Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Csillagdömping és óriásrovarok Budapesten

2009.12.24. 22:33 Földes András

Míg a nagy európai városok karácsonyi díszkivilágítói már két éve a kékes, éteri színek és a csurgó fények divatjának hódolnak, Budapest egyelőre nem döntötte el, hogy hiperkonzervatív vagy inkább goatrance-es stílusban borítsa fénybe a köztereket.

Ajándékvásárlás helyett napokat töltöttünk a város fagyos, de erősen felizzósorozott helyein, majd mikor végül összerogytunk egy árleszállításokat hirdető kirakat alatt, elmerengtünk: vajon milyen irányba fejlődik tovább a fénykultúránk?

Az összképet egyrészről ugyanis pedáns és unalmas fényalakzatok határozzák meg, azt sejtetve, a város egy porosz generálist kért fel dizájnernek. Az ünnepi világítás kerülettől, városrésztől és a polgármester pártállásától függetlenül leginkább azt jelenti, hogy világító csillagokat szerelnek fel a lámpaoszlopokra. A csillag és a karácsony logikai kapcsolata mélyen gyökerezhet a magyar lélekben, mivel a motívum legfeljebb annyiban változik, hogy a csillag öt-, nyolc vagy tizenkét ágú.

A csillagformától való eltérés valami olyan bizonytalanságba taszíthatja a tömegeket, mint mikor azzal álltak elő, hogy a Föld nem is lapos. Elvileg megjelenhetne rénszarvas, vagy télapó, fenyőfa, masni, a fiatal Geroge Michael, amint a Last Christmast énekli. De nem. Csak a renitens Rogán Antal merészkedett addig, hogy két utcán engedélyt adott a vad kísérletezésre. Ennek eredményeképpen egy helyen harangformák, a párhuzamos utcában pedig lámpaalakzatok sokkolják a lakosokat.

A fentiek után megdöbbentő, hogy mindezzel párhuzamosan tombol a kompromisszumoktól mentes pszichedelikus stílus is. A fákat sajátos módon nálunk ugyanis nem borítják be teljesen égősorokkal. Csak a törzs és a nagyobb ágak világítanak, amitől sétányaink úgy néznek ki, mintha Timothy Leary nyerte volna meg a díszkivilágítási tendert. A budapesti utak két oldalán ebben a szezonban hajladozó csápú óriásrovarok állnak sorfalat a bevásárlószatyrok súlyától görnyedt városlakók fölé magasodva.

Csillagok háborúja

A Nagykörutat olyan tömegben lepték el a hulló csillagok, mintha karácsonyi akciós megváltást rendeztek volna.

Több ezer nyolcágú csillag lóg a villanyoszlopokra szerelt girlandokról. A Jászai és a Blaha közt kövér csillagok világítanak, a Blahától viszont ugyanennek a formának a sovány változata jelenik meg, nyilván a városrész ingatlanárainak függvényében. Az összkép kicsit ipari, de azért barátságos.

Az alászálló csillag mítoszával szembehelyezkedve a Deák tér, a Vörösmarty tér és a Jászai a világias polgárság karácsonyának helye. "Csillag hullott az égből? Akkor ezt nézzétek meg, mi meg visszalőjük a világűrbe!" – üzenik a hármasával felszerelt díszek, amelyeken mintegy képregény szerűen, a csillag nagy lendülettel tart a Bibliában rögzített iránnyal ellentétesen, az ég felé.

 

Hasonló dinamizmus jellemzi a Mátyás téri dekorációt, igaz a nyolcadik kerületben az ötágú csillagok dicső emelkedését láthatjuk, a baloldal ébredésének reményét csempészve az évezredes ünnepbe.

 

Az agyoncsillagozott budapestiek a Ráday utcában is megkapják az adagjukat. Igaz, itt tizenkét ágú alakzatokat helyeztek el, és formabontó módon fenyőkoszorúkat szereltek alájuk. 

Ezektől a fészekszerű elemektől azonban még barátságosabbá vált az utcakép. Az, aki épp nem tébolyult tekintettel a kirakatokat vizsgálja, szinte látja maga előtt a Kisjézust, amint megtelepszik a fészekben, kerepel és jópofán billegeti magát.

 

És most kapaszkodjanak meg. A várost ellepő csillagdömping után a Sas utcában és a Nagymező utcában harangokat formázó dekorációkkal találkoztunk. Csak kapkodtuk a levegőt, amikor a közeli Hercegprímás utcában meg gázlámpákra emlékeztető fénysorokat láttunk.

Egészen rövid utcákról van szó, igaz, de mégis kíváncsiak vagyunk, ki hagyta jóvá ezeket a kihágásokat.

Szintén értetlenül állunk az iszlám befolyásra utaló jelek előtt a Bazilikánál és a Deák téren, ahol arab szablyára emlékeztető motívumok jelzik a keleti vallás térhódítását.

 

Ugyanitt a világító Lehel kürtök a karácsony ősi jellegére utalnak, amikor eleink a téli napforduló megünneplésére összegyűlvén egymást egyszerű hangszerekkel csépelték.

De persze mindezekben bújtatottan ott vannak a csillagok, ami nélkül nincs díszkivilágítás a Kárpát medencében.

Goaparti Jézuskával

Mindez azonban még megmagyarázható. De hogyan jön a karácsonyhoz az a tocsogós pszichedélia, amely a csillagok közti teret tölti ki a városban?

kep500

A budapesti díszkivilágítás sajátossága, hogy a fákat csak a törzsnél és a vastagabb ágaknál vonják be égőkkel. Ami közelről jópofa, világító fának tűnik, két lépéssel távolabbról már csápjaival integető óriásrovarok sorfala.

  Az Andrássy úton és a Körúton hajladozó lények egyeseket rémálmaikra emlékeztetnek, míg a goásokban felejthetetlen partikat idéznek fel. De a jelenség minden felelősen gondolkodó embert elgondolkoztat a karácsony és a tudatmódosítás titkos kapcsolatáról.

Ha Budapestnek egyedi képet adnánk, ezt a stílust kell kibontani. Jövőre az út fölé függesztett, világító szemekkel és foszforeszkáló aszfalttal lehetne folytatni. Már csak azért is, mert a fejlett világban erős a verseny. 

  
Csorgó fények
 
Párizs karácsonykor a legcsodásabban kivilágított városa a világnak. A Champs-Elysées-n a fákon végigcsorgó fények a trend. Budapestről nézve formabontónak tűnhet, hogy nem csak sárga fényeket alkalmaznak, hanem pirosat, kéket, sőt, zöldet is.
 
 
Barcelonában a fénycsorgás mellett az utcák felett lebegő fényhálók és a gigantikus LED-fal felelős még az áhitatos hangulat megteremtéséért.
 
 
Londonban pedig fényekből szőtt széles, villogó képek, meg világító csizmaformák, rénszarvasok, gömbök és lampionok világítanak.
 
 
De a kreatív világítástervezés nem csak Nyugat-Európára jellemző. Bukarestben a monumentális és villogó karácsonyfa mellett szintén működnek az éteri hatású, csorgó fények.
 
 
Prága karácsonyfája pedig úgy nézett ki tavaly, hogy a Las Vegasiak otthon egy unalmas istállóban érezték magukat.
 

 

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr91615976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szb9 2009.12.25. 01:11:34

első! jókat röhögtem a cikken :)

robitcar 2009.12.25. 01:16:30

Tetszett a kritika. Mindenesetre az Andrássy úti konzervatív óriásrovarcsápokat szeretem, számomra a rovar-utánérzés nem jött le eddig, eztán majd lehet, somolygok csöppet.
Ami a többi várost illeti, jópofák a díszes utcák, de pl. a párizsi csorgós fényhez képest a rovarcsápok jobbak. Ha valahol szükség lehetne valami hasonló díszesebb kivilágításra, semmiképp sem a nagyfás sugárutat és körutakat javasolnám, hanem valamelyik teret.
Amúgy Bukarest és Prága kivilágítása is nagyon-nagyon klassz.
De talán még jobb lenne, ha az emberekből sugározna valami jókedv féle. Az lenne az igazi fény.

robitcar 2009.12.25. 01:23:28

Ja, a bimbam és csillagsoros fények baromi bénák. Különösen a harangtól van hidegrázásom.

medvetoka 2009.12.25. 01:27:43

szerintem nem szégyen az, hogy London, Prága, stb előrébb jár az idiotizmusban, mint mi. nekem a pesti karácsonyi díszkivilágítás is sok néha, a videón bemutatottak pedig már ultra giccsesek. Londonban többször is volt szerencsém látni a téli világítást, mindannyiszor soknak és bazárinak éreztem.

pedig eskü nem vagyok egy savanyú fasz, de én nem látok követendő példákat

Birkesz 2009.12.25. 01:35:58

Ha csorgó fényeket szeretnétek látni, nézzetek le Szegedre. A Tisza Lajos körút felett kifeszítettek egy csomó fényrudat, melyek távolról olyan hatást keltenek, mintha esne a hó.
Nagyon jól néz ki.

Birkesz 2009.12.25. 01:40:26

Mint a Bukaresti videó végén a csorgó fények, csak itt nem rondították el az összhatást, nem raktak mellé más fénydíszt.

Kopiás Attila Steve 2009.12.25. 01:41:58

Én szeretem a pesti fényeket. Visszafogott, de tekintve h nem árt ha 2M ember nagy részének tetszik, szerintem ez a jó út. Biztos lehetne olyan, ami _nekem_ jobban tetszik, de az valszeg sokaknak kevésbé.
Az Andrássy úti csápos rendszert viszont nem igazán értem, amint besötétedik, úgy néz ki, mintha tarvágták volna a fákat, aztán jobb híján a csonkokat kellett volna kivilágítani. Biztos vagyok benne, hogy XXI. században megoldható lenne valami olcsóbb hálós rendszerrel, hogy némi koronájuk is legyen...

Megnéztem a videókat, háátt.. Barcelona még elmegy, de mondjuk Londonban semmiképpen nem szeretnék épp élni. Nem azzal van gond, hogy színesebb, mint mi, hanem hogy milyen színű... Asszem a neonkék-neonzöld-neonstb dolgokat a 80-as években kipróbáltuk, az akkor készült fotókat azóta is rejtegetjük és többé az ízlésficamnak ugyanebbe az irányába nem akarunk elmenni...

De mittomén, szubjektív, biztos van, aki úgy gondolja, hogy "A Karácsony olyan, mint egy Coca-cola neonreklám, csak kékben"... :+)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2009.12.25. 02:12:13

Londonban élek, élőben nem neonkék és neonzöld...

Martian (törölt) 2009.12.25. 02:40:38

Az Andrásssyn végighajtva volt bennem egy kis szédeleghetnék... :)

Jampec21 2009.12.25. 02:48:53

@tildy:):
Jól látod,mert londoni videó már 3 éves.
Az idén teljesen más hangulata van a belvárosnak.
képek itt:
www.ukstudentlife.com/Ideas/Album/ChristmasLights.htm
videót sajna nem találtam.

És itt a 2006-os képek:
www.ukstudentlife.com/Ideas/Album/ChristmasLights2006.htm

Nymus 2009.12.25. 02:53:19

Tetszett az összeállítás, köszi a cikket!

Budapesten mikor lesz a Párizsi hangulat? :(

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.12.25. 03:21:54

Itt a londoni diszkivilagitas klipbe foglalva: www.youtube.com/watch?v=bpqe1jUfRS4 . Valami X-factor ellenes virus kampany resze, de elsore konzumidiota ellenesnek tunt :)

Mileston3 2009.12.25. 04:25:39

Egyszer azon csodálkoznék ha fikázás helyett valaki tudna örülni is valaminek, nem ilyen "Fúj, olyan ronda az Andrássy hogy mindjárt felvágom az ereim" feelingje van az egésznek. Nem hánytál, amikor a cikket írtad?
Legalább ilyenkor örülnénk egy kicsit annak hogy valahogy kinéz a város. Lehet hogy unalmas már két-három éve ugyanazt a kompozíciót nézni az Andrássyn, de például vannak nagyon klassz, új kitalált formák is. Jó lenne már, nem csak a pesszimizmus meg a lehúzás menne mindenhol ebben a szegény országunkban, mondom ezt akkor is ha tudom hogy némiképp poénra lett véve a hangsúly, csak hát nem nagyon sikerült.
Boldog téli nyulat!

ms.communicator 2009.12.25. 05:27:12

@mileston3: az van, hogy mindenki jót kacarászott, te meg itt pattogsz. ez egy vicces gondolatsor. nyomort csak magadnak tudsz okozni. mert, hogy okozhatna földesandrás, egy idegen...? nagy pufogások helyett örülj inkább, hogy van még szórakoztató zsurnalizmus. ez az.

huncut_kata 2009.12.25. 05:49:16

Andrássyn eddig a Köröndtől a Hősökig a lombkoronákra rakták az izzósort, az sokkal jobban nézett ki szerintem (lehet, hogy azt macerásabb feltenni vagy csak egységesíteni akarták végig az Andrássyt?) Az mondjuk vicces, hogy az Oktogonnál van kint a "Terézváros köszönti Önt" felirat, holott az bőven a kerület belseje már, minden irányból.

tom sailor 2009.12.25. 07:10:13

"A csillag és a karácsony logikai kapcsolata mélyen gyökerezhet a magyar lélekben"

Basszus, a Bibliát is a magyarok írták? Kitalálták ezt a betlehemi csillag históriát...

Nekem tetszik az egyszínű, visszafogott dekoráció.
A bukaresti kék valamik úgy néznek ki, mintha egy csomó kék bugyit tettek volna ki száradni.

Anke 2009.12.25. 07:14:54

Valaki cikkezett arról korábban, hogy az északi országokban nincs ilyen díszkivilágítás környezetvédelmi szempontok miatt. Nem fikázom a díszítéseket, mert tetszetősek, de inkább az északiak hozzáállása tetszik.
Én azt hiányolom Budapestből, hogy az ilyen éjszakai látszatra egyre többet ad, addig nappal minden szürke. Sokkal többet dobna a városon, ha inkább színesre és mintásra festenék a házakat. Valahogy ez az esti világítás nekem az egész karácsony ürességét jelképezi.

szeletke (törölt) 2009.12.25. 07:16:36

Amennyi áramot fogyaszt ez a sok millió izzó, az nem semmi lehet. Múltkor a tévében vittek szegény gyerekéknek egy csomagtartónyi fát a tévések. Na ennek a díszkivilágításnak az árából az egész tévé-társaság nyugiba megrakhatta volna a mercije hátulját, és akkor lehet kihúzzák tavaszig szegények.

Anke 2009.12.25. 07:16:50

Ellenben apró, váratlan, akár rovarszerű világítási effektek nagyon tetszenének.

Anke 2009.12.25. 07:19:14

@szeletke:
igen, ha ezt úgy oldanák meg, hogy nem a közös adóból vonnák le az árát, hanem adományozzon pénzt az, aki díszvilágítást szeretne, akkor rögtön nem lenne világítás. :D

yarisugi 2009.12.25. 07:31:19

Végigröhögtem a cikket, nagyon jó XD Sok kép és kellő mennyiségü vitriol.

Egy kis észrevétel: a Kisjézus a fenyőfészekben keLepelne szerintem, L betüvel ha már gólya XD Kerepelni az ember szokott meccsen vagy vadak felriasztásakor, ilyen nyeles forgós kereplővel.

tom sailor 2009.12.25. 07:36:59

@yarisugi: Szerintem fikázni mindent, ami magyar és bármi mást kritika nélkül dícsérni messze túl van a kellő mennyiségen.
Ennyi vitriolba a szerző akár bele is merülhet, nem kár érte.

öntelt radírpók 2009.12.25. 07:48:18

vélemény:

V. kerület: rendben van
Andrássy: volt már jobb is
körút: katyvasz
Párizs: jópofa
London: szar
Bukarest: ocsmány
Prága: szép

Boldog karácsonyt! :D

Beck Tamás 2009.12.25. 08:21:03

Nekem soha nem jutott eszembe pszichedelikus rovarokra asszociálni ezekről a fényekről, sokkal jobban tetszik, mint az itt bemutatott videok bármelyike. Mondjuk lehetne a fák ágait kicsit jobban beborítani és nem csak a nagyobb ágakat, de a lényegen nem változtat, szerintem nayon jól néz ki.

Viszont a felfelé hulló csillag tényleg vicces.

nyünyüge 2009.12.25. 08:22:47

@szeletke: Nekem is ez jutott eszembe minden este a karácsony előtti hetekben, amikor a Bartók Béla úti díszkivilágításban jöttem hazafelé.
Hogy minek, kinek kell kilométereken át minden fát kidiszíteni?
Kevesebb eleve több lett volna, szerintem.
De az esztétikán túl, milyen alapon dönti el egy önkormányzat, hogy válság ide, energiatakarékosság, környezetvédelem amoda, milliókat költ díszkivilágításra?

Beck Tamás 2009.12.25. 08:23:31

Ami meg a kivilágított amerikai, cseh, román karácsonyfákat illeti: szerintem vásári gagyinak néz ki. Hiába agatják tele hűdefasza fényekkel, innen onnan világító izékkel, a végeredmény ettől még egy bazi nagy világító kúp. Gyönyörű...

Plantronics 2009.12.25. 08:38:00

Nekem tetszenek a fák az Anrássyn, hogy olyan non-figuratív formák alakulnak így. Egyáltalán nem baj, ha nem az egész koronára teszik. Viszont a villanyoszlopra szerelt formák szerintem giccsesek. És egyáltalán nem baj, ha évről-évre nem erre költi pénzét a város, hogy új égősorokra ruházzon be.

yarisugi 2009.12.25. 08:43:58

@tom sailor:
így is fel lehet fogni de a szerző vélt vagy valós magyarellenes fikázós jelleménél szomorúbb hogy ez a város nem képes egy egységes és ízléses arculatot kialakítani. Sem a mindennapokban sem az ünnepeken. Pedig csak a múlt századba kellene visszamenni hazai és városi példákért. Ebben a városban voltak elegáns korszakok.

A városvezetés kapkodó és lopott gagyi giccs ötletekkel próbálkozik, ebből lesz bazári végeredmény. Pedig ugyanekkora erővel lehetnének szépek, egységesek is a díszítések, van jó hazai designer és kivitelező elég.

Én azt vettem ki hogy a cikkíró nem alapvetően magyar ünnepet fikázó cikket akart írni hanem ezeket a szedett vedett dekorációkat és az ezeket létrehozó szétesett városvezetést ostorozta. Lehet hogy rosszul értelmeztem?

Árpi a 4-ből 2009.12.25. 08:49:27

Boldog Karácsonyt!

Ugye, azért a külföldi kék példáktól nem kell hasra esnem?
Szerintem az Andrássy út kifejezetten hangulatos ezzel a fajta világítással.
Annak meg kifejezetten örülök, hogy nem b@sznak el minden évben egy csomó pénzt új divatos égősorok beszerzésére, hogy kövessék a trendet!

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.12.25. 09:12:12

Kuss!
A karácsonyi fények jók!

efhábé 2009.12.25. 09:20:29

@yarisugi: Menj már, szétesett vársovezetés, bazári hangulat, jó designer megbízása, ez egy bonyolult, nyilván szabadkőműves, országromboló magyarázkodás, olyan zsidós, na. Böcsületes magyar ember nem csinyál ilyet, magyargyalázás és kész, ez a megfelelő bonyolultságú gondolatmenet. Ami ennél mélyebb, az már magyarellenes...

KCB 2009.12.25. 09:21:19

Ezek alapján messze a Budapesti a legszebb és leghangulatosabb, ha máskor nem is, de ilyenkor szeretek a városban sétálni

efhábé 2009.12.25. 09:22:17

Egyébként Andrássy jó, a többi meg a szokásos magyar tempó.
Eszembe nem jutott eddig rovarokra asszociálni, tán az az oka, hogy nem szoktam befüvezve végigautózni az Andrássyn :)

tarkamarha 2009.12.25. 09:45:12

Khm. Nekem a karácsony családi ünnep és nem a fogyasztói kultúra mennybemenetelével társuló bazári magamutogatás. Az összes köztéri díszkivilágítás giccses, fölösleges, pazarló és rossz.

Kage 2009.12.25. 09:53:19

Már megint egy gyökér, fikázós indexes cikk..
Szerintem BP-n nagyon szépek a fények!! Ezek a fehér és kékes színű ledes szarok annyira gagyik, hogy rossz nézni! Azért azt ne felejtsük már el, hogy a karácsonyfaégők elméletileg gyertya fényt imitálnak, az pedig sárgás fehér, nem kék meg piros, meg villogós.. A többi városban szerintem már erősen elszálltak, és nagyon a giccses, gagyi kategóriában vannak, BP pedig szerintem szép.

billentyüzet 2009.12.25. 10:05:16

@Nymus: ha ugyanannyi lesz a fizunk

fishbone973 2009.12.25. 10:12:36

@Birkesz:
ha valaki szegeden jár, filmezze már le, légyszi, és dobja fel az indavidra. köszi.

a bukaresti csorgó fény olyan, mint a képernyők a mátrixban. 1:34től.

viszont volna egy tippem, a prágai karácsonyfa - ami egyébként naggyon jó! - nem is igazi fenyő. az meghajlott, kiszáradt, talán fel is gyulladt volna ettől a projecttől.

a francia meg spanyol lecsurgó habverők nekem nem jöttek be.

yarisugi 2009.12.25. 10:17:11

@efhábé:
:) hát igen, a végén még kiderülhet hogy engem is telavivi távirányítós oltáscsippel vezérelnek, azért jutottak eszembe ilyen botorságok hogy átgondolt arculat meg ízléses elegancia. Szép az ami érdek nélkül tetszik, boldog karácsonyt mindenkinek :)

Wolfram 2009.12.25. 10:39:52

Az Andrássy úti facsonkon látványosak, bár kissé tényleg bizarr a látvány. Kicsit az emberiség (közel)jövőjét idézik, amikor már csak néhány ég felé meredő csonk idézi fel egy egykor életteli bolygó emlékét. Ez a rovaros dolog is találó.

Egyébként érdemes a szomszédos Bécsben is szétnézni, ott mintha verseny lenne az utcák közt. Egy-egy sarkon befordulva egész más világba csöppenünk.

cheque? 2009.12.25. 11:00:36

:-)

Londonban éltem 1 évet 2005-2006 ban.
Elmondanám akkor is tök ugynezen világítás volt mind a Marble Arch-on csak a rajzfilfigurák voltak a Jégkorszk 1-ből valók :-))))

Továbbá az Oxford street-en (amikor a taxi balra kanyarodik) is ezen masnik voltak kint és a Debhenams áruház ilyenkor fellógatott piros led függönye sem változott!!! 4 év alatt semmi!!!

Angolokra pontosan az jellemző, mint németekre/poroszokra is. Nem nagyon szeretnek változtatni a dolgokon. :-) A külömbség abban rejlik hogy az angolok giccsbehajlóak és azon nem változtatnak :-)

Ha megnézitek Párizsban ugyanazon felfelé lógó világító ágak vannak a felvéteeken, mint Barcelonában!

Mitől jobb az aha másokat másolunk és uniformizálunk? Inkább legyen ilyen viccesen pszichederikus az Andrássy fái, mint uniformista globális unalom. Megjegyzem azért jobb lenne ha lelógtnák a fa koronáján az égősorokat mint valami vízesés...kevesebb munka is lenne velük a felrakásnál.

Mindenesetre angol ismerőseimnek leesett az álluk, mikor 2006 ban itt szilvesztereztek az Oktogonon velünk. Szóval szomszéd kertje mindig zöldebb?

A harangok a Nagymezőn tetszenek nagyon. Valami hasonlatos van Bécsben.

Nekem Bécs fényei tetszenek leginkább, az miért nem került ide fel? Ott a Graben-en vannak óriás csillárok befühhesztve. A környező épületekkel körbevéve olyan mintha egy gigantikus bálteremben lennél! Nagyon állat!

Boldog Karácsonyt!

Pemegény 2009.12.25. 11:30:42

szerintem semmi különösebb baj nincsen a budapesti díszkivilágítással. 2 éve élek Angliában, és hazalátogatva nagyon tetszett az Andrássy. Ahhoz képest különösen nem rossz az ünnepi dekor, hogy ny-európában nyilván egy ünnepi kivilágítással foglalkozó profi cég tervezte meg a kivilágítást, itthon pedig valószínűleg nem, hanem egy titkárnő berendelt fényket, vagy valakinek az unokatestvére.

Miért sárga és miért nem kék? Miért csillag és miért nem -- valami más? Miért tekerik fel a fatörzsekre, mert így táncoló rovarokat lehet beleképzelni a kivilágított fákba??? Mi van?? A cikkiró logikája kitekert és rosszindulatú, ráadásul sznob.

Például ha valahol megniylvánul némi közösségi szellem (ami egyébként egy jó dolog), akkor annak illik örülni (az örülni illés is jó dolog).

Mindemellett szuper ünnepeket mindenkinek!

Sötét Világok Gyíkja (törölt) 2009.12.25. 11:30:43

A csillag azért kell, mert eredetileg egy csillag vezette a Kisjézust a kereszthez, amire felakasztották, amikor a Római-Kereszt-Holokauszt áldozatává vált, és erre minden évben meg kell emlékeznünk.

vargamma 2009.12.25. 11:41:47

sztem az olyan ötletekből kéne több, mint amilyen a 2-es villamos vonalán közlekedő ledes-nosztalgia-villamos, ill. a Gödör előtt felállított, belülről megvilágított, PET-palackokból készült karácsonyfa-imitáció. (hibája a cikknek, h ezekre nem tért ki)
Párizstól, Londontól nem ájultam el, a román csicsát meg nem érdemes követni, az maradjon az ő útjuk. Prága viszont tetszett: volt benne atrakció. nem biztos h az egész nagykörutat ki kell világítani, lehet h az jobb ha egy -egy téren van valami extra ötlet, ami üt.

eo 2009.12.25. 13:11:31

Ezek közül messze Budapest a legjobb! Nagyon szomorú lennék, ha egyszer elkezdenének ilyen villogó kék szarokat kiaggatni, mert szerintem förtelmesek.

Case · http://streetartbp.hu/ 2009.12.25. 13:16:55

Nekem speciel így videók alapján nagyon nem jönnek be ezek a csordogáló fények, a pesti szebb, igaz kicsit túlzottan ugyanolyan évek óta. Ellenben jah, a kettes vonalán az xmas villamos visz mindent, az nagy húzás volt. :)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.12.25. 13:30:32

Ahogy fentebb mondták, szerintem is a cikkíró sznob és rosszindulatú. Nem értem legalább Karácsonykor miért nem lehet másként írni..indexnek tényleg mániája ez, évszaktól függetlenül, hogy bedobjuk a véres húst, had marcangolják a népek. Egy kellemes szép cikknek - összehasonlítva több európai(és nem európai) főváros díszkivilágítását- biztos nem lenne annyi olvasója.. Szerintük.

Ammúgy én meg vagyok elégedve a pesti fényekkel, nekem nagyon tetszik az egész úgy ahogy van. Istenigazából nem hiányzik nekem színes lámpa, persze nem tiltakoznék ellene. Villogni ne villogjon viszont!

Bécsben láttam a hatalmas platánokat többféle világító lampionnal díszítették fel, na nekem az is nagyon bejött.

DE. Ez csak izlés kérdése, nem érdemes vitatkozni sem. A legtöbb embernek bejön.

Párizs tagadhatatlanul gyönyörű város, tán egyik legszebb nagyvárosa Európának. De konkrétan az a kivilágításuk nem tűnik nekem olyan nagy számnak.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.12.25. 13:35:22

Hja, könnyebb fikázni meg nyugatra mutogatni, mint örülni valaminek.

_Tom_ · http://blog.cstom.hu 2009.12.25. 14:32:43

@Anke: Nem tudom, hol hallottad, hogy északon nincs fény, de az egy baromság. Helsinki legalábbis elég rendesen el van fényárasztva.
Nincs itt semmiféle környezetvédelmi maszlag. A CityPoszter jellegû plakátok helyett is LCD képernyõket szereltek fel, biztos kevesebb áramot fogyaszt, mint a kinyomtatott plakát...

darnmarquee 2009.12.25. 15:28:03

én berlinben élek (aki már olvasta ezt tőlem 10x az lehet hogy most elmegy hányni, de a többiek miatt muszáj megjegyeznem)

ez a poszt nagyon mellé fogott. a karácsonyi világítás pesten király szerintem, kilométereken át lehet ilyenkor bringával menni a fények között, és nekem mindig felvidítja a lelkem. persze van egy kettő, ami nem annyira jön be, de az összképet tekintve le a kalappal budapest előtt. és a fákra tekert világítófüggönyök, melyek nem jutnak minden ágra, csak a vastagabbakra, pl az nekem az egyik kedvencem. a körút, az andrássy út, hiányoznak ilyenkor. sehol nem tapsztaltam még olyan meghitt karácsonyi hangulatot ilyentájt, mint késő este pesten bringázva.

itt berliben szerintem sokkal ízléstelenebbek a világítások egy csomó helyen, ráadásul sok helyen az elejükön nagy fényreklám hirdeti a szponzor nevét. egész berlinben kevesebb világítás van mint pesten, pedig ez egy nagyobb város. és a környezetvédelem azért ebben a kérdésben számomra annyira nem játszik, mert általában a díszkivilágítás több nagyságrenddel kevesebb áramfogyasztást jelent, mint a közvilágítás, és a lakosság meg ipari fogyasztás, ez belefér szerintem.

ez az a pont ahol egyet kell értenem azokkal akik itt már teljesen értelmetlen és öncélú fikázást látnak. egy bizonyos szintig jó a kritika, meg a szarkazmus, de valóban nem ártana körbenézni, és felnőni. a nyugaton minden jobb, ennél kevés nagyobb hülyeséget lehet mondani.

és respect dorka & kozmának, a fényfestményeikhez hasonlót sehol a világon nem láttam még! nem tudom idén volt e, de amikor a petőfi téren, meg az erzsébet téren volt az fenomenális volt!!! és már 1995-ben Frankhegyen is! világszínvonal.

darnmarquee 2009.12.25. 15:36:27

ja, még valami. amikor karinthy írt valamit, az irónia volt, nem kellett szólni, hogy figyu ez most csak vicc lesz, ne vedd ám komolyan. az indexes cikkek meg a blogbejegyzések egy részével pont az a gond, hogy az az érzése van az embernek, hogy azt gondolták elég ha írás közben rágondolnak az iróniára és attól irónikus lesz, amit írnak. és ez sokszor nem sikerül. és amihez szólni kell, hogy ez irónia, az nem az. csak fikázás. talán ez a cikk még éppenhogy nem olyan rossz ebből a szempontból, meg tisztelet a kivételeknek, de rengeteg ember érezte már megbántva magát blogbejegyzések miatt, és nem hiszem hogy annyival el lehetne intézni, hogy túl érzékenyek vagy nincs humorérzékük. egy jó bohóc mindenkit meg tud nevettetni, mindenki nevet vele. nem mindig az olvasó humorérzékével van a gond...

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2009.12.25. 16:10:29

Annira tipikus, hogy van egy cikk, s nincs másról, minthogy a bloggert fikázzák... :-)

És pont azért, mert állítólag csak fikázni tud. Ez azért nem gyengén ironikus... :-D

MintaMókus 2009.12.25. 19:39:39

nevetséges, aki azt állítja, hogy ezek a fények sokba kerülnek. A ledek nem fogyasztanak sokat. Nevetséges, aki nem dolgozó, naplopó csórók téli tüzelőjét finanszírozná az adómból. Nevetséges, aki mélymagyar tudattal védi a Bp-i fényeket, amiket amúgy a tolvajdemszky vett a tolvaj haverjaitól 50-szeres áron. Nevetséges, ha valaki nem érti ezt a cikket. A Bp-i világítás jó. De lehetne jobb is. Ötlettelen, fantáziátlan. A konzervatív szó nem szinonímája a kreatívitás hiányának.

tom sailor 2009.12.25. 19:54:44

@MintaMókus: A ledek tényleg keveset fogyasztanak, de ezek nem azok.

szeletke (törölt) 2009.12.25. 20:39:55

@Anke: az úgy már nem lenne jó, mert akkor csak a Rózsa-domb meg a hasonlók lenének kivilágítva, mert nagyon kevés olyan magyar lenne, aki közösbe gondolná:)

Tonohaver 2009.12.25. 22:28:56

Nekem tetszik a Pesti kép. Budaörsi vagyok, így életben nem láttam, de ez legyen a legcsúfabb rémálmom, hogy fénycsápok integetnek. Így a főbb ágakra csévélve látványos, érdekes és egyedi. Talán lehetett volna minden második-harmadik fát, a járda, a gyalogosok felé kivilágítani, de ez is csak szubjektív.

Azt viszont jól látom, lehetne a világ összes ötletét, lámpácskáját,led-szentjános bogarát idehozni, a sötétség és egyesek bogara karácsonykor is flottul működik...

Nem baj, innen tudom, hogy ez még mindig Magyarország,díszkivilágítás ide, vagy oda.

Még nekik is Kellemes Karácsonyt (és Boldogabb Új Évet)!

WonderCsabo 2009.12.25. 22:53:58

Sztem nagyon szép Budapest kivilágítása ezzel a "konzervatív" módszerrel. Egyszerűen nem is tudnám elképzelni máshogy. Régen amikor a Jézuska hozta a fát, apám mindig körbevitt a városban, hogy elüssük az időt. Csak ámultunk és bámultunk, ahogy most is. Gyönyörű! :)

harmatka 2009.12.25. 23:20:01

Az én véleményem szerint is szép a pesti kivilágítás. A párizsinál mindenképpen szebb legalábbis, ami a 2 évvel ezelőtti állapotot illeti. Az pedig, hogy valaki bogarakhoz hasonlítja a kivilágított fákat... Hát nem tudom, talán egy pszichológus segítene.;) Nekem mindenesetre nincsenek rémálmaim tőle( és senkinek a környezetemben, szerencsére).

aliashank 2009.12.26. 02:48:41

Volt szerencsém látni pár nagyváros díszkivilágítását Kolumbiában.
Íme egy kis ízelítő:
www.youtube.com/watch?v=dRqnAqNMLQk
www.youtube.com/watch?v=DD3HerxKZJc

Concrete · http://beton.blog.hu 2009.12.26. 03:08:56

Jah, például budai vár is egy szánalom. Semmi trendi nincs benne; villoghatna legalább szivárványínben vagy valami. Nem elég, hogy alig díszíti üvegpalota, még ilyenkor is dögünalom. A bazilikát is ideje lenne már eldózerolni és legalább egy plázát építeni oda.
Alapból ez az itteni karácsony egy vicc. Jézuska, csillagok... hol élnek ezek a sötét középkorban? Örülök, hogy legalább a szórakoztató zsurnalizmus fejlődik.

szeletke (törölt) 2009.12.26. 08:53:33

@nyünyüge: Nem beszélve arról, hogy biztos találnánk olyan területeket a város környéken, ahol egy centi csatornázás nincs. Én oda is szereltetnék díszkivilágítást, hadd robbanjon szét a feje mindnek ott, hogy erre van pénz, szennyvízelvezető csatornára meg nincs.

szeletke (törölt) 2009.12.26. 08:56:52

@nyünyüge: Nem beszélve arról, hogy biztos találnánk olyan területeket a város környéken, ahol egy centi csatornázás nincs. Én oda is szereltetnék díszkivilágítást, hadd robbanjon szét a feje mindnek ott, hogy erre van pénz, szennyvízelvezető csatornára meg nincs.

Birkesz 2009.12.31. 12:20:06

@fishbone973: Megteszem, amint lesz egy szabad estém, vagyis pár napon belül. Eddig nem voltam Szegeden, a mai nap pedig értelemszerűleg nem alkalmas :)
süti beállítások módosítása