészetben, úgy az építőművészetben sem lehet.

Ecsedy Áron 2009.04.23. 23:45:50

@firlefranc: Kicsit mintha kevésbé támadó lenne a hangvétel... Részben egyetértek, de ismereteim szerint Demján Sándor soha nem volt kommunista, legfeljebb - mint sokan mások - csak kellő rugalmassággal tudta érvényesíteni magát a rendszerben. Ezt manapság sokaknak felvetik. Pedig a túlélők azok akik számítanak. Ahogyan a mellékelt ábra mutatja is. Én ismerek olyanokat akik végig "ellenállók" maradtak (és RÁADÁSUL ők kommunistának vallják magukat, mármint igaziaknak, nem "megvalósultnak"...) és nem tudtak befolyásolni semmit. DS tudott. Én a saját területemen próbálom előmozdítani a változást a (szerintem) jobb felé. Ez korántsem egyszerű és persze nem ért vele egyet mindenki. Azt szoktam mondani: ha nem szeretnek, az nem érdekel, a lényeg, hogy az történjen amit elképzeltem. Elvégre is micsoda marhaság lenne az, hogy azt próbáljam kivitelezni amit más akar de én nem. Hogy meghallgatok-e mást? Persze. Nyilván a saját szűrőmön keresztül és eldöntöm én mi lesz, ha tehetem. Vajon más is így csinálja-e? Vajon Demján Sándor is így csinál(j/t)a-e? Legközelebb megkérdezem amikor találkozom vele.

Azt meg, hogy egy jogász - bármennyire is tájékozott -, aki '95 után járt egyetemre (ergo a kérdéses időszakban valószínűsítem a csattogós lepkével játszott) mennyire lehet képben a Skála korszakról...nos elsőkézből szerintem sehogy, másodkézből meg mindenki azt mond amit akar. Főleg szép hazánkban... Én úgy gondolom, hogy egy lakópark + iroda kombó amiből százával építenek ocsmányabbnál ocsmányabbakat, rosszabbnál rosszabb kivitelezéssel mennyire üti meg a magyar elit elvárásait nem minősíti az építtető cég résztulajdonosának személyiségét. Punto.

A táncművészet és az esztétika kapcsolatáról: addig jó, ameddig - pölö - az állam kint tartja magát belőle. Csakhogy nem teszi, mert ott is vannak mutyik. Sok. Például véleményem szerint az NKA névre hallgató kis maffiát meg kellene szüntetni. Többet ártanak, mint használnak. Mindezt félmilliós havi fizetésért, több tucatnyian. Én dolgoztam több kormány alatt az oktatási tárcánál. Azért is próbálok meg a piacról megélni. Nem megy egyszerűen. És sajnos rossz hír: az emberek - általában - nem hajlandóak megfizetni a minőséget. Csak a teszkógazdaságost. A középosztály különösen. Ez kényszerít mindenkit, hogy alkalmazkodjon (ismét ez a szó). Mert hiába szeretnél minőséget a csúcson, ha senkinek sem kell, csak ha kevesebbért adod, mint amennyibe neked került...

firlefranc 2009.04.24. 18:41:07

@Ecsedy Áron:
"Kicsit mintha kevésbé támadó lenne a hangvétel..." ezt visszafelé is nyugtázom.

Az intellektuális kommunikációban sajnos egyre türelmetlenebbek és élesen (sarkosan, bántóan) fogalmazóak vagyunk, talán azért, mert a normális hangszín már nem tünik fel senkinek...

Így tehát persze elnézést is kell kérnem, leginkább a stílusért.

Ami a tartalmi részt - maradjunk a Millennium Városközpontnál - illeti, számomra nem elfogadható, ha a színvonal csökkenést (forma és tér viszonylatában) a "hiába szeretnél minőséget a csúcson, ha senkinek sem kell, csak ha kevesebbért adod, mint amennyibe neked került" kifogással mentik.

Itt érkeztünk el (vissza) a jevtusenkói normákhoz.

Bár sohasem a vitatkozók személye, hanem a vita tárgya fontos, azért megjegyzem, hogy a nyolcvanas évek elején az ország legfiatalabb szövetkezeti elnöke voltam és a kilencvenes évek jogi kara után most éppen egészségtudományt tanulok és remélem így megy majd ez mindaddig, amíg az agyamat használni tudom, mert az "élethosszig tanulás" nemcsak szlogen, hanem fiatalító és alkalmazkodást segítő forma.

A kommentelő éppen egykorú nagyobb lányaimmal, így érthető számos indulata, de nincs mentség - és soha ne is legyen - a színvonal csökkentésére csak azért, mert arra van igény. Ha ebbe a zsákutcába belemegyünk gyorsan jutunk a Győzike show-k szinvonalára, még akkor is, ha minden mást jobban akartunk volna szívünk szerint.

Fájó igazság, de ki kell mondani, a Millenium Városközpont intellektuális értelemben talmi megoldásokkal operáló gagyi, amivel Demján úr éppem úgy tisztában van, mint az egészséges esztétikai érzékkel rendelkező utcai járókelő. Hátmég egy - a maga szakmájában magas színvonalon teljesítő - táncművész...

Ecsedy Áron 2009.04.25. 00:27:14

@firlefranc: Erre már csak egy kérdésem lenne (és nem költői): Ha egy beruházás X forintba kerül patent, 1000% módon, ami utána X-Z forintot hoz csak tervezhető időn belül, akkor mit tegyek? Ne valósítsam meg? Vagy oldjam meg X-Z forint (minusz a társtulajaim által - is - elvárt profithányad) összegből, azon a színvonalon ami megvehető? Az első variáció az lesz, hogy nem lesz munkám és nem lesz produktum (tekintve, hogy más se fogja tudni kikerülni a képletet). A másodiknál lesz, de majd jól megmondják, hogy gagyit építek. Vagyis: ki fizeti a révészt, ha nincs elég? Valaki fizetni fog, ha készen lesz. Ha más nem az az őrült aki a saját munkáját teszi bele számolatlanul (a táncstúdiónk jó példa erre). Most akkor a többségnek JÁR az, hogy valaki feláldozza a saját előmenetelét a többiért? Vagy mi legyen az _igazságos_ megoldás?

firlefranc 2009.04.25. 07:48:38

@Ecsedy Áron:
A minőség kivitelezéséhez pénz kell, ebben köztünk nincs vita.
Amit viszont be kellene látni, az az, amiről a cikk eredetileg is szól: a tervezett látvány talmi (évtizedes építészeti modorosságok és újnak tűnő haszontalan ötletek káosz-keveréke).
Megbocsáthatatlan esztétikai-környezet szennyezés.

Ecsedy Áron 2009.04.28. 00:19:22

@firlefranc: Papp László Aréna? (ismerős - táncos - tervezte és technikailag elég jól ki van vitelezve: mondhatni igen funkcionális) Én szovjet utópisztikus futurista építménynek látom, aminek az esztétikához vajmi kevés köze van. Vélemény? És ha már itt tartunk: plázák és bevársárolóközpontok? Nagyok... Aréna? Tescók és társai? Sokuk ugyanolyan közegben van (Fogarasi?), mint az említett? Töménytelen 6., 8., 9., 13. kerületi "lakópark"? Miért _pont_ Demján?

firlefranc 2009.04.28. 22:23:09

@Ecsedy Áron:

Minden kommentelő itt ehhez a cikkhez szól hozzá, aminek a címe "A jövő Budapestje Demján szerint".

Demján a cikk célszemélye és nem az enyém. Nyilván, hogy más esztétikai-környezetromboló építészeti megoldás is bűn. A jog azonban (a római remekjogászok óta) tiltja az analógiát a bűnösök megítélésekor, nem lehet mentség, ha a másik mégolyabbat is tett.

Mindenki személyében lesz megítélve - és ez ráadásul már nem is a jog- hanem az Isteni igazság- szolgáltatás parancsa.

Demján tetteinek ismeretében helyében nem vágynék a túlvilágra...

mnak2 2009.05.01. 22:09:32

szerintem a milleniumi városközpont minőségében és összehangoltságát tekintve mindenféleképpen pozitív példa a ma Budapestjén. Az tény hogy ma még nem városközpont, de egyre nagyobb hangsúly fog tevődni erre a részre a csepel-szigetcsúcs, a Lágymányosi híd déli oldala, majd a Soroksári Duna melletti rész beépülésével, kiegészülve a IX. kerületi kisebb projektek megvalósulásával, az 1-es villamos meghosszabbításával, és az 5-ös metró megépülésével.

halar 2009.05.05. 00:07:46

én kifejezetten szeretem a vodafone épületét, a toronynak nevezett 6 emeletes padlótól plafonig üveg szürke kockát. a '60-as évek Dallasának külső kerületébe illő épület, és és vele együtt az egész dunapart felőli képe ezeknek a házaknak kezdi megszerettetni velem a nemzeti színházat. ugyeugye! értéket teremtenek!

remélem pár épületet felhúznak még amibe halandó úgyse városközpontolhatja be magát, és a dunát is rendesen kitakarják.

amúgy irtó vicces, hogy a lumuban kiállított videoalktoás, aminek egy kockája az új szerzemények kiállítás molinóján, flyerein van, kísértetiesen idézi a dunapart rezidenciát, pár házzal feljebb. érdemes megnézni a kiállítást, és végighallgatni a műhöz kapcsolt tárlatvezetői bemutatót.
süti beállítások módosítása