Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Miért festenek rémeket a hegyi olaszok?

2010.08.23. 17:07 Földes András

A hegyek nyugodt, megfontolt és felelősségteljes embereket nevelnek, de észak-olasz utunkon kiderült, hogy az alpin környezetnek van még egy furcsa hatása. Az olasz-svájci régió szűk völgyeiben járva fedeztük fel, hogy a világ dizájnközpontjaitól távol bizarr, ugyanakkor monumentális falfestési divat alakult ki. A járkáló rémszarvasok, ördögi hegymászók és aránytalan gyermekek freskóit a Val Masino legtöbb kis falvában megtaláltuk.

foldesandras: amello2010b 020

A sajátos esztétika okait kutatva beszélgettünk helyiekkel, de ugyanolyan olaszoknak tűntek, mint a nemzettársaik, akik jó izlésükről és a csillogó dolgok iránti vonzalmukról ismertek. Az elnagyolt, borongós hangulatú festmények valószínűleg azt jelzik, a hegyek az évek alatt alattomosan beférkőznek az ember tudatalattijába.

A jelenség egyébként új, a képsorozat végén látható freskók arról árulkodnak, hogy 50-100 éve még nem David Lynch jelentette a mintát a helyiek számára.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszország giccs freskó

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr272241662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása