Képgyár

"Ilyet én is tudok csinálni."
"Ezt nevezik művészetnek?"
"Régen bezzeg tudtak festeni."
"Na, ezt én is kiraknám otthon."
"Afrikában közben éheznek."
Fotó, képzőművészet, építészet, látható és láthatatlan dolgok.

Friss topikok

IndaFotó képek

Linkblog

Blu megihlette a Coldplay-t

2009.10.17. 16:18 Földes András

Szerkesztőségi vj-nk, Mao hívta fel a figyelmünket arra, hogy egyik kedvenc graffitisünk, Blu a graffitianimáció feltalálója újabb anyaggal állt elő. A Davis Elis-szel összerakott filmben feltűnnek Blu jellegzetes alakjai, az állandóan átalakuló figurák, amelyek néha saját magukat tépik szét, hogy előbújjon belőlük egy újabb, ujjain tovamászó alak, vagy egyszerűen csak kikelnek a fal egy repedéséből.

 

Ezt a kissé zaklatott világot teszik szivárványossá Ellis állandó átfestéssel alakuló képei. A New York-i képzőművész színei és miniciózusabb részletei remekül illeszkednek Blu brutálisabb világába. Kedvenc részem, amikor a beszélő fal mögött feltűnő halálfej szeméből sugárnyaláb csapódik ki, és pattog végig az udvar kiszögellésein, hogy végül egy beugróban életre keltsen egy beszélő, majd vörös lézerrel lepuffantott fejet.

A beszélő fal volt egyébként a film gyenge pontja, az oda-vissza játszott felvétel ugyanis kilógott a hangsúlyozottan minimalista, csak stop motionre alapuló trükkök közül.
 

 

Blu egyébként készít igazi animációs filmeket is, de a világ a Buenos Airesben festett graffitianimációja után figyelt fel rá. Blu módszere paradigmaváltás volt a graffitiben és az animációban is. Míg az utóbbiból a stop motion-technikát kölcsönözte, igazi graffitis tempó volt, hogy a falak nem csak felületként szolgáltak. A sarkok, kiszögellések, a fal struktúrája szerepet kapott a filmben, a festett alakok reflektáltak a környezetükre.

A technika egyébként időközben átcsúszott a main streambe. Gondoljunk bármit a Coldplayről, az alábbi klipjükben bármikor lennénk festett Superman.

Persze a hullám végül elért Magyarországra is. Itthon az Anima Sound System próbálkozott meg a kövezetre rajzolós stílussal, sápatag végeredménnyel.

2 komment

Címkék: graffiti blu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr231454584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boO. (törölt) 2009.10.18. 13:58:35

Coldplay videó nagyon el lett találva.

klauss 2009.10.18. 14:02:18

a coldplay video 90%-ban számítógépes animáció
süti beállítások módosítása