Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Arany szélkerék és gigantikus visszaszámláló emlékezik Jacksonra

2009.09.17. 09:52 Földes András

Kihirdették a Michael Jackson-emlékműpályázat győzteseit. Az első díjat egy gigantikus visszaszámláló kapta, amelyen a szerzői jogok szabaddá válásáig tartó időt követhetjük nyomon. A második helyezett egy aranylapokkal borított szélerőmű lett, a harmadik díjat a neves Michael Jackson-ágyat formázó emlékmű kapta.

mj-public-domain-countdown

 

A dizájnpályázatot a Bustler hirdette meg. A cél az emlékezés volt a nagy moonwalkerre, továbbá a kreatív elmék megmozgatása, tehát az nem biztos, hogy az ötletekből megkoszorúzható emlékmű lesz.

Mindenesetre a díjazottak együtt megjelenítik a Jackson-jelenség mindhárom jellemző vetületét: miszerint az énekesre vagy a zenéje, vagy a pénzügyei, vagy a botrányai révén emlékezünk majd.

A fődíjat az fi5e néven alkotó hongkongi művész nyerte a nagy méretű kijelzővel. A köztéri alkalmatosságon pergő másodpercek azt mutatják, mennyi idő van hátra addig, amíg Jackson szerzeményeinek szerzői jogai szabaddá válnak. Mivel ez még 70 év, a munka valóban emlékműként funkcionálhat egy jó időre. Érdemes lesz megvárni a végét, mert nullánál felcsendül a Billy Jean, és kiderül, valóban felejthetetlen hangokról van-e szó.

Foreverland 1200x800

 Nekünk szürrealitása és ökotudatossága miatt a második helyezett tetszett igazán. A PYT and Associates kaliforniai társaság által készített terv egy aranylemezekkel borított szélerőműből áll, amelynek árnyéka interaktív, a táncosok mozgására reagáló, világító táncparkettre esik. 
 
A Michael Jackson-i életmű holisztikusságát talán semmi nem fejezheti ki jobban, mint a semmi közepén álló erőmű, amelynek energiája villogtatja a táncparkettet, miközben szintén az innen származó áram segítségével folyamatosan szólnak az énekes számai.
 
Lelki szemeinkkel látjuk a szürreális partit, ahol kis csoport poros rajongó járja táncát a pusztában csillogó és csilingelő szélkerék körül.
 
A harmadik helyezett Jackson gyermekmolesztálási ügyére emlékeztet, amelynek során kiderült, a házába meghívott gyerekekkel alszik egy ágyban. "Miért ne oszthatnád meg valakivel az ágyadat? A legszeretetteljesebb dolog együtt aludni valakivel. Ez nagyon kedves. Ez nagyon édes. Az egész világnak ezt kellene csinálnia" - mondta végtelen naivitással a bíróság előtt.
 
Hall Jackson
 
A piedesztálra emelt, jól megvilágított franciaágyat tervezője, a utah-i építészhallgató egy Las Vegas-i kaszinóban állítaná fel, hogy így ossza meg az énekes intim szféráját a világgal. Vagy legalább a szerencsejáték-függőkkel.

12 komment

Címkék: michael jackson emlékmű

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr281384088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ászi 2009.09.17. 14:01:17

Szélkerék! Dejóóó! Ingyen energiával Jacksont hallgatni igazán felüdülés, főleg akkor, amikor már se gáz, se olaj nem lesz! De a Thriller még akkor is szólni fog!

Catmayer 2009.09.17. 14:08:56

Szerintem 10 éven belül szobrok, terek, utcák tucatjai fognak emlékezni rá világszerte.

Sirjeti 2009.09.17. 14:16:25

Jó lesz az majd átkereszteljük Májkül Dzsekszon térre a Blahát :)

zahor103 2009.09.17. 19:06:30

miért, John Lennonnal vagy Elvis Presleyvel tele van a világ? Húsz év múlva már csak az idősek fogják tudni, ki volt Dzsekó...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.17. 19:43:06

Jimmy jelenség, csak kicsit nagyban.

Ő ugyebár elfelejtette, hogy csőre van töltve a pisztolya, de aztán az eszébe jutott:-)

Jacó meg kb. ugyan ezt játszotta el gyógyszerekkel.

Tehát az odaítélt Darwin díjat nagyítanám fel emlékműnek.

windist 2009.09.17. 23:07:46

Mondhatnak akármit Róla, pozitívat-negatívat, tisztelem és becsülöm. Óriási dolgot ért el, és ez tiszteletre méltó. Nem voltam nagy rajongó, de hatalmas ember volt, aki megérdemli, hogy emlékezzünk rá még sok-sok év múlva is. És Zahor103, szerintem ha megkérdezheted ma akármelyik fiatalt, mindegyik tudni fogja, hogy ki az a John Lennon vagy Elvis...

Ződgyík 2009.09.26. 13:47:30

Az arany malom király, szerintem az jobban illik hozzá. Az első meg a torrent korában egy picit lemaradott már. 70 év múlva túl leszünk egy-két világháborún, túlnépesedésen, idegeninvázión, szóval kit is fog izgatni akkor?

JonC 2009.10.07. 20:22:01

szerintem nem fogja megérni a hetven évet az a kijelző, de ha igen milyen jó lesz, amikor a végeláthatatlan romokkal teli tájon felcsendül a billidzsín, kár hogy senki nem fogja hallani (túl sokat Falloutozok? :))

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.10.01. 18:19:24

@Catmayer: Már most is így van, de kb. úgy, mint annak a fáklyának az analógiájára, amely Lady Diana halál-alagútja fölött van Párizsban, és eredetileg valami hősi emlékmű.

Konkrétan a Müncheni Lassus-szoborra gondolok, amelynek talapzatát már elárasztották a fanatikus rajongók az általuk készített giccses emlékezésekkel.
süti beállítások módosítása